Expedíció / Annihilation (2018)
2018. március 18. írta: Werewolfrulez

Expedíció / Annihilation (2018)

Az ismeretlenbe és tovább... akkor is, ha mind meghalunk

annihilation-1.jpg

Jeff VanderMeer Déli Végek-trilógiája belopta magát a kedveceim közé, így egyértelmű volt, hogy ha a Netflixen hozzáférhetővé válik az első kötetből készült, Expedíció című film, akkor le fogok csapni rá. A napokban ezt meg is tettem, és okulásotokra ezúton prezentálom a gondolataimat a kész produkcióval kapcsolatban.

Előrebocsátom: ha én rendeztem és írtam volna a filmet, nem pedig Alex Garland (Ex Machina) akkor nem ilyen alkotást forgattam volna, mint amilyen létrejött, jómagam ugyanis sokkal inkább ragaszkodtam volna az VanderMeer regényének rejtélyeihez, ködösségéhez és alapvető kiismerhetetlenségéhez. A nagy reménységnek számító direktor azonban áthelyezte az adaptácó során az eredeti mű hangsúlyait, ezzel egy kissé más típusú élményt létrehozva. Ez még nem jelenti feltétlenül azt, hogy a kész film rossz lenne, sőt! Fogalmazzunk úgy, hogy az alapmű ismeretéből fakadó fránya elvárásaim némi súrlódás keretében találkoztak a kész matériával.

A sztori az első könyv történetét követi, beemelve egy-két elemet (pl. a biológus kihallgatása) a második és a harmadik kötetből is. A szinopszis szerint a Déli Végek elnevezésű ügynökség egy kizárólag nőkből álló kutatócsoportot indít a titokzatos X Térség szívébe, hogy számtalan sikertelen expedíció után végre kiderítsék, hogy mi is ez a folyamatosan növekvő, megfejthetetlennek tűnő, természetfeletti vadon, ahonnan szinte senki nem tér vissza élve. A főhős a Natalie Portman által korrektül megformált biológusnő, aki az X térséget megjárt, és attól halálosan megbetegedett férje (Oscar Isaac) miatt indul el az expedícióval. A történet nagy vonalakban az alapmű szerint alakul, kivéve a legvégét, mert az jócskán eltér a regénytől - de erről majd később.

Alex Garland alapvetően jó rendező, és ez több esetben ki is jön az Expedíció megtekintése során. A direktor zeneválasztása, kamerabeállításai, vágása, az általa megteremtett hangulat mind-mind nagyszerű, a színészeit is jól instruálja, és az is látszik, hogy forgatókönyvírói minőségében a történetet is tudatosan, átgondoltan formálta át úgy, hogy a saját mondanivalóját artikulálja.

Az eredeti, írott Expedíció elsősorban a megfejthetetlennel való találkozásról szólt, és - ezernyi egyéb gondolat mellett - azt közvetítette, hogy az ember csak úgy tudja valamelyest megismerni a világ titkait, ha feladja magát, és feloldódik a vizsgálata tárgyában. Garland víziójában nem a megismerés szándéka kerül a középpontba (bár ez sem negligálódik teljesen), hanem a feloldódás, a pusztulás aktusa. Hősei mindannyian a halálukba rohannak, és tudnak is erről. Mindannyian önpusztításra, és öngyilkosságra hajlamosak. A halál azonban nem a vég, hanem csak egy más állapot elérése, az áldozat másoknak adhat életet, vagy dedikáltan egy új élet megteremtését is jelentheti...

