2014 ComingSoon - 5. rész
2014. június 27. írta: danialves

2014 ComingSoon - 5. rész

Tavalyi tradíciónkat folytatva idén ismét jelentkezünk az év közepén is egy ilyen listával, annak okán, hogy hiába írtunk januárban 35 filmet szerepeltetve összeállítást, az elmúlt fél év során szokás szerint rengeteg újabb ígéretes produkció került a látókörünkbe. Elsősorban ebben a Sundance fesztivál a bűnös, de nem csak az ott feltűnt darabokról olvashattok majd alább, amikor is 15 általunk várt produkciót sorolunk fel.

Ha valakinek nem lenne egyértelmű, nem az összes, még idén megjelenő filmet fogjuk felsorolni, hanem csak azokat, amelyek az év eleji összeállításban még nem szerepeltek. (Illetve a The Raid 2-t tavaly ilyenkor óta várjuk, úgyhogy ezúton is szeretnénk megköszönni a magyar forgalmazóknak erőfeszítéseiket...) Valamint az év eleji 35-öst kénytelenek vagyunk máris 33-ra korrigálni, ugyanis a Jane Got A Gun, illetve a Jupiter Ascending már csak 2015-ben lesz látható. De szerencsére nem csak eltoltak premiereket az elmúlt fél évben, hanem előrébb hoztak egyet, íme:

Kingsman: The Secret Service

USA premierdátum: október 24. | Magyar premierdátum: -

Matthew Vaughn rövid idő alatt korunk egy legstílusosabb rendezőjévé nőtte ki magát, így már éppen ideje volt, hogy elkészüljön legújabb filmje. Vannak ugyan kétségeim, hogy a brit Men in Black mennyi lehetőséget tartogat, illetve, hogy nem fásul-e bele a képregényfilmekbe annyira, mint amennyire én belefásultam. Azonban ha van valaki, aki képes lehet egy olyan filmet szállítani, amire Guy Ritche már egy évtizede képtelen, az pont Guy Ritchie legjobb barátja. danialves - 75% (FroG - 50%)

 

Unbroken

unbroken.jpg

USA premierdátum: december 25. | Magyar premierdátum: -

A filmvilág mindig is nagy figyelemmel követi azt a folyamatot, amint egy korábbi (vagy esetünkben jelenlegi) színészsztár a kamera másik oldalára ül, és önmaga dirigál le egy alkotást. Esetünkben ez a sztár Angelina Jolie, aki bár nem ezzel a rendezéssel debütál a mozikban, a Vér és méz földjén c. első filmjét talán még ő is elfelejtené. Jolie kisasszony most egy igaz történetet tesz meg a cselekmény alapjának: Louis Zamperini futó II. Világháborús japán rabságáról fog szólni a sztori. Oscar szagú alapkoncepció, néhány tehetséges színésszel megfűszerezve. FroG – 75% (danialves - 60%)

The Loft

loft.png

USA premierdátum: augusztus 29. | Magyar premierdátum: -

A holland Erik van Looy saját maga készíti el 2008-as filmjének angol nyelvű remake-jét. A Loft annak idején nagyon pozitív visszajelzéseket kapott, de akinek esetleg ez nem elég (nekem elég volt), az biztosra mehet az eredeti megtekintésével. A 2014-es produkció fényét pedig olyan sztárok emelik, mint Karl Urban, Wentworth Miller, vagy a már az eredetiben is szerepet kapó Matthias Schoenaerts. danialves - 80% (FroG - 70%)

Whiplash

USA premierdátum: Október 10. | Magyar premierdátum: -

A Sundance fesztiválon berobban Whiplash olyan mértékű pozitívvélemény-hullámot indított el a filmvilágban, amelyre már rég volt példa: Damien Chazelle rendezése tarolt a Sundance és a Cannes-i beszámolókban is. A történet középpontjában egy jazz dobos áll, aki a siker érdekében eltűri kőkemény zenetanára módszereit is. Az óriási kritikai visszhang és az ígéretes alapkoncepció azt hiszem minden filmkedvelőnél az év egyik fénypontjává teszi a Whiplash-t. Reméljük nem kell csalódnunk. FroG – 95% (danialves - 80%)

Boyhood

USA premierdátum: július 11. | Magyar premierdátum: szeptember 18.

