Rólunk
2012. május 04. írta: FroG

Rólunk

Filmőrültek vagyunk, ugyanúgy mint te, csak nekünk nem volt elég, hogy szóban szidjuk/dicsérjük a mozgókép feltalálása óta született alkotásokat, hanem billentyűzetet ragadtunk, hogy előbb magunknak, később már nektek is  megfogalmazzuk a véleményünket róluk. Ez pedig remélhetőleg sikerül olyan szinten, hogy útmutatást tudunk adni a manapság készülő rengeteg alkotás tekintetében. Nem végeztünk filmszakot, úgyhogy nem a könyvekben megírt és nem is a közvélemény által képviselt álláspontokat akarjuk visszaadni, mert nem hiszünk a kinyilatkoztatásokban (éppen ezért egy filmről akár 2-3 nézőpontból is olvashattok nálunk.). Nem pénzért műveljük (még) a kritikaírást, abszolút szenvedélyből, mert azok közé tartozunk, akik szerint filmek nélkül lehet élni, csak nem érdemes! Az észérvek mentén szeretünk vitákat folytatni - sokszor egymás között is -, azonban ha a kurvaanyánkba küldesz minket, ne csodálkozz, ha a mi modorunk is hasonló lesz.

A célunk természetesen a világuralom, azt szeretnénk, ha a Smoking Barrels blog átvenné az irányítást az olvasók elméje felett, ha filmekről van szó. De addig is igyekszünk minőségi kritikákat írni, szórakoztató, de tartalmas írásokkal megörvendeztetni az erre járókat és persze saját magunkat is.

UPDATE: Újabban már rendszeres könyvkritikákkal is bomlasztjuk az elméteket, reszkessetek!

Elérhetőségünk :

smokingbarrelsinfo[kukac]gmail[pont]com
Tagjainkról:





danialvesnerd.jpeg

Foglalkozás: Főállásban a Corvinus egyetem padjait koptatom (ha valakinek nem lett volna egyértelmű eddig, mitől érek rá ennyire), de nyár eleje óta már gyakornokként termelem a GDP-t.

Az első gyerekkori filmélmény: Az elsőt nyilvánvalóan nehéz lenne felidéznem (mondtam már, hogy Captain Obvious a kedvenc szuperhősöm?), nagyon nagy kedvencként maradt meg a Sárkányszív, először moziba pedig a Tarzanra rángattam el szüleimet.

"Az első olyan meghatározó filmélmény, amiről úgy éreztem, hogy erről filmkritikát kellene írni": Amennyire emlékszem, sokkal inkább egy folyamatszerű dolog volt, mire megszületett bennem ez az érzés, de a Thor középszerűsége valószínűleg nagyon mély nyomot hagyhatott bennem, ha erről írtam FroG-nak, amikor a Perfect Insanityre jelentkeztem.

Kedvenc magyar film: A vizsga. Azon kevés magyar produkciók egyike, amelyik nem csak technikai, de kreatív szempontból is megüti a külföldiek színvonalát.

Kedvenc Oscar-díjas film: Crash. Azóta is várom, hogy Paul Haggis még egy ekkora mesterművet alkosson.

Top 3 kedvenc színész / színésznő: Tom Hardy, Michael Fassbender, Ben Foster / Rose Leslie, Alicia Vikander, Nina Dobrev. (Oké, elismerem, a hölgyeknél nem éppen szakmai szempontok is becsúsztak, de ez van.)

Egy olyan film, amit legalább ötször megnéztem: Nem vagyok az a "40-szer láttam a kedvenc filmemet" típus, elég hamar rá tudok unni még a legjobb alkotásokra is. Szerintem 3-nál többször (egészben) egy filmet sem láttam életem során, triplázásból viszont rengeteg van. De majd ha lesz ezen a téren fejlemény, update-elek.

Fun factek: minden rosszindulatú híreszteléssel ellentétben nem vagyok bölcsész, tényleg szoktam kapni dolgokat a forgalmazóktól, egyszer egy posztom benne volt 2 másodpercig a tv-ben, nem láttam A jó, a rossz és a csúfot, egyszer véletlenül egyetértettem AldoWinnfield kollégával.
Aldo Winnfield
13_2.jpg
(Mivel sok horrort nézek, zombi vagyok...)
Foglalkozás: Szorgos jómunkásemberként egyelőre egy műszaki vizsgabázison dolgozom ügyintézőként.