annihilation-2.jpg

Amíg Jeff VanderMeer regénye fukarkodott a válaszokkal, és a végletekig bizonytalanságban tartotta az olvasóját, addig Garland sokkal kegyesebb a nézőjével, és egy könnyebben befogadható élményt nyújt. A térség eredetének kérdésére gyakorlatilag már az első képkockával választ ad. Számtalan összezavaró és borzongató rejtélyt kihagy, ami a kötetben még szerepelt (pl. a földbe nyúló torony falán lévő végtelen ima, a pszichológus hipnotikus machinácói, a korábbi expedíciók naplói, stb.). A foszforeszkáló gombák spóráinak fertőzését érthető okokból a mutáns állatok jóval látványosabb, horrorisztikusabb és akciódúsabb támadásaira cseréli. Kifejezett magyarázatokat ad a Térség működésének mikéntjére, és ehhez kapcsolódóan a történetnek egy kerek befejezést kanyarít, ami a könyvnek abszolút nem volt sajátja. (SPOILERVESZÉLY!) Garland a regénnyel ellentétben az angol cím szerinti annihilációt (mely a fogalma szerint azt jelenti, ahogy egy elemi részecske az antirészecske-párjával találkozik, e során mindkettő megsemmisül, és a tömegüknek megfelelő energia fotonok formájában távozik) nem pusztán az emberi szereplőkre, de magára az X Térségre is kiterjeszti, ezzel jókora pontot téve a sztorira, egyidejűleg meggátolva az írott alapmű szerinti folytatás lehetőségét. A bámulatosan látványos és hangulatos finálé után a zárókép nagyjából megmutatja azt, hogy mi lehetett a térség célja, és milyen formában él tovább, illetve fejlődött tovább ez a különös "valami". (SPOILERVESZÉLY VÉGE) Ez egyrészt örvendetes, mert nem frusztrálja a nézőt a ködösítéssel - másrészt meg a relatíve egyértelmű válasz erősen szembeköpi az alapmű legfőbb vezérelvét, a felfoghatatlanságot.

A rendező-forgatókönyvíró tehát alkalmazott olyan megoldásokat, amik a kötet olvasóinak a szemét nagyon szúrni fogják, viszont az alap történetet nem ismerő nézőket ezek egyáltalán nem fogják zavarni. Ez utóbbi réteg egy látványos és viszonylag mozgalmas Solaris / Stalker / The Thing hibridet fog látni, amiben a - nagy elődökhöz képest nem túlzottan mély - sci-fi és horror elemek mellett nagy szerepet kap a főhősnő érzelmi élete, és a férjével való, sok viszontagságot megélt szerelme.

Ami a "szűzen" érkező nézőket is némiképpen meghőkölésre késztetheti, az a néhol kifejezetten túltolt, számítógéppel generált, művies látványvilág (pl. nem igaz, hogy két élő szarvast nem sikerült szerezni, aminek az agancsára virágokat lehet rakni). Úgy látszik, hogy a képzeletbeli tájak filmes megjelenítése még mindig nem tökéletes... vagy csak én várok el túl sokat ezen a téren?

Álláspontom szerint a Garland-féle Expedíció a könyv rajongóit a hangsúly áthelyeződések, egyszerűsítések és a kihagyott fordulatok okán meg fogja osztani, mindenki más számára a mozi egy horrorisztikus megoldásokkal operáló, elgondolkodtató sci-fi lesz, ami a Stalkertől átgondoltságban, míg a The Thingtől a borzalmak mennyiségében és minőségében marad el. Összességében tehát nem lett rossz film, de a kisebb hiányosságai okán nem nevezhető igazi klasszikusnak sem.

7,5/10

Az Expedíció MAFAB adatlapja

fekete_parduc_banner.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2913742816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gringo 2018.03.18. 11:18:09

Nem olvastam a könyveket, talán majd később, de nekem a film számtalan kérdést nyitva hagyott.
Elképzelhető, hogy megfilmesítik a többit is?

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.03.18. 15:02:47

Szerintem ez egy újabb termék a dögkútból, remek és ismert színészekkel egy kiábrándító minőségű végtermék. Portman kivételével meg sem erőlteti magát senki, a vágás és képi világ TV film színvonalú, teljesen érthető. ha messzire elkerülte a film a mozikat, legyünk hálásak a Netflixnek hogy elvitte a nézőkhöz az Auchan direkt to DVD temetője előtt.

Még egy ilyen filmbe futottam a héten (Approaching the unknown), de ott legalább az a pár színész odateszi magát (a legfontosabb, hogy Mark Strong erős benne, khm, ezt a rossz szóviccet muszáj volt kiengednem magamból :)), Aztán az utsó 15 percben totál földbe áll í film, mintha lineárisan forgatták volna és elfogyott volna a pénz MINDENRE (díszlet, effekt és írók),

Nem hiszem el, hogy ugyanaz a cég adta ki, mint a Start Trek Discót (bár ezek nem NF Original termékek ha jól értelmezem)

Editor_ 2018.03.18. 16:19:43

Kár, hogy a Netflix miatt kábé alig fogja látni valaki Magyarországon.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2018.03.18. 17:01:58

@Scriptorius: Mármint legálisan alig fogja látni valaki Magyarországon.

