A 15 legjobb időutazós film - Power szerint
2015. január 31. írta: !Márk!

A 15 legjobb időutazós film - Power szerint

Az időutazás témáját már sokan sokféleképpen feldolgozták mozgóképes formában. Ennek ellenére mégis úgy gondolom, hogy kevés az igazán minőségi, emlékezetes darab. Vagy logikai bukfencekkel vágják tönkre az egész koncepciót vagy szimplán az időutazás témáját nem tudják beleültetni úgy egy történetbe, hogy annak eredetisége és nem utolsósorban funkciója legyen. A kedvenceimet azonban így is sikerült rangsorolni, a lista felállításánál pedig két szempont játszott kulcsszerepet: nem csak a filmek színvonala, hanem az időutazás felhasználása is számított.

15+1. Időhurok / Predestination (2014)

predestination.jpg

A listám akkor már kész volt, amikor megnéztem az Időhurkot, így már nem szerettem volna változtatni a helyezéseken. Említést azonban mindenképpen megérdemel a Spierig-testvérek filmje, ugyanis egy székbeszögezően izgalmas kis sci-fi-t dobtak össze nekünk.

15. Kockázatos túra / Safety Not Guaranteed (2012)

safety_not_guaranteed.jpg

Három újságíró útra kél, hogy egy városi legenda nyomába eredjen, miszerint létezik egy férfi, aki képes az időutazásra. Ebből is látszik, hogy nem a történet viszi el a hátán ezt a filmet, a színészi alakítások sem túl erősek, de még térdcsapkodós jelenetek sincsenek. Viszont betegesen jó hangulata van ennek a túrának, ráadásul bátran fityiszt mutat jó néhány időutazós klisének. Az ilyenekre mondják azt, hogy igazi kis rejtett gyöngyszem, és ami a legjobb, hogy nem is akar ennél több lenni.

14. Pillangó-hatás / The Butterfly Effect (2004)

thebutterflyeffect.png

Régebben a kedvenceim között tartottam számon az Ashton Kutcher és Amy Smart nevével fémjelzett produkciót. Mára ez a varázs valamelyest gyengült, de így is elmondható, hogy egy rendkívül izgalmas és elgondolkodtató kalandot élhetünk át a Pillangó-hatás nézése közben. Sokan úgy tartják, hogy Kutcher-nek ez az egy értékelhető alakítása van egész karrierje során, ám én nem miatta kedvelem ezt a filmet. Néhol kicsit hatásvadász, de összességében egy minőségi thrillernek tartom, ami zseniális befejezéssel operál, és az időutazással is nagyon érzékletesen bánik.

13. Terminátor - A halálosztó / The Terminator (1984)

the-terminator_1.jpg

Egykoron az egyik leghíresebb Schwarzenegger-mozi számított az időutazós filmek császárának, ám mai szemmel nézve kicsit már megkopott. Több szót nem is nagyon érdemes róla mondani, mert egyrészt úgyis látta már mindenki, másrészt nem hiszem, hogy olyan dolgokkal tudnék előjönni, amiket más már nem tudna. Cameron klasszikusa ugyan vesztett az erejéből, de a 13. helyre így is simán befért.

12. A majmok bolygója / Planet of the Apes (1968)

planet-of-the-apes.jpg

Az ominózus Majmok bolygója franchise legelső felvonása lassan már 50 éves lesz, és egészen hihetetlen belegondolni, hogy 1968-ban milyen vészjósló dolgok kerültek a mozivászonra Franklin J. Schaffner irányítása alatt. Kevés filmben lehet látni, hogy ennyire disztópikus vonatkozásban foglalkoznának az időutazással, ami a filmtörténelem egyik legsokkolóbb fináléjában csúcsosodik ki. Kicsit nehéz ráhangolódni, de a helye elvitathatatlan a filmművészet élmezőnyéből.

11. Triangle (2009)

triangle.jpeg

Nem ez az utolsó időhurkos film a listámon, és túlzás lenne azt állítani, hogy a Triangle alkotói ezzel a 2009-es alkotásukkal megreformálták volna az időutazós mozik világát, de a zavarba ejtő atmoszféra kegyetlenül nézeti magát. Egy pörgős, végletekig feszült filmről van szó, amely elképesztően nagy figyelmet és türelmet igényel. Ha az alkotók fáradalmait kellő figyelemmel és kitartással háláljuk meg, akkor egy olyan kirakós játékra invitál a Triangle, melynek darabkáit még napokkal később is próbáljuk variálni.

10. Forráskód / Source Code (2011)

source-code.jpg

Tisztán emlékszem arra, hogy a 2011-es filmév egyik bombameglepetése volt számomra a Forráskód, amely gyakorlatilag egy checkpoint-rendszerre épülő videojátékot mutat be azzal a különbséggel, hogy itt a tét valódi és hús-vér emberek sorsa forog kockán. Remekül átgondolt forgatókönyvet tudhat magáénak a Forráskód, ami úgy tud felettébb szórakoztató lenni, hogy közben nem nézi hülyének a közönséget.