Az első gyerekkori filmélmény: Legtöbbször arra sem emlékszem, hogy mi volt tegnap, de talán a Disney-féle Aladdin rajzfilm volt az első igazán nagy kedvencem, amelynek VHS kazettáját rongyosra néztem.

"Az első olyan meghatározó filmélmény, amiről úgy éreztem, hogy erről filmkritikát kellene írni": Nem egy konkrét film miatt kezdtem el kritikákat írni, hanem mert bekerültem egy olyan online (később találkoztunk persze szemtől szemben is) közösségbe, ahol többen is nagy igyekezettel osztották meg véleményüket egy-egy moziról. Először csak kommenteket írtam az ottani fórumra, kicsivel később pedig mindenféle rövid életű weblapokra pötyögtem be a gondolataimat. Az első állandó hely, ahova írtam a Videodrome blog volt, amelyet a már említett fórumtagokkal csináltunk és voltak szép sikereink. Az egyetem ideje alatt több különböző oldalon is jelentek meg cikkeim, egyébként meg a Smoking Barrelsre majd egy éves írói szünet után jelentkeztem. 

Kedvenc magyar film: Bármikor képes vagyok megnézni az Egri Csillagokat vagy A koppányi aga testamentuma című filmet. Szeretem a Taxidermiát. A Valami Amerika jelenetein mindig rengeteget nevetek. Sok kicsi kedvencem van még,  de egy sincs olyan, amit külön kiemelnék.

Kedvenc Oscar-díjas film: Ponyvaregény.

Top 3 kedvenc színész / színésznő: Nem, nem, nem. Nem vagyok hajlandó hármat mondani. Annyi és annyi zseniális embert kellene kihagynom...

Egy olyan film, amit legalább ötször megnéztem: Legtöbbször a Kiefer Sutherlandes Három testőrt láttam. Gyerekkoromban kívülről fújtam a szövegét, szerintem volt olyan hónap, aminek minden egyes napján megnéztem a filmet. Ötven és száz közé becsülöm a megtekintések számát.

Fun factek: hatalmas Real Madrid drukker vagyok; Péntek 13-án születtem; a Juno idején szerelmes voltam Elle Page-be; nagy álmom, hogy egyszer autóba pattanok Amerika keleti partján és átszelem az Egyesült Államokat.
FilmBaráth
enterprse.jpg

(Mert a szívem az Enterprise-ért dobog gyerekkorom óta!)

Foglalkozás: Okleves közgazdász volnék,  pályázatokkal foglalkozom.

Az első gyerekkori filmélmény: Olyan régen volt, hogy már sajnos nem emlékszem rá (1976-ban születettem), de apukám elég hamar elcipelt magával moziba, úgyhogy jó eséllyel egy, a 80-as évek elején készült rajzfilm lehetett.

Az első olyan meghatározó filmélmény, amiről úgy éreztem, hogy erről filmkritikát kellene írni: Világ életemben hatalmas filmőrült voltam, és mindig határozottan elmondtam a véleményemet az aktuális darabokról. Tesómmal közös, családi használatra szánt blogon írtam le először online azt, amit gondoltam az általam látott alkotásokról. Nem terveztem komolyabban foglalkozni a filmkritika írással, aztán egy unalmas vasárnap délután beborult az agyam egy rém gyenge kritikán, azt mondtam magamnak, hogy ennél én jobbat tudok írni, és hirtelen felindulásból elküldtem a kis szösszeneteimet erre a blogra, mert tetszett a stílusa. El is feledkeztem róla, aztán legmélyebb döbbenetemre kaptam egy emailt, hogy felvettek. Ezek után úgy döntöttem, hogy komolyan veszem, és miután szegény danialves-t kis híján sírba vittem, miközben átsegített a kezdeti technikai nehézségeken, abszolút szívügyem lett a blog, és ma már el sem tudnám képzelni az életem nélküle.

Kedvenc magyar film: Macskafogó (soha nem fogok felnőni, tudom én)

Kedvenc Oscar-díjas film: A keresztapa

Top 3 kedvenc színész / színésznő: Benedict Cumberbatch, Tom Hardy, Michael Fassbender bármikor jöhet (élőben is természetesen, nemcsak a mozivásznon). Kedvenc színésznőm nem nagyon van, de ha már mindenképpen ki kell választani hármat: Meryl Streep, Mia Wasikowska, Ingrid Bergman

Egy olyan film, amit legalább ötször megnéztem: Egy? Száz! 