Coligny 2018.03.18. 20:44:33

@Scriptorius: Bár sokkal több film kerülne a Netflixre.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2018.03.18. 21:26:34

@Gringo: Milyen kérdéseket hagyott nyitva számodra a film?
A többi könyv megfilmesítését ennek a résznek a befejezését látva erősen kétségesnek tartom.

@Ződ2000: na akkor megnézzük valamikor az Approaching the unknown-t is :)

Recensor 2018.03.18. 21:33:31

@MolnarErik: ... ha a k*rva Netflix kisajátította, akkor nagy eséllyel sehonnan sem lehet majd letölteni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2018.03.19. 00:41:54

@Gringo: @Werewolfrulez: Garland azt mondta, hogy ő biztosan nem akar folytatást (nem is olvasta a többit), ahhoz meg elég nagy bukás lett, hogy a stúdió se akarjon.

@Rozsdabarna: Ja, tényleg nem, véletlenül sem volt már fenn órákkal a megjelenés után mindenhol. :D Ennél borzasztóbb dolog nem is történhetett volna a kalózkodással, hogy egyből egy kiválóan rippelhető online platformon jelenik meg a film...

Recensor 2018.03.19. 08:54:55

@danialves: rippelhető, mi? ... Az általam használt és ismert letöltőoldalakon nincs fent, az hétszentség.

Coligny 2018.03.19. 09:44:07

@Rozsdabarna: Rossz oldalakat használsz. Egyébként meg fizess elő Netflixre, és minden megoldódik.

K.Leslee 2018.03.19. 10:39:35

Nem volt rossz a film a zarojelenetet leszamitva, ami varhato es elcsepelt volt. Azt vegkepp nem ertem hogy miert adtak el mindfuck sci-finek. Ilyeneket olvastam, hogy azert nem mutattak be mozikban mert tul 'okos' film es az atlag nezonek nem jon be az ilyesmi. Namost, nem tudom hogy Ti mit gondoltok, de szerintem ez a film teljesen egyertelmu volt. Nolan barmelyik sci-fije sokkal komplexebb ennel.

A latvanyvilagnal nem veled volt a problema. A CGI allatok -talan a szarvasokat leszamitva- jol neztek ki, foleg a 'medve'. A vilagitas viszont borzaszto volt, a tulzott lens-flare hasznalatrol nem is beszelve. Ertem hogy az area X-en belul megtort a feny es ezert nezett ki minden ilyen meseszerunek, de osszessegeben ez nem indokolja a kinos effekteket.
Az utolso 15 perc egyebkent hipnotikus erejet teljesen lerombolta a rettenetes CGI tuz ami ugy nezett ki mintha egy 2002-es videojatekbol emeltek volna at midenfele utomunka nelkul. A trailer alapjan rogton arra gondoltam hogy ez a film bukta lesz. Mindenesetre orulok hogy nem kellett elmennem ra moziba, hanem Netflixen lathattam. Osszessegeben egy felemas produkcio ami konnyen lehetett volna sokkal jobb is. Pusztan a medves jelenet miatt ajanlanam plusz volt benne egy-ket kreativ megoldas.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2018.03.19. 11:05:43

@Rozsdabarna: Ezt annyira imádom a magyar torrentezőkben, hogy ahhoz szarrágók, hogy havi 10 eurót fizessenek kétszer annyi kontentért, mint amennyit valaha is végig tudnak nézni, de persze a kalózkodáshoz is balfaszok. És ezen még ők vannak felháborodva. :D

Recensor 2018.03.19. 14:17:13

@danialves: és mi van a szarrágó, balfasz filmes bloggerekkel Kisköcsög? :D

Recensor 2018.03.19. 14:36:41

@Coligny: gyorsan válaszlok, mielőtt ez a fasz kitilt. Szóval ezért az egy filmért biztos nem fizetek elő a Netflixre, az nCore -on meg (amit használok) nincs fenn. Es a haverokat körbekérdezve sem tud senki oldalt, ahonnan leszedhető. Neked van esetleg valami tipped?

Coligny 2018.03.19. 15:09:09

@Rozsdabarna: Nem ezért kell előfizetni Netflixre, hanem a szinte végtelen tartalomért. De azért: torrent pont eval pont hu. Szívesen.

Coligny 2018.03.19. 15:10:50

Mondjuk enmagon is fent van három változatban...

