A 15 (+1) legtúlértékeltebb film 2014-ben
2014. december 19. írta: danialves

A 15 (+1) legtúlértékeltebb film 2014-ben

A lista elolvasása és kommentelése kizárólag erős idegzetű olvasóinknak ajánlott!

Üdvözlök mindenkit immár rendszeresen visszatérő év végi trollkodásunkban, amelyben különböző frusztrációinkat éljük ki az arra érdemes filmeken. Talán ez a királyi többes túlzás is, ugyanis szomorúan kell bejelentenem, hogy eddigi hű alkotótársamat, FroGot annyira megfektette a kis zöld emberkék hiánya a Gravitációban, hogy idén már magamra is hagyott. (Vagy csak helyrejött a filmes ízlése, nem tudom.) Mindenesetre én helyette is dolgoztam, így ez alkalommal 10 helyett 15 címmel szolgálhatok. Hadd emeljem ki még, hogy a listában semmilyen sorrendiség nincs, azt az egyet leszámítva, hogy a Fehér isten toronymagasan első, és mögötte mindenki holtversenyben második. Az ars poeticát pedig ismét a 2012-es kommentek közül emelném ki, mert egyszerűen annyira tökéletes, hogy tavaly nem sikerült egyik hozzászólónak sem überelnie:

"Mert nem az a lényeg, hogy hány százezer ember szórakozott jól a filmeken, és hoztak sokszázmilliós bevételt az alkotóknak.
- Mert nem is az a lényeg, hogy hány százezren tartották ezeket jó filmeknek, és szavaztak erről mondjuk az imdb-n.
- És nem is az a lényeg, hogy a milliós rajongótábor mit gondol a filmekről, amiket kommentekben, posztokban el lehet olvasni a világhálón.

A lényeg az, hogy cinikus bloggerek - a kaviárban és homárban turkálva - közöljék, hogy nekik ez se tetszett, meg az se tetszett."

Szóval ezt szem előtt tartva következzenek 2014 legtúlértékeltebb filmjei. (Igazán mazochistáknak a kritikák a címek alatt, de tessék figyelembe venni azt, hogy nem mindegyiket én írtam, így sokszor pont a túlértékelő álláspontot tartalmazhatják.)

12 év rabszolgaságtulertekelt_1.jpg

Kicsit csalnom kell most, hiszen még tavaly láttam ezt a filmet, azonban akkor még nem is sejtettem, hogy mennyi méltatlan méltatás alanya lesz. Az első pozitív kritikák csak idén januárban kezdtek csordogálni, és idén történt meg az, hogy minden középszerűsége ellenére 3 Oscart (köztük a legjobb filmnek járót) is begyűjtött. Persze Steve McQueennek más célja nem is lehetett ezzel, felismerte azt a kihasználatlan piaci rést, hogy ha valaki a niggerezést végre képes véresen komoly köntösbe öltöztetni A segítség és a Django után, akkor az komoly díjesőre számíthat. A még átlátszóbban erre gyúró Komornyikkal ellentétben azonban érthetetlen módon ez nem csak az ítészeknek, hanem az emberek többségének is tetszett, pedig a zseniális Fassbender-Nyongo'o-Dano trión kívül nehéz bármi kiemelkedőt is találni benne. El sem tudom képzelni, mi lett volna itt, ha McQueen inkább annak az 5 filmnek az egyikét forgatja le, amelyek ennél egyenként érdekesebbek lettek volna.

A nagy szépségtulertekelt1_1.jpg

Második csalásom, ugyanis amikor lezártam a tavalyi évet, Paolo Sorrentino műve úgy tűnt, csendesen eltűnik a feledés homályában. Azonban az Oscar-jelölés (és -győzelem), illetve az év végi toplistákban történő ismételt feltűnése mellett már nem tudok szó nélkül elmenni. Ennyire üres és értelmetlen filmet ritkán jelölnek díjakra, de ami még sokkolóbb, hogy a zsűrik mellett a közönség is annyira durva kultúrsznobizmusra ragadtatta magát, amit még talán soha nem láttam. Legalább a sznobizmuson kívül más okot nem tudok mondani, miért szeretne valaki egy ennyire semmiről nem szóló, gyenge alkotást.

A Wall Street farkasatulertekelt2_1.jpg

(Jó, bakker, ez is tavalyi, de úgyis mindenki idén nézte meg, rosszabb esetben töltötte le.)
Martin Scorsese filmje kivétel abból a szempontból, hogy tulajdonképpen (kis túlzással) egy szemernyit sem tartom rossznak. Azonban aközött, hogy újraforgatja a Nagymenőket egy szórakoztató kokós vígjáték keretében, és hogy egy korszakalkotó klasszikust tesz le az asztalra, van egy kis különbség. Természetesen valahol hihetetlenül zseniális, hogy műve kiválóan tetteti, hogy egy komoly társadalomkritika és nem alpári vígjáték az Oscar-kétségbeesésében drogosan fetrengő DiCaprio-val, a mozikba tóduló nézők pedig hasonlóan jól adják, hogy őket az előbbi érdekli és nem az utóbbi. Sajnos azonban ez a kettősség nekem sokat rontott az élményen, mert így végeredményben vígjátéknak túl hosszú és nem elég vicces, a kurvák seggéről kokót szippantó brókerek drámája pedig esélytelen volt, hogy megérintsen. Már ha ilyesmit egyáltalán tartalmazott volna a film. Persze a Transformerseken nevelt plázamozik közönségének érthető módon még így is hihetetlenül mély és elgondolkodtató tudott lenni.

