Az első igazi nyár / The Way Way Back (2013)
2013. október 11. írta: danialves

Az első igazi nyár / The Way Way Back (2013)

the-way-way-back.jpgÚgy néz ki, az év vígjátékát sem kell tovább keresnünk. Eleve nagy esélyesként tartottam számon a szóban forgó alkotást azóta, hogy fél évvel ezelőtt bemutatták  a Sundance-en, most pedig végre meg is bizonyosodhattam arról, hogy remek filmről beszélhetünk. Ugyan voltak bizonyos félelmeim abból kiindulva, hogy a Nat Faxon- Jim Rash író-rendező páros adaptálta korábban az Utódok forgatókönyvét (amely - Oscar ide vagy oda - mondjuk ki, csapnivaló munka volt), azonban jót tett, hogy ezúttal nem akarták nagyon komolyan venni magukat, és még a kreativitásukat is szabadon engedhették.

A 14 éves Duncan (Liam James) édesanyjával (Toni Colette) és mostohaapjával (Steve Carrell) utóbbi nyaralójába költözik le a nyár idejére. A srác nem igazán érzi otthon magát új családjában, köszönhetően annak, hogy a mostohaapja egy gyökér, az egyetlen társasága pedig a szomszéd család hasonlóan elszigetelt lánya (AnnaSophia Robb). Főszereplőnk céltalan bóklászás közben akad bele a helyi élményfürdő vezetőjébe, Owenbe (Sam Rockwell), aki egyből lenyűgözi, hamarosan pedig munkát is ajánl neki a víziparkban. Duncan pedig új családra talál a munkatársak között.

Nem véletlenül vannak ilyen nagy nevek felsorolva a színészgárdában, az igazi élményfaktort a karakterek és az őket játszó színészek adják meg. Sam Rockwell lehengerlő alakítást nyújt, már önmagában az is működött volna, ha az ő egyszemélyes stand-up-comedyjéből áll a film. Liam James pedig beesett vállaival és földre szegezett tekintetével annyira hitelesen adja a 14 éves, szégyenlős és bizonytalan tinit, amihez foghatót nagyon régen láttam valakitől egy hasonló szerepben. Ráadásul még rendezőpárosunk is beugrik egy-egy mellékszerep erejéig, hogy ők is elszórjanak néhány poént.

 The-Way-Way-Back-Review.jpgA végeredményt nem mondanám kifejezetten vígjátéknak, hanem inkább az utóbbi időszakban népszerűvé vált dramedy műfajába tartozik. Ennek megfelelően a történet felépítése valahogy úgy néz ki, hogy adottak az élményfürdőben játszódó vidám epizódok, amelyeket időről-időre megszakít egy-egy otthoni történés, egyfajta kontrasztként állítva ezzel szembe főhősünk szenvedéseit, valamint erősítve a drámai vonalat. A kicsit hosszúra nyúló bevezetést leszámítva azonban a komédia és a dráma keveredését hihetetlen jó érzékkel találták el rendezőink. (Ellentétben mondjuk A nyár királyaival, amely sehogyan sem tudta megtalálni a saját hangját.) Hiába futják le a coming-of-age sztorik kötelező köreit, ebben egy másodpercnyi hatásvadászat vagy sablonosság nem érződik, ugyanis ennek a filmnek minden karaktere, pillanata és az egész atmoszférája tökéletesen szerethető. Máshogyan nem is tudnám megmagyarázni azt, hogy ez az első film, ahol egy szereplő (természetesen a Rockwell által játszott élményfürdő-tulaj) "szarjunk a világba, és csak bulizzunk" életfilozófiája nemhogy nem irritált, hanem kifejezetten lenyűgözött. Illetve, hogy játékidő vége felé pedig olyan lelkesedéssel szurkoltam főszereplőnknek, amit az utóbbi években csak a Tűzgyűrű tudott kihozni belőlem.

Ha létezik még a feel-good-movie fogalma, ez az alkotás tökéletesen kimeríti, instant jókedv, 24 óráig tartó hatással. Ugyan a műfajban mindenképpen van is, és lesz jobb film is (pl. a The Perks of Being a Wallflower), azonban ennél szórakoztatóbb és szívhez szólóbb aligha. 

