A 10 legnagyobb csalódás 2013-ban
2014. január 03. írta: danialves

A 10 legnagyobb csalódás 2013-ban

(A figyelmesebbek már észrevehették, hogy mostantól egy külön oldaldobozban is gyűjtjük a toplistákat, így ott visszamenőleg megtalálhatjátok az összeset.)

Már írtam, hogy 2013 erősségét filmes szempontból az jelzi igazán, hogy annak ellenére is minőségi volt a felhozatal, hogy az általam legjobban várt filmeket néhány kivétellel komoly csalódásként éltem meg. Olyannyira, hogy frusztrációimat nem tudtam magamban tartani (mondjuk sok ember számára a blogolás eleve erről szól), úgyhogy egy szép tízes listába összeszedtem azokat (az egyébként sok esetben nem rossz) filmeket, amelyeket kisebb vagy nagyobb pofára esés volt számomra megtekinteni. (A posztban szereplő képek lelkiállapotomat hivatottak illusztrálni.)

10. Walter Mitty titkos élete

(Kritika a filmről)

A listát rögtön egy kakukktojással nyitom, ugyanis ez a cím nem azért volt csalódás, mert annyira kiemelkedő darabot vártam volna már hónapokkal előtte, hanem a benne rejtőző lehetőség miatt. (Persze azt sem irigylem, aki "A legjobb film a Forrest Gump óta" marketingszöveget elhitte.) És ezt most ne tessék amolyan "kihagyott ziccer"-ként értelmezni, ugyanis Walter Mitty egyáltalán nem az, hanem inkább (ha már focis hasonlatnál maradunk) egy csatár, aki egy ígéretes gólhelyzetből inkább visszapasszolt. Ben Stiller alkotása remekül indul, tele van ötletes és humoros jelenetekkel, hogy aztán végül egy teljesen átlagos hollywoodi önmegvalósítós filmmé szürküljön. 

9. Sötétségben - Star Trek

(Kritika)

Valószínűleg jogos a kérdés, hogy miért vártam többet annál, amit a teljes felejthető reboot-ban láttam, de naivan elhittem, hogy Abrams tényleg nagyot akar robbantani ezzel a filmmel. Tévednem kellett. Ez az alkotás pont ugyanolyan műanyagszerű, gyerekes és súlytalan, mint bármelyik tipikus blockbuster, és néhány jól sikerült akciót leszámítva nem hoz semmi különlegeset. Ha a mozifilmek ételek lennének, ezt a Star Trek-et biztosan valamelyik gyorsétterem-lánc gyártaná.

8. Túl a fenyvesen

(Kritika)

Derek Cianfrance második filmjével sem lett volna semmi baj, ha az első nem éppen egy olyan remekmű, mint a Blue Valentine. Innentől kezdve viszont magasan volt a léc, amit ő meglehetősen ambiciózusan próbált megugrani, és aztán meglehetősen ambiciózusan le is verte azt. A forgatókönyvben szereplő 3 történet egyenként önmagában nagyon kevés, együtt viszont nagyon nem akar összeállni, még ha maga a koncepció nagyon tetszetős is.

csalódás3.jpg7. Szörny Egyetem

(Kritika)

Ugyan az első rész újranézésekor meglepően konstatáltam, hogy egyáltalán nem tartom egy zseniális darabnak, mégis megvolt benne az az eredetiség és ötletesség, ami mostanában nagyon hiányzik a Pixar animációiból. Például a Szörny Egyetemből is, amely az egyetemi vígjátékok kliséit pakolgatja egymásra (meglepően szórakoztatóan), ahelyett hogy egy új klasszikust hozna létre. Múltidézésnek jó volt, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a néhány héttel később érkező Gru 2 minőségileg bizony csúnyán megalázta az egykor joggal első számúnak tartott animációs stúdiót.