Szerelempataktulertekelt3_1.jpg

Magyar filmet nekünk nem is kell hypeolni, hazánkfiainak bőven elég, ha külföldön hozzávgának valami díjat, és innentől kezdve szinte már nemzeti kötelességünk megtekinteni és szeretni. Díjnyertes dokumentumfilmünk azonban egy jó ötleten kívül sok mindent nem tud felmutatni. Az egymondatos koncepciót sehogy sem sikerült egy normálisan felépített rendszerbe rendezni, az összefüggéstelen szövegek között pedig a brutális mennyiségű vágókép szolgálna annak elfedésére, hogy a forgatás és az utómunka során nem sikerült elegendő mennyiségű értékelhető anyagot összehozni. Mert akárhogy is szépítjük, ez bizony egy maximum 35-40 perces dokumentumfilm lett volna, amelynél ráadásul alkotói részvétel a kérdések feltevésében és a kamera elindításában ki is merült. De hála a facebookos "Ezt látnod kell!" hatásmechanizmusnak, a nézők számára a kellően szenzációhajhász tartalom irrelevánssá tette a fentieket.

Halhatatlan szeretőktulertekelt4.jpeg

Jim Jarmusch már-már Nicholas Winding Refn magasságaiban jár azzal a képességével, hogy egy 2 oldalas forgatókönyvből is ki tud hozni egy két órás filmet, de ezen felül azt még mindenki imádni is fogja. Valószínűleg ebbe belejátszhat az is, hogy a többiek már valahol a 60. perc környékén felvágták az ereiket az unalomtól, és ezen még az sem segít, hogy egyébként tényleg egy hangulatos filmet forgatott rendezőnk. (Képzeljétek, ha még története is lett volna...) De szórakoztassa el ez az nézőt akármennyire is, arra végképp nincs mentség, hogy tölteléknek nem futotta többre bárgyú, ál-intellektuális poénkodásnál. Woody Allen az Éjfélkor Párizsbant legalább olyan irodalomtörténeti maszturbációval töltötte fel, hogy két bölcsészkaros diploma alatt hülyének érezte magát hozzá a néző, Jarmuschtól viszont csak annyira futja, hogy a az összeesküvés-elmélet hívők körében népszerű Tesla- és Shakespeare-pletykákat egy csokorba szedi.

A csodálatos Pókember 2.tulertekelt5_1.jpg

Az eleve kissé kényszeredett reboot még tulajdonképpen működött (annak ellenére, hogy már az is kissé túlértékelt volt), a folytatásként érkező katyvaszt azonban nehezen lehet megmagyarázni, azt pedig még kevésbé, hogy hogyan volt ezt képes bárki is szeretni. A szép számú emberiesség elleni bűntettet elkövető Orci-Kurtzman páros Pókembert egy tinirománc nyálába fullasztotta bele, felesleges mellészálakkal, felszínesen megírt ellenfelekkel, mindezt pedig egy olyan kusza mű keretében, amelyről nehéz eldönteni, hogy folytatás, a Sinister Six előzményfilmje, vagy egy semmitmondó sorozatepizód, amelyből véletlenül mozifilm lett. Annál rosszabb pedig nincs, amikor egy produkció nem tudja, miről akar szólni. Na jó, talán az, hogy ez még így is tetszik valakinek.

Fehér istentulertekelt6_1.jpg

Én voltam a legboldogabb, amikor újra egy magyar film külföldi díjazásának örülhettünk. De a mosoly hamar lehervadt az arcomról, amikor megláttam, pontosan milyen film is öregbíti hazánk hírnevét most már több, mint 15 országban. Persze gond egy szál sincs, amíg mindenki a cannes-i zsűrihez hasonlóan figyelmen kívül hagyja az óvodás szinten megírt párbeszédeket, a kínosan mindig ugyanabba az irányba erőltetett fordulatokat, és sok minden mást, amit a máskor hihetetlen sznobizmust tanúsító ("500 éve nem volt jó magyar film") közönség most nem hogy elviselt, hanem még tapsolt is neki. A legnagyobb baj pedig nem az ezzel a reakcióval, hogy egy rossz alkotást éltetnek, hanem hogy ezzel ezt állítják etalonként a magyar filmesek számára mondjuk A berni követ vagy az Utóélet helyett, többek között azzal, hogy még Oscarra is elküldik Vajnáék.
(Ne aggódjatok, ha bejut az 5 jelölt közé, én nyugodt szívvel beírom majd 2015 legtúlértékeltebb filmjei közé.) UPDATE: Örömmel jelenthetem be, hogy a mai nap folyamán kiderült, a film nem lesz már Oscar-jelölt . Úgy néz ki, a zsűrinek még azért van valamennyi méltósága.

Under The Skintulertekelt7_1.jpg

Nem mondanám, hogy ez az év legnagyobb blöffje, azonban Jonathan Frazer alkotása mindent tartalmaz, amiért az ál-művészfilmeket utáljuk: túlnyújtott, semmitmondó jelenetek, és egy ezért semmilyen más kárpótlást nem nyújtó történet. Valószínűleg, ha Scarlett Johansson nem vetkőzik le benne, ez a produkció a kutyát sem érdekelte volna, és villámgyorsan a feledés homályába merül. Így viszont megadatott a lehetőség, hogy a széles néptömegek mellett néhány kellően nyitott kritikushoz is eljusson, és ez legyen az idei "azta-milyen-mély-szimbolikával rendelkezik-te-csak-nem-érted-menj-inkább-Transformerst-nézni" film.