9. Looper - A jövő gyilkosa / Looper (2012)

looper.jpg

A listán szereplő filmek közül talán a 2012-es Looper rendelkezik a legizgalmasabb alapötlettel. Sokaknak mégis csalódást okozott, mert nem az akciókon van a hangsúly, hanem sokkal inkább az érzelmeken és azokon a fontos kérdéseken, amiket maga az időutazás, és az abból keletkező szituációk szülnek. Lassú, kimért film, amelynek megtekintése után nagyon örültem, hogy 2012-ben készülnek még ennyire intelligens filmek. Ezen felül még sikerült az időutazást szembetűnőbb logikai bakik nélkül megközelíteni. Szép munka!

8. A fiók / The Jacket (2005)

the_jacket.jpg

A fiók tipikusan az a film, ami nagy kedvencem, ám mégsem ajánlom minden ismerősömnek. Ugyanis egy nehezen emészthető, elsőre kissé zavaros, művészi hangvételű alkotásról van szó, ami nem csak egy páratlanul izgalmas világot, de az egyik legérzékenyebb love story-t tárja elénk.

7. A holnap határa / Edge of Tomorrow (2014)

edge_of_tomorrow.jpg

Úgy látszik, hogyha Emily Blunt időutazós filmben köt ki, az nem sül el rosszul, ugyanis a Looper után egy újabb Blunt-mozi képviselteti magát a listámon. Nem nagyon akadt az elmúlt években okosabb, átgondoltabb blockbuster A holnap határánál. Szándékosan kerüli a blockbusterek sajátosságait és egy olyan főhőst kapunk Cage (Tom Cruise) személyében, aki végre nem a szerepre születik, hanem ugyanolyan esendő és béna, mint amilyenek mi is lennénk az ő helyében. A látványvilág szemkápráztató, Emily Blunt egy tőle szokatlan szerepben lubickol, szóval minden adva volt ahhoz, hogy nem csak 2014, hanem az utóbbi évek egyik legjobb moziélménye megszülessen.

6. Idétlen időkig / Groundhog Day (1993)

groundhogday.jpg

Harold Ramis klasszikusa nélkül nem létezhet időutazós toplista. Az Idétlen időkig az ékes példája annak, hogy az időutazás nem csak szórakoztatási faktorként szerepelhet egy filmben. Bill Murray aranypillanatai közben értékeket, mondanivalót kapunk a rendezőtől, mindezt ráadásul szájbarágás nélkül, nagyon vicces módon.

5. Donnie Darko (2001)

donnie_darko.jpg

Jake Gyllenhaal számára ugródeszkát jelentett, hogy eljátszhatta Donnie Darko-t. Pár évvel a megjelenés után már kultstátusznak örvendett Richard Kelly filmje, aki 2001 előtt és 2001 óta sem tudott ilyen direktori magasságokba emelkedni. Nagyon komplex, elemi erejű mestermű, amit nem lehet elégszer megnézni.

4. 12 majom / Twelve Monkeys (1995)

12m1.jpg

Ritka tehetséggel megáldott rendezőnek tartom Terry Gilliam-et, aki legalább annyira ért a komoly témákhoz, mint a nevettetéshez. Utánozhatatlan, klausztrofób hangulatú film, amire Bruce Willis és Brad Pitt jutalomjátéka csak rátesz egy lapáttal. Rengeteg filmes szabályt felrúg a 12 majom, ráadásul a befejezés sem tiszta elsőre, de végtére is pont ezért jó egy időutazós film. Mert gondolkodásra késztet, összezavar és véleményt csikar ki a nézőiből!

3. Terminátor 2. - Az ítélet napja / Terminator 2: Judgement Day (1991)

terminator2.jpg

Az 1984-es Terminátor folytatása mellőz minden negatívumot, amit az első rész esetén felhánytorgattam. Szó sincs róla, hogy eljárt volna felette az idő, a mai napig egy minden elemében szórakoztató, epikus science fiction. Lehet, hogy James Cameron nem a világ legjobb rendezője, de hihetetlen üzleti érzékéről a '90-es években is tanúbizonyságot tett.

2. Vissza a jövőbe - filmek / Back to the Future (1985-1990)

back_to_the_future.jpg

És most lehet hőbörögni, hogyha ez a filmtörténeti mérföldkő "csak" a második, akkor mégis mit tartok a legjobb időutazós filmnek. Meg is érteném az ilyen reakciókat, és egyedül csak a felvezetésben említett bizonyos második tényező volt az, ami a Zemeckis-trilógiát letaszította a trónról. A '85-ös első részhez ugyan nem érnek fel a folytatások, de nagyon össze kéne szednem magam, ha egy szórakoztatóbb, humorosabb filmtrilógiát kellene mondanom.