6. Gengszterorsztag

(Kritika)

Ilyen erős szereposztás ritkán adatik meg filmeknek, mint ami ennek a darabnak megadatott, és a hasonló témájú Lawless sikere is felcsigázta az érdeklődésem. Azonban a végeredmény a másik végletet képviselte: míg ott még Shia LeBeouf-ből is sikerült kihozni a legjobbat, itt Sean Penn önmagához sem volt méltó, a sablonos és kidolgozatlan forgatókönyvet pedig kizárólag a film egyedi vizuális megjelenése tette szórakoztatóvá. Azonban én sokkal többet vártam ettől a műtől, mint egy szórakoztató, de felejthető produkciót.

csalódás2.jpg5. The World's End

(Kritika)

A Three Flavours of Cornetto trilógia záródarabjaként az ember akaratlanul is valami nagy durranást vár, nem azt, hogy még az első két film színvonalát sem sikerül megütni. Úgyhogy nem kell sokat ecsetelnem, miért is számít csalódásnak ez a vígjáték. Két óra nevettetés helyet kaptunk háromnegyed órányi értelmetlen szövegelést, fél órányi akciójelenetet, és csak a maradékban láttam azt, amiért megszerettem a Wright-Pegg párost. Ez így elég kevés volt, nem csoda, hogy itthon egyik forgalmazó sem akarja bemutatni.

4. Halálos iramban 6

(Kritika)

A negyedik és az ötödik rész egy felfelé ívelő pályát jelölt ki a sorozat színvonala kapcsán, ennek megfelelően magasan volt a léc a hatodik felvonás számára, azonban az első előzetesek nagyszabású akciójeleneteit látva ez nem tűnt komoly kihívásnak. De végül a borzalmas párbeszédek, áltudományos marhaságok, és a 90-es évek B kategóriás akciófilmjeibe illő erőltetett világmegmentés egy olyan keveréket adtak ki, amely teljesen méltatlan volt a korábbi filmek hangulatához és örökségéhez. És még annak a felhőtlen szórakozásnak is keresztbe tett, amit ettől a filmtől elvártam.

csalódás.jpg3. 12 év rabszolgaság

(Kritika)

A Shame után azt hiszem senki nem azt várta volna Steve McQueentől, hogy következőnek egy egészen kockázatkerülő és érdektelen filmet tesz le az asztalra. Márpedig ő pont ezt művelte, egy levegőben lógó főhőssel és egy történettel, amelynek lényege kimerül a rég célt ért egyenlőségi mozgalmak mantráiban. A sors iróniája, hogy a történet folyása közben felvillantott 5-6 mini-történetszál egyenként érdekesebb, mint amiről maga a film szól.

2. Elysium - Zárt világ

(Kritika)

Sokáig a District 9 folytatását várta mindenki Neill Blomkamp második filmje képében, és tulajdonképpen ha nem is folytatás, az Elysium sok szempontból örököse a rendező debütáló alkotásának. Mielőtt a mozikba került, én még azzal is kiegyeztem volna, ha Blomkamp egyszerűen csak megismétli, amit előző művével hozott létre, azonban arra nem számítottam, hogy ez ilyen rosszul fog sikerülni. Egy kiüresedett, sablonos, erőltetett és giccses produkció született, mintha egy ügyetlen utánzónak adták volna feladatul, hogy másolja le a District 9-t, ő meg pont azokat az elemeket hagyta ki, amelyek az eredetit naggyá tették. Azonban mivel végső soron egy látványos és szórakoztató darabról beszélhetünk, nem mondanám az év legnagyobb csalódásának, de a legfájdalmasabbnak mindenképpen.