A galaxis őrzőitulertekelt8.jpeg

"Különleges, eredeti, vicces, szórakoztató" stb.. Pedig a "különleges" és az "eredeti" lenne az utolsó kifejezés, amit ezzel a művel kapcsolatban használnék: a csoportdinamika vagy éppen egyes látványelemek egészen a műfajteremtő Star Warsig nyúlnak vissza, mintha a nosztalgia nem ragadt volna meg a soundtracknél. A galaxis őrzői tipikusan az a mű, amely ugyan jól elszórakoztat, de emlékezetes pillanatokat aligha lehet várni tőle, filmtörténelmi jelentősége meg maximum a bevételeinek van. Szívesen fognám arra, hogy olyan borzasztóan rossz nyarunk volt, hogy emiatt tűnt annyira korszakalkotó műnek, de A holnap határával kezdve idén simán több jó blockbuster volt, mint tavaly vagy tavalyelőtt. Valószínűleg 2012 óta hirtelen akkora sikk lett a Marvelt szeretni, hogy igazából már mindegy mit adnak ki, csak a logó legyen rajta...

Osztályellenségtulertekelt9_1.jpg

Már eleve az is komoly kérdéseket vetett volna fel, ha egyáltalán bármi megnyeri a CineFest nagydíját a Whiplash előtt, de így, hogy egy ilyen gyenge alkotás tette, csak még szánalmasabb a dolog. Ez a szlovén mű lelkesen próbálkozik, hogy utánozza az elmúlt évek olyan sikereit, mint A hullám vagy Az osztály, de közben mégis annyira élettelen, mintha véletlenül az olvasópróbát vették volna fel. De úgy néz ki, az európai filmes zsűrik valahogy mind hasonlóak abban, hogy a témaválasztás ezerszer többet nyom a latban, mint a megvalósítás, így aztán ha jó a szinopszis, teljesen mindegy, hogy milyen produkciót hozol össze belőle, az elismerés garantált.

Idatulertekelt10.jpg

Az Idát nem tudnám megvádolni azzal, hogy olyan művészfilmes blöff lenne, mint az Under the Skin, inkább Jarmusch alkotásával rokonítható: ékes példája annak, hogy egy másfél órás produkció hogyan lehet borzasztóan unalmas és semmitmondó. Mindezt pedig úgy sikerült összehoznia Pawel Pawlikowskinak, hogy az alapötlet sok mindenre adott volna lehetőséget, éppen csak erre nem. Azonban egy olyan főhőssel, aki legszívesebben elszaladna a kamera elől, olyan nyomozással, ahol szereplőink már előre tudják a válaszokat és egy borzasztóan színtelen megvalósítással (amit most nem a képi világra értek) iszonyúan nehéz megrázó drámát rendezni. Szerencséjére azonban az író-rendező elég homályosan és elnagyoltan vázolja fel filmjét ahhoz, hogy mindenki pont azt lásson bele, amit akar, ezt pedig a közönség bőségesen meghálálta. A holokauszt pedig olyan jolly joker a filmfesztiválokon és díjátadókon, amely még az Osztályellenségnél is jobban jellemzi a "szinopszisra díjat" jelenséget. De a kis dolgoknak is örülni kell: ha ez kapja a legjobb idegen nyelvű Oscart, legalább nem a Fehér isten fogja.

St. Vincenttulertekelt11.jpg

"A St. Vincent magasan ütötte a Sráckort." - fordultam le majdnem a székről egy reggel, bizonyítékul arra, hogy bemelegítés nélkül nem szabad Twittert olvasni. (Ezúton is köszi lisztes kollégának, aki még pénzt is kap azért, hogy ilyeneket retweeteljen!) Most tegyük félre azt, hogy egy ilyen összehasonlításba egyáltalán hogy lehet belemenni az elmúlt év egyik legfontosabb filmjével (mert nem akarok oldalakon keresztül írni), egyszerűen fókuszáljunk arra, hogy a St. Vincenthez hasonló mű ilyen RT és imdb értékelést kaphat. Még valahol meg is érteném a dolgot, ha ez a produkció legalább eredeti módon lenne semmitmondó, azonban Theodore Melfi a lehető elcsépeltebb közhelyeket írta össze filmjébe. Akinek ez bármilyen szinten is érdekes volt, az szerintem élete során nem látott többet 10 filmnél. És azért az elég szomorú, amikor ebbe már a Golden Globe-zsűrije is beletartozik.

Csillagok közötttulertekelt12.png

Őszintén mondhatom, mindig is igyekeztem megvédeni Nolan kvalitásait, már csak azért is, mert a sznobok kedvelt céltáblája. De most vérző szívvel kell bevallanom, hogy ezt a filmjét már csak a hype vitte el a hátán. Vagy talán az, hogy a rendező ügyesen tenyerelt bele abba, hogy amennyiben kellő érzelmes maszlagot, gyereket és kutyát pakolunk egy filmbe, azzal még a legnagyobb hulladékot is el lehet adni (ld. Fehér isten). Ezek után igazán gyönyörű, amikor a szeretet mindent átható erejétől megittasult emberek alpári módon végigtrollkodják az összes kritikát, amely egy rossz szót is mert ejteni erről a "csodáról". (Hát igen, az ötödik dimenzió ereje mindent áthat!) Azonban ezzel a művel nem is ez a legnagyobb baj, hanem, hogy a hasonló reakciók azt a téves érzetet kelthetik rendezőnkben, hogy ez lenne a helyes út. Ami még jobban fájna, mint egy ilyen (egyelőre) kisiklás.