Richard Linklater nem szereti elkapkodni a dolgokat. Az csak egy része ennek, hogy 18 évig tartott neki megvalósítani a Before-trilógiát (aminek, ebből kiindulva, elképzelhető, hogy korántsincs vége). Ami azonban sokkal inkább figyelemre méltó, hogy a Boyhoodot 12 évig forgatta, csak hogy hitelesen ábrázolhassa főszereplője felnövését. De talán Linklater lenne az utolsó, aki ezt mindössze szenzációhajhászásra használná fel, a fesztiválok visszajelzései azt mutatják, hogy filmje legalább olyan jó lett, mint amennyire érdekes. danialves - 85% (FroG - 85%)

A Walk Among the Tombstones

USA premierdátum: szeptember 19. | Magyar premierdátum: szeptember 18.

Liam Neeson korunk egyik legnagyobb aktív akcióbálványává vált, és kétségkívül valóban jól állnak neki a zúzós, ám emberi karakterek. Úgy tűnik, az északír színész idén ősszel próbál kitörni az utóbbi évek skatulyáiból, és az előzetesen megpendített infók, na meg a film előzetese alapján egy jóval komplikáltabb karaktert hoz majd az A Walk Among the Tombstones című alkotásban. Drog, gyilkosság, emberrablás és a társadalom legmélyebb bugyrai: a film alapkoncepciója adott egy igazi keményvonalas krimi-thriller megalkotásához. Ha szerencsénk van, Scott Frank rendező kiaknázza a történet adta lehetőségeket. FroG – 80% (danialves - 90%)

Cold In July

USA premierdátum: május 23. | Magyar premierdátum: -

A történelem egyik nagy kérdése lesz majd talán, hogy Michael C. Hallt miért nem találta meg soha a hírnév egy olyan sikersorozat főszereplőjeként, mint a Dexter. Mindenesetre biztosan nem ezzel a darabbal fog széles közönségeket elérni, az azonban egészen esélyes, hogy egy remek filmet szállít nekünk. Erre a Vámpírok földjént is jegyző Jim Mickle - Nick Damici páros is garancia, na meg az, hogy a Sundance fesztivál látogatóinak is igencsak tetszett a produkció. danialves - 90% (FroG - 80%)

The Imitation Game

imitation.png

Brit premierdátum: november 14. | Magyar premierdátum: -

A Benedict Cumberbatch, Charles Dance és Mark Strong neve által fémjelzett Imitation Game egy életrajzi thriller, amely Alan Turing matematikus tette meg a történet középpontjának. Turing volt az, aki a II. Világháborúban feltörte az Enigma kódot, de neki köszönhetjük a Hal távíró rejtjeleinek megfejtését és dolgozott a számítógép elődjein is. Érdekes és izgalmas filmre van kilátás, és ha Morten Tyldum rendezőnek sikerül egy kis északi ízt csempészni a történetbe, akkor azt hiszem nem járhatunk rosszul. FroG – 75% (danialves - 40%)

I Origins

USA premierdátum: július 18. | Magyar premierdátum: -

Mike Cahill 3 éve az Another Earth című filmmel hívta fel magára a figyelmet, amely maradéktalanul nem nyerte el a tetszésemet, figyelemfelhívásnak viszont tényleg tökéletes volt. Én bízom benne, hogy második alkotásával képes lesz szintet lépni, ez esetben pedig egy igencsak remek science-fictonnel találhatjuk szembe magunkat. De ha csak egy olyan színvonalú művet hoz össze, mint az Another Earth, akkor sem fogok feltétlenül bánkódni. danialves - 75% (FroG - 60%)

Frank

Brit premierdátum: május 9. | Magyar premierdátum: július 31.

A Frank egy különös zenés-vígjátéknak tűnik, amelyben Michael Fassbender alakítja a rejtélyes címszereplőt, a történet középpontjában pedig a Domhnall Gleeson által alakított Jon áll, aki belép a már említett Frank bandájába. A sztori egy látszólag könnyed és szórakoztató filmet ígér, azonban én személy szerint nem lepődnék meg azon sem, ha a film ennél jóval mélyebb és sokrétűbb élményt tartogatna. Várjuk ki a végét! FroG – 85% (danialves - 70%)