1. Az acélember

(Kritika)

Mit várjon az ember egy filmtől, amit Zack Snyder és Christopher Nolan nevével reklámoznak? Minden bizonnyal valami stílusos akcióorgiát, amit a Memento vagy A tökéletes trükk történetvezetése jellemez. Magyarul valami olyasmit, amit talán még soha nem láttunk filmvásznon. Nem csoda, hogy úgy beszéltem a remekebbnél remekebb alkotásokról júniusig, hogy "ez az év filmje lehet, de várjuk meg a Man of Steelt." Én sem gondoltam volna, hogy végül egy egészen más toplista csúcsán fog állni az év végén ez a cím. Ez azonban egyáltalán nem érdemtelen: Nolan ötleteiből David S. Goyer egy teljesen átlagos szuperhősfilmet írt, semmitmondó párbeszédekkel és minimális drámai töltettel. Snyder pedig a minőség helyett a mennyiségre helyezte a hangsúlyt, és abból indult ki, hogy ha lepipálja Michael Bay-t a pusztítás nagyságában, abból máris valami látványos dolog jön létre. "Az év csalódása" cím méltó helyre került. (És még így sem én voltabb a legrosszabb véleménnyel róla.)

Természetesen kommentben várom a ti csalódásaitokat, vagy akár, hogy ti hogyan éltétek meg ezeket a filmeket, miért vagyok fasz stb.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr185701310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.03. 12:18:06

- Szörny Egyetem? :D Én mondjuk nulla elvárással ültem le elé.
- Túl a fenyvesen? Pfff...
- Gengszterosztagnál voltak elvárásaid?
- Acélember meg igenis ***va jó! :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.03. 12:26:04

@REMY: Gengszterosztagnál voltak, még bele is írtam év elején a top15 legjobban várt filmbe. De tényleg, az volt a minimum, hogy jobb lesz, mint a Lawless. És azért még így is finom voltam a filmmel szemben, szerintem sehol máshol nem kapott ilyen jó értékelést, mint tőlem.

Szörny egyetem: Azért ha van egy stúdió, aki készít egy Toy Story 2 után egy ilyen Toy Story 3-at, azoktól nem azt várná az ember, hogy az egyik klasszikusuk 12 éve várt folytatását (előzményét) csak rókabőrnek használják. Ez nekem független volt attól, hogy az első annyira nem jött be.
Pl. Toy Story 3nak 0 elvárással ültél le?

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.01.03. 12:27:42

A Túl a fenyvesen nálam pozitív csalódás :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.03. 12:29:16

@lisztes: Fogadjunk, hogy nem láttad a Blue Valentine-t ;)

Annak fényében kb. olyan élmény, mint az Elysium a District 9 után.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.03. 12:34:08

@danialves: No álljuk csak meg :D

Egy Szörny Rt.-t ne emeljünk a Toy Story szintjére. a TS az animációs filmek csúcsa. Ott van elvárás, de egy Szörny Rt. után azért egyáltalán nincs akkora. Az előzménytörténeteket meg a legtöbb esetben elszarják, ennek ellenére nagyon is élvezhető volt az Egyetem.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.03. 12:44:04

@REMY: Mondom, itt nem a minőség volt a lényeg, hanem a lelketlenség. Akármennyire nem kedvencem nekem sem a Szörny Rt., az egy eredeti, ötletes film volt, ez meg nem. A Toy Storyban viszont ezt a vonalat is sikerült továbbvinni.
(Amúgy a folytatásokat is elszarják a legtöbb esetben ;))

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.03. 13:25:42

ezek közül a gengszterosztag az ami igazán fáj. mármint, hogy csalódnom kellett benne. :S

!Márk! · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.03. 14:09:04

Tudom, ezért kapni fogok a fejemre, de nálam a Sötétségben - Star Trek a z év legjobbjai között van, sőt továbbmegyek: az all time kedvenc listámra is jó eséllyel be fog kerülni. Hogy miért? Mert engem teljesen hidegen hagyott a Star Trek Univerzum, egy sorozatepizódot sem láttam, egy korábbi mozifilmet sem néztem meg, de a 2009-es filmmel úgy gondolom új lehetőségek nyíltak meg. Attól a filmtől még nem dobtam hátast. De a Sötétségben szerintem elképesztőre sikeredett és sikerült elérnie Abrams-nek azt, hogy 2 óra erejéig Star Trek rajongó legyek. A Túl a fenyvesen egy egész korrekt kis film lett szerintem, csalódásnak egyáltalán nem nevezném, de nem is hiszem, hogy többször megnézném.

