A 10 legjobb film 2013-ban - danialves szerint
2014. január 02. írta: danialves

A 10 legjobb film 2013-ban - danialves szerint

Büszkén jelenthetem, hogy elképesztően erős évet zártunk. Olyannyira, hogy ennyire komoly fejtörést még sosem okozott, hogy leszűkítsem a legjobbak listáját 10 darabra. Persze ehhez hozzá tartozik, hogy az általam látott filmek száma szignifikáns növekedésen ment keresztül tavalyhoz képest, ugyanis összesen 88 db 2013-as produkciót (87 játékfilmet és a Searching For Sugar Man-t) tekintettem meg az idei év során. Ami ráadásul nem is egy teljes év volt, ugyanis mindenféle nyakatekert definíciókat félredobva azt tekintettem 2013-as műnek, ami a legutóbbi toplista (tehát kb. január vége) óta jutott el hozzám, legyen szó magyar mozipremierről, torrent DVD-megjelenésről, sajtóvetítésről, vagy éppen a VOX jubileumi vetítéséről. Jó közelítéssel pedig ez nagyjából lefed minden alkotást, amiről 2013-as dátumozással írtam a blogon.

De visszatérve a vérrel és verejtékkel megszült toplistára, bizony olyan könyörtelen húzásokat kellett alkalmaznom, hogy nem tudok szó nélkül elmenni a kimaradók mellett. Így aztán rendhagyó megoldásként a nagyjából azonos jellegű produkciókat párbajoztattam, így végül bár a lista végül 10 címre szűkül, összesen 18 alkotást említettem meg. Ennek köszönhetően pedig legalább a vesztesekről is meg tudok emlékezni. (Kritikák szokás szerint a címek alatt.)

10. Mellékhatások vs Fogságban

10.jpg

Első összecsapásunkban két krimi mérkőzik meg, két kiváló rendezéssel, hasonlóan remek színészekkel és... Igen, a forgatókönyv az, ahol Scott Z. Burns felülmúlja Aaron Guzikowskit. Míg utóbbi egy, a fináléra eléggé kifáradó rejtélyt épít fel, a Mellékhatások a lassú felütés ellenére is egy szinte tökéletes érzékkel megírt krimi, amely szintén mély morális kérdéseket feszeget.

Persze ez a forgatókönyv feleennyire sem lett volna emlékezetes Steven Soderbergh nélkül, aki minden másodpercben a képernyőre tudja szögezni a néző tekintetét, illetve a női főszereplő Rooney Mara is élete legjobbját nyújtja. A végeredmény pedig egy nagyon kellemes, oldschool krimi.

9. Upstream Color

Első kakukktojásunk a listán, mivel közel s távol sincs hozzá hasonló produkció, amivel párbajoztathattam volna. Erre némiképp magyarázat, hogy normális esetben utálom is a hasonló jellegű filmeket, Shane Carruth azonban kivételt képez nálam. Egyfajta bizarr szórakozást jelentett számomra, ahogyan rendezőnk szándékosan próbál egyre nehezebben érthető műveket készíteni (még ha a Primer-t most nem is tudta felülmúlni ilyen tekintetben), és a lehető legkevesebb narratív segítséggel létrehozni egy filmélményt. Méghozzá számomra egy igen jót.

8. Hajsza a győzelemért vs A Wall Street farkasa

8.jpg

Ha valaki nekem egy éve azt mondja, hogy két életrajzi film is fog meccselni a toplistámon való részvételért, minden bizonnyal kiröhögöm. Nos, 2013 még ebből az általam megvetett műfajból is kitermelt két kiemelkedő darabot. Minden bizonnyal nem fair Ron Howard drámai, már-már giccses filmjét versenyeztetni Scorsese cinikus, groteszk vígjátékba hajló produkciójával, vagy éppen Brühl alakítását DiCaprioéval szembeállítani, de ettől függetlenül a Hajsza a győzelemért ért be elsőnek a kockás zászlóhoz.

Ugyanis ez az alkotás hiába egyensúlyozik a közönséges hatásvadászat határmezsgyéjén, pont emiatt az év egyik legjobb rendezéséről és legerősebb filmjéről beszélhetünk. A főszereplők remek játékától a minden érzelmi húrt megpendítő hangulaton át Hans Zimmer zseniális zenéjéig rengeteg minden hátborzongatóan jó ebben a műben.

