Az igazi 10 legjobb akciófilm a 2000-es évekből
2014. szeptember 19. írta: danialves

Az igazi 10 legjobb akciófilm a 2000-es évekből

FilmBaráth 2014.09.05. 13:31:25
@danialves: Ha írsz jövő hétre egy listát ugyanerről, akkor megkapod a számodra igazit:-)

Ám legyen.

Szóval miután a múlt héten olvashattátok a 11-20. helyezettet a 14 éves évtized legjobb filmjei közül, itt az ideje, hogy objektíven kinyilatkoztassam a 10 igazi legjobbat. Magam is meglepődtem, hogy bár FilmBaráth kolléganő jó pár kedvencemet ellőtte, még így is a bőség zavarában szenvedtem és kénytelen voltam kegyetlen döntéseket hozni, arról nem is beszélve, hogy kis híján a lista  felét kénytelen voltam az elmúlt 4 év termésének szentelni.
A sorrendnél igyekeztem nemcsak azt figyelembe venni, hogy melyik alkotásban vannak a legjobb akciójelenetek, hanem, hogy melyik működik jobban filmként is. Ez alatt nem feltétlenül azt értem, hogy egy akciófilmtől mély mondanivalót vagy hasonló irreális dolgokat vártam volna el (bár majd meglátjátok, még ez sem kizárt), hanem, hogy a történetmesélés, hangulat, feszültség stb. mennyire egységes és minőségi. Erről ennyit, következzen a lista:

10. Dredd (2012)lista.jpg

A gyakorlatilag kihalt B-filmek hangulatából a Dredd hozott vissza valamit azzal, hogy megmutatta, a látvány és a történet hiányosságait bőven lehet kompenzálni stílussal, brutalitással és kreativitással a műfajon belül. Korszakalkotó vagy meghatározó darabként nem igazán emlegethető a lista többi szereplőjével ellentétben, azonban ha egy kellemes, bűnös szórakozást keresünk, amely nem akar többnek látszani annál, ami, akkor ez a mű áll az első helyen.

9. Éli könyve / The Book of Eli (2010)lista2.jpg

Talán a legkevésbé akciófilm jellegű mind közül, azonban az Éli könyve megkerülhetetlen darabnak számít, ha az elmúlt 14 évet nézzük. Az összes kompozícióból áradó stílus, a folyamatosan felbukkanó vágatlan jelenetek kihívásai és a mesteri koreográfiák ugyanis nemcsak az öncélú gyönyörködtetést, hanem (bár nem teljesen egészében, de) történetmesélői szándékot hordoznak, méghozzá nem is akármilyet. Ez a kettősség egyszerre erősíti és gyengíti az összképet, de ettől függetlenül minimum jelenetek szintjén kötelező darab ez, ha 2000 utáni akciókról beszélünk.

8. Elrabolva / Taken (2008)lista3.jpg

Luc Besson agyszüleményei közül a Banlieu 13 és a Transporter is csak hajszállal maradt le, azonban amikor előbbi rendezőjét összeeresztették utóbbi írójával, abból egy sokkal jobb dolog sült ki. A egyre inkább klasszikus Taken annyival jobb az átlagnál, hogy már-már dokurealisztikus elemek magába építve, egészen szikár természetességgel meséli el történetét. Mindeközben pedig remek akciókkal szórakoztat és akcióhőst csinál Liam Neesonből.

7. The Raid 2: Berandal (2014)lista4.jpg

Gareth Evans második mesterműve ugyan elveszik saját túlbonyolított világában, amikor az akciókat egy Keresztapa-jellegű gengszterfilmbe próbálja építeni, de még így is elképesztő a filmgyártás fizikai határai feszegető fényképezés, a továbbra is zseniális koreográfiák, valamint nem elhanyagolható, hogy maga a rendező is rengeteget fejlődött. Ha 50 percnyi cselekményt kivágnak belőle, minden bizonnyal a lista élén szerepelne ez a mű.

