A nyár császárai / The Kings of Summer (2013)
2013. szeptember 21. írta: danialves

A nyár császárai / The Kings of Summer (2013)

the-kings-of-summer.jpgHollywoodnak nagyon sok műfaj nem számít erősségének, ezek közé tartoznak például az ún. coming-of-age filmek. Ellenben a független alkotók rendre kiváló produkciókkal örvendeztetnek meg minket, ezért is vártam ezt a Sundance fesztivál egyik nagy felfedezettjeként aposztrofált művet. Ehelyett viszont inkább egy újabb megerősítést kaptam, hogy attól, hogy valami egyedi, még nem feltétlenül jó.

Joe (Nick Robinson) és Patrick (Gabriel Basso) teljesen átlagos tinédzsereknek mondhatók. Nem igazán foglalkoznak az iskolával, inkább buliznának, és a szüleik teljesen az agyukra mennek. De amíg mindenki más csak fenyegetőzik azzal, hogy világgá megy, ők ténylegesen meg is teszik: Joe a közeli erdő közepén talál egy tisztást, ahol különböző építkezési hulladékokból az időközben hozzájuk csapódó Biaggio (Moises Arias) segítségével házat építenek. Ahol aztán teljesen a maguk urai lehetnek, és ehhez nem kell mást tenniük, mint túlélni a vadonban és gondoskodni magukról.

kingsofsummer.jpgKifejezetten jó pont, hogy nem erőlködik ez a mű azon, hogy a hasonló stílusú filmek közhelyes tanulságait újra levonja, inkább egy életérzést próbál megfogalmazni, mint ahogy azt például a The Perks of Being a Wallflower tette. Ebben pedig nagy segítségére van a helyszín, amelyet a fényképezés és a rendezés sokszor egészen művészi ambíciókkal közelít meg, úgyhogy ez a fajta koncepció tulajdonképpen működik is.

Kétségkívül a javára írható tehát a történetnek, hogy a munícióját nem a teljes kiszámítható "béna tinik megpróbálnak önállósodni, de nem megy nekik" tematikából nyeri, mint ahogy a humor sem erre fókuszál, azonban mindez valószínűleg azért van így, mert igazából egy valódi történet és a valódi humor is hiányzik ebből a filmből. A cselekmény során szinte semmi lényeges nem történik, a poénokat pedig a szituációk helyett inkább a kizárólag erre a célra írt karakterek szállítják. Ami néhol valóban vicces, máshol viszont inkább kínos.

Úgyhogy bár kétségkívül nem áll be a sorba, ezen kívül mást nem nagyon tud felmutatni ez a produkció. Viszonylag kellemes, de túlságosan is könnyen feledhető filmélmény, ilyen szemmel nézve pedig számomra mindenképpen csalódás.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr985522864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edgecrusher 2014.04.04. 21:39:56

Jól megfogtad. Volt egyfajta hiányérzetem, és rájöttem, hogy az, hogy nincs sztori. Ellenben az életérzést nagyon jól eltalálta, a "csajnak akibe belezúgtál a spanod jön be" kifejezettten betalált :)
A film maga viszont amolyan "életérzések a kamaszkorból"-montázsnak tűnik a sztori hiány miatt.
süti beállítások módosítása