Book of Life

USA premierdátum: október 17. Magyar premierdátum: -

A 20th Century Fox animációs divíziója nagyjából az első Jégkorszak óta nem tudott egy igazán jó filmet összehozni, de a Guillermo del Toro bábáskodása mellett készülő produkciónak minden esélye megvan rá. Még akár azt a különlegességet is szállítani tudja, ami a mostanában futószalagon kigördülő franchise-okból eléggé hiányzik, de remélem azért ezt nem a mexikói utalások túlhasználásával képzelik el teljes egészében. És bár mi ebből semmit nem fogunk hallani, de ki tudna nemet mondani egy olyan alkotásra, ahol többek között Ron Perlman és Danny Trejo kölcsönzi a hangját a karaktereknek? danialves - 80% (FroG - 75%)

Kill the Messenger

USA premierdátum: október 10. | Magyar premierdátum: -

A Kill The Messenger látszólag egy tipikus Oscar-hajhász filmnek tűnik, azonban az előzetes stílusa és dinamikája engem speciel meggyőzött arról, hogy a megtörtént események alapján konstruált történet sokkal több és jobb lehet, mint egy szimpla, USA vállveregető dicshimnusz. Persze ettől függetlenül sajnos nincs garancia egy igazán maradandó filmre, de a Renner – Pepper – Liotta – Sheen négyes nevével fémjelzett színészgárda simán képes arra, hogy elvigye a hátán a sztorit de remélem ennél sokkal többre is. FroG – 85% (danialves - 65%)

Let's Be Cops

 

USA premierdátum: augusztus 13. | Magyar premierdátum: -

Bár a 22 Jump Streettől fázom egy kicsit, helyette találtam egy másik rendőrös vígjátékot. Mármint inkább ál-rendőröset, ugyanis Jake John és Damon Wayans Jr. közös ökörködésében ez szolgáltatja majd a humort. Ha pedig viccekből nem csak szokás szerint csak az előzetesekre jutott, akkor egy egészen jó darabnak nézünk elébe. danialves - 75% (FroG - 65%)

Exodus: Gods and Kings

exodus.png

USA premierdátum: december 12. | Magyar premierdátum: -

Ridley Scott-rajongónak lenni mostanság nem lehet épp leányálom, hisz az egykor kétségkívül zseniális rendező neve ma már nem garancia egy maradandó filmélményre. Persze nekem pl. a Prometheus hatalmas pozitív csalódás volt, de A nyolcadik utas : a Halál és a Szárnyas fejvadász sikere már rég messze jár. Scott személyes patináját idén az Exodus című, előreláthatólag monumentális bibliai történettel próbálja kozmetikázni, ehhez Christian Bale és „pár” millió dollár lesz a segítségére. FroG – 75% (danialves - 60%)

Winter Sleep

Török premierdátum: - | Magyar premierdátum: - | Francia premierdátum: augusztus 18.

Az év Cannes-i győztesét már-már messiásként várják minden évben a filmszeretők, így nem csoda hogy a Winter Sleep felé még úgy is hatalmas elvárások tornyosulnak, hogy a tavaly győztesnek választott Adéle élete nem söpört be óriási pozitív visszhangot. A török drámát az a Nuri Bilge Ceylan rendezte, aki mondhatni rutinos Cannes-i direktor, hisz többször nyert a filmje vagy ő maga is díjakat a fesztiválon. Egy nagyszerű, mély és „egyszerű” drámára van kilátás, amely könnyen lehet akár az év filmje is. FroG – 95% (danialves - 65%)

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr726238983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FilmBaráth 2014.06.27. 12:53:47

Remélem is, hogy jól sikerül a The Imitation Game, alig várom, hogy behűthessem a pezsgőt az Oscar díjkiosztóra!:-) De természetesen a többi film is nagyon várós!

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.06.27. 18:53:53

Optoma HD600X 95"-ra vetítve plusz egy Logitech Z906 és már nincs is az a film, amiért érdemes moziba menni. ;)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.06.27. 19:03:21

@Tomi from Space: "Tomi from Space 2014.03.31 09:11:48
Ez aztán a hiteles filmes blog... Eddig se olvastam, de Woody Harrelson miatt benéztem, mert Ő egy Sztár és a sorokat olvasva most már fix, hogy ide nem is fogok járni, mert itt úgy látom nem nagyon tudják megkülönböztetni a színészeket. "

Megszegted az ígéreted, csalódást okoztál. :(

Mészáros Laci 2014.06.27. 19:27:35

tetszik a válogatás, csak akkor ijedtem meg, amikor a Prometheusról pozitív csalódásként írtál.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.06.27. 19:36:57

