A holnap határa / Edge of Tomorrow (2014)
2014. május 28. írta: danialves

A holnap határa / Edge of Tomorrow (2014)

eot.jpgMostanában ha jó sci-fit szeretnénk látni, elég Tom Cruise-hoz fordulni. (Igaz, a Feledésen kívül mindezt csak a szóban forgó produkció mondatja velem). Azonban ami még ennél is jobb, hogy ez a darab szintén nemcsak egy jó sci-fi, hanem egy elképesztően élvezetes blockbuster is egyben.

A Földet egy gyilkos és látszólag legyőzhetetlen idegen faj támadta meg. Cage őrnagy (Tom Cruise) az egyesített haderő sajtósaként érkezik Londonba, ahol kissé indokolatlan módon lefokozzák közlegénnyé, hogy az első sorokba küldjék az új normandiai partraszállás során. Főhősünk rövid úton fűbe harap, azonban túlvilág helyett 24 órával korábban találja magát, és minden kezdődik elölről. Cage nem igazán tud mit kezdeni a helyzettel, amíg össze nem fut a háborús hős Rita Vrataskival (Emily Blunt), aki szintén járt már hasonló cipőben. Ketten pedig nemcsak arra próbálnak megoldást találni, hogy hogyan éljék túl a katasztrofális hadjáratot, hanem hogy egyben hogyan győzzék le egyetlen húzással az idegeneket.

edge.jpgEbben a forgatókönyvben nehéz lenne olyan elemeket találni, amelyeket a korábbi újjáéledős alkotások ne lőttek volna már el. A fordulópontokkal sem fognak igazán meglepni minket, és még azt sem tudom mondani, hogy túl sok emberi vonás sejlene át a videojátékszerűen sorakozó feladatokból álló sztori mögött. Ugyanakkor mégsem tudom azt mondani, hogy egy legyintéssel soroljuk be a tucatfilmek közé, valahogy pont úgy, ahogy ezt a Feledéssel sem tudtam megtenni.

Mert amihez hozzányúltak az alkotók ebben a darabban, az lehet, hogy nem volt sok, de legalább jól végezték a dolgukat. Liman a nagyszabású CGI-parádék helyett valamivel kisebb, de sokkal jellegzetesebb látványt és akciókat pakolt össze. Filmje pedig mindvégig kiegyensúlyozottan, az izgalmak szinte tökéletes adagolásával pörög. Még a hangulatot is pont akkor oldja néhány poén, amikor már kissé kezdenénk elfeledkezve arról, hogy egy könnyed nyári adrenalinbombát látunk. Az egész produkció jellegén pedig valahogy azt venni észre, hogy minden mesterkéltséget és felesleges manírt hátrahagyva egyszerűen csak azt szeretné, hogy a néző jól érezze magát.

Egy makulátlan blockbuster esszencia, amit kapunk, és amit a Pacific Rim óta még a Marvel-filmek sem tudtak egészen szállítani. A maga közvetlenségével egy egészen önfeledt 2 órára invitálja nézőjét. Ilyenkor pedig nyugodtan félre lehet tenni mindenféle sznobizmust, és egyszerűen csak átadni magunkat az élménynek.

8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr716212824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Razzul 2014.05.28. 07:30:41

És mindezt egy japán light novel, az All You Need Is Kill feldolgozásával sikerült összerakni. =P

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.28. 11:26:00

@Razzul: Le sem tagadhatná, az tényleg csak a japánok világfelfogásában lehetséges, hogy az őrnagyot lefokozzák közlegénnyé és elküldik meghalni, mert csak. Ez szerintem 100%, hogy abból lett átvéve.

Razzul 2014.05.28. 13:38:05

@danialves: A lefokozás is full random volt, vagy csak az, hogy elküldték meghalni?

A light novelben elvileg egy újonc katona a főszereplő, nem pedig egy lefokozott őrnagy.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.28. 14:13:30

@Razzul: Behívja Brendan Gleeson azzal, hogy kitalálta, hogy milyen faszán lehetne reklámozni a hadjáratot: Cruise az első sorokból fogja filmezni a normandiai partraszállást. Cruise jelzi, hogy neki egy angol fószer ebben nem illetékes, mire Gleeson mondja, hogy áthelyezték alá. Cruise-nak nem tetszik, miután 0 fegyveres tapasztalattal annyira nincs kedve meghalni, ezért finoman utalgat arra, hogy csak rajta múlik, hogy milyen színben tünteti fel a tábornokot, erre fejbevágják és bilincsben ébred a Heathrow aszfaltján.
Valószínűleg jobb helyeken is lefokoznák az embert azért, mert megzsarolja egy felettesét, de mondjuk jobb helyeken egy őrnagyot nem küldenek be a húsdarálóba csak úgy, meg akkor sem, ha lefokozzák és letartóztatják.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.05.28. 14:46:07

@danialves:
"Valószínűleg jobb helyeken is lefokoznák az embert azért, mert megzsarolja egy felettesét"

Egy tanú nélkül elhangzott kijelentés után, mindenféle per/vizsgálat nélkül egyszercsak közlegény lesz egy őrnagyból?????