Két nap, egy éjszakatulertekelt13.jpg

Szinte magam is csodálkozom, hogy nem találtam a listára francia alkotást, hiszen a filmes blöffök őshazáját valahol Párizs környékén kell keresnünk. Úgyhogy pótlásként íme egy belga, amely annyiban biztosan különbözik a francia alkotásoktól, hogy az öncélú művészieskedés helyett a realizmust teszi meg fő csapásvonalának. Más kérdés, hogy ettől még pont ugyanúgy egy lapos és érdektelen forgatókönyvet kapunk, amelyet rengeteg felesleges snittel és történetmesélői ügyeskedéssel sikerült valahogy másfél órásra nyújtani. Aki a való világban él, annak sok újdonságot valószínűleg nem tartalmaz majd a munkanélküliséggel küzdő átlagember kálváriája, de a filmes ítészek valószínűleg bűnös élvezetként szemlélik, hogy milyen az a nyomorúság, amit ők soha nem fognak megtapasztalni. Mondhatni, a Dardenne-testvérek filmje egy sznoboknak szánt Vujity Tvrtko-riport.

A hobbit: Az öt sereg csatájatulertekelt14.jpg

Az előző két résszel még megesett az a csúfság, hogy egy kis ideig az Imdb top250-ben tetszelegtek, ebből a 3. felvonás már kimaradt. Jogosan is, hiszen a három közül ez a film sikerült a legrosszabbul, de éppen emiatt még így is pont ugyanolyan irreálisan nagyra tartják, mint az előzőeket. És amíg ez a Váratlan utazás minősége függvényében valamennyire megbocsátható volt, egy olyan alkotás esetében már nehéz szemet hunyni felette, amely gyakorlatilag már filmnek sem igazán nevezhető, a cím ugyanis könnyen lehetett volna "A hobbit: Random Gyűrűk ura-függelékek és kaszabolás" is. Persze egy méretes Középfölde rajongótáborral, és egy olyan világban, ahol a 300-at filmművészeti szempontból képesek értékelni, ott ez a kettő dolog bőven elég a sikerhez. (De elég csak azt megnézni, hogy a modorosan modernnek és coolnak szánt általános iskolai "Készíts interjút egy fiktív szereplővel!" házi feladatokból kinövő béna Stephen Colbert-geget mekkora üdvrivalgás övezte.) Természetesen Az öt sereg csatája ettől még agyatlan darálásnak jó, és az átlag blockbuster színvonalát is hozza, de az idei év legjobb filmjei között semmi keresnivalója.

+1. Újratervezéstulertekelt15.jpg

Esküszöm, hogy szinte napra pontosan azelőtt írtam le a facebook-hatásmechanizmust boncolgató soraimat a Szerelempatak kapcsán, mielőtt ez a működési elv ténylegesen is megmutatkozott volna az Újratervezés esetében. November elején a rövidfilmet úgy adták kézről-kézre ottani ismerőseim (de gondolom mindenki más ismerősei is), mintha nem hozta volna már le a legtöbb filmes oldal legalább egy éve. Persze amikor egy 10-es összeállításból kellett volna kiszúrni, akkor még nem volt olyan érdekes, mint amikor az összes lájkvadász oldal "Ettől sírni fogsz!" és hasonló hatásvadász címekkel napi 6 különböző helyről támadta meg az ember ingerküszöbét (és betetőzésként, mint minden kattintásvadász dologból, ebből sem maradhattak ki a híroldalak, hogy hetekkel lemaradva ők is jól leközöljék újra). Legyen viszont akármennyire gusztustalan is ez az agyonhájpolás, ettől még természetesen semmi nem lesz túlértékelt. Attól már inkább, hogy a 12 perces alkotás egyetlen eléggé kiszámítható poénra van felhúzva, és igazából hiányzik belőle az a zsenialitás, ami miatt szívesen olvasnám azt napi 5-ször, hogy "Ezt feltétlenül látnom kell!". 

Ezzel tehát a lista végére értünk, de ha nem volt elég kimerítő az összeállítás, és valami túlértékelt filmet lehagytam, nyugodtan jelezzétek. Valamint itt szeretném felhívni a figyelmét azoknak, akik idáig eljutottak, hogy sok energiát fordítottam arra, hogy a poszt nem csak szereplőivel, de szövegével is igazán bicskanyitogató legyen, úgyhogy bátorítanék mindenkit, hogy ne fogja vissza magát alább a kommentek között. És természetesen itt a lehetőség arra is, hogy valaki új ars poeticát alkotva váljon halhatatlanná blogunknak köszönhetően, és éveken keresztül az ő szavait szem előtt tartva szülessen meg ez a lista.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr666974835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.12.19. 12:09:33

Te nyomorult állat! CSILLAGOK KÖZÖTT? Tovább nem is olvasom! Ja és amit az Újratervezésről írtál azt tipikusan csak az ilyen libsi-seggnyalók tudják így megfogalmazni.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.12.19. 12:15:03

Ebben a cikkben egyetlen értelmes mondat van, az, amelyikben megemlítesz. Ennyi trágyával, amit itt összehoztál, termékennyé válna az egész Szahara.