arajanlat 2014.01.04. 13:36:41

A Sötétségben és a Szörny Egyetemmel nem értek egyet.

walter sobchak 2014.01.04. 14:13:43

A Fast6 tényleg nem volt olyan jó, mint az 5, de azért elment. Egy kérdés: mit tartottál benne áltudományosnak? Persze a fizikát nagyban leszarja a franchise régóta (az induláskor-gyorsításkor felágaskodó autót pl mind a 3 új részben ellőtték :D, bár az elméletileg nem lehetetlen). Az egyetlen áltudományos talán az volt, amikor Paul Walker (R.I.P.) azt mondja arra a csővázas járgányra, hogy a hangja alapján turbódízel hajtotta (LOL), ami mondjuk simán lehet fordítási hiba is.

AnarchoAteista 2014.01.04. 14:14:48

Mivel nem voltam fanboy, nekem a Superman nagyon tetszett. Tisztességesen megcsinált képregényfilm. Nem nkell az efféléktől túl sokat várni, popcorn mozik. Na jó a Batman reboot óta magasan van a léc, mint tudjuk. A Star Trek-kel sem volt semmi baj, látványos blockbuster volt, a kor elvárásaina szerint feldúsítva. Az Elysium tekintetébenteljesen igazad van, dobogós helyezést érdemel, egy kalpag fing a D9-hoz képest, ami kábé 40 millióból készült, és büntetnek a trükkök. Úgy kellett volna az Elysiumot is csinálni. A FF6 sem tudom, miért szerepel a listán, nem a franchise leggyengébb filmje volt, az is biztos.

A többi filmet nem láttam, nem tudok véleményt alkotni, Ryan Ghoslingról meg nem tudok objektívet, mert szerintem agyon van hypeolva a csávó.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.04. 14:23:34

@walter sobchak: Ami a linkelt írásból kimaradt, pl. az olyanok, hogy van egy festék, amit csak bizonyos amerikai bázisokon található, és ebből nyomozzák vissza, hogy mit akar Shaw. (És itt Ludacris "Cross-referencing" szoftverje egy külön bullshit-pirospontot is megér.)
Aztán a "belelövünk egy sokkolót a Bmw-motorháztetőbe és akkor már meg is hekkeltük a fedélzeti számítógépet" történet (asszem ilyen volt a 2. részben is, de ott ez még csak arra volt jó, hogy a rendőrök áramtalanítsák Brian kocsiját)
Illetve már nem nagyon emlékszem, hogy pontosan mi volt ez a csip, amit üldöztek, de szerintem az is megért egy misét ilyen szempontból, hogy egy ilyen valamivel miért lehet elpusztítani az egész világot.

Szóval legkevésbé sem azzal volt bajom, hogy The Rock 30 méter magasról is tökéletesen leugrik mozgó kocsiról mozgó kocsira, mert ezt már én is megszoktam, de a fent felsoroltak azért kimaradtak a korábbi sztorikból.

walter sobchak 2014.01.04. 14:59:25

@danialves: Hehe, igazad van :D, bár ez a számítógéppel-kiderítünk-bármit sztori nagyjából a 80-as évek vége, 90-es évek eleje óta jelen van Hollywoodban, én már észre sem veszem (az amúgy jó Közellenségben, amikor a szatyor fényképéből lemodellezik, mi van benne :D, vagy a klasszikus "élesítse a képet"), nálam egy kalap alatt van az ütközéskor felrobbanó autókkal és a shotgun-lövéstől 10 métert hátrarepülő emberekkel. A chip egyébként az volt, hogy egy ország teljes elektromos (vagy elektronikus?) rendszerét meg tudta bénítani, de tudtommal ilyen bombák vannak a valóságban is, ilyen különleges chip nélkül is (valamilyen grafitszálakat szór szét stb.). Engem se zavarnak egy ilyen filmben a fizikai marhaságok, a Fast6-ban a kb 20 perces felszállópályás gurulást ugye sok helyen cikizték, ahogy az egész franchize 12 sebességés kéziváltóit is :D.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.04. 15:10:29

@walter sobchak: Persze, csak ez a F&F, nem a CSI:Miami, ez a sorozat a felrobbanó autókról szól, nem a hackelésről meg a képek élesítgetéséről.