@Mészáros Laci: Viccen kívül, én valóban bírtam azt a filmet, bár ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a megtekintése előtt csupa rossz dolgot olvastam róla.

f@sk4l4p 2014.06.27. 20:29:22

Akinek a Prometheus nem tetszett az szarjon alient :)
Nem volt azzal a filmmel semmi baj,háromszor néztem meg és még mindig vannak kérdéseim amiről remélem Scott papa minél hamarébb lerántja a leplet a második részben.

victor vacendak 2014.06.27. 20:37:32

scott neve garancia az ultrafosra. a black hawk down óta egy nagy nulla (előtte már volt egy nézhetetlen filmje, a hannibal).

Mészáros Laci 2014.06.27. 21:50:17

@FroG:

Az a helyzet, hogy én nagy várakozásokkal ültem be a prométeuszra, és úgy jöttem ki, hogy kettőnk közül valaki hülye, mert ez egy vagy egy Zs kategóriás film volt, vagy én nem értettem belőle semmit.

Mészáros Laci 2014.06.27. 21:53:50

@f@sk4l4p:

Én a felhőatlaszt néztem meg háromszor, utána elolvastam a könyvet (az angolba beletört a nyelvem), utána még egyszer megnéztem a filmet, és le a kalappal Tom Hanks, Hugh Grant, Halle Berry, Jim Broadbent stb stb előtt. Ridley Scottól a szárnyas fejvadász (csak a rendezői változatot ismerem) és az Alien sorozat rendben volt. De a Prométeusz? A nyolcvanas években nagy szám lehetett volna.

Gerberus 2014.06.27. 22:20:39

Ez mind szép és jó, de nem ártott volna a filmek cselekményeiről is írni valamit, mert arra egy fia karaktert nem pazaroltál!

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.06.27. 22:25:04

@Gerberus: A legtöbb esetben kiraktuk a trailert, mert naivan úgy hittük, abból le szűrhető, miről szól az adott film, ugyanakkor amelyekhez még nem voltak előzetesek, azoknál - két kivétellel: The Loft és az Exodus - néhány sorban leírtuk az alapkoncepciót. Legközelebb kérlek olvasd át a cikket, mielőtt butaságot kommentelsz.

protézisesh 2014.06.28. 08:40:06

@Mészáros Laci: az jó rendező, ha a filmjét csak akkor érted meg, ha elolvasol mellé egy 600oldalas kézikönyvet (az eredeti regényt)? Mondjuk nekem a gyuruk ura filmekbol ks az jott le, hogy a szoroslabuak mennek valahova 3x4 oran keresztul. :(

@FroG: gerberus melle allok, trailert nezni a jutubo. Is lehet, akkor mirol is szol a blog? De lehet, hogy en vagyok hulye, mert a sztori is erdekel, nem csak az, hogy egy animalt filmben a mexikoi gengszter eredeti hangja Danny Trejo lesz. A magyar hangja meg a Csuja Imre lesz, vagyis amit irtal, az magyar mozikban mar nem is selling point, nem?

Dr_utcai_arcos 2014.06.28. 09:04:25

@FroG: Nem igaz má ez a slendriánság! Mi az, hogy nem írtok olyan filmekről alapos kritikákat amiket majd 2-3 (4-5-6) hónap múlva fognak bemutatni!!?? Tessék komolyan venni a blogolást! Na!

Mészáros Laci 2014.06.28. 09:55:23

@protézisesh:

Nekem a Felhőatlasz elsőre is lenyűgöző volt. Vannak filmek, amiket többször is meg lehet nézni. Gyönyörködöm a vágásokban, a párbeszédekben, a szereplők játékában, a ragyogóan megkomponált látványban (ahogy van zene, amit többször is meg tudok hallgatni, mindig borzongok tőle). Ebből a szempontból a Felhőatlasz az én elvárásaimnak megfelelő, ragyogóan komponált film (a new seoul-i akciófilmes részeket kivéve, ami számomra üresjárat volt). A könyv nem segít a megértésében, mert másról szól, de a film nyomán kedvet kaptam ahhoz is.

Ahhoz, hogy egy filmben többet láss, mint kellemes időtöltés, izgalmas vagy érzelmes szórakozás... ahhoz valahogy meg kell engedned, hogy a rendező fogja a kezed és vezessen. Együtt kell érezni a szereplőkkel, mindegyikkel. Elhinni, hogy van neki egy élettörténete, ami elvezetett ahhoz a ponthoz, amivel a filmben találkozunk, amiért gyarló := emberi módon viselkedik (mint Zach a Felhőatlaszban, a filmben).