6. A túlélő / Lone Survivor (2013)lista5.jpg

Peter Berg legújabb filmjével egyszerre használja ki maximálisan az amerikai hősmítoszokat és mutat nekik fityiszt. Nem véletlenül hasonlítják A sólyom végveszélybenhez, ugyanis ez a produkció képes ugyanolyan gyomorszorítóan feszült akcióval szolgálni, gyakorlatilag minimális megszakítással, miközben nem éppen hízelgő képet fest az amerikai hadsereg műveleteiről. Egy kicsit kevesebb pátosszal akár új klasszikus is születhetett volna.

5. Mátrix: Újratöltve / Mátrix: Reloaded (2003)lista6.jpg

A Mátrix folytatása sokak szemében felért egy blaszfémiával, azonban elvitathatatlan, hogy a Wachowski-tesók összerakták minden idők egyik legjobb akciómoziját, amelynek szinte az összes nagyob jelenete azonnal ikonikussá vált. Persze ez legkevesebb egy olyan produkciótól, amelyben az autós üldözéshez külön pályát építettek és azóta is rekord az ott lezúzott 300 kocsi. Az egyetlen, amiért nem a lista tetején szerepel ez a cím, hogy az addig hiányzó mélységet Wachowskiék a fináléban borzasztó álbölcselkedéssel próbálták bepótolni, kifejezetten eredménytelenül.

4. A Bourne-csapda / The Bourne Supremacy (2004)lista7.jpg

A Bourne-trilógia akár egészében is idekerülhetne korszakalkotó voltát tekintve, azonban mégiscsak érdemesebbnek tartom kiemelni a 3 közül a legjobbat. A középső darab volt mind közül a legesszenciálisabb akció-thriller, ennek megfelelően pedig a közelharcoktól az autós üldözésig ide jutott mindenből a legjobb. Mindezt ráadásul a Bourne-filmek realizmus-érzettel fűszerezve egy igazán utánozhatatlan darabot kaptunk.

3. Végítélet / Doomsday (2008)lista8.jpg

Neil Marshall teljesen lecsupaszította az akciófilm műfaját ezzel a darabbal: a Végítélet gyakorlatilag nem szól másról, mint hogy hogyan fűzzünk minél látványáosabb és pörgősebb jeleneteket egymás után, úgy, hogy azért valami minimális koherencia is legyen közöttük. Így fér meg filmjében a Mad Max-utánérzés a középkorral és a túlélő-horror a nagyszabású üldözésekkel. Az egyetlen hiba, amit felróhatunk Marshallnak, hogy elvetemültsége nagyon sokszor csúszik át a zseniális őrületből egyszerű nevetségességbe.

2. A rajtaütés / The Raid (2011)lista9.jpg

A második résszel kapcsolatos problémákat remekül lehet illusztrálni az elsővel, amelyben még a túlbonyolított szálak nem vonták el a figyelmet a szemet gyönyörködtető akcióról. Gareth Evans műve nemcsak harcművész-filmként remek (az Ip Man a példa rá, hogy ez még kevés lenne), hanem rendezés, fényképezés és zene tekintetében is maradandót tud mutatni, mindezt pedig egy végig le nem álló thriller kereti között szállítja.

1. A sólyom végveszélyben / Black Hawk Down (2001)lista10.jpg

Ha a legjobb akciójeleneteket, legnagyobb izgalmakat keressük, lehet, hogy nem Ridley Scott műve állna az élen (bár nem maradna el sokkal). A technikai zsenialitás mellett A sólyom végveszélybent pont az teszi naggyá, hogy nemcsak egy gyomorszorítóan kétségbeesett két és fél órás menekülés, hanem mindezek mellé egy szívbemarkolóan tragikus dráma a háború borzalmairól. Scott egyik olyan filmje, amelyen még a férfiaknak sem szégyen sírni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr146703153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alhazred 2014.09.19. 12:34:08

@doggfather: végre valaki, akinek tetszik, összes ismerősöm hülyének néz miatta. kurvára egyben van pedig, igaz, lena headey felé súlyos elfogultságban szenvedek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.19. 12:59:52

@Alhazred: pedig nagyon jó film lett, sőt az egyik legjobb képregényfilm ever.