1. Időről időre / About Time (2013)

abouttime-conversation1.jpg

Filmművészeti szempontból is nagyra tartom ezt a nem is olyan régi alkotást, de amivel elsősorban levett a lábamról az az időutazás ennyire szép és nagyívű használata, amivel hozzájárultak a készítők ahhoz, hogy egy végtelenül gyönyörű és megható történetet meséljenek el nekünk, ami tulajdonképpen bármelyikünkkel is megtörténhetne. Még úgy is, hogy mi nem tudunk utazni az időben...

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr797086159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.01.31. 12:55:32

Jó kis lista. Egyedül az első hely rontja kicsit az összképet. :D

czerkha · https://koffeedayz.blogspot.com/ 2015.01.31. 13:23:59

Korrekt lista. Pacsi a Triangle miatt :)

mildi 2015.01.31. 15:08:28

@rohadjonmegmindenpolitikus: én is ezt akartam :)
időbűnök hogy maradt ki?

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.01.31. 16:24:49

@mildi: pedig én is mondtam Powernek, hogy ne felejtse ki :D

Bambano 2015.01.31. 21:19:53

mit keres a majmok bolygója egy időutazós listán?

rangerdanger 2015.01.31. 21:22:53

Forráskód-ot teganp néztem meg.

"Remekül átgondolt forgatókönyvet tudhat magáénak a Forráskód, ami úgy tud felettébb szórakoztató lenni, hogy közben nem nézi hülyének a közönséget."

lehet, hogy egy másik filmet néztem, de ennek pont az ellenkezőjét éltem át.

Petyat 2015.01.31. 21:29:41

Valószínűleg nem láttad a Primer-t, különben rajta lenne a listán.

rangerdanger 2015.01.31. 21:29:44

ja az meg a másik, hogy forráskódban sincs időutazás :D

00:34:07,431 --> 00:34:10,145
A forráskód nem időutazás

eßemfaßom meg áll 2015.01.31. 21:32:33

a forráskód mitől időutazós?
a majmok bolygója mitől időutazós?
az idétlen időkig mitől időutazós?

eßemfaßom meg áll 2015.01.31. 21:35:34

a predestination viszont tényleg zseniális, asszem kimaxolta amit az időparadoxonból ki lehet hozni :)

Gaboo1 · http://meghokkento.blog.hu/ 2015.01.31. 21:38:26

Frequency, Az időgép, Az időutazó felesége, Deja Vu

AdmiralKex 2015.01.31. 21:41:14

Frequently Asked Questions About Time Travel

rangerdanger 2015.01.31. 21:48:26

Forráskódhoz még, de ígértem utolsó :) :

"Amikor az ízzó kialszik, egy utóégés, a Halo Effektus. Látott már ilyet?
Az agy is pont így tesz, egy elektromágnes mező, ami még tölt egyet rögtön halál után, és az áramkörök nyitva maradnak. Az agy másik különlegessége, hogy továbbra is rögzít a rövidtávú memóriába kb. 8 percig akárcsak egy biztonsági kamera rögzíti a nap eseményeit. Na most a halál után is nyitott áramkörök és a nyolc perces rövidtávú memória átfedését használja ki a Forráskód."

Szóval egy felrobbantott vonat balesetét elszenvedett történelem tanár fejét épségben, és időben megmentették ahhoz, hogy ezt a 8 percet kinyerjék belőle. Oké, legyen így, lucky you.

"akárcsak egy biztonsági kamera rögzíti a nap eseményeit."

Egy adott szögből. Ha azt történt volna ezután, hogy csakis az elhunyt tanár úr által látott dolgokat láthattuk volna... mert ha emlék. Akkor csak azt látjuk, amire ő is emlékezne.

Mintha egy biztonsági kamerával, betudnánk nézni egy 800 méterre parkoló autóba, vagy a benzinkút előtt elsétáló emberek pénztárcájába.

Ha pedig ez egy virtuális valóság, ahol agy és egy számítógépes szimuláció segít kiegészíteni a részleteket, mint egy álomban, akkor arra van a legkisebb esély, hogy majd egy nyolc perces emlékből( ahol nagy valószínűséggel egy történelem tanár próbálja lebeszélni az útitársáról a fehérneműit), kitaláljuk hogy a bomba készítője Kis Józsi a XYZ-452 forgalmi rendszámú fehér színű kisbusz tulajdonosa. Pláne nem kiugrálni a vonatról, meg bemenni az állomáson lévő mosdóba :D

dedalon74 2015.01.31. 21:49:28

A Majmok bolygója pont egy időutazásos film, ti mit néztétek helyette?

Leone_510 2015.01.31. 21:55:07

amikor a hozzászólások jobban látják mint aki a cikket írja...

a predestination valóban jó ötlet de nekem nem időutazós, hanem amit - eßemfaßom meg áll - kollega írt a paradoxonra épít és...ennyi

a majmok bolygója sem klasszikus időutazós téma

a forráskódot nem látta vagy értette meg a cikkíró, az teljes tévedés

minden más jó amit a hozzászólók írtak, az az én listám is , és az abszolút első megelőzve a korát Alick nevezése, Az idő urai rajzfilm! de ezt csak az "öregek" ismerik... :D

krferi 2015.01.31. 22:19:10

A posztoló csak amerikai filmeket ismer?