Az olyan zseniális filmeket, mint az Ida, a Két nap, egy éjszaka, vagy a Fehér isten csak az olyan majmok nem értik meg, akik szerint az a nyáltenger, pátoszba fulladó Harag az év filmje. Menj WoWozni, kisköcsög, mert a filmekhez nem értesz!!!!!!!!!!!

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.12.19. 12:17:46

@lisztes: Ilyen hangnemet ne üss meg a blogon kérlek még egyszer. Pláne egy olyan cikkel kapcsolatban, mint a fenti: minden helyezettel teljesen egyetértek.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.12.19. 12:24:26

@FroG: Miről brekegsz kis kétéltű?

Tudom ám, hogy index bérenc bloggerek vagytok, akiknek csak a kattintás számít, mert azért kapjátok a súlyos pénzeket. Különb stílusban írom a kommentjeimet, mint ti ezeket a posztokat. Mert ezek posztok, cikknek azért nem nevezném őket!!!!444!!

strangeworld 2014.12.19. 12:30:15

Ekkora szart mar regen olvastam. Mi van veled, ember?
Melysegesen egyetertek, hogy a 12 ev rabszolgasag fele "sajnaljukaniggereketmegmindig" semmitmondas egy hig fos - joindulattal is maximum 4 pont, kizarolag Fassbender miatt.
A tobbi kozott is vannak boven tulertekeltek, habar ez mindig relativ, mert mihez kepest tulertekeltek?
A nagy szepseg egy nagyon jo film. Mi az, hogy semmitmondo? Mit kellene mondania, hm? Nem kell minden filmben valami mely filiozofiat keresni, habar szerintem abban azt is lehet talalni, kurva jo parbeszedek vannak benne.
A Wall Street farkasa pedig nemhogy a tavalyi ev legjobb filmje, de az utobbi 5 ev legjobb filmje. Sot, siman belefer egy minden idok top 30-ba, annyira zsenialis minden egyes kepkockaja.
A Csillagok kozott es az Egy nap, ket ejszaka se rossz filmek, habar a Csillag kozott valoban Nolan egyik leggyengebbje. Csak a sok kis konzumidiota nyilvan felpontozza mindenhol, mert ez a film most olyan divatosssss.
Ez a lista utan felettebb kivancsi lennek a szerinted legjobb 15 filmre 2014-bol.

Tibi5000 · http://sport-kiraly.blog.hu/ 2014.12.19. 12:40:40

Tény, hogy rengeteggel nem értek egyet, de azért nem kezdem el szidni a cikk íróját..
Ez az ő véleménye, nem kell itt drámázni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2014.12.19. 12:47:19

12 év rabszolgaság - meg se néztem, annyira rossz érzéseim voltak

A nagy szépség - elkezdtem nézni, abbahagytam, majd egy hét múlva folytattam, azt hiszem, valamilyen szempontból jó ez mégis

Fal utcai farkas - elaludtam az első 25 perc után

Pókember - ilyen címmel eleve meg se nézek egy filmet

A galaxis őrzői - 20 percet bírtam megnézni

Csillagok között - megnéztem kétszer is, vegyes érzelmek, rossznak nem rossz, de olyan butuska az egész

Hobbit - gyerekfilmeket nem nézek

A többit még nem láttam.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.12.19. 13:26:49

@lisztes: Menj vissza a malomba, kis pajtás. Ha sokáig kekeckedsz, a kemencében végzed. Csak mondom.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.19. 13:31:24

@strangeworld: Régen olvastál már ekkorra szart, de 2-3 kivétellel tulajdonképpen egyetértesz, oké. :D

Ennek a kérdésnek nincs értelme, hogyhogy mihez képest túlértékeltek? Hát az értékükhöz képest.

Egyáltalán nem kell mély filozófiát keresni minden filmben, én sem keresek semmi mélységet pl. a Dumb és Dumberben vagy a John Wickben sem, csak mondjuk ezek a filmek nem kurva unalmasak. Szóval én csak azt feltételeztem, hogy ha már egyetlen rohadt buli random képeit mutatják már 10 perce, akkor annak lesz is valami értelme, de nem...

Kicsit még egyébként még kénytelen vagyok húzni a kíváncsiságodat, de szerintem egy héten belül meglátod majd a legjobbakat. (Méghozzá jelenlegi terveim szerint nem is 15öt, hanem 20at.)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.12.19. 13:33:03

hát a filmek felét nem is láttam még. :S

xhalapex 2014.12.19. 13:33:27

@lisztes: Vicces a komment szerepjáték?