A nép fia 2014.09.19. 13:12:19

@Alhazred: Ugyan, nekem is tetszik a film, meg a sógoromnak is. Már négyen vagyunk. :-)

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.09.19. 13:33:59

Hol marad a Die Hard 5? Vagy a zseniális John Moore bármelyik más rendezői műremeke? Skip Woods zseniális akciószkriptjeinek manifesztálódásai? Michael Bay kitűnő arányérzékkel összerakott mesterművei? Ez egy szar lista!!!4négy!!4!

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.19. 17:43:40

Jó lista, bár ez is azt mutatja, hogy mennyire szar a 2000-es évek akciófilmek terén. Dredd kb top 3.

Dr_utcai_arcos 2014.09.19. 19:39:31

"Ha 50 percnyi cselekményt kivágnak belőle," Isten ments! Vágjanak ki belőle inkább 50 perc lelkizést ;)!. A Dredd nem rossz, de ott már egyszer vitáztunk, hogy a tyúk volt e előbb vagy a tojás, ugye ;)? A Végítéletért kapni fox ha ideérnek a trollok :P!. És bár innen mindegyik jöhet, a BHD első helyét nehéz vitatni. (Persze, a B-13 nekem is kedvenc,és bár kevesen ismerik (én mindenhova odaírom ezért :P) nálam plusz egyes a Hadüzenet. A harci jelenetei a Raid-el vetekednek!
www.imdb.com/title/tt0417844/?ref_=fn_al_tt_8 )

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.19. 20:21:43

@lisztes: Aki akkora sznob, hogy a Need for Speedben történetet meg logikát keres, az ezzel a szöveggel nem túl hiteles. :P

@Dr_utcai_arcos: Nemtom, hogy már mit vitáztunk, de továbbra is az a helyzet, hogy a Dredd forgatókönyve elvileg előbb volt meg, mint a The Raidé. (Egyébként ugye Evans először a Berandalt akarta leforgatni, csak arra nem volt pénz, úgyhogy előtte gyorsan összerakott egy olcsó prequelt.)
Amúgy szerintem a Végítélet olyan, mint a Raid 2 azzal a hiányzó 50 perccel, egy két és fél órás filmben ott is meg lehetett volna magyarázni, hogy hogyan jutunk el a kannibáloktól a lovagokon át a Bentley-ig, csak minek? :D
A Raid 2 kapcsán már jóformán nem is emlékszem arra, hogy melyik gengszter kivel/hogyan smúzolt, csak az autós üldözés, a börtönös jelenet, a kalapácsos lány és tsai maradtak meg.

ati27 2014.09.19. 22:36:15

Dredd biza jó film! És sajna hátul van! A matrix 2 emlékeim szerint nem volt akkora puki. A sólyom végveszélyben valóban okés.. A Bourne filmek elmennek, a többit pótolnom kell...

shwarcz bácsi 2014.09.19. 22:46:09

sose értettem ezeket a listákat, hogy mi az értelmük?
Éli könyve példának okáért, mint akciófilm ?
Inkább ne is kezdjünk bele. baromság az egész.

Yetti 2014.09.19. 22:48:57

Eddig még nem nagyon láttam olyan embert, aki túlzottan értékelte volna a Végítéletet, jó ilyennel is találkozni. :)
Dreddnek bőven jó hely a 10 sajnos nálam nem ér fel a régivel, bár tény, hogy ez sem lett olyan rossz, csak az idegesítő 3D-re készített lassított jelenetekből visszavehettek volna a DVD verzióban, mert a például a végén a másfélperces zuhanás nem látványos, hanem idegesítő volt, pár másik hasonló esettel egyetemben.

