The Spectacular Now (2013)
2013. december 23. írta: danialves

The Spectacular Now (2013)

The_Spectacular_Now__8BitCommunity5.jpgSzinte napra pontosan egy éve emlékeztem meg a The Perks of Being a Wallflower-ről, úgyhogy stílszerűen sikerült most kezembe kaparintanom az idei év coming-of-age sztárját. A Sundance fesztiválon bemutatkozott, és azóta mérsékelt közönségsikert arató film azonban nem csak időzítésében hasonló Steven Chbosky tavalyi alkotásához, hanem színvonalában is.

Sutter (Miles Teller) irigylésre méltó ember: van egy gyönyörű barátnője, minden bulin a társaság közepe, és még a világ legjobb szárnysegédje címért is versenybe szállhatna. Azonban amikor egy félreértés nyomán újra egyedülállóvá válik, a búfelejtés után egy ismeretlen udvarán ébred másnaposan. Itt fut össze Aimee-vel (Shailene Woodley), aki a srác szöges ellentéte: visszahúzódó, és sosem volt még pasija. Ennek ellenére hamar kialakul kettejük között a vonzalom, és egyedül csak az ambíciók nélküli Sutter egyre problémásabb élete állhat közéjük.

thespetacularnow.jpgA film egy kiváló atmoszférát szállít, megvan benne Az első igazi nyár önkéntelenül is mosolyra fakasztó természetes esetlensége, ugyanakkor időről-időre megkapjuk azokat a drámai tölteteket, amelyek egy egészen komolyan vehető és maradandó alkotás felé viszik el ezt a produkciót. Mindezt pedig egy korrekt soundtrack, és egy korrekt színészgárda kíséretében láthatjuk. Miles Tellerhez még nem volt szerencsém a filmvásznon (annak idején úgy döntöttem, nem kínzom magam a Project X-szel), de engem egészet meggyőzött tehetségéről. Shailene Woodley pedig hatalmas fórral indult nálam azok után, hogy csak miatta néztem végig az Utódokat, de azt hiszem elfogulatlanul mondhatom, hogy kiválóan hiteti el, hogy minden szépsége ellenére is ő egy olyan lány, akinek még a nevére sem emlékeznek a menő srácok.

Kifejezetten tetszett tehát, ahogy a történet visszájára fordítja a "geek/nerd srác megpróbál összejönni a suli legjobb csajával" klisét, ráadásul az érdekesség kedvéért ezúttal végig a menő arcnak számító Sutter fejében maradhattunk. Ennek később annyira már nem örültem, amikor a történet elkalandozott egy, a szülőkkel kapcsolatos mellékszálba, hogy aztán új muníciót nyerve csatlakozzon vissza a fősodorba, ugyanis az eredeti romantikus vonal hangulata sokkal jobb volt. Azonban erre a kissé kellemetlen kitérőre mindenképpen szükség volt, hogy végül ne fulladjon egy tipikus tini-romkomba a film. Ennek ellenére azt kell mondanom, hogy számomra a végső konzekvenciák túlságosan kézenfekvők és ismerősek voltak, de legalább a felszínességet sikerült elkerülni.

Ha nem is szolgál nagy tanulságokkal, vitathatatlanul egy életszagú, ennek köszönhetően pedig egy igen hatásos produkcióval állunk szemben. Hiányoznak belőle az emlékezetes nagyjelenetek, de ez a produkció inkább egészében akar emlékezetes lenni, egy olyan történettel, amelyet mindannyian átérezhetünk.

8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr125705173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.07. 14:36:27

Az a mellékszál igazából a főszál, ha ez nem lenne, ahogy írod, akkor tényleg "csak" egy átlagosnál jobb tinirománc lenne, de nagyon kellett ez a jellemfejlődéshez. Az igaz, hogy nem olyan kellemesen bájos a történetnek ez a része, mint a romantikázás, de nem is volt a funkciója. SPOILER az utána lévő baleset nem kicsit lepett meg, mondhatni, majd' beszartam :) SPOILER VÉGE.
Amúgy ez tényleg tök eredeti volt, hogy kifordítja a szokványos alapszitut, de már az elejétől annyira magába szippantott a film, hogy eszembe se jutott ilyesmiken gondolkodni. A négy filmből mindenesetre ez jobb be a legjobban nekem, és nem csak Shailene Woodley miatt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.07. 14:46:26