A felszállópályás dolognál is az volt az érdekes, hogy hogy a fenébe tud bármi is berepülni egy amerikai bázis fölé, anélkül, hogy ott helyben szarrá lőnék?

Amúgy azt hiszem egy közönséges atombomba is tönkre tud vágni minden elektronikus berendezést adott hatókörön belül, szóval már csak azért sem értem teljesen ezt a chipet.

walter sobchak 2014.01.04. 15:28:33

@danialves: Egyébként az új részek sikerét az is segítette, hogy nem csak a felrobbanó-felágaskodó autókkal, mikroszoknyás csajokkal és csúnyán néző Vin Dieselekkel próbálták eladni őket. Persze alapvetően erre épül a sorozat, de azért mondjuk az 5.-ben ugye egy kis Ocean's-t is vittek bele, itt meg egy kis "nyomozást" (ami nem sikerült jól, és amúgy szerintem is túl sok marhaság volt már ebben a részben + néhány mellékszereplő Hacsek és Sajó szintű ökörködése is sok volt). A számítógépes hülyeségek általában plot device-ok, azért kellenek, hogy ezt és ezt a jelenetet bele lehessen tenni (mivel a számítógépekhez úgyse ért senki, gondolhatják), pl az általad említett M5-ös üldözés miatt kellett ugye később "régi autókat" bevetni, amik alatt nyilván nem 1300-as Ladákat és 100-as Skodrikat, de nem is uncsi amerikai családi autókat, hanem "kutyacsont" Escortokat, Mustangokat és Plymouth-okat értettek :D.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.04. 15:45:54

@walter sobchak: Szerintem ez már felesleges túlbonyolítása részükről a dolgoknak, nagyjából úgyis az a lényeg, hogy legyen benne valami jó autós zúzás, lehetőleg minél egzotikusabb. Ehhez nem kéne világmegmentés, meg agyafúrt főgonosz sem.
Éppen ezért tartom hülye plot devicenak, amit írsz: látom mögötte a logikát, csak minek? Mert igazából tök feleslegesen bonyolították túl azt, hogy régi autókat akartak belerakni.
Mondjuk ezt a szándékukat sem értem, mert én aztán nem ájultam el ezektől, nekem egy Skyline meg egy Porsche ugyanúgy megtette volna. Sőt igazából már csak azért sem értem, mert az 5. részben, meg ezen kívül itt is mindenhol szinte kínosan egyenautókat használtak. (5. végén a két Dodge, itt először a Bmw-k, aztán meg néhány terepjáró és egy Alfa volt az egész.)

Szóval én őszintén remélem, hogy a 7.-ben nem akarják majd ennyire túlkomplikálni a dolgokat, mert egyrészt ez nem az a műfaj, másrészt Chris Morgan nem tud megküzdeni a saját maga által felállított forgatókönyvírói kihívásokkal.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2014.01.04. 16:14:16

Máskor baromi zsír lenne a konzisztensz képpakolás...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.04. 16:29:00

@Tomi from Space: Szerintem kicsit fotóblogos lett volna a kép-szöveg arány, ha minden címhez rakok képet. Gondoltam, úgyis a szöveg a fontosabb, nem a képek, de minden nap tanulok valami újat. :D

Sieg 2014.01.04. 17:11:59

Gondolom persze attól függ, hogy milyen elvárásokkal vágsz neki, de a Man of Steel a jobb blockbusterek közé tartozik. Az átlagos szuperhős-sablonnál azért jobb történetvezetéssel, és a szokásosnál jóval erősebb vizuális stílussal. Ha az évtized filmjét vártad, elhiszem, hogy csalódás volt, de mondjuk a teljesen sablonos, műanyag Iron Man-nél és Wolverine-nél bőven jobb.