Bambano 2014.09.19. 23:00:57

a dreddnél rosszabb filmet keveset láttam. ennek fő oka Karl Urban lehet, akit még nem láttam jól szerepelni jó filmben.

porch monkey 4 life! 2014.09.19. 23:07:53

Matrix helyett Bad Boys 2, ahol nem volt gyötrelmesen gyenge és unalmas (ál)filozofálás, és nem volt agyonpörgetett CGI sem. Ráadásul ha már itt tartunk, az igazi autópályán igazi autókat dobáltak, persze a színészek életét nem veszélyeztetve :) Az egész film egy hatalmas farokméregetés a többi akciófilmhez képest, de MŰKÖDIK :)

shwarcz bácsi 2014.09.19. 23:12:47

definiálni kéne, hogy mi az "akció film" kategória. mert így olyan érzésem, hogy a szerző egy kurva nagyot akart fingani, és végén összefosta magát.
plusz, ha hozzáveszem az előző listáját, azt látom, hogy majdhogynem hajszálra megegyezik, bizonyos külföldi tartalmú oldalakéval.

Sieg 2014.09.19. 23:13:25

Egész korrekt lista. A Raid-ek jók és én előbbre is raktam volna őket. A Bourne-ok is ide tartoznak, szerintem az Ultimátum is bőven felfért volna a listára. A Dredd is meglepően jól sikerült.

A Mátrix Reloaded gyenge az első részhez képest, de ha az átlagos akciófilmhez hasonlítjuk, végül is nem bánom. Az Éli könyve viszont nem tetszett.

Viszont igencsak hiányzik innen az Inception és a Dark Knight, talán még a 300 is. Nem tudom, lehet, hogy nem pontos a kategória, de a Sin City is ide tartozna.

Sieg 2014.09.19. 23:23:19

Ja, most látom, hogy a Dark Knight, Inception, 300 és az Bourne Ultimatum szerepelt, csak a 11-20 listában. Azért ezeket én feljebb sorolnám, mondjuk az Éli könyve, a Mátrix 2, Taken vagy Dredd rovására.

szintetikus 2014.09.19. 23:42:05

@Alhazred: +1 az tuti, hogy nagyon jól sikerült

theivan 2014.09.20. 00:14:48

@Sieg: a blogmotor jövőbeni fejlesztései között tartjuk számon a szarkazmus/irónia betűtípus-csoport mihamarabbi bevezetését is, szóval ennek tudatában kellene újra nekiesni az első mondatnak

Sieg 2014.09.20. 00:42:18

@Vaszkó Iván: Ja, a körítést nem olvastam, csak a listát néztem át. Mea culpa.

Nyílméregbéka 2014.09.20. 04:17:22

Na, ez már egy valóban jobb lista mint FilmBaráth tévedései, bár itt a Matrix és Végitélet helyére beemelném arról a listáról a két Bond-filmet. A Lone Survivort meg betenném a második helyre.

Nyílméregbéka 2014.09.20. 04:24:29

A két listából én valami ilyesmi tizes listát raknék össze, hogy...

1. Sólyom végveszélyben
2. Lone Survivor
3. Taken
4. Bourne
5. The Raid
6. The Raid 2
7. Casino Royal
8. Skyfall
9. Dred
10. Eli Könyve

miciur 2014.09.20. 05:52:06

A Bourneves a Taken volt utoljara olyan erzes mikor neztem, hogy drukkoltam, mint egy kis hulye. Persze a Solyom egy kulon kategoria..

hate4 2014.09.20. 07:46:08

Lone Survivor? Komolyan? ahh....

firg_firg 2014.09.20. 08:14:30

Ki sirt a Solyom vegveszebenen?