Gringo 2014.12.19. 13:37:08

Nem értem a blogírót, miért hergeli maga ellen az olvasóit. Semmi értelme az ilyen listáknak, pláne úgy hogy szántszándékkal belegázol mások lelkivilágába. Sokmindennel egyetértek, amit leírt, de néhány film azért tetszett. egyetértek azzal is, hogy ezek mind erősen túlértékelt filmek, csak az indoklás lett túlságosan lehúzó.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.19. 13:40:41

@doggfather: Addig örülj... :D

@Gringo: Talán a tavalyi posztban lett a kérdésedre a válasz a legjobban megfogalmazva:
"az egész évben felgyülemlett frusztrációink kiélésének okán idén is elhatároztuk, hogy megszentségtelenítjük az elmúlt év rajongásának jó néhány alanyát. Ugyanis megmondóember énünket felettébb zavarja, hogy jó, közepes, vagy éppen rettenetesen szar filmeket hájpolnak agyon a különböző fanok."

nandras01 2014.12.19. 13:51:58

nem láttam mindegyik, itt felsorolt filmet, de amelyeket igen, azok értékelésével mélyen egyetértek.
ez alapján egyetértek azokkal is, amelyeket nem láttam :)
ja, és az "újratervezés" c. óborzalmat -amelyhez még coelho is elismerően csettintene a nyelvével- szerintem nagyon túldicsérted :)
arról nem is beszélve, hogy az "alkotás" egy szemérmetlen lenyúlás örkénytől...

Mortanius 2014.12.19. 16:10:10

"...a három közül ez a film sikerült a legrosszabban,"

Van ilyen magyar szó, hogy "legrosszabban"?

Swarm · http://filmfreakblog.blogspot.com 2014.12.19. 16:21:45

A Pókemberrel, Hobbittal, 12 év rabszolgasággal egyetértek, talán még a Csillagok közöttel is (jó film, de az emberek még Nolan hányására is szó nélkül dobálnák a 10 pontokat).

A nagy szépséget, Halhatatlan szeretőket, Fehér Istent, Under the Skint meg még párat csíptem, de én egy köcsög sznob vagyok.

The Mephistopheles of Los Angeles 2014.12.19. 16:31:43

A kritika minden mondatával egyetértek, és a jövőben is szívesen látnék majd ilyen írásokat. :) Különösen örülök hogy az Interstellar a lisában van. Ennyi hype-ot egy max átlagosnak nevezhető film még nem kapott.

majk 2014.12.19. 17:31:58

hát lehet, hogy a Nagy szépség mondanivalója nem ütötte meg a mércét, de annál szebb fényképezést és operatőri munkát rég láttam.

lobaszopiatej 2014.12.19. 17:51:26

idén véletlenül megvettem dvd-n a gravitációt na 1-szer elég volt megnézni dobtam is ki. Hogy a francba oscaroznak egy sima 3D gumianimációt, 0 történettel.
Ezután már várom az idei filmeket, másoltan.

walter sobchak 2014.12.19. 18:03:45

Hm, amelyiket láttam, azzal egyetértek, még úgy is, hogy az Interstellar és a Galaxis őrzői nekem nagyon tetszett, de amilyen kritika nélküli felmagasztalást kaptak, az hihetetlen (na jó, az első bolygón lezajlott jeleneteken majdnem beszartam a gyönyörűségtől :) ). Egyébként szerintem az a film a túlértékelt, amelyről menő dolog jelentőségteljesen azt hangoztatni hogy valójában középszerű volt (nem szar, középszerű, az az igazi oltás :D).

A Wall street-et ha jól emlékszem, tavaly is ideírtam (én még épp tavaly láttam), kb. mint egy túlpörgetett Nagymenők, még több káromkodással, feleslegesen sok kurvázásos és gyógyszerezős jelenettel. Leo mostanra már-már híressé váló Qualuude-os-autós-telefonos szerencsétlenkedését végigröhögte a mozi, pedig szerintem egyszerűen unalmas volt, és pofátlan, szinte hallottam Martin Scorsesét, ahogy azt mondja: "Martin Scorsese vagyok, úgyhogy megtehetem".

Amúgy szerintem a Csodálatos Pókember 2-t nem éltették a kritikák, legalábbis én csak langyos vagy lehúzó írásokat olvastam róla.

Jegkoko 2014.12.19. 18:11:35

A fal utca farkasa szerintem nagyon jó film volt, én 2x is megnéztem már.A skarlát johannás ürlényes ál dokumentum film valóban szörnyű lett.Töb mint egy órán át vártam, hogy végre történjen valami de semmi.A fehér istennek már a bemutatója se jött be, már az alapján gagyinak tünt. Másrészt még bele lehett volna tenni a listába a lego filmet , mert az is nyugodtan elfért volna itt.

jet set 2014.12.19. 18:22:21

Tökéletes lista, teljesen egyetértek mindegyik film jellemzésével.
Üssetek engem is, de nekem sem tetszett a Wall Street farkasa. Egy 1x nézhető film, nem több. De ízlésről vitázni, meg mocskolni a másikat eléggé faszság.

sunblind 2014.12.19. 18:31:42

Ez ilyen évvégi statjavító trollgyűjtés mi? Namindegy. Legalább nem az egyetlen vagyok aki elaludt ezen a lakossági giccs +1-en.
De a nagy szépséget nem kutyázni. Mer az fáj.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.12.19. 18:58:00

Bár a lista több pontjával nem értek egyet, azért Danialves mentségére szóljon, hogy nagyrészt elfogadhatóan meg tudja indokolni azt, hogy miért tartja túlértékeltnek az adott filmet. Ráadásul fontos kiemelni, hogy ha valamit túlértékeltnek nevez az adott ember az nem feltétlenül jelenti egyből azt, hogy rossznak is tartja.

exterminador 2014.12.19. 19:04:24

Sráckor! Hogy tudtad kihagyni a Sráckort egy ilyen listáról? Über-túlértékelt! Mit über, a túlértékelés netovábbja!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.19. 19:25:02

@Mortanius: Nincs, javítottam is.