@Santino89: Persze, szükség volt arra, ezért is írtam úgy, hogy ebből nyert új muníciót a főszál. Csak ezt a hangulati törést nem könnyű feldolgozni, meg eleinte az sem tetszett, hogy jellemzően ha valamilyen pszichológiai probléma kell, akkor az amerikai forgatókönyvírók jolly jokerként dobják be az apakomplexust.
Amint értelmet nyert ez az egész, már tetszett, csak addig valahogy nem éreztem jól magam a filmben.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.06. 21:14:57

@danialves: Az HBO le fogja adni a filmet, le is szinkronizálták, majd kíváncsi leszek rá. Ami a poén, hogy csomót gondolkodtam, milyen magyar címet lehetne adni ennek a filmnek, van is pár érdekes és jó címválasztás külföldön (imdb és google fordító ha találkoznak). No a magyar cím a következő lett:
www.port.hu/az_elet_habzsolva_jo_the_spectacular_now/pls/w/films.film_page?i_film_id=152743

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.06. 23:41:37

@Santino89: "Az HBO le fogja adni a filmet"
Ezt köszi!
"le is szinkronizálták"
Ezzel meg el is vetted a kedvem tőle rögtön. :D

Nem tudom, hogy vagy ezzel a magyar címmel, de szerintem megint valaki olyan adhatta, aki nem nagyon látta filmet.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.07.07. 13:11:03

@danialves: Az még hagyján, hogy nem látta a filmet (jó esetben megnézte a főcímig), de ezt annyira magyartalannak érzem, hogy akár maradhatott volna ennyi erővel a tükörfordítás is, mert az se hangzik kevésbé hülyén. Én alapesetben nem vagyok szinkronellenes (sőt!), de belehallgattam ebbe a szinkronba, és pont a film lényegét, az életszerűséget sikerült kiölni belőle. Ráadásul ki is herélték a szöveget (gondolom, hogy délután is le tudják adni), így lesz a motherfuckerből "rohadt". Ez pl annak a jelenetnek tökéletesen elveszi az értelmét, amelyben elcsattan az első csók. Ez a szinkron legalább egy kategóriával lerontja a film értékét, úgyhogy az a szolid véleményem, hogy baszódjanak meg :) Még véletlenül többen is rájöhettek volna, hogy milyen jó kis film ez, hát ez nem fog megtörténni.

Father Merrin 2017.05.09. 17:27:38

SPOILER!

Sajnos nem tudok veled egyetérteni és olvasva a cirka 3,5 évvel ezelőtti gondolataidat és a mostanság írt kritikáidat, szerintem ma már te sem így vélekednél a filmről.

Maga az alaptörténet (menő srác összejön a csúnyának tartott, de amúgy szép és nagyon érdekes lánnyal) szögegyenes és klisés. Ezt érezték az írók is, ezért megpróbáltak csavarni egy keveset a sztorin, ezért a két főszereplő családi hátterét egy kicsit megkavarták, de éppencsak annyira, hogy úgy érezze a néző, hogy most valami mást lát. Közben viszont elfeledkeztek a karakterekről (Sutter mitől is olyan jó fej, hogy mindenki imádja, miért megy el mindenki a teljesen nyilvánvaló alkoholizmusa mellett (ami lényegében egy az egyben az apja életútja), a családon belüli konfliktusai miért csak most jönnek elő, megint csak a főszereplő(k) közvetlen környezetére jut idő és energia, de a karakterek ott is biztonságos középszerben lubickolnak stb.) és végeredményben csak a közhelyre futja (plusz én nem vagyok róla meggyőződve, hogy a befejezés ill. a konklúzió jellemfejlődésre utalna). Sajnos el kellett volna dönteni, hogy egy romantikus tinifilmet vagy egy keményebb drámát akarnak, mert ez így sajnos a "két szék között" tipikus esete. Ugyanakkor a két főszereplő közötti kémia működik, a film remekül mutatja be az első szerelmét és párkapcsolatát megélő lány szinte feltétlen rajongását (lásd az első szexet vagy a baleset utáni szinte behódoló ragaszkodását), mindezt két remek színész tolmácsolásában.

Részemről ez közepes. 10/6
süti beállítások módosítása