Az szerintem nem az a siros fajta film. A Ryan kozlegeny a siros, a Solyom nem.

cibet 2014.09.20. 08:35:40

Még kettőt idetennék, mindkettőben pörgős a tempó, remek szórakozás, nagyon ajánlom:
Shoot 'Em Up (2007) www.imdb.com/title/tt0465602/
Crank (2006) www.imdb.com/title/tt0479884/

+1 szavazat a Dreddre.

kellys 2014.09.20. 08:39:22

@shwarcz bácsi: komolyan nem rakod ossze mire jo?
hadd segitsek, bar ez tenyleg nagyon gaz, hogy ennyi beleerzo kepesseged sincs.
tippeket ad masoknak, hogy az osszeallitojanak ez jon be, probald ki te is ezert meg ezert. bonusz, ha ismered mar a listai alapjan az osszeallitot, igy tudod hogy kozel vagy tavol all a te izlesedtol a lista.
+1 alapot ad egy beszelgetesre a filmekrol alatta kommentben. lasd MINDIG.
+2 johetnek a gyikok, hogy miert szar a lista. vagy hogy ennek mi ertelme? nyaff nyaff. hat ha hasznalnad az agyad, tudnad mi ertelme...
szivesen

Sieg 2014.09.20. 09:29:09

A Lone Survivor-t nem láttam, úgyhogy gyorsan megnéztem, ha már ilyen előkelő helyezést kapott. Sajnos ez alapján nem tudok egyetérteni, olyan volt, mint egy jó film és egy Bay féle hazafias műanyag szerelemgyereke. Jórészt jól volt megcsinálva, de a lassított felvételek alatti "felemelő" győzelmi zenék és az erőltetett hősiesség sok helyen odabasztak neki.

A Doomsday-t elkezdtem, de rá kellett jönnöm, hogy már láttam... Úgyhogy nagy hatással nem lehetett rám, ha így elfelejtettem.

victor vacendak 2014.09.20. 10:56:49

Jó lenne, ha valaki definiálná azt, hogy 'akciófilm'. Mert western, sci-fi vagy vígjáték témájú is van szép számmal, ami non-stop akció. De akkor ezek melyik kategóriába tartoznak végső soron?

Nehéz legjobb tízet kiválasztani, mert lehet, hogy az embernek van abszolút kedvence, de aztán sok a felcserélhető darab. Csak ajánlásképpen: Wasabi, Equilibrium, Különvélemény, Veszett Vad, Kung Fu Hustle, A 13-as rendőrörs (nem a Carpenter-féle, természetesen) stb.

De annak örülök, hogy a szuperhős filmek (kivétel az Őrizők, mert az mindent visz), a pukkancs Bond, a Kill Bill, Jet Li meg Statham, meg hasonló blőd szarok nem kerültek fel rá.

Dr_utcai_arcos 2014.09.20. 11:25:09

@hate4: Én ugyan ezt szajkózom a bemutató óta, de az istennek nem hiszik el, hogy túlértékelt :)!!@victor vacendak: a Wasabi vígjáték :). Kung fu hustle? Naaa :P.

theus 2014.09.20. 11:56:44

Ez a lista :D
A sólyom végveszélyben? Komolyan? Hát én kb 1 éve láttam először azt a filmet, de elég szar volt, lövöldöznek össze-vissza értelme meg semmi. Mi az istenről akart szólni az a szar?

Na aztán a Raid az indokolatlan verekedős jelenetek egymásutánisága nem pedig egy történettel karakterfejlődéssel rendelkező film.

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2014.09.20. 12:47:23

Pitch Black, Hihetetlen Hulk, MI4, Szupercsapat simán elmenne itt egy-kettő helyett.

Bourne (az első 3) rettenetesen túlértékelt, először annyira szenvedtem, hogy nem is emlékeztem rá. Mostanában nézegetem újra, amikor a kábeltévék leadják, de így is gyakran átkapcsolok.