7. Mocsok vs Transz

7.jpg

A piros sarokban James McAvoy, a kék sarokban pedig James McAvoy. És James McAvoy kiütéssel győz. Bizony, júniusban még megkérdőjeleztem a tehetségét, októberben viszont már visszavonulót kellett fújnom fenomenális alakítását látva. Danny Boyle filmje pedig hasonlóan lemaradt Jon S. Baird adaptációjával szemben, mind stílus, mind mondanivaló terén.

Mert a Mocsok zseniálisan változtat át egy egészen gusztustalanul vicces vígjátékot egy kőkemény drámává, mindenfajta hangulati törés nélkül. Mindeközben pedig egyszerre nevettet és üt szíven. Bátran ki merem jelenteni, 2013 egyik legalulértékeltebb filmjéről van szó.

6. Don Jon vs Időről időre6_1.jpg

Két romantikus film, amely valójában nem is romantikus. A Don Jon az új generációt körülvevő alakoskodásról és felszínességről szól, míg Richard Curtis egy újabb megható dramedyt hozott össze a családról és a boldogság kereséséről. Utóbbi ugyan sokkal hatásosabb és nagyobb élmény, egy dolog miatt azonban Joseph Gordon-Levitt tesztoszterontól duzzadó szépfiúja győzött.

Ha lenne "Az év legintelligensebb filmje" titulus, az egészen biztosan a Don Jonnak ítélném. Egy hollywoodi mércével nézve tejfelesszájú színész összehozott nekünk egy olyan produkciót, amelynek szinte minden mondata tökéletesen ül, és remekül ábrázolja azt az alakoskodó világot, amelyben élünk. Legyen szó egyházról, párkapcsolatokról vagy éppen a pornóról. Így még azt is meg tudom bocsátani neki, hogy vígjáték helyett kaptunk egy könnyed drámát, amely a látszat ellenére is nagyon komoly témákat feszeget.

5. A vadászat vs A múlt5.png

Két meglehetősen visszafogott, de annál komplexebb és tartalmasabb drámánk közül az iráni-francia koprodukció vérzett el nálam. Ugyan mindkét film hasonló erényeket mutat, Thomas Vinterberg alkotása egy sokkal erősebb és hatásosabb atmoszférával rendelkezik, míg Asghar Farhadi produkciója nagyon kevés érzelmet tudott csak kiváltani belőlem.

A vadászat ugyanis annyira zseniálisan tölti a nézőbe az igazságtalanság egyre nagyobb dózisait, hogy hasonló példát nem is tudok felhozni. De a film nem ragad meg az egyszerű emocionális töltetek szintjén, remek karakter- ás társadalomábrázolással gondolkodtat el mindezek mellett.

4. Twice Born

twice-born-picture01.jpg

Ennek a filmnek tökéletes párja lett volna a szerb Templom a dombon, amely szintén a délszláv háború kapcsán dolgoz fel egy szinte ugyanilyen történetet, azonban minőségileg annyira elmarad ettől a darabtól, hogy a párbajra sem tartottam érdemesnek. Ugyanis Sergio Castellitto műve egészen elképesztő munka: a történet szinte jelenetről jelenetre nyer újabb értelmezéseket, és egészen el lehet veszni a kibontakozó sztoriban. A remek rendezést pedig csak a színészek és a sminkesek/maszkmesterek múlják felül. 

3. Az első igazi nyár vs The Spectacular Now3.png

A bronzéremért két hangulatos coming-of-age darab mérkőzött, amelyben ezeken kívül talán más hasonlóság nincs is, azonban Az első igazi nyár utcahosszal nyert.

Nate Faxon és Jim Rash produkciójában igazából semmi különleges nincs, csak annyi, hogy szinte minden pillanatát élvezet nézni. Ezt nem kis részben Sam Rockwellnek köszönhetik, azonban mindez semmi nem érne egy egészen kedves és mindenkit megérintő történet nélkül. Lehet, hogy a poénok özöne elmarad, de ennél jobb kedvvel én idén még nem álltam fel a székemből egy film után.