Az Elysium tényleg nem lett valami jó, de amennyi porbafikázós kritikát kapott, rosszabbra számítottam. Csak nézőpont kérdése.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2014.01.04. 17:22:07

Legnagyobb csalódás a Wolverine és az Only God Forgives volt.

A Szörny egyetem és a World's end szerintem az év legjobbjai.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.04. 17:28:53

@Sieg: Nem az lett volna a lista lényege, hogy melyik mennyire jó vagy rossz film, mert a Man of Steel még akár tényleg a jobb blockbusterek közé tartozik (bár szerintem inkább átlagos, de mint mondtam, ez lényegtelen), ezért is igyekeztem leírni, hogy mit vártam ezektől és miért volt mindegyik csalódás. Szóval nálam nem zárja ki egymást, hogy valami csalódás és jó film, sőt, szinte kivétel nélkül ilyeneket találsz csak a listán.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.04. 17:46:02

@koimbra: Kövezzetek meg, de én a Drive után éreztem, hogy ez egyszer jött össze Winding Refn-nek. Nem tudom, hogy te amiatt vagy korábbi munkássága miatt csalódtál, mindenesetre ott az jól működött, hogy volt egy tök átlagos forgatókönyv, és azt megrendezte nagyon egyedien.
Az OGF meg ott vérzett el, hogy eleve nem is volt forgatókönyv, aztán egy nagy rendezői maszturbáció az egész. Mindenesetre én biztos voltam benne, hogy ez a lufi itt ki fog pukkanni.

Wolverine-nél meg én is valami jobbra számítottam, de valahogy sosem hittem el, hogy ebből olyan hű de jó film lesz. Ahogy látom, jellemzően inkább azoknak okozott nagy csalódást, akik a képregényből indultak ki.

Razzul 2014.01.04. 18:06:55

@Powerful900: +1

A 2009-es film tökéletesen oldotta meg a feladatát. Azt, hogy a Star Trek univerzumát jelenkori köntösbe csomagolja.
Az Into Darkness pedig teljesen korrekt folytatása annak amit az elődje elkezdett, bizonyos szempontok alapján pedig még jobb is. Én az első rész alapján indultam neki a filmnek és nem is vártam többet annál mint amit az nyújtott akkoriban. Emiatt én is elégedetten álltam fel a székből.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.04. 18:10:10

@danialves: @koimbra: Akkor engem is lehet megkövezni, mert én jót vártam és jót is kaptam az OGF-től :D .

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.04. 18:17:16

@FroG: Intézkedem is, már sok van a rovásodon...

walter sobchak 2014.01.04. 18:23:26

@danialves: Egyébként nem védtem ezt a gondolkodást, csak szerintem ez lehet a háttérben :). A "bonyolultabb" sztorik mögött meg az, hogy a F&F széria - pláne a szerintem nagyon gagyi 3. rész után - a "történet nulla" jellegű filmek szinonimája lett (sokan emiatt előítéletessé váltak, és meg sem nézték az új részeket. Ide nem értve az önjelölt esztétákat, akik eleve máglyára ítélnék az összes ilyen filmet :D). Ezen próbáltak segíteni a készítők valami (nagyon) minimális sztorival, a szimpla gyorsulós, lassított felvételen seggrázós csajos snitteket felváltották a sokkal menőbb autópályás üldözések, illetve a 20 tonnás pattogó páncélszekrény-vontatós szekvenciák (aminek persze a vontatókötelei soha nem gubancolódnak össze, a 100-zal száguldó páncélszekrény úgy veszi a kanyarokat, mint a csuklós Ikarus utánfutója, és persze csak üres autókat lapít ki :D). Én mindenképpen dicséretesnek tartom ezt a húzást, még úgy is, hogy egyetértek veled abban, hogy a legújabb részben sok helyen túlzásba vitték a gagyit. The Rock egyébként nagyon jót tett a szériának, én nagyon kedvelem, remélem, hogy Statham is hasonlóan jó hatással lesz az új filmre.

Az autókhoz: ha megnézed, minden új F&F részben voltak egzotikus és egyenautós üldözések is: a 4.-ben Chevy Chevelle-lel nyomult Vin Diesel, az ellensége Gran Torinóval, de voltak benne sima 5-ös BMW-k és Imprezák. Az 5-ben az elején Ford GT-t és régi Corvette-et rabolnak, de ugye mezei Chargerekkel vontatnak a végén. A 6-ban szintén fellelhető ez a trend (Michelle Rodriguez egy Jensen Interceptort vezet!). A készítők mindenkit ki akarnak szolgálni autóügyileg, szerintem a 2T és dízelfanok is csak azért maradnak ki, mert nincs (kelet-)európai az írók között :D.

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.04. 18:32:08

@danialves: Megyek is ki, és gyűjtök pár követ, meg szólok az ismerőseimnek, az ok nem érdekel, de ezt nem hagyhatom ki.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.04. 18:36:21

@NY124 (Darvas Tamás): Na, a kicsi Tamás átállt a sötét oldalra.. jellemző rád. Mindig oda állsz fiam, ahol többen vannak. Csak nehogy arra ébredj 1-2 hét múlva hogy negyvenhétszer végignézetem veled Lars von Trier filmjeit. :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.04. 18:40:29

@walter sobchak: Értettem, hogy nem véded, nem is azért írtam. :)
Amúgy szerintem a történet most is ugyanolyan nulla, csak többnek akar látszani. Nyilván én sem filmtörténeti remekműként tartom számon ezeket a filmeket, de szerintem sokkal jobb volt, amíg nem akarták ennyire komolyan venni magukat.
Ja amúgy nem is került még szóba, de nagy örömömre szolgálna, ha a Need for Speed-film ebben a szellemiségben készülne. Nincs rá sok remény, de én bízom benne.

@NY124 (Darvas Tamás): Rendben, de nők nem jöhetnek. ;)

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.04. 18:53:46

@Powerful900: A Star Trekkel kapcsolatban egyetértek, nálam a legjobbak között volt, és azóta a sorozatot is elkezdtem nézni. Fan sose leszek, de elkezdett érdekelni a dolog.

@danialves: A Túl a fenyvesen szerintem jobb, mint a Blue Valentine. De mondjuk a Blu Valentine szerintem egy túlértékelt szar, úgyhogy ez még nem jelenti feltétlenül azt, hogy a Túl a fenyvesen olyan nagyon jó lenne. A The World's End, a Halálos iramban 6, a Szörny rt jó helyen vannak itt, nálam csak azért nem szerepelnek, mert egyiktől se okádtam, és egyiktől se vártam semmit.

walter sobchak 2014.01.04. 18:59:42

@danialves: "a történet most is ugyanolyan nulla, csak többnek akar látszani" Így van. :D Luke Evans inkább dereglyét hajtson, ne autót (if you know what I mean), az Statham-nek sokkal jobban áll. Biztosan tudod, hogy lesz Need for Speed-film, bár a trailert még nem láttam (asszem már megvannak, de még nem néztem meg) de előítéletesként azt mondom, hogy az első két F&F film szellemében készülnek el.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.04. 19:06:15

@walter sobchak: Tisztában vagyok vele, hogy lesz NFS, azért is írtam, lehet hogy félreérthető volt a megfogalmazás. :)
De akkor tessék, egy trailer:
www.youtube.com/watch?v=fsrJWUVoXeM

@Santino89: Jól látom, hogy ennek ellenére nincs kritikád a Blue Valentine-ról? Kíváncsivá tettél.

victor vacendak 2014.01.04. 19:20:43

A zacélember 1-2-3 minden idők legszarabb filmjei között vannak nálam (ahogy az avengers, a thor és az amerika kapitány is, sajnálom a 12 éves fantázia nélküli célközönséget, hogy ennyire igénytelen mesékkel ölik meg a lelkivilágukat). értelmetlen, felesleges dialógok, fejfájdítóan irritáló karakterek, fosfosfos. megérdemelt első hely a listán.

Razzul 2014.01.04. 19:47:22

@victor vacendak: Nagyon sajnállak, ha szerinted a skandináv mitológia mindössze "igénytelen mese", mivel mindkét Thor film és a képregény is az alapján készüt.
Ha nem is szuszakoltak beléjük világrengető mondanivalót (mégis csak képregényfilmek) és senki nem fogja őket isteníteni és hatmilliószor megnézni attól még jó művek és korrekt feldolgozásai az alapanyaguknak (legalábbis a Thor nevével fémjelzett darabok, a többi filmről nem nyilatkozom bővebben).

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.04. 20:06:18

@victor vacendak: A zacélember 1-2-3 alatt szerintem te a Vasember (Iron Man) filmekre gondolsz, a listán pedig Az acélember (Iron Man) szerepel, amiből nem készült még folytatás, szóval szerintem itt van egy kis képzavar.

@FroG: @danialves: Mindketten ellenem fordultatok? Akkor visszaadjam a jelvényem?

NY124 · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.01.04. 20:07:17

@NY124 (Darvas Tamás): *Man of Steel, elnézést, az Iron Man maradt bent.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.04. 20:08:59

@NY124 (Darvas Tamás): Nem fordultam ellened, úgy értettem, ne hozz nőket. #brianélete ;)

walter sobchak 2014.01.04. 20:19:51

@danialves: Köszi!

Amúgy nekem az egyik idei nagy csalódásom szintén a Gengszterosztag volt, aminél egy nagyszerű film noirt vártam Sean Penn-nel és Emma Stone-nal, aztán Emma lényegében csak díszletnek volt ott, Sean Penn meg úgy viselkedett, mint "a gyerek, kinek elvették a játékát".

A másik a Kick Ass 2, jobbat vártam itt is, Fogell nem vitte el a hátán a filmet, a túlpörgetett vérengzés és káromkodás pedig nekem már sok volt. Néha az volt az érzésem, hogy a rendező ránk néz, és azt mondja: most mi van, R besorolás, nem? Akkor meg?

Nekem is csalódás volt az új Superman, viszont Cavill az első, akiről el tudom hinni, hogy szuperhős. De ettől még nem volt rossz (túl sok láthatóan CGI-jelenet volt benne). Ha már képregényfilmek; a Vasember 3-tól a trailerek és a fasza páncélplakátok után többet vártam, az utolsó 2 perc kimondottan nem tetszett (talán az Avengers 2 helyrehozza majd).

Nem leszek ezzel népszerű, de nekem a Wall Street farkasa sem jött be annyira, amennyire néhány kritika felmagasztalja. Értsd: az év filmjét vártam, és csak szimplán jó lett (és túl hosszú).

Ha csalódásnak vesszük azt, hogy egy film mozis nézéséről a kritikák hatására mondtam le, akkor nálam ide tartozik még az új Thor, a Tűzgyűrű és a Star Trek is (utóbbi kettőt megnéztem már, és nem bánom, hogy lemondtam róluk).

victor vacendak 2014.01.04. 20:25:48

@NY124 (Darvas Tamás): igaz, vasember. :-)
@Razzul: ugyanmár. ez egy érv? ilyen alapon minden mitológiai alapú filmet imádni kell. ezek a filmek legtöbbször a képregények esszenciáját mellőzik, és a tehetségtelen forgítókönyvírók kalapálnak össze valami oltári baromságot. máskor meg eleve annyira gyermeteg az egész, hogy már rajzolt formában is csak nevetni lehet rajta. de amíg készülnek olyan filmek, mint a watchmen, addig van remény.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.04. 20:25:52

@walter sobchak: Végre egy ember, akinél a Wall Street nem az év filmje. :D
Jó volt az, de azért ennyire tényleg nem.

RÁJEN · http://szirszarjaim.blog.hu 2014.01.04. 20:30:31

Nekem a Nagyfiúk 2 volt nagy, a Kick/ass 2 pedig kis csalódás. Az első mindkettőből nekem tökéletes szórakozást nyújtott a maga nemében, szóval sajnáltam. A bűn éjszakája is lehetett volna jobb, