Hajsza a győzelemért / Rush (2013)
2013. szeptember 13. írta: FilmBaráth

Hajsza a győzelemért / Rush (2013)

rushstills.jpgÉvek óta nem nézem a Forma 1-et. Miért? Mert unalmas. Nagyon. Miért? Mert a technikáról szól, semmi másról. Eltűntek a nagy egyéniségek a pályáról, talán Schumacher volt az utolsó, aki miatt érdemes volt végignézni egy közvetítést. És ugye a drámáért, a harcért nézzük az autóversenyt, ahhoz pedig nem ártana néhány fajsúlyosabb versenyző. Már azt sem tudom, ki az aktuális világbajnok, és ráadásul nem is érdekel.

Akkor miért voltam nagyon kíváncsi erre a filmre? Niki Lauda miatt természetesen. Az én generációm már nem láthatta a pályán (az első ködös emlékeim Sennához fűződnek, de igazán a Schumacher - éra jutott nekünk), csak annyit tud róla, hogy többszörös bajnok, egy borzalmas balesetben összeégett az arca, és amúgy a sportág zsenije. Érdekes és izgalmas személyiség, ezért nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy Ron Howard fogja rendezni az életéről szóló filmet, na és persze Peter Morgan, mint forgatókönyvíró (A királynő) is garancia volt arra, hogy érdemes lesz beülni a moziba. És tényleg, egy nagyon jó filmhez volt szerencsém!

A 70-es években a versenyautók közel sem voltak olyan biztonságosak, mint most. A pilóták tényleg az életüket kockáztatták, sok volt a baleset, minden versenyen a halállal néztek szemet. De talán éppen ez adta azt az adrenalin többletet, ami ma már fájdalmasan hiányzik a sportágból. A film nem hétköznapi módon kezdődik: egy kórház sürgősségi osztályára egyszer csak beállít nem kicsit véresen egy nem kicsit jóképű autóversenyző. A nővérke nem tud és nem is akar ellenállni a kísértésnek. Ütős kezdés, és még csak most érkezünk meg egy Forma 3-as versenypályára, ahol először csap össze egymással a playboy James Hunt (Chris Hemsworth telitalálat volt a szerepre), és a precíz, sótlan Niki Lauda (Daniel Brühl). Az évek telnek, a két pilóta különböző utakon ugyan, de eljut a Forma 1-be. Először Lauda lesz világbajnok, aztán jön 1976, Hunt kap egy jó autót, és közel jár ahhoz, hogy legyőzze nagy riválisát, azonban jön egy borzalmas baleset, ami sok mindent megváltoztat..

header-heart-pounding-new-trailer-for-rush.jpgKét órán keresztül le sem tudtam venni a szemem a vászonról. Volt itt dráma, szerelem (vagy valami olyasmi),  dübörögtek a lóerők és az érzelmek, végül csak eljutottunk egy katarizis-szerű állapothoz. A forgatókönyv nagyon jól sikerült, a történet sodró erejű, a két fő karakter nagyon jól meg lett írva. Üdítően egyedi megközelítésnek bizonyult, hogy igazából nem volt főhős, mindkét pilóta sorsát, motivációját megismerhetjük, mindkettőjüknek lehet szurkolni. És persze a Forma 1 világából is kapunk nem kevés ízelítőt, nem csak a színéről, hanem a fonákjáról is. A jellemfejlődés nagyon jól nyomon követhető, a párbeszédek és a szöveg erős, ütős. De igazán a film hangulata az, ami magával ragadja a nézőt: időutazunk egyet a bohém hetvenes évekbe.

Chris Hemsworth nagyon meglepett. A Thor után nem sokra számítottam tőle, azonban ebben a filmben megmutathatta, hogy azért szorult bele némi tehetség is (azért nem jelent komoly veszélyt pl. DiCaprióra, de talán nem csak képregényfilmekben érdemes mutogatnia kétségkívül jól kidolgozott izmait). Daniel Brühl lenyűgözően jól alakítja Laudát, egyáltalán nem egy hőst mutat nekünk, hanem egy nagyon is esendő embert, akinek hihetetlen akaratereje van (a baleset után 42 nappal újra versenyautóban ül, erre hétköznapi ember nem képes, gondoljunk bele), nem túl szeretni való, de mély érzelmei vannak. Kíváncsian várom a Fifth Estate-et, ezek után már nem csak Cumberbath, hanem Brühl miatt is.