2. Stoker vs A házban2.png

Az ezüstéremért két igencsak stílusos alkotás küzdött, ráadásul mindkettő egy erősen bizarr szexuális vonzalom köré épült. Park Chan-Wook azonban egy hajszálnyival elegánsabb és hatásosabb filmet hozott össze, mint Francois Ozon, bár kétségkívül itt volt a legfájóbb vesztest hirdetni.

A Stoker azonban annyira groteszk és egyben hihetetlenül tetszetős, hogy arra már szavak sincsenek. Bár a forgatókönyvben lehet hiányosságokat találni, koreai rendezőnk munkája egyszerűen minden kétséget elsöpör, hogy egy hozzá méltó módon sokkoló, de mégis remek filmélményt hozzon létre.

1. Gravitáció vs Feledés1.png

Ha valaki egy kicsit is figyelmes volt, az nagyjából október óta tudta e lista első helyezettjét. De menjünk még visszább, egész áprilisig, amikor azt mondtam a Feledésre, hogy valahogy így kell kinéznie egy blockbusternek. El is határoztam, hogy mindenképpen fenntartok egy helyet a toplistámban Joseph Kosinski művének (mondjuk az addig látott filmtermés alapján ez alapvetően teljesíthető is volt), és ez egészen addig tartott, amíg meg nem érkezett Alfonso Cuarón, hogy mindenki mást lesöpörjön az asztalról.

A Gravitáció 2013 Felhőatlasza: az a film, ami (ezúttal nem narratív, hanem inkább vizuális szempontból) olyat mutatott, amit senki korábban, új utakat próbált kijelölni a filmezés számára (valamint nem mellesleg egy zseniális alkotás), és mint ilyen, méltó birtokosa az "év filmje" címnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr395720597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.02. 00:12:17

A Stoker nekem nagyon nem tetszett. Annyira nem hatott meg, hogy már kínosnak éreztem. :S

Amúgy jó kis lista. Viszont fura, hogy a Wall Street ennyire "hátul" van.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.02. 00:16:56

@REMY: A nem top10-ben már nincs sorrendiség, tehát ez nem azt jelenti, hogy a Wall Street a 18. legjobb lett volna idén. (Ja és akkor már azt is tisztáznám, hogy a listán elfoglalt pozíció kizárólag a győztesek, és nem a párosítások erősségét mutatja)
Szóval ez valahogy úgy állt össze, hogy az adott párosokat versenyeztettem, és a 10 győztesből alakítottam ki egy sorrendet.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.01.02. 09:07:22

A Gravitáció a zelső???!?! Szar egy lista ez!

Basszus innen a 18-ból még 5-öt nem láttam :/ Bár abból 3 nem is jelent még meg nálunk :P

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.02. 12:10:52

@lisztes: Szégyelld is magad. Amúgy akkor a "10 film, amit látnod kellett volna idén" lista neked különösen tetszeni fog. :D
Amúgy nem tudom, milyen 3-ra gondolsz, de az a 3 csak kettő, a Twice Born és a The Spectacular Now. (Upstream Color Titanic filmfeszten volt nálunk, egyébként én ott is láttam. Stoker meg dvd-n jelent meg itthon.)

-Britpopper- · http://focker.blog.hu 2014.01.02. 17:44:16

Nálam a Stoker volt a 2013-as év filmje.

És végre egy lista ami említi a Mocsok című filmet! Emlékszem, kb. 20-an ha lehettünk a vetítésen. Nem épp egy közönségbarát alkotás. A szerző is jól fogalmaz, valóban a legalulértékeltebb film tavalyról. Ennek ellenére borzasztóan jó volt, nagyokat röhögtünk alatta és még napokon át beszédtéma volt a film. A lista többi helyezettjével is teljesen egyetértek, korrekt cikk lett! :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.02. 18:01:29

@-Britpopper-: Köszi!

A 20 amúgy még elég jó szám, a fent említett "amit látnod kellett volna" posztban lesz egy sztori arról, amikor kereken 2 ember volt rajtam kívül a moziban. (Ja és elöljáróban még annyit, hogy nem vidéki művészmozi volt.)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.02. 22:38:36

Most már értem, hogy miért hiányzik a listáról a 12 év rabszolgaság.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.02. 22:40:40

@REMY: Jól sejtem, hogy eszerint megnézted? :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.02. 22:44:11

@danialves: Most jöttem haza... holnap megírom a kritikát, bár mondhatnám azt is, hogy elég, ha újraolvasod a sajátodét. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.02. 22:45:14

@REMY: Akkor az éjféli posztot várd meg, szerintem tetszeni fog.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.03. 01:18:18

@REMY: Köszönöm, ez jól esett most valamiért. :) Biztos a többieknek is.