Fun factek: Én vagyok az egyetlen lány a szerkesztőségben (és nem, nem vagyok elnyomva egyáltalán!:-)). Gasztromán vagyok, előbb írtam gasztroblogot, mint filmblogot, ezért jókat szoktam nevetni azon, hogy egyes macsó olvasók, amikor megtudják, hogy a szebbik nemet erősítem, el akarnak küldeni kulináris tárgyú írásokat gyártani. Könyvmoly vagyok, és mivel grafomániám végtelen, természetesen ilyen témájú blogot is írok tesómmal közösen. Állatbaráth is vagyok, sokáig macskáim voltak, aztán berobbant az életembe Szimba, a kutyusom, aki már 5 éve él vissza azzal gátlástalanul, hogy ő a mama kedvence. Szingli vagyok, és nem mondom, hogy élvezem, de jól érzem maga a bőrömben egyedül is, az igazi majd jön, ha jönnie kell.

 

Powerful900

Foglalkozás: Jelenleg hivatásos semmittevő vagyok. Éppen a jövőm alakításán dolgozom, értsd: felvételi jelentkezések letudva, de az is lehet, hogy pár hónap múlva külföldön helyezkedem el. Egyébként anglisztika és kommunikáció-médiatudomány szakokra jelentkeztem.

Az első gyerekkori filmélmény: Toy Story. Régen elég sok mesekazettánk volt, persze inkább a mainstreamebb fajtából, és a Toy Story volt az első emlék, ami megmaradt.

Az első olyan meghatározó filmélmény, amiről úgy éreztem, hogy erről filmkritikát kellene írni: Nem volt ilyen. Nem egy konkrét film hatására kezdtem el blogolni, nem volt ilyenfajta "kezdőlökés" számomra. Egyszer csak kipattant a fejemből a blogolás ötlete, aztán írtam azokról a filmekről, amiket láttam. Ennyire egyszerű.

Kedvenc magyar film: A tanú

Kedvenc Oscar-díjas film: Amerikai szépség

Top 3 kedvenc színész / színésznő: Jack Nicholson, Daniel Day-Lewis, Christian Bale. Hölgyeknél olyan kiugró kedvenceim nincsenek, de Anne Hathaway-be szerelmes vagyok. :D

Egy olyan film, amit legalább ötször megnéztem: Django elszabadul

Fun factek: Kiskorom óta Manchester United szurkoló vagyok, nem láttam még egy Trónok harca epizódot sem, utálom a magas alkoholtartalmú italokat, a közmondások 90%-át kibírhatatlan hülyeségnek tartom.

  Werewolfrulez

evvvvvvv.png
Foglalkozás: joviális vidéki hivatalnok (nappal), véresszájú grafomániás horrorrajongó (éjjel). 

Az első gyerekkori filmélmény: a Cimborák - Nádi szélben című magyar természetfilm, amelyet gyerekként moziban volt lehetőségem megtekinteni. Hogy aztán a főszereplő Fickóból, a vizslából, és a kis tacskó barátjából hogyan alakult ki a fejemben a farkasember- és horrormánia, ne kérdezzétek, kissé elborultam.

"Az első olyan meghatározó filmélmény, amiről úgy éreztem, hogy erről filmkritikát kellene írni": Pontypool: megnéztem és totál beszippantott. Végül tényleg lett is kritika róla, már itt a blogon.

Kedvenc magyar film: Kontroll. Minden benne van, ami kell.

Kedvenc Oscar-díjas film: én olyanokat nem nézek... Ha mindenképpen muszáj mondani, akkor legyen az Egy csodálatos elme.

Top 3 kedvenc színész / színésznő: Jennifer Connelly, Bruce Campbell, Edward Norton. Tudom-tudom, ez egy elég vegyes csapat lett, mindenféle szempontból.

Egy olyan film, amit legalább ötször megnéztem: Gonosz halott.

Fun factek: ellazítanak az ASMR videók; gyakran eljátszom azzal a gondolattal, hogy mi lenne, ha szuperképességeim lennének; szerintem én vagyok az egyetlen magyar RISUS-fan; van íjam és néha még íjászkodom is; a feleségemnek filmelmélet-filmtörténet szakirányú diplomája van.
Gaben No.1
20140816_113104_1_1.jpgA gyönyörű pofim. :D

Foglalkozás: a BME-n tanulok mechatronikát.

Az első gyerekkori filmélmény: Mortal Kombat. Gyerekként megláttam a reklámját a tv-ben, és elhatároztam, hogy nekem ezt a filmet muszáj látnom. Vasárnapra jól be is lázasodtam, de annyit sírtam érte, hogy végül becipelt faterom a nappaliba és megnézhettem. Már egy képkockájára nem emlékszem.

Az első olyan meghatározó filmélmény, amiről úgy éreztem, hogy erről filmkritikát kellene írni: most ilyet konkrétan nem tudnék mondani. Csináltam egy tripla videókritikát egyszer a Pterodactyl/Alkonyat/Electroma-ról. Majd meggyőzött FroG, hogy csatlakozzak Perfect Insanityhez. Ezután több éves kihagyás után hiányzott a kritikázás és jelentkeztem ide.

Kedvenc magyar film: Moszkva tér. Az nálam az a film, ami alatt végig azt éreztem mintha teljesen rólam szólt volna.

Kedvenc Oscar-díjas film: A Best Picture-ök közül a Forrest Gump.

Top 3 kedvenc színész / színésznő: Edward Norton, Ethan Hawke, Ryan Gosling / Naomi Watts, Mila Kunis, Zooey Deschannel

Egy olyan film, amit legalább ötször megnéztem: az egyik első DVD-m volt az Amerikai Pite. Azt mindig beraktam (már-már rituálé szerűen) minden egyes angol nyelvvizsga/verseny/érettségi előtt. Ezért van az, hogy én csak angolul tudok belőle idézni.

Fun factek: 201 cm magas vagyok és igen, tudok zsákolni. Megszállottként gyűjtök és vadászok minél jobb DVD filmeket, minél olcsóbban (szigorúan csak 700ft alatt). A Medve Matektábor tanári karában is megtalálható vagyok. Egészen nagy Arsenal és Loki drukker vagyok. Láttam az IMDB Top250-es listáról az összes filmet.

 

Kata SWL

Foglalkozás: A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen diplomáztam igazgatásszervezőként, jelenleg a Pázmányon készülök befejezni a jogász szakot. Emellett egy ügyvédi irodában dolgozom.

Az első gyerekkori filmélmény: Oroszlánkirály és Csipkerózsika, egyszerre kaptam meg őket VHS-en. Előbbit tesómmal kellett végtelenszer végigbőgnöm, mivel csak azt volt hajlandó nézni, utóbbit egyedül néztem meg hetente többször is. Máig az egyik kedvenc Disney- mesém. 

Az első olyan meghatározó filmélmény, amiről úgy éreztem, hogy erről filmkritikát kellene írni: többször megfogalmazódott már bennem a gondolat, de igazán a Kaliforniai álom indított el ezen az úton. 

Kedvenc magyar film:  Kontroll

Kedvenc Oscar-díjas film: Elfújta a szél

Top 3 kedvenc színész / színésznő: Michael Fassbender, Tom Hanks, Russel Crowe / Audrey Hepburn, Nicole Kidman, Gal Gadot

Egy olyan film, amit legalább ötször megnéztem: Becstelen Brigantyk

Fun factek: a háziállatunk egy mókus; az egykori modellügynökségem azért szerződtetett, mert úgy nézek ki, mint Liv Tyler (holott nagyon nem :D ); a kisgyerekek celebje vagyok: gyakran az igazi Hófehérkének hisznek az utcán; tudok hegedülni és néha előveszem a spicc-cipőmet is; 10 évig táncoltam; imádom Zoránt, a koncertjein (a kisgyerekeket leszámítva) általában a vőlegényemmel mi vagyunk a legfiatalabbak. 


hannigabi

Foglalkozás: Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen hallgatok szociológiát alapszakon, de ha minden jól megy, akkor jövőre már kulturális mediációt fogok tanulni Pécsett, illetve alkalmanként az Art7 művészeti portálnak dolgozom.

Az első gyerekkori filmélmény: Valószínűleg az Oroszlánkirály első része. Szegény húgom nem szerette, de hányszor kellett végigszenvednie miattam. Első mozizásom alkalmával pedig a Némó nyomábant tekintettük meg a családommal. 