Hauzer 2015.01.31. 22:19:45

A végső visszaszámlálás? Alap időutazós film!

Manaoahoana 2015.01.31. 22:19:59

I'll Follow You Down (2013)
Мы из Будущего - A jövőből vagyunk (2008)

Bambano 2015.01.31. 22:21:51

@dedalon74: a majmok bolygójában nincs időutazás, hibernált űrhajósok a saját normál idejükben utaznak. egy kis relativitás elméleten alapuló időkülönbség van benne, de időutazás az konkrétan nincs.

@Hauzer: +1000

Locassen 2015.01.31. 22:22:43

@dedalon74: szigorúan elméleti szempontból nem az, csak az idő relativitásával játszadoznak:)

Öngerjesztő Erg 2015.02.01. 00:30:25

Star Trek IV: The Voyage Home
Star Trek: First Contact

capacete 2015.02.01. 00:49:53

A Loopernek " sikerült az időutazást szembetűnőbb logikai bakik nélkül megközelíteni". Valóban? Akkor miért van tele majd minden kocka brutális hülyeségekkel?
Csak példának: A megszökött jövőbeli gyilkos fiatalabb énjét elkezdik csonkítani. Ez valamiért nem okoz időparadoxont, pedig épp ezzel változtatják meg a jövőt.
(Persze az alapötlet is egy óriási hülyeség, a maffia által üzemeltetett időgéppel, mert valami miatt a jövőben már nem lehet embert ölni. Eltüntetni persze lehet...)

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2015.02.01. 01:25:54

a Végső visszaszámlálás és a Timecop fájóan hiányzik erről a listáról

Székelyi Szabolcs 2015.02.01. 02:29:24

A Primer nincs is közte?! Ez nem lehet valami komoly lista...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.02.01. 02:44:45

Szexmisszió?:))
Na jó az inkább hibernálós!:))

Blindmouse 2015.02.01. 02:45:02

Nem csak a Végső visszaszámlálás, és a Timecop hiányzik.
Apropó timecop. az hogy van hogy egy gépbe ülnek bele a startnál, de csak úgy "megjelennek" a másik tér, és idősíkban. mi lesz a kabinnal?

Én pl a Biggles-t is csíptem mint filmet, az is időutazós.
Volt még valami sztori amikor valami lányát egyedül nevelő apuci felújítás alatt lévő hoteljét veszi ki erőszakosan valami társulat, és rájönnek hogy katasztrófatúristák akik nagy katasztrófák idején, és majdani helyszínén jelennek meg, ebből kifolyólag rádöbbennek hogy a városuknak rövidesen annyi lesz.

Volt még valami hasonló időutazós katasztrófatúristás film ahol egy fura kalapos fazon lett gyanús különböző katasztrófák fotóin.

Valaki emlegette a kommentek közt a 13. emeletet ott SENKI sem utazik az időben, virtuális idősíkok vannak, nem valódik.
a Groundhog Day pedig nem időutazós, hanem épp ellenkezőleg időszakaszban megrekedős.

zdyzs 2015.02.01. 05:06:55

@AdmiralKex: FAQ About Time Travel az egyik legszórakoztatóbb időutazós film, és talán a legjobban fejti ki az ezzel kapcsolatos megoldhatatlan paradoxonokat, mindezt alig pár dollárból (illetve fontból). Mindenkinek ajánlott.

@Alick: Csatlakoznék ehhez is. Alap időutazós film.

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2015.02.01. 05:25:51

@eßemfaßom meg áll: mit nem értesz ezeken? Mindegyik időutazós, ilyen, vagy olyan formában. Igen, a Majmok Bolygója is.

mel gibson 2015.02.01. 07:25:06

6:3 avagy játszd újra,Tutti
minden idők legjobb magyar időutazós filmje

gorillaso 2015.02.01. 07:43:25

+1 a Primere-re meszze a legjobbak közt.

paráznabillegető 2015.02.01. 07:48:50

jöttünk, láttunk, visszamennénk.
vagy akár a sötétség sereg is.
oké, egyik sem top 10... de!

zdyzs 2015.02.01. 08:02:56

Ja és az "About Time" szerintem méltó helyen van, szuper jó kis film, talán az egyetlen, amelyik az időutazásnak az érzelmi oldalát bontja ki elsősorban.

eßemfaßom meg áll 2015.02.01. 08:20:28

@Bruti: Szerintem az az időutazós film amiben időutazás történik

a listából egyikben sem utaznak az időben

2015.02.01. 08:26:42

@capacete: Pontosan, a csonkítások teljesen felborítják a jövőt. De persze nem tudtak ellenállni a jelenetnek, ahogy egyre tűnnek el a végtagok, hogy egy torzó másszon be a végén. Nem tudom szeretni ezt a filmet.