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.03.19. 15:17:49

@Rozsdabarna: tényleg túltolod az inteligenciát. De legalább még kicsinyes is vagy. 10 EUR havi szinten megér ennyit, elg sokat ad érte a NF, főleg ha van még Amazon Instantvideo is mellé.

Recensor 2018.03.19. 15:36:44

@Ződ2000: kicsinyes vagyok, mert nem fizetek elő
a Netflixre? És még én vagyok uninteligens? Nem is tudom hogy élte túl korábban az emberiség Netflix nélkül? :DDD

Recensor 2018.03.19. 15:37:59

... nem élet az élet Netflix nélkül.

Editor_ 2018.03.19. 15:42:04

@Rozsdabarna: ... szerintem aki nem fizet elő a Netflixre, az nem is ember! :-)))))

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.03.19. 15:48:46

@Rozsdabarna: pl DVD-vel... Mondjuk ha Németországban vagy Franciaországban rámentél a torrentre pár héten belül már jött az ügyvédi felszólító levél, és jó eséllyel a netes előfizetésednek is oda...

Recensor 2018.03.19. 16:10:09

@Ződ2000: igen, elhiszem. ... Amúgy biztos sok előnye van a Netflixnek, de szerintem csak azoknak nagy truváj, akik nagyon jól nyomják az angolt és mondjuk van okos TV -jük, nem a monitorral kínlódnak.

Control. 2018.03.19. 16:26:41

@Rozsdabarna: Ne sajnáld, hogy nem tudod megnézni (amúgy jelenleg mindenhol csak angolul van fent), mert nagyon nagy zagyvaság az egész történet. A film meg maga a dögunalom. Iszonyúan gyenge.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2018.03.19. 18:04:50

@Rozsdabarna: Nem tudom, olyanokkal viszonylag ritkán szoktam találkozni, viszont a hozzád hasonló nagypofájú nyomorékok elég gyakran szembejönnek. Mindenesetre azt meg kell hagyni, hogy még ha az ncore keresőmotorjának használatához hülye is vagy, azt elég jól belőtted, hogy mennyi jövőd van itt ezzel a stílussal. ;)

Control. 2018.03.19. 20:18:09

@danialves: azért azt tegyük hozzá, hogy ELŐBB te mondtad Rozsdabarnáról, hogy idézem "szarrágó, meg "balfasz". Te kezdted igazából! Olvasd csak vissza.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2018.03.19. 20:42:00

@Kovács doki: Ahh, és persze a nyomorékok mellé kötelezően jár az ügyeletes igazságosztó/óvóbácsi...
Jól van, akkor tárjuk fel ennek a rendkívül magasröptű eszmecserének a mélyebb dimenzióit, amikről lemaradtál: stílus alatt azt értem, amikor valaki felháborodottan pampog valamin, majd amikor 3-an is leírjuk neki, hogy ő volt a hülye, még neki áll feljebb. Ha esetleg nem csak szavakat olvasol el, hanem netán mondatokat, horribile dictu még a kontextust is nézed, akkor feltűnhet, hogy pl. az olyan megállapítások, mint hogy ő "balfasz", tényszerűen is igazolva lettek (mint hogy az ncore-on tényleg van fenn van a film), míg mondjuk azt, hogy én "köcsög" vagy "fasz" lennék, nem igazán indokolja más, mint hogy szegénykém nem tudott szembenézni a saját magáról kiállított bizonyítvánnyal, és mindenáron be kellett bizonyítania (leginkább magának), hogy ő a faszagyerek.
Esetleg a primitivitás további bizonyítékaként hozzá lehet még tenni azt is, hogy miközben a "szarrágó" megállapítás bár kétségkívül erősen szubjektív, esetemben legalább egy valós viselkedést minősített, míg nála jobb híján a kopipészt vagdalkozás eszköze volt.
Remélem, sikeresen tágítottam a látókörödet, és következő igazságosztásodat már ezzel a tudással felvértezve fogod végezni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2018.03.19. 21:28:15

@Kovács doki: Igazad van, így is fogalmazhattam volna, de az ügyeletes igazságosztó szerintem jobban fedi a helyzetet ;)

K.Leslee 2018.03.19. 21:51:15

Nem tudtam hogy ez a blog is atkoltozott 444-re.
Amugy a filmrol mit gondoltok?