Az első olyan meghatározó filmélmény, amiről úgy éreztem, hogy erről filmkritikát kellene írni: Talán az Áve, Cézár indított el ezen az úton. Sosem értettem a nagy hőbörgést, illetve a "Coenék rendeztek maguknak egy filmet" közhellyé avanzsálódott kijelentést. 

Kedvenc magyar film: Kojot, de a legjobbnak máig az Isten hozta, Őrnagyurat tartom. 

Kedvenc Oscar-díjas film: Mad Max: Fury Road, ha nem csak a legjobb filmnek járó szobrocska számít, ha igen, akkor a Nem vénnek való vidék és a Birdman. 

Top 3 kedvenc színész / színésznő: James McAvoy, Tom Hardy, Michael B. Jordan / Elle Fanning (de a nővérét is nagyon szeretem), Michelle Williams, Emma Thompson

Egy olyan film, amit legalább ötször megnéztem: Mad Max: Fury Road (17-szer eddig). 

Fun factek: Annak ellenére, hogy jó pár kommentelőtől megkaptam, nem, nem vagyok lány (bár fülbevalóm van, szóval ki tudja már?). Nagyon szeretem az NFL-t (Pittsburgh Steelers) és az NBA-t (Toronto Raptors). Nagyjából minden művészeti ág érdekel, de a festészettel és a zenével csak mostanság kezdtem el komolyabban foglalkozni, illetve egy fél éve már - mondhatni - sok filozófiai könyvet olvasok. Egyszer teljesen véletlenül megdicsértem danialvest és FroGot IS. KataSWL-lel már az idekerülésem előtt is ismertük egymást. A szakdolgozatomat a mexikói határvidék társadalmának és a térség kartell tevékenységének az összefüggéséről akartam írni, de sajnos nagyon rossz vagyok angolból, így ezt a témát ejtenem kellett (egyelőre). 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr214489271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

b4l44z 2014.07.01. 07:59:46

A Kaze Tachinus írás miatt találtam ide, ami nem tetszett - mert leginkább csak a pozitívumokkal foglalkozik, mint a legtöbb írás a filmről - de ez az oldal jó!

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.06.13. 15:28:26

Aldo... mi lehet, hogy rokonok vagyunk :DDDD Sok a közös pont :DDD

AldoWinnfield 2015.06.13. 17:43:10

@REMY: Nem ismerlek! Letagadlak! Ki vagy te? :D :D :D

Harmat Árpád 2015.12.27. 15:47:10

Milyen címre lehet nektek úgy levelet írni, hogy az a központi (tulajdonosi) kezekbe kerüljön?

Harmat Árpád 2015.12.27. 16:59:07

@FroG: Hol fent? ... No mindegy. Már írtam Danialvesnek. Nem találtam központi elérhetőséget nálatok. :-)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.12.27. 17:22:42

"Elérhetőségünk :
smokingbarrelsinfo[kukac]gmail[pont]com"

Itt a rólunkban van leírva :D

Harmat Árpád 2015.12.27. 17:29:37

@FroG: Köszi! Béna voltam, hogy nem találtam elsőre! :-) Már írtam is nektek arra a címre!

Filmflash. 2015.12.27. 22:09:21

Jó az oldal, gratula! Sok időt ölhettek bele! :-)

Andy Baron 2017.05.07. 23:08:02

Sziasztok!
Böngészve az itt leírtakat (főleg a könyves bejegyzéseket) kedvem támadt nektek saját (recenziós) könyveket küldeni!
Kérek szépen ez ügyben egy privát megkeresést! :)
meztelenugynok@gmail.com

Szabó Zsolt Szilveszter 2018.03.04. 21:36:51

Vidékiek csatlakozhatnak a csapathoz?

Szabó Zsolt Szilveszter 2018.04.17. 22:42:35

Jé, van még itt olyan vén, mint én??? :-) Köszi, hogy befogadtatok!

FilmBaráth 2018.04.18. 06:53:57

@Szabó Zsolt Szilveszter: Mi az, hogy vén?:-) életem legszebb éveit élem:-)

Pirandellus11 2021.11.23. 08:21:45

Akkor ajánlok egy talán régebbi, talán erős film- és könyvblogot, lehet felhümmogni (persze olvasni is). Üdv:

www.inkabringa@blogspot.com
süti beállítások módosítása