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr615561511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.10.11. 00:19:03

Na, akkor ezt meg is lessük. Pont a napokban hallottam róla. :)

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.10.12. 21:52:20

A kritika minden szavával egyetértek. Nemrég fejeztem be a film megtekintését és valóban egy maradandó élmény, sőt nálam az idei év eddigi legjobbja. Ehhez azonban az is hozzátartozik, hogy bizonyos dolgok úgy alakultak számomra, amik nem tették lehetővé azt, hogy sokat mozizzak, így olyan filmeket, mint a Gravitáció, Elysium vagy a Hajsza a győzelemért még nincsenek pótolva.

==T== 2013.10.16. 18:30:35

Valóban nagyszerű film - feliratosan láttam - de mitől is lenne ez vígjáték? Ez egy dráma, amiben van humor is. De ettől még egy dráma. Persze a végén írod is, de akkor hogy lehet az év vígjátéka? ;)

A 9/10-et nálam is hozza. Talán még többet is.

Ui: Rockwell karaktere valóban nagyon szerethető, de azért a "szarjunk a világba, és csak bulizzunk" jelzőt erősen túlzónak érzem;)Viszont Carrell is nagyon jól hozza a maga szerepét, de a strand alkalmazottai és a szomszédlány is. Tulajdonképpen mindenki a helyén van.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.10.16. 18:46:06

@==T==: Igen, ez egy dramedy, ahogy többször is írtam, de ebből kiindulva szerintem versenyeztető mindkét kategóriában. Humorban pedig gyakorlatilag az összes idei vígjátékot lenyomja.

Rockwell karakterét meg azért eléggé úgy mutatták be, hogy annak ellenére, hogy övé (?) a hely, még azt sem tudja, hogyan kell elrendezni a nyugágyakat. Magyarul minden munkát Caitlin végzett helyette, ő meg annyit csinált, hogy ökörködött a vendégekkel meg a kollégákkal, és fényes délben még gatyában mászkált. Szóval a film is erősen ezt próbálta sugallni, hogy 0 munka, 0 felelősség, 0 megbízhatóság, de legalább hatalmas partyarc.

Ungi El Kidu 2013.12.27. 13:52:02

...valami felett elsiklottatok, hogy mi is az arról két hatalmas név tanúskodik: Karinthy és Hofi, ez pedig a frusztráció, az embernek vágyai vannak, minél idősebb annál kevesebb. évei során vagy behódol mert védenie kell az elméjét, vagy megtagad mindent, amit a társadalom felkínál neki (urbanizáció) és él az emberek között elvadultan, meg nem értett emberként.
nem akarunk így élni, de a lehetséges rossz közül azt választjuk, ami a legkisebb fájdalmat okozza.
a filmben az a tragédia, hogy ez a lélek már 14 éves korában szembesül a frusztrációval. valószínű hogy a filmkészítő saját gyerekkorát eleveníti meg az alkotásban, de ott van a felnőtt önmaga is.
(mindannyiunk foglalkozott már a gondolattal, mi lenne, ha találkoznék gyermekkori önmagammal? tessék a film erre ad választ)
nyomot hagyni a világban, hé emberek én is létezem, kb ennyi
de ez csak az én véleményem és ezzel senkit nem akartam megsérteni.

nyehehe 2014.01.04. 21:43:37

a port.hu-n ez a film nincs fent. Moziban játszották?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.04. 21:51:19

@nyehehe: Nem játszották, nem tudom egyáltalán megjelent-e valamilyen formában itthon, magyar címe mindenesetre van.

Edgecrusher 2014.05.31. 16:00:46

@danialves: Szerintem Rockwell karakteréről elég gyorsan lejön, hogy az egész partyarcoskodása egy védekező mechanizmus, és a srácot is védeni akarja attól, hogy túl hamar nőjön fel.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.05.31. 16:13:32

@Edgecrusher: Valahogy még mindig nem szerettem meg jobban ezt a mentalitást.

Edgecrusher 2014.06.01. 20:09:35

Mondjuk a nulla munka csak jófejkedés nekem sem jön be, valahogy viszont nekem nem volt annyira taszító a karakter, mint az életben egyébként szoktak lenni az ilyenek.

CHRISporn 2014.11.11. 09:24:05

megkéne már nézni...:) A szereplők/színészek SZimpatikusak!
süti beállítások módosítása