Alick 2015.02.01. 08:55:48

@eßemfaßom meg áll: az általános kategória lehetne az, hogy az idő szokásos linenaritásának megszakadására épülő drámai cselekmény, ezen belül lehetne pl:
- az időutazás,
- az anakronizmusokra (különböző korok találkozására) alapozó történet,
- a sztorit ismételten újraélő mentális tapasztalás, stb.

eßemfaßom meg áll 2015.02.01. 09:10:46

@Alick: valami ilyesmi.

mert ha azt időutazós filmnek vesszük, hogy a főhős sokáig alszik és egy uj szituációban ébred akkor időutazós film az aliens is.

mildi 2015.02.01. 09:19:20

az idétlen időkig az időhelybenmaradás :)

Alick 2015.02.01. 09:32:55

@eßemfaßom meg áll: kérdés mi számítson igazán új szituációnak... pl. ha közben az Alienek átvették a közigazgatást és Predatorokra vadásznak, az valóban teljesen új helyzet lenne. :)
De lehetne egy spec. kategóriát nyitni az Őslakónak és a Hegylakónak is...

eßemfaßom meg áll 2015.02.01. 09:58:56

@Alick: hát uj szitu, hogy aszitte kinyirta az élient közben meg az jól belakott egy bolyót

de ez semmit nem változtat azon, hogy az, hogy egy űrhajós sokáig utazik, vagy hogy valaki minden reggel aznapra ébred vagy, hogy egy 8perces emlékbe "feltöltenek" valakit sokszor semmilyen szempontból nem időutazás

JT_Biopower 2015.02.01. 10:23:58

És a Galaxy Quest? És a Slipstream (2005)? ;)

Circus 2015.02.01. 11:19:45

@eßemfaßom meg áll: "mert ha azt időutazós filmnek vesszük, hogy a főhős sokáig alszik és egy uj szituációban ébred akkor időutazós film az aliens is."
Meg te is, amikor reggel, 8-10 óra alvás után felébredsz.
Konkrétan lehet utazni az időben, mindannyian azt tesszük - a bibi az, hogy csak adott irányban, adott sebességel... ;)

A majmok bolygója, illetve az Idétlen időkig pont jó példa az időutazásra, szerintem, mint az összes, ami az eredeti listában, illetve a kommentekben előjött. A végső visszaszámlálás, illetve az Az idő urai nekem is hiányzott, de utóbbi az sajnos nem volt annyira híres, mint előbbi.

nemszólokmégegyszer 2015.02.01. 11:58:21

A 12 majom verhetetlen. Nem véletlenül nincs remakeja. K.rva nehéz, néha nézhetetlen, a műfajban párja nincs. Szerintem.

Mészáros Laci 2015.02.01. 12:46:33

Hali,
Az időutazó felesége és a Felejtés bére is jól megcsinált filmek szerintem előbbi a sírósfillm, utóbbi az Umathurman-kategóriában.
A Loopert én kihagytam volna, annyira azért nem sikerült jól.

Az idei film, a predestination pedig a legkeményebb időutazós történet, amivel találkoztam. Az eredeti Heinlein novella kb tíz oldal, lehet, hogy emiatt, de nekem igazából a novella adta meg az utolsó csattanót, nem szeretném most elspoilerezni.

Mészáros Laci 2015.02.01. 12:47:44

@nemszólokmégegyszer:

"Nem véletlenül nincs remakeja"

Túl szép lett volna...

www.imdb.com/title/tt3148266/

Mészáros Laci 2015.02.01. 12:48:34

@Circus:

Tééényleg, az idő urai, az is nagyon szép, bár gyerekeknek kicsit absztrakt és erős, felnőtteknek pedig (ma már) túl meseszerű volt.

Mészáros Laci 2015.02.01. 12:51:20

@dedalon74:

Én a régi (Charlton Heston) filmet láttam csak, abban nem volt időutazás. A könyvben pedig még annyira sem. A remákékba gondolom mindent beleraktak, ami nem taszította a majombőrt, de a történetbe nem passzol.

Mészáros Laci 2015.02.01. 12:52:25

fura, hogy a vissza a jövőbe filmek egy helyet kapott (all in one), a terminátor meg külön kettőt. no mindegy, fikázni könnyű a mások szempontjait, miért nem csináltunk mi jobbat, saját kútfőből :)

Mészáros Laci 2015.02.01. 12:56:55

@rangerdanger:

ismered azt a viccet, hogy egy ember a térdén hatalmas kötéssel elmegy az orvoshoz, a doktor nézegeti a térdét, mondja:
- Hajlítsa be, jó, nyújtsa ki, jó, hát semmi baja.
- Persze - válaszol a beteg - Nekem valójában a szemem fáj.
- A szeme...? De akkor miért a térde van bekötve?
- Lecsúszott.

Szóval egy kabaréjelenetben az egyik szereplő előadja ezt a viccet a közönség röhög, a másik szereplő faarccal hallgat, majd visszakérdez:
- Féllábú volt?
- Kicsoda?
- Hát az ember, a kötéssel a térdén.
- Miért lett volna féllábú?
- Mert csak úgy tud lecsúszni a kötés a szeméről a térdére, ha féllábú. Máskülönben ki kellene lépnie a kötésből, és azzal az erővel már vissza is rakhatná a szemére...

szóval, ez jutott eszembe a kifogásaidról :)

Mészáros Laci 2015.02.01. 12:58:07

@Gaboo1:

Jah tényleg, a Déja vu is igen jól sikerült.

Mészáros Laci 2015.02.01. 12:59:15

Jag, meg Nicolas Cage filmje, a Next, az is valami időutazós, vagy a két perc jövőbelátás nem számít időutazásnak?

body_andras 2015.02.01. 14:40:27

Korrekt lista! Az első lét hely egyértelmű, a többi ízlés dolga. Egy dolgot hiányolok, ez pedig a PRIMER című film. Agyfacsaróan bonyolult sztori, pláne hogy kb 9 idősíkon játszódik, de tökéletesen illusztrálja, mi történne ha az időutazás kicsúszna a kezünkből.

zdyzs 2015.02.01. 15:03:52

@eßemfaßom meg áll: Szerinted az "About time"-ban nem utaznak az időben?

A Vissza a Jövőbe mindhárom részéről nem is beszélve. Szerintem mi a szar az időutazás?

zdyzs 2015.02.01. 15:04:53

@eßemfaßom meg áll: Bocs, szerinteD mi szar az időutazás?

eßemfaßom meg áll 2015.02.01. 18:11:16

ha nem csak beböffentenél valamit olvastad volna, hogy 3 filmet írtam amiben nem utaznak időt. amiket írtál azokról szavam se volt

vh5150 2015.02.01. 19:15:33

Vissza a jövőbe alap no.1. és tényleg a végső visszaszámlálás csak azért nem első, mert a vaj-be vígjáték. Érthetetlen, hogy miért ez lett az első.

rangerdanger 2015.02.01. 19:53:43

@Mészáros Laci: Nem kifogás volt az. Egyszerű logika.

john.spartan (törölt) 2015.02.01. 20:05:19

És a Csehszlovák ifjúsági sorozat? A Látogatók, az mekkora volt anno.
Az időgépük egy 25. századi technikával erősen feltuningolt Lada Niva volt és Adam Bernau elveszett jegyzetfüzetért jöttek vissza a múltba azaz a jelenbe... :) http://hu.wikipedia.org/wiki/Látogatók

Mészáros Laci 2015.02.01. 20:58:28

@rangerdanger:

Én is nagyon szerettem annak idején a Deltát. a logikát abban kerestem :) A filmek nem arra valók. Az időutazós filmek különösen nem.

Mészáros Laci 2015.02.01. 20:59:45

@vh5150:

Végső visszaszámlálás... most esett le, hogy az a Nimitz. Annak idején (a hangalámondásos VHS filmek korában) nem tudtuk, hogy a mokép milyen címet ad majd a filmnek.

shred 2015.02.01. 21:16:37

@Mészáros Laci: a Majmok bolygójában az űrhajó eredetileg egy másik bolygón száll le, de a végén a Szabadság- szobor romjából Taylor rájön, hogy a Földre tért vissza. Ha azt nézzük, hogy az emberi civilizáció összeomlott, és beszélő majmok társadalma vette át a helyét, akkor időben előre utaztak az űrhajósok.

K.Leslee 2015.02.01. 21:26:38

Nekem a Triangle egyszer elment, de kicsit olyan 'olcso' volt, viszont a The Jacket tenyleg jo film a maga mufajaban. Tipikus alulertekelt indie film, amit csak nehanyan lattak. Mindig keresem az ilyen filmeket.

Mészáros Laci 2015.02.01. 21:31:16

@shred:

a gyorsan utazó űrhajósok mindig előre utaznak az időben...

eßemfaßom meg áll 2015.02.01. 22:23:42

@shred: én is előre utazok az időben. holnap pl egy nappal előrébb leszek mint ma. akkor időutazó lennék?

eßemfaßom meg áll 2015.02.01. 22:25:08

@Mészáros Laci: egy hete néztem újra, még mindig királyság ahogy a tomcatek játszanak a japcsikkal :)

eßemfaßom meg áll 2015.02.01. 22:27:32

@john.spartan: ha sorozat is érne akkor a tardis mindent visz

Sparrow79 · http://sparrow.uw.hu 2015.02.02. 00:46:45

Megnéztem a Triangle-t, nagyon tetszett, köszönöm az ajánlást!

igazi Ténytár 2015.02.02. 05:05:54

@ Powerful

Nagyon jo ősszeallítás, de sajnos ket olyan elemi hibát is vétettel az listában ami miatt KOMOLYTALAN LETT az egész!

1, A legnagyobb hiba: Hogy csinálhatsz olyat, hogy a Vissza a Jövőbe trilógiát egynek veszed (ez rendben) de a Terminátort meg külön számolgatod?!

