A komornyik / The Butler (2013)
2014. január 08. írta: FroG

A komornyik / The Butler (2013)

butler1.pngA komornyikról már az első promoanyagok alapján elkönyvelhető volt, hogy ízig-vérig Oscarra szánják. Ez legfőképp a sztoriból tűnt ki, de az IMDb-s plakátja is rendkívül árulkodó volt.  Ennek ellenére próbáltam úgymond semlegesként kezelni a filmet, hisz valljuk be, ettől a színészgárdától, Lee Danielstől és az alkotás stábjától egy igazán jó élmény volt elvárható.

Cecil Gaines (Forest Whitaker) a Fehér ház komornyikja, de nem épp az „átlagos” fajtából: főhősünk hét amerikai elnököt szolgált regnálása alatt, és folyamatosan a politikai élet közelében tartózkodott. Fia életútja sem egyszerű, hisz Louis az egyetemre kerülve a feketék jogaiért küzd, radikális és humanitárius módon egyaránt. A komornyik az ő kettőjük sorsát, kapcsolatát és életét meséli el.

Lee Daniels filmje egyrészt csalódás, másrészt pozitív meglepetés, és ez a két fogalom most kéz a kézben jár. Pozitív meglepetés, hisz az előzetesen felvázolt szinopszissal ellentétben a fókuszpont nem csak a történelmi tabló felállításán helyezkedik el, hanem a film próbálja egy más, „vadabb” aspektusból is megközelíteni a rasszizmust. A legnagyobb gond ugyanakkor pont ebből adódik: a forgatókönyvben túl sok szerep jut a kvázi érdektelen komornyik-sztorira, és sokkal kevesebb létjogosultságot kapott Louis szála, amely egyrészt érdekesebb, másrészt sokkal egyedibb is lett volna.

butler2.pngTovábbá azt kell,  hogy mondjam, hogy A komornyik az alapjaiban is el van puskázva, hisz az USA történelmén átívelő történet nem csak felületes, de rendkívül giccses és pátoszos formában lett tálalva, a valóság drámai csúcspontjai (pl. Kennedy és Martin Luther King halála)pedig súlytalanok és sajnos érdektelenek is. A produkciót azért egy-két pillanatban megmentik a színészi játékok, de az első látásra legerősebbnek tűnő és Oscarra hajtó Whitaker alakít pont annyira felejthetően és szürkén, mint amilyen maga a komornyik karaktere is.  Ez a színtelenség pedig jellemző az egész történetre is: a forgatókönyv olyan, mintha a megadott dátumokba és eseményekbe próbálták volna beleilleszteni „főhősünket” , akit vagy látványosan észrevesznek, vagy senkit nem érdekel.

A komornyik egy olyan lehetőséget puskázott el, amelyet a tavalyi évben a 42-es tökéletesen megragadott: cukormáz és könnyfacsarási kényszer nélkül mesélhetett volna egy olyan problémáról, ami fölött bár eltekintünk, a társadalom mélyén még mindig tombol, még ha jóval mérsékeltebb formában is, mint a ’20-as – 30-as években. Ehelyett Danielsék inkább egy amolyan túlnyújtott történelem órát tartanak a nézőknek, amely legérdekesebb pillanatai kimerülnek egy-két színészlegenda vagy sztár jelenlétében, néhány valóban szép jelenetben (pl. a lezárás) és az olyan valóban értékes de –sajnos- ritka pillanatokban,mint amikor a családi kötelékekről szól a film.

5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr955740328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.08. 00:05:06

Nálam 5,5/10 :S Többet vártam pedig a filmtől.

agika88 2014.01.08. 00:54:13

Érdekes, hogy idén 2 film is készült a feketék jogairól -az Oscar kegyeihez idomulva- és mind2 ilyen felemásra sikeredett.

"olyan, mintha a megadott dátumokba és eseményekbe próbálták volna beleilleszteni „főhősünket” , akit vagy látványosan észrevesznek, vagy senkit nem érdekel." Ez a megállapítás, akár a Forest Gumphoz is illene. Az a film a pozitív példa a megvalósításhoz. :D

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.08. 15:57:59

@agika88: Na igen.. szerencsére Gump nagyszerű karakter volt a maga egyszerűségével együtt (vagy pont emiatt).

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2014.01.11. 20:38:50

Történelemóra - ez jutott eszembe a filmről.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.11. 21:07:42

@koimbra: Nekem is. De nem olyan alap törióra, hanem a péntek hetedik órában tartott, amivel már a tököd is tele van, olyan unalmas :D .
süti beállítások módosítása