Gravitáció / Gravity (2013)
2013. szeptember 28. írta: danialves

Gravitáció / Gravity (2013)

gravity1.jpgBár teljesen ellenkezik az elveimmel, a Gravitációról egyáltalán nem korai kijelenteni most, hogy az év filmje. Ugyanis biztos vagyok benne, hogy akármi is jöjjön még idén, az nem fogja megközelíteni a ma látottakat. Így utólag visszanézve azt kell, hogy mondjam, Alfonso Cuarón és Emmanuel Lubezki még csak a tehetségüket csillogtatták meg Az ember gyermekében, ahhoz képest, ahová ezzel a produkcióval kiteljesedtek. 

Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) és Matt Kowalski (George Clooney) éppen a Hubble űrteleszkópon végeznek javításokat kedélyes sztorizgatás közben, amikor Houston bejelenti, hogy az oroszok kilőtték az egyik saját műholdjukat. Nem sokkal később kiderül az is, hogy ez egy nagy sebességgel haladó űrszemét-felhőt szabadított el, amely pont kis csapatunkat vette célba. Ebben az életveszélyes környezetben kell visszajutniuk a Nemzetközi Űrállomásra, illetve haza, a Földre.

Nehéz szavakba önteni azt a vizuális perfekcionizmust, amit ez a film áraszt. Emmanuel Lubezki a legkisebb bizonytalanság nélkül mozgatja a nézőpontunkat a nem egyszer percekig vágatlanul futó jelenetekben, és a végére úgy tűnik már, mintha egy pillanatra sem állna meg a kamera, amely sokszor a szereplőkkel vagy a különböző űrbéli objektumokkal együtt forog. Hányingerkeltő rángatásról azonban szó sincs, az operatőr kiváló érzékkel rakta össze minden idők egyik legjobb fényképezését.

gravity-bullock.jpgA vfx-részleg elérte, hogy 4 évvel az Avatar után James Cameron műve olyannak tűnjön, mintha Paintben akarnánk fotót manipulálni, miközben van Photoshop is. Elvégre itt nem idegen világokat kellett kreálniuk, hanem valós környezetet, bonyolult fényviszonyokkal és tükröződésekkel, mindezt pedig (Lubezkinek hála) folyamatos mozgás közben kellett ábrázolniuk. Azonban nem végeztek félmunkát, végeredményként itt áll előttünk egy produkció, melynek 70%-a CGI és ez fel sem tűnik. A hangkeverés sem lehetne tökéletesebb (ezért is öröm, hogy feliratosan láthatjuk a mozikban), remekül használja ki azt, hogy az űrben nem terjed a hang, így csak a szereplők hangjával és a zenével dolgozhat. 

Cuarón pedig szemmel láthatólag lubickol ezen lehetőségek birtokában és folyamatosan próbál valami olyat mutatni, amit még nem láthattunk a filmvásznon. És rendre sikerül is neki, kétlem például azt, hogy a nyitójelenethez hasonlót bárki is tud majd alkotni a közeljövőben. Innen nézve pedig a legkevésbé sem számít az, hogy a történet hiába izgalmas, önmagában nem mutat semmi újat (akár még azt is lehetne mondani, hogy a túlélőfilmek sablonjait hasznosítja újra). Mint ahogyan az sem számít, hogy Clooney rutinból játssza a nagyszájú macsót, Bullock pedig bár kiválóan alakít, egyedül nem feltétlenül vinne el a hátán a filmet. Ugyanis a fentiek összessége annyira tökéletes, lenyűgöző, izgalmas, látványos, sok helyen megható elegyet alkot, hogy nem lehet mást tenni, mint hátradőlni és gyönyörködni ebben a műalkotásban.

Biztos vagyok benne, hogy filmtörténeti mérföldkő született. Ami egykor a Jurassic Park volt az effektek, a Memento a történetmesélés szempontjából, az most a Gravitáció, amely egy egészen új utat jelölt ki a kortárs rendezők és operatőrök számára. 

10/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr705536402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.09.28. 09:11:48

Lubezki egy Isten! Az Ember gyermekében is brillírozott már, az Élet fájáról nem is mesélve. Bár a filmet még nem láttam, csak remélni tudom hogy végre megkapja érte a megérdemelt díjakat.

body_andras 2013.09.28. 12:41:01

az ember gyermekétől én nem estem nagyon hasra, egyszerűen csak egy jó filmecske.
ebből a gravitációból az 5 és fél perces extended trailer HD-ban annyira jó, hogy az már életre szóló megrázkódtatás. gyönyörű, félelmetes, izgalmas, hátborzongató. biztos mindenki oscarokat akarna majd osztani neki, valószínűleg kap is egyet kettőt, de az akadémia úgyis talál vmi közepesen szar filmet ami politikailag jobban "Megérdemli".