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2018.03.20. 00:04:51

@K.Leslee:

"Nem volt rossz a film a zarojelenetet leszamitva, ami varhato es elcsepelt volt. Azt vegkepp nem ertem hogy miert adtak el mindfuck sci-finek. Ilyeneket olvastam, hogy azert nem mutattak be mozikban mert tul 'okos' film es az atlag nezonek nem jon be az ilyesmi. Namost, nem tudom hogy Ti mit gondoltok, de szerintem ez a film teljesen egyertelmu volt." - szerintem is elég egyértelmű volt, főleg a könyvhöz képest. A legutolsó jelenet elég jól helyreteszi a dolgokat.

"A latvanyvilagnal nem veled volt a problema. A CGI allatok -talan a szarvasokat leszamitva- jol neztek ki, foleg a 'medve'." - nekem az alligátor se nagyon tetszett, a medve meg szvsz picit túl van hypolva. Pl. a geekz cikke után én meg se mertem említeni, mert azért szeintem nem egy korszakalkotó horrortörténeti pillanat... csak egy működő jelenet.

"A vilagitas viszont borzaszto volt, a tulzott lens-flare hasznalatrol nem is beszelve. Ertem hogy az area X-en belul megtort a feny es ezert nezett ki minden ilyen meseszerunek, de osszessegeben ez nem indokolja a kinos effekteket.
Az utolso 15 perc egyebkent hipnotikus erejet teljesen lerombolta a rettenetes CGI tuz ami ugy nezett ki mintha egy 2002-es videojatekbol emeltek volna at midenfele utomunka nelkul. " - osztom.

hannigabi 2018.03.20. 00:11:34

@danialves: nehogy kitiltsd! öröm nézni az erőlködését.

@Kovács doki: ezt keményen odamondtad ecsém!

Argus_ 2018.03.20. 07:14:52

Netflix ide vagy oda, szerintem gyenge lett az Expedicio, pedig a könyv tényleg jó. Idegesitő a rendezés, nulla a színészi játék, és a látvány is csak a végén értékelhető.

@Rozsdabarna: ha az angol nem megy annyira, akkor várj pár napot ( max 1-2 hetet) és fent lesz az nCore -on is magyarul.

@Scriptorius: a netflix a sorozatok terepe, nem egy túl magas színvonal. En a Crown miatt nézem, de persze laptopon (nincs okos tévém) igy aztán nem egy akkora vizuális élmény.

@Ződ2000: talán Portman nyújt érdemlegest, meg az utolsó 10-15 perc. A többi nálam netflix "B" kat.

Control. 2018.03.20. 07:52:49

@hannigabi: ugye? Szerintem is. :-) Asszem nem megyek le a szintjére.

@Dictus Magister: a filmre a "dögunalom" kifejezés (amit használtam) talán kicsit erős. Szimplán középkategória, annak is inkább az alja.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2018.03.20. 23:02:33

@Kovács doki: Akkor azt hiszem, igazán hálás lehetek, hogy első körben mégis kegyeskedtél leugatni. Nem érdemeljük meg, hogy ilyen nagyságok szálljanak le közénk az észt osztani. :D

Tizedes1 2018.03.21. 03:24:04

@danialves: kontentért...
Agyoniskolázott pöcsköszörű!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2018.03.21. 08:31:44

@Tizedes1: Mondjuk ezt a rövid, de velős megnyilvánulásodat elnézve azért nálad valószínűleg nem nehéz iskolázottabbnak lenni. ;)
Várom a következő IQ-bajnokot...

dakrgin 2018.03.23. 21:47:48

Március 16-án fent volt bithumenen (mondjuk, hogy az scene hivatalos release), de már március 12-én fent volt ncore-on a nem annyira scene, szóval aki ezen szájkaratézik, az teljesen idióta, ja igen, most az "Az általam használt és ismert letöltőoldalakon nincs fent, az hétszentség." szöveggel nyomuló nyomorultra gondolok, aki később átment ": és mi van a szarrágó, balfasz filmes bloggerekkel Kisköcsög? :D" szintre, mert olyan béna fasz, hogy még lopni se tud, hogy fogsz ebben az országban megélni te szerencsétlen, ahol ez nemzeti sport.

hannigabi 2018.03.24. 00:43:10

@dakrgin: csak megjelölöm ezt a szerencsétlent, hogy mindenképpen lássa @Rozsdabarna:

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.05.10. 14:04:37

Izgalmasan építkező sci-fi horror angliából. A történet nem túl vastag, de jól van elmesélve. A színészek jók, a zene minimál. Ezek mellett steril. Még netflix szinten is durván steril.
süti beállítások módosítása