Aki kívülállóként nézi a filmeket, és közben magában, felülnézetből kommentálja a történteket, kvázi önvédelemből, mert tart a saját érzelmeinek átélésétől (sajnos elég gyakori szülői parancs a "NE ÉREZZ") ... annak ez a fajta átélés nehezen fog menni.

Fishi 2014.06.28. 11:24:31

Már nem azért, de 1 db filmfesztiválos vetítést ne hívjunk már premiernek!
A Whiplash igazi premierje az USA-ban is csak októberben lesz...

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.06.28. 13:32:19

@Fishi: Igazad van, köszi a "figyelmeztetést". Javítottam.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.28. 13:56:13

@protézisesh: Hmm, miről is kéne, hogy szóljon a blog? Leírjuk azt, amit megnézhetsz a trailerben / elolvashatsz imdb-n (azt hiszem, azt nem nehéz kikövetkeztetni, hogy ennél több információnk nekünk sincs), vagy mondjuk leírjuk, hogy miért várjuk az adott filmet?
Szerintem te alapvetően félreértetted ennek a posztnak a célját. Mi úgy gondoltuk, összeszedünk 15 filmet, amit nagyon várunk, ezt, illetve ennek miértjét megosztjuk a világgal. Részben akár kedvcsinálóként, de főleg mert arról szól a blogolás, hogy leírjuk a gondolatainkat.
Amúgy ha trailert tudsz nézni youtube-on, akkor meg történetet tudsz olvasni imdb-n, ugyanúgy be van hivatkozva az is.

A másik kérdésedre is nagyjából hasonló a válasz: én (és nem a kolléga, akit kérdezgetsz erről ;)) magasról szarok arra, hogy itthon mennyire lesz selling point Danny Trejo, én sehol nem látom, hogy azt írtam volna, az lesz. Szóval hidegen hagy, hogy esetleg ez 100ból esetleg csak 1 embert érdekel hozzám hasonlóan, mert nem ezért írtam le, hanem mert ENGEM ez érdekelt.

Dr_utcai_arcos 2014.06.28. 15:37:56

Ha tudtok hozzátenni plusz egyet, -bár az már inkább az itthon miért nem mutatják be kategória- ajánlom a Bad Country (meglepő, megtörtént eseményeken alapuló, nem is tudom, krimi? dráma? rednecks? )filmet. Nem vagyok egy nagy rajongója sem Dafoe-nak se Dillon-nak, de elég jó kis darabot raktak össze velük4

protézisesh 2014.06.28. 21:18:14

@Mészáros Laci: elfogadom az érvelesed, de - es lehet, hogy en vagyok foldhozragadt - nekem hianyerzetem van, ba egy filmnek nincsen ertheto tortenete, illetve ha nem all ossze a vegere sem a big picture. Latvanyfilmeket (legyen az felhoatlasz, vagy tuzgyuru, transzformatorok, stb) nem szeretem, jo forgatokonyvnel viszont eleg par ember is (12 duhos ember, parbaj, intouchables, stb).

@danialves: lehet, h en ertettem felre.

Mészáros Laci 2014.06.28. 23:40:18

@protézisesh:

Az Intouchables nekem is nagyon tetszett, és többször is láttam már :) igen, van története. De mondjuk a Scenes of a sexual nature-nak szerintem nincs története – az a film másért szép (szándékosan nem a magyar címét írtam mert az rettenetes). A Felhőatlasznak (a filmnek) is van története. Csak olyan, mint a bűvöskocka, ami a kirakás előtt három tekeréssel még alig különbözik a káosztól, aztán egyszer csak összeáll.

Mészáros Laci 2014.06.28. 23:42:47

@protézisesh:

...de az Intouchables nem a története miatt jó film, ahogy a 12 dühös ember sem. A történet önmagában nagyon kevés. Vegyük a holnap határát. Az eredeti könyv (először angolul olvastam) nagyon jó. Készült belőle egy film, ami MAJDNEM nagyon jó. Valami hiányzik belőle, amiért nem lett meggyőző.

(A könyv magyar fordítása eléggé közepesre sikerült.)
süti beállítások módosítása