@majk: Jó ,hát a 3 pontból, amit adtam rá, az volt mondjuk 1. :)

@walter sobchak: " Leo mostanra már-már híressé váló Qualuude-os-autós-telefonos szerencsétlenkedését végigröhögte a mozi, pedig szerintem egyszerűen unalmas volt, és pofátlan, szinte hallottam Martin Scorsesét, ahogy azt mondja: "Martin Scorsese vagyok, úgyhogy megtehetem"."

Akkor nem én voltam az egyetlen. Bár én inkább Leot hallottam, hogy "Akkor is Oscart fogok nyerni!!!!" :D

Pókember: Az a baj, hogy a vonatkozó részeket általában már akkor papírra vetettem a listából, amikor azok aktuálisak voltak, szóval meg nem mondom most, mely kritikák alapján alakult ki bennem ez az érzet, de pl. szerintem ez az Imdb 7.0 még mindig irreálisan magas ahhoz képest, hogy milyen színvonalú lett.
De amúgy csak nézd végig a kommenteket a kritikám alatt, nem az az álláspont volt többségben, hogy ez egy gyenge produkció volt.

@sunblind: Ja, kattintásvadászat, pénz, kokó, kurvák, miegymás... :D

Bergyilkos Bohoc 2014.12.19. 19:30:38

Ennél normálisabb indokokat, sőt mi több, akármilyen indokot vártam volna, hogy miért nem jó ez vagy az a film. Ehelyett a legtöbb filmnél annyi van, hogy szerintem "nem olyan jó". Na, gratulálok.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.19. 19:33:05

@Bergyilkos Bohoc: Szerintem ha ez nagyon hiányzott volna, akkor rákattintasz a kritikára, ahol a 15ből kb. 12 filmnél le van írva 5-ször ilyen hosszan, hogy mi volt a gáz. ;)

Bergyilkos Bohoc 2014.12.19. 19:40:11

@danialves: Oké, abban igazad van, hogy a címekre rá lehet nyomni, ahol a részletes kritika link van. Ezt nem vettem észre, és ezek nélkül nekem kevésnek tűnt, hogy kapásból a legelsőnél, a 12 év rabszolgaságnál mindössze annyi indok van, hogy "nem volt benne semmi kiemelkedő".
( Mondjuk én sem vagyok odáig azért a filmért egyéb okok miatt, de ez most lényegtelen.)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.19. 19:49:04

@Bergyilkos Bohoc: Mivel a kritikában le van írva ez részletesen, ezért inkább arra próbáltam fókuszálni a szövegekben, hogy miért túlértékelt. Ahol nem az én írásom van, ott azért igyekeztem jobban kitérni arra, hogy mi volt a bajom a filmmel.

kovácspéterke 2014.12.19. 20:29:45

Tök jó, pont ezt gondolom a 12 év rabszolgaságról.

The Pervert SpiderMan 2014.12.19. 20:49:19

Szerintem egyértelműen a legtúlértékeltebb film a csillagok között, az egyszerűen híg fos, valószínűleg csak azért lett sikeres, mert akkora hype előzte meg, hogy cikivé vált rosszat írni/mondani róla, pedig dramaturgiailag bármelyik barátok közt epizód epizódban több van, illetve a másik részről túltolt "ezmár aztán igazán nagyon tudományos" tartalom pedig kb annyi realitással bír, mint egy gyengébb mikrobi rész...

WhyCantITouchIt? 2014.12.19. 20:51:23

A csodálatos Pókember 2, mint túlértékelt film?
Van olyan ember, aki azt többre értékeli a szarnál?

Leone_510 2014.12.19. 21:50:47

danialves majdnem jeles, de csak egy négyest kapsz :)

galaxis őrzői és a hobbit engem szórakoztatott , ebben szerintem nincs igazad mert a szerepüket betöltötték

a többi nagy részét láttam talán kettő maradt ki az Osztályellenség és az Ida, szóval az ezeken kívülikre a kritikád tökéletesen igaz és dicséretes, hogy kimondtad a király meztelen

ne aggódj lisztes sem akkora spíler mint állítja...:)

kayaibrahim 2014.12.19. 22:08:02

Nagyon ritka az igazán jó film, nincs is minden évben, szerintem. Hollywoodi filmektől túl sokat nem várok, de kikapcsolódásnak elég jó volt a Wall Street farkasa, csak nem kell tőle hasra esni.
Erre az Idára kíváncsi lettem.

a A a 2014.12.19. 22:36:24

Érdekes nézőpont minden film alul értékelése de legalább vegyesek a kommentek...

satch 2014.12.19. 23:11:18

A listarol nekem tobb is tetszett (nehanyat viszont meg nem lattam), ami egyebkent nem mond ellent a tulertekeltsegnek. Pl az Interstellar elott tenyleg nagyon nagy volt a hype, ahhoz kepest nem olyan nagy film, de nekem bejott.
Viszont szamomra hianyzik a listarol az itt pozitiv peldakent emlitett Holnap hatara. Talan furcsa lehet egyeseknek, de en pl azon unatkoztam nem az Interstellaron meg a Halhatatlan szeretokon. :)

Nyílméregbéka 2014.12.20. 00:21:05

Egy újabb felesleges trollkodás, bár kattintásszám-növelésnek biztos jó, de teljesen érdektelen mint danialves legtöbb "kritikája".