Kard 2014.01.04. 15:43:38

Pont tegnap néztem meg a Feledést ennek a listának a hatására. Szerintem ilyen közepes. Semmi új nem volt benne még egy igazi csavart se láthattunk benne, totál középszerű.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.04. 18:39:36

@danialves: Nálam egyértelműen a Fogságban nyerne a Mellékhatásokkal szemben. Olyan szinten, hogy a Mellékhatások nálam fel se merült, elég unalmasnak tartottam, meg a végén se ütött a nagy csavar.

A Hajsza a győzelemért nekem is kedvesebb film volt, mint a Wall Street farkasa, viszont még ez utóbbi is kategóriákkal jobb a listán szereplő majd' minden filmnél. Pl A vadászatot én nagyon lazán lehagytam. Vagy itt inkább az volt a szempont, hogy minél változatosabb legyen a lista? Mert akkor így teljesen oké.

A Mocskot megnézem mindenképpen most már, Lisztesnél is helyezett volt.

Időről időre vagy Don Jon? Na ezt nem tudnám eldönteni, nálam hasonló kategória mindkettő színvonal terén. A Don Jon stílusosabb, az Időről időre viszont jobban megérintett.

Bár a The Spectacular Now-t még nem láttam, de nem inkább A nyár királyaival kellett volna versengenie Az első igazi nyárnak? A Spectacular Now-t egyébként hogy sikerült levadászni?

A Stoker nekem egész feledhető volt, még úgy is, hogy próbáltam nem a Bosszú trilógiához mérni, mert azért az mégsem túl szép dolog.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.04. 18:58:05

@Kard: Ezt mondjuk én is leírtam a kritikában. ;)

@Santino89: Valamennyire belejátszott az, hogy nem akartam két hasonló stílusú filmet szerepeltetni, de nagyon nem nézett volna ki másképp, ha nem így készítem. De ez akkor is maximum a lista legvégén látszott volna.
Az Időről időre vagy A házban pl. lehet, hogy bekerült volna valami más helyére, a többi nem nagyon. (Wall Street sem, de mondjuk egy top15be már igen.)

Jellege alapján A nyár királyai passzolt volna a legjobban, de az meg nem tetszett annyira, hogy iderakjam.
smokingbarrels.blog.hu/2013/09/21/a_nyar_csaszarai_the_kings_of_summer
Kb. ugyanaz, mint a Twice Born - Krugovi párosnál, csak itt most találtam másik coming-of-age filmet. (Amúgy kalózöbölből vadásztam le ;)) Inkább az volt a fontos, hogy két jó film legyen, mint hogy két tökéletesen hasonló.

Egyébként azt gondoltam, hogy a Rush vs. Wall Street párhuzam fogja inkább kiverni a biztosítékot az embereknél. :D

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.04. 19:06:29

@danialves: Biztosítékot nem mondom, hogy kivert, inkább meglepett, hogy az aztán tényleg hasonló a két nyaras film, a Spectacular Now pedig úgy tudom, kicsit más. A kalózöbölből nekem valami kamuverzió úszott be először, aztán nem is próbálkoztam többször, inkább megvártam hogy elérhető legyen haza kikötőből.

A Wall Streetnél még a legelső helyen is elgondolkodtam, de túl friss volt még az élmény ahhoz, hogy leülepedjen, így biztos harmadik lett, ha már szerintem Scorsese legjobb filmje a Casino óta.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.04. 19:11:31

@Santino89: Írtam is, hogy azon kívül, hogy coming-of-age mindkettő, nem sok közös van bennük.
(Amúgy szerintem arra várhatsz egy darabig, mire itthon elérhető lesz, ha egyáltalán behozzák.)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.04. 19:35:13

@danialves: már megvan, igaz csak angol felirattal, de sztem elboldogulok vele.
süti beállítások módosítása