Viszont a 4-ik meg nagyon bejött, jó akciók, végig feszültség, kevésbé erőltetett nyomozási vonal. Tavaly láttam csak, nálam az "év filmje" volt.

Hallja Menjeninnen_ 2014.09.20. 13:13:07

Nem értem, hogy a Sólyom végveszélyben és a Lone Survivor mit keresnek ezen a listán.
Ezek igaz történeteket feldolgozó háborús filmek, ami egy külön műfaj. Oké elismerem, hogy a sólyom végveszélyben java része folyamatos harc, de ettől még nem lesz akciófilm. Nagyon nem.

victor vacendak 2014.09.20. 13:55:35

@Dr_utcai_arcos: ezért írtam, hogy valaki definiálja az akció fogalmát. Mert mind a Wasabi, mint a Kung Fu Hustle (csak példák) tele van akcióval. Akkor ezek szerint, a te olvasatodban vérkomoly akció lehet csak akció? Igazi aranyeres?

@theus: Az akciófilmek többségéhez nem kell ész, mindenki érti, csak verekednek, lőnek és kész. A lelkizés, mindenféle cselekmény csak összezavarja a közönséget. A Sólyom ennél picit több, látom meg is akadt a gépezeted...:-D

@Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi): A Bourne 4 sztorija és karakterei a nettó butaság kategória. Nem az akció zsánerhez viszonyítva, hanem az első három Bourne-filmhez képest.

Dr_utcai_arcos 2014.09.20. 14:11:22

@victor vacendak: Ez az internet ember...emiatt ne legyenek öngyilkos/gyilkos gondolataid. Ték it ízi ;)!
@theus: bár külföldiül lesz, kérj meg egy felnőttet fordítsa le..:
en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Mogadishu_(1993)

theus 2014.09.20. 14:14:54

@victor vacendak: hol több a blackhawk, ócska ryan közlegény koppintás.

@Dr_utcai_arcos: hülye, ettől nem lesz jobb a film

Hallja Menjeninnen_ 2014.09.20. 14:35:04

@theus: A Black Hawk Down, mint Ryan közlegény koppintás?

Ne haragudj, de szerintem ez orbitális butaság. A két film teljesen más, annyi hasonlóság van bennük csak, hogy a főszereplők amerikai katonák és mindkettő háborús film.
Akkor LEHETNE esetleg koppintás, ha hasonló témájú és/vagy cselekményű lenne.

Dr_utcai_arcos 2014.09.20. 14:49:25

@theus: Kétlem, hogy a valós életben egy ekkora orbitális gyökér lennél. Akkor a neten miért vállalod?

arncht 2014.09.20. 16:25:19

Szigoruan piszkos ugyek. A masodik resze is jo meg.

Nyílméregbéka 2014.09.20. 18:50:21

@theus: Ezzel meg is kaptad a nap hülye kommentje díjat! :D

Razzul 2014.09.20. 20:00:19

@arncht: A Szigorúan piszkos ügyek nem akciófilm, hanem thriller.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.20. 20:44:24

@shwarcz bácsi: Abból kiindulva, hogy szerinted az az én listám, szerintem ez a fingós hasonlat inkább rád lenne igaz. ;)

@Hallja Menjeninnen (a finn portás): Azért A sólyom végveszélybennek kicsit több köze van egy Raid-hez, mint mondjuk a Schindler listájához vagy A bukáshoz, amelyek szintén igaz történetet feldolgozó háborús filmek. :D

victor vacendak 2014.09.21. 10:09:33

@Dr_utcai_arcos: személyeskedés helyett inkább válaszolj. ha akasz. ha nem, hát nem.@theus: Ja, koppintás, csak kár, hogy a Ryan egy fiktív történet, a Sólyom meg egy valódi műveleten alapszik. Egyébként a történések között sincs semm párhuzam. Ja, de, várj, mindkettőben halnak meg emberek...
süti beállítások módosítása