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.09.28. 13:02:31

@body_andras: Én már eljutottam oda, hogy teszek magasról erre az Oscar-mizériára. Amilyen filmek megkapták az utóbbi években, számomra semmilyen szempontból nem értékmérő, de még jelentősége sincs annak, hogy éppen egy alkotás Oscar-díjas lesz-e vagy sem. Nem lesz ettől sem több, sem kevesebb a Gravitáció, hogy most kap-e vagy sem.

Az ember gyermekét én sem tartom annyira zseniálisnak, de ahogy telik az idő, egyre jobban kezdem értékelni. Mindenesetre ehhez képest sehol sincs.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.09.28. 14:15:58

@danialves: Mechanikus narancs kapott Oscart? Nem... holott zseniális film.

Tény, hogy jó dolog az Oscar díj, de nem jelent olyan sokat, mint mondják. Rengeteg jó film nem kapott díjat, mégis klasszikussá válhatott az évek során.

A Gravitáció nem fogja megnyerni a legjobb film díjat, mert az biztos vagyok benne, hogy a 12 Years a Slave nyeri. Persze operatőri meg egyéb díjakat nyer majd a Gravitáció, de a legjobb filmet semmiképp nem nyeri meg, még akkor is, ha az emberek 10/10-eket szórnak rá.

dreamhotep 2013.09.28. 20:34:29

@REMY: te hol láttad a McQueen filmet? Vagy csak a trailerből? Amúgy a többivel egyetértek, a legjobb film oszkárt agyonpolitizálják.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.09.29. 01:26:19

@dreamhotep: trailer, de abból ítélve az a tökéletes Oscar film. Sajnos... persze ettől függetlenül lehet jó, meg minden, de ha a Gravitáció tényleg olyan jó mint mondják, akkor itt egy filmtörténeti remekműről beszélünk, aminek kijárna majd az Oscar, de úgysem kapja meg.

dreamhotep 2013.09.29. 11:24:28

@REMY: szvsz utoljára 2008-ban nyert megérdemelten a nem vénnek való. a gravitációra visszatérve talán úgy gondolkoznak (majd), hogy ott a többi kategória. csak az meg senkit sem érdekel. majd meglátjuk.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.09.29. 11:53:25

@dreamhotep: Szerintem 2009-ben a Bombák földjén is nagyon megérdemelte, annak ellenére , hogy a D9 még "tőle" is jogosabban várhatta volna a díjat. Azóta semmi értelme az egész mizériának, ilyen Király beszéde meg Némafilmes szintű alkotásokat díjazni több, mint elfogadhatatlan.. talán majd jövőre..

dreamhotep 2013.09.29. 13:48:39

@FroG: jó a bombák földjénről megfeledkeztem. de gettómilliomos, némafilmes stb. van baj az biztos. de volt is. az megvan amikor a szerelmes shakespeare lenyomta begninit? igaz odaadták neki a főszereplőt meg a külföldit. emlékszem ordibáltam a tv előtt hogy vakok vagytok vagy hülyék?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.02. 22:14:50

Pótoltam és nálam azért nem lett az év filmje, de, hogy az év legszebbje az tuti. Olyan képek, olyan zenék, hogy azokra szavak sincsenek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.03. 12:42:32

@danialves: kicsit csaltam, mert nálam nincs olyan, hogy "év filmje", szét szoktam bontogatni stílus szerint a kedvenceimet, még a filmdroidon szoktam rá vagy 3 éve.

De ez az all time fav űrfilmem az tuti.

nandras01 2014.04.01. 18:17:26

a látvány valóban elképesztő, lenyűgöző és hátborzongató.
és ezzel fel is soroltam az összes pozitívumot a filmről.
nem tehetek róla, de nekem nagyon nem jön be, ha egy felturbózott képi világgal akarnak szédíteni, miközben a történet igencsak vékony szálon csordogál, ill. ami történet egyáltalán van, az nem több egy bullshit és közhelyhalmaznál.
már az avatarnál megfogadtam, hogy többet ilyen szart nem fogok megnézni, de javíthatatlanul optimista vagyok, ezért ennek a blöffnek is bedőltem.

jet set 2015.03.06. 19:43:37

@nandras01: Pontosan. Kurva jó látvány, rettenetesen gyenge történet.
süti beállítások módosítása