Ron Howard nem okozott csalódást, nagyon jó kis filmet készített nekünk. Elkerülte az a csapdát, hogy a Forma- 1 külsőségeit helyezze előtérbe, inkább a karakterekre koncentrált. Szórakoztató, pörgős, mégis mély, elgondolkodtató alkotás született, talán csak a vége lett egy kicsit szirupos. De ennél nagyobb bajunk ne legyen.

Ez az ősz is jól kezdődik!

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr985509323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.09.13. 00:04:21

Egyetértek! De, manapság Alonso meg Hamilton még az, akikben igazi versenyzői vér folyik.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2013.09.13. 11:38:27

Tegnap láttam, tényleg jó film. És kiemelném, a Rush többnyelvű amiért istentelen nagy pirospont jár a készítőknek.
Brühl pedig nagyszerű színész, ebben a filmben újra és nem először bizonyította, érdemes lenne megnézned (újra) más filmjeit is. A német multikulti egyik sikerterméke, és ahogy itt osztrákul lehozta Laudát az nagyszerű teljesítmény volt.

Palex 2013.09.13. 12:46:59

A Forma 1 mai is annyira technikai sport, mint régen.
Borotság lenne az ellenkezőjét állítani.

A moziban amúgy szinkronos, szokás szerint?
Mert ezt megnézném ott, de csak akkor, ha nem szinkronos.

FilmBaráth 2013.09.13. 13:57:41

@csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj!: Biztosan meg fogom nézni Brühl más filmjeit is, mert tényleg nagyszerű színész!

FilmBaráth 2013.09.13. 13:59:11

@Palex: Lehet, hogy botorság, de az én véleményem továbbra is más, mint a tiéd ebben a tekintetben. És jó hírem van: nem szinkronizálták a filmet, úgyhogy nézd meg, mert tényleg nagyon jó film!

Palex 2013.09.13. 14:31:20

@FilmBaráth: De akkor a tied a rossz vélemény :)
De erről ne nyissunk vitát, mert úgy gondolom parttalan lenne :)

Köszi az infót. Ritkaság, hogy valami jó filmet nem szinkronizálnak le manapság, ezért sem járok már moziba évek óta.

Facel Vega 2013.09.25. 16:22:31

Szerintem abban téved a cikkíró, hogy nincsenek egyéniségek. Éppen, hogy - ellentétben a Schumacher érával - most vannak a legtöbben a VB címre esélyes versenyzők - ráadásul eléggé eltérő karakterjegyekkel.

Mellesleg a filmet pont ma készülök megnézni - ezért is vagyok itt (ráadásul ez a is 9/10 biztató) - mivel gyerekkorom egyik első F-1 el kapcsolatos képe a leégett fülű Lauda látványa volt. Persze mit sem tudtam a versenyről, leginkább a hatkerekű Tyrellnek szurkoltam (vagy Brabham volt?), de nosztalgiázni bizonyára jó lesz.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.09.25. 17:22:56

@Facel Vega: "Persze mit sem tudtam a versenyről, leginkább a hatkerekű Tyrellnek szurkoltam (vagy Brabham volt?), de nosztalgiázni bizonyára jó lesz. " Tyrell, és nézd meg a filmet, itt is van egy kis mellékszerepe :).

mojoking77 2013.09.27. 12:33:50

@FilmBaráth: Huha... Javaslom, nezz meg par futamot az idei evbol hatralevoek kozul. Pont, hogy azok a dolgok, amiket hianykent emlitesz, (nincsenek egyenisegek, harcok etc) jellemzik leginkabb a mai Formula 1-et. Inkabb, epp hogy Schumaher alatt valt az egesz cirkusz rem unalmas, es kiszamithatova (annak ellenere, hogy ne is neki szurkoltam kb 10 even keresztul).. Jovo hetvege, koreai nagydij.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.10.13. 01:09:37

Érdekes módon nekem pont a vége tetszett, és előtt éreztem úgy sokszor, hogy Howard át akar esni a ló túlsó oldalára. Onnantól kezdve, ahogyan Lauda átépítteti a saját kocsiját, Hunt hódításain át egészen addig, amíg Lauda Hunt győzelmeit nézve gyűjt erőt a gyógyuláshoz.

Peter Morgannél meg csak Az utolsó skót király lehet a hivatkozási pont, semmi más. :)
süti beállítások módosítása