Háááát... ez nagyon a jövő...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.28. 14:53:59

@Hoppácska: Igen, ezért is mondom, hogy kicsit furcsa volt, hogy szinte még bilinccsel a kezén csatasorba állítják.

Szerencsére ennél csak átgondoltabb dolgok vannak a forgatókönyvben.

K.Leslee 2014.05.28. 19:36:22

Remek iras, bar az Oblivion szerintem tucatfilm. Foleg igy, hogy 4 eve lattam a Moon-t.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.28. 19:47:38

@K.Leslee: Biztosan tucatfilm olyan szempontból, hogy végül is egy mainstream blockbuster, de azok között szerintem a legjobbak közé tartozik. De ebből kiindulva akkor lehet, hogy ez sem fog neked bejönni.
És köszönöm!

K.Leslee 2014.05.28. 20:01:10

@danialves: ugy ertem, hogy ami nem unalmas benne, az sablonos. Latom, hogy probalkoztak a retro vonallal, meg ramenni a hangulatra, plusz belecsempesztek egy
SPOILER
ujrahasznositott csavart a filmbol amit fentebb emlitettem,
SOILER OFF
meg Morgan Freeman-t 5 percre, csak hogy benne legyen. Az osszhatas megis olyan lelektelen. Nem rossz film, de mintha mindent csak azert tettek volna bele hogy jol nezzen ki.

mocsariszorny 2014.06.15. 20:15:14

Éppen ma néztem A holnap határánt. Szerintem idén eddig a legfaszább blockbuster. Egyébként nekem az jött le, hogy Brandon Gleeson nem lefokozta Tom Cruise karakterét, hanem simán alaposan megszopatta a levéllel, amit Bill Paxton mutogat, mikor Cruise próbálja elmagyarázni, mi van. Ha lefokozták volna, nem kellene a levél, ami szerint Cruise hazudós dezertőr, aki őrnagynak adja ki magát, hanem az lenne benne, hogy lefokozták tiszti vétségért. Mert ugye, hiába helyezték Cruise-t egy brit tábornok alá, egy britnek nincs joga lefokozni egy amerikai tisztet.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.15. 20:24:52

@mocsariszorny: Simán benne van, hogy lefokozta és még meg is szopatta, mert meg akarta zsarolni. És mivel közös hadtest volt (legalábbis abból, amennyi átjött, mindenféle nemzetiség volt egy vezérkar alatt), egyáltalán nem kizárt, hogy erre megvolt a hatásköre is.
Mindenesetre az nekem elég meredek lenne, hogy valaki nekiáll gecizni egy magas rangú tiszttel, mert csak. Még akkor is, ha az illető jó eséllyel elpatkol másnap, ez annyira nem jó poén, hogy valaki feltegye rá a karrierjét, ha nem lenne meg hozzá a hatásköre.

butyko 2014.07.19. 17:16:32

Várhatjuk a folytatást.A film az elejéhez képest egy másik eseménysorral végződik (igyekszem nem spoilerezni!)de Cruisenak teljesen más a frizurája.Ez vagy filmes baki vagy az események láncolata nem is ott kezdődik,ahol maga a film .A film cselekménye ezt abszolút megengedi !Aki látta a filmet,az tudja mire értem,aki nem ,az nézze meg!

S.Witwicky 2014.09.30. 12:28:00

Zseniális!!!Tom Cruise nemhiába van lassan 30 éve a top(gun :) )-on!Mindig tudja mit kell elvállalni!Az a játék amit leművel fantasztikus,teljesen mint egy gimis akinek azt mondják,hogy na fiam holnap érettségi,holott mégcsak elsős :) Azonban egyvalami nagyon logikátlan volt SPOILER! Mi a f****ért nem hiszik el amit mond?Ba**ki,UFO-k jöttek a földre!!!!!amit mond az olyan nagy baromság,h zárt osztályra küldenék????SPOILER off! Amúgy hatalmas film :)
süti beállítások módosítása