K.Leslee 2014.12.20. 00:22:28

A 12 ev-vel nem tudnek jobban egyeterteni.

avocado_ 2014.12.20. 02:41:45

Kibaszottul szánalmas vagy ahogy vadászod a klikkeked ezekkel az ocsmány baromságokkal. Menj a picsába te kis hülyegyerek, játssz a fütyiddel inkább mert a filmekhez annyit értesz mint vidaildikó az angolhoz.

weawerchuby 2014.12.20. 10:47:28

...az idő majd mindent eldönt,hogy kinek volt,van vagy lesz igaza.Nem kell itt egymást ölni,ezek csak filmek.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.12.20. 12:09:10

Nem akarok nagyon belemenni, de...

- továbbra is hülyeségnek tartom az előző Oscar-díjra nevezett filmeket emlegetni így 2014 végén. Azokról már minden blog, oldal beszélt, már el is felejtettük, aztán a "fél" poszt ezekkel van tele.
- Pókember 2 túlértékelt? Mindenki leszólta a picsába
- Hobbitot most kezdték el adni, DE MÁR túlértékelt... OK.
- Galaxisról meg nem nagyon nyilatkoznék. Tudod a vélemény. Esetleg csak annyit írnék, hogy Életérzés. 70-es, 80-as évek... szóval lehet mégis több van benne, mint amennyit hirtelen lát az ember.

kkn 2014.12.20. 13:10:04

Az Újratervezést a párom is megkönnyezte. Persze, ő is továbbosztotta. Ezen mit kell csodálkozni?Nem ő volt az egyetlen.

Gaben No.1 2014.12.20. 18:00:40

@weawerchuby: Az idő??? Tehát te úgy látod, hogy minden klasszikussá vált film meg is érdemli ezt a titulust?

Nyiri 2014.12.20. 18:02:11

Még jó hogy én csak szórakozásból nézem a filmeket és nem blogolok róluk. Ezért tudom élvezni is :) Sajnállak.

AldoWinnfield 2014.12.20. 20:10:50

@Nyiri: Jah, blogolni csak úgy lehet, hogy ' na majd jól lehúzom a vérbe ezt is". Véletlenül sem azért kezd írni az ember a filmekről, mert szereti azokat, véletlenül sem!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.20. 20:27:01

@REMY: - Miért lenne hülyeség? Tavaly mégsem láthattam előre, hogy A nagy szépség meg a 12 év rabszolgaság Oscart fog kapni. (Utóbbi ráadásul itthon januári premier.) Az 1 év meg 1 év, azért inkább ez a hülyeség, hogy 2014 mondjuk júniusban meg szeptemberben kezdődik, mert a többi régenvótmá'
- Neked is ajánlom a kritikám kommentszekcióját. ;)
- Olvasd el a kritikákat, nézd meg a pontszámát... Amúgy mégis mikortól lehetne túlértékelt? De persze a jövő évi listába meg nem írhatom bele, mert akkor meg ugye belekötsz azzal, hogy miért szedem elő egy év után :D (Btw az előző részt pont azért nem szerepeltettem, mert tavaly decemberiként nem tartottam illőnek már előrángatni.)
- Én inkább Utánérzést mondanék Életérzés helyett, az már csak egy fél szó különbség :D

@AldoWinnfield: Hát ez az, az Indexnél fel sem vehetem a fizetésem, ha nem írtam elég fikázást. A Birdmant is úgy szerettem volna élvezni, de kénytelen voltam lehúzni...

agika88 2014.12.21. 00:18:14

Csodálkozom magamon.. de idén teljesen egyet értek az egész listával. :D
Azért valahol szomorú, h idén ennyire sok rossz/közepes/egyszer nézős film volt, és ebből mennyit magasztaltak az egekig.

gizmo266 2014.12.21. 10:24:11

Szerintem a Holtodiglan egy unalmas, túlértékelt, elnyújtott unalom, ráfért volna a listára. 25 perc után otthagytam, mert idegesített a 2 unszimpatikus főhős vergődése.
(Állítólag a kapcsolatukat akarták bemutatni)

weawerchuby 2014.12.21. 13:11:14

@Gaben No.1: én ezen azt értem,hogy sokszor voltak fos filmek beállítva klasszikusnak,majd mentek a feledésbe,míg pár film,ami le volt sajnálva később kiderült,hogy nem is szar.

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2014.12.22. 17:03:59

Nem tudom, hogy túlértékelt-e, de az "idei termés legszarabbika" cím várományosa nálam a NOÉ.

tjunior 2014.12.26. 12:02:42

Nagyon hiányolom a listáról a The Raid:Berandalt, minden kritikus oda meg vissza volt érte, az év akciófilmje stb. Közben meg 150 perc dögunalom. Havazik Indonéziában, baseball labdás gyilkos és egyéb baromságokkal van tele a film.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.12.26. 12:12:01

@tjunior: Ne aggódj, ha megnézed a kritikámat, én voltam az első (és kb. azóta is az egyetlen), aki le merte írni, hogy ettől a felduzzasztástól nem valami Keresztapa-mértékű klasszikus lett, hanem egy klisés gengszterfilm.
Ettől függetlenül azért nem raktam be, mert az akciófilmes része szerintem ettől még működött, talán jobban is, mint az előzőnél. De az év akciófilmje a John Wick lesz nálam.
süti beállítások módosítása