Milyen lista lenne az ahol a legjobb TV sorozatokban mondjuk a Lost az egynek szamit de a 24-t ketszer rakod bele mert csak.

2, Többen is előhozták, hogy nem definiáltad MI IS AZ IDŐUTAZÁSOS SZTORY? Ami a következményekkel foglalkozik (részemről ez az igazi), vagy barmi amiben akar egy dolog is idő utazott (mert akkor a Interstellar is ugye az)

Butterfly effect vagy Predestination az egyértelmű, de ha a Terminátort annak veszed csak mert valami visszajött az időben es onnan mar semmi köze az idoutazashoz akkor LEGALÁBB 4 jó STAR TREK mozit kihagytál ami ennél 10x inkább kapcsolódik az időutazáshoz.

Sot meg a Van Damme Időzsaruja is 100x időutazásosabb sztory mint bármelyik Terminátor film. Sot meg a gagyi Timeline is inkább ;-)

igazi Ténytár 2015.02.02. 05:07:21

@Mundr: A 13 emelet ugyan miben az?! Az szimpla MÁTRIX sztori.

igazi Ténytár 2015.02.02. 05:11:11

@zdyzs: "az egyetlen, amelyik az időutazásnak az érzelmi oldalát bontja ki elsősorban"

Az időutazó felesége az akkor mi?! ;-)) A szinte semmi másról nem szol csak az érzelmi vonalról. Mondjuk elég meredek ahogy elkezdődik (pontosabban ahogy megismeri a feleseget), nem csoda, ha nem annyira elfogadott ;-0

igazi Ténytár 2015.02.02. 05:14:38

@Bambano: Pontosan! ha a Majmok bolygója az akkor az aktualis Interstellar is az!

igazi Ténytár 2015.02.02. 05:16:10

@zdyzs: Ja, és ha mar érzelmi vonal, meg Majmok bolygója féle "időutazás"

Akkor Mel Gibson - FOREVER YOUNG filmje micsoda?! ;-))

igazi Ténytár 2015.02.02. 05:27:01

@eßemfaßom meg áll:

___
a forráskód mitől időutazós? - Olyannyira nem az hogy magában a filmben is elmondja a tudós, hogy ez NEM időutazás, hanem idő átrendezés.

___
a majmok bolygója mitől időutazós? - abszolút semmiben. Ez esetben a Dustin Hoffman/Sharon Stone - SPHERE-je is az.

Meg az említett Insterallar és millio más is az. A Sphere például szinten érdekes dolgot feszeget, de semmi köze az időutazáshoz.

___

az idétlen időkig mitől időutazós? - Ha az a komédia időutazás akkor a Jean Reno - JÖTTÜNK, LÁTTUNK, VISSZAMENNÉNK TRILÓGIA (ráadásul mind francia, mind usa verzióban is az!).

Az első meg, eredeti francia, meg el is ment poénnak.

igazi Ténytár 2015.02.02. 05:38:18

@vh5150: Power

A Vissza a jövőbe sorozatban, az első valóban klasszikus, de ha konkrétan az időutazás témát nézzük - a masodik része sokkal jobb.

Ugyanis nem csak az adott sztoriban utaznak es követik az eseményeket, az időutazás következményeit, de meg az első filmben megtörtént időutazást is előhozzák és annak következményeit is.

Szvsz zsenialis jelenet amikor ugyanazt leforgattak újra es Marty McFly-t latod 2 verzióban is (az első filmben amit csinált, meg az aktuális második verzióban mit) nem csak az adott idősíkot kell Martynak megváltoztatni, de közben ügyelnie kell, hogy az 1 reszben tortent dolgokat es idosikot valtozatlanul hagyja, nehogy beavatkozzon abba (is).

Részemről EZ AZ igazi időutazásos sztori, nem az hogy van egy robot a jóból mint kiindulási alap es onnantól abszolúte semmi köze az időutazáshoz, csak szimpla akciófilm. Ráadásul ezt kétszer is berakni a listába?

Tehat ha mar trilogita szetvegunk akkor a Terminator 1-4 kellett volna egynek berakni, az a Vissza a Jövőbe 1 es 2-t külön ( a harmadik az gagyi és az időutazáshoz csak annyi köze mint a francia Jöttünk, láttunk visszamenne Marty a jövőbe ;-)))

igazi Ténytár 2015.02.02. 05:43:18

@shred: Az egyébként pocsek 2001-es remakben viszont - ez az egyetlen érdeme - teljesen fordítottak az egészen, és valóban másik bolygóra érkeztek Wahlbergek, de a gonosz Thade generális majma ment vissza az időben a földre ahol megváltoztatott mindent!

igazi Ténytár 2015.02.02. 05:49:44

@ Powerful "A listám akkor már kész volt, amikor megnéztem az Időhurkot, így már nem szerettem volna változtatni a helyezéseken. Említést azonban mindenképpen megérdemel"

Valami aktualitása csak volt annak, hogy ezt éppen most írod nem?

Ez esetben várhattál volna 2 hetet és a legújabb időutazás filmet - PROJECT ALMANAC - azért megvárhattad volna, hátha ...(bár a kritikák nem jók)

igazi Ténytár 2015.02.02. 05:53:28

@mel gibson: ha a 6:3 akkor mar a MAGYAR VÁNDOR miért nem időutazásos magyar film?! ;-))

igazi Ténytár 2015.02.02. 05:55:35

@krferi: Lehet van egy hires nemet film is (bar a poén az hogy csak a legvégén derül ki hogy mi /kis is volt az időutazó).

JÉZUS VIDEÓ.

en.wikipedia.org/wiki/Jesus_Video

shred 2015.02.02. 08:32:06

@eßemfaßom meg áll: én az időutazásba az extrém gyors időutazást számítom bele:) Ha holnap reggel felébredek, és minden ugyanúgy megy, ahogy eddig, az mégsem ugyanolyan, mint ha az egész világ romokban heverne, és beszélő gorillák meg orangutánok okoskodnának, hogy melyik ketrecbe szíveskedjek befáradni:)

eßemfaßom meg áll 2015.02.02. 09:28:09

@shred: tehát majmos megint nem időutazósos, hiszen nem extrém gyorsan telik az idő. egyszerűen a zűrhalyósokk baromi sokáig utaznak

igazi Ténytár 2015.02.02. 10:40:17

@eßemfaßom meg áll: ??? Már a címe miatt sem lehet az. ;-)

igazi Ténytár 2015.02.02. 10:57:59

@eßemfaßom meg áll: Igazad van, mert ez esetben az ALIEN 2 és 3 is mind időutazásos film. Pedig dehogy is.

Ezert baj, ha valaki nem tisztázza milyen listát akar.

Még egyszerű Western filmeknél is illene tisztázni! Hiszen azért A Jó, A rossz és a Csúf melle mint legjobb film melle, nehogy mar a Vissza a Jövőbe 3 kerüljön be mint szuper western!

igazi Ténytár 2015.02.02. 11:06:26

@capacete: Arrol nem is beszelve, hogy azert olik meg a bergyilkost mert nem vegezte el a feladatat, nem olt meg valakit (adott esetben sajat magat).

De azzal, hogy megcsonkítják éppen mint bérgyilkost teszik alkalmatlanná, és így mindenkit akit meg ölt volna a jövőben élni hagynak.

Fantasztikus logika, hogy egyetlen egy el nem végzett munka miatt, egy egész életnyi (mondjuk 100) el nem végzett munkát idéznek elő.

Vagy a másik, hogy leül beszélgetni saját magával ELMONDVA a jövőt (*), de az NEM változik meg az információ átadása miatt, hanem marad úgy, noha a csonkításos jelenetnél, meg a film végén ugye egyből változik minden a jelenben is.

(* elmondana hogy kábszeres lesz, stb. mikor hal meg a felesége es miért, de csak azért is hagyna megtörténni mindent csak, hogy visszajöhessen bosszút allni?!).

igazi Ténytár 2015.02.02. 11:10:49

@eßemfaßom meg áll: Ha az Idétlen Időkiget nem rakja bele, akkor nem tudta volna a "utóbbi évek egyik legjobb moziélménye" Holnap határánt se.

Hat azért lett az is időutazós ;-))

De így visszaolvasva a blogot, azért szuperek az időutazós filmek, mert meg az arról szóló filmek listáját se lehet megcsinálni pradoxonok nélkül ;-))))

Celtic 2015.06.11. 17:15:51

@zdyzs: +1. En is az Idoutazas nagy kerdeseit akartam bedobni.

Kulon tetszik, hogy jopar szal nincs is megmagyarazva :)

Bettina69 2015.10.27. 18:06:09

Most láttam az első helyezettet...kiváló film! Nem ismertem.
Forráskódot ezerszer láttam,nagy kedvencem.

Amulet Amon 2015.11.07. 22:12:43

A forráskód és a majmok bolygója nem időutazós film.
Ha úgy vesszük a Terminátor sem az.
Az időutazós film az időutazásról szól. A terminátorban csak visszamennek a múltba a legelején onnantól egyáltalán nem az időutazásról szól a film. Vagy szedjük külön az időutazásról szóló, és az időutazós film fogalmát? :D Amúgy egyet értek az első hellyel, az egy remekmű :)

K.Leslee 2015.11.10. 19:28:10

@Amulet Amon: akkor ezek szerint az 'idoutazos film' mint fogalom definialva van valamilyen hivatalos szotarban, vagy jol latom hogy Te allitasz fel neki kriteriumokat?
Mi lesz a kovetkezo lepes? Kijelented, hogy egy idoutazos filmben minimum 20 perc az idoutazasrol kell hogy szoljon? :-)
De amugy ertem mire gondolsz, csak ezt igy akkor nagyon nehez
definialni.

Amugy ha valamelyik ezek kozul nem -klasszikus ertelemben vett-idoutazos film akkor az a Triangle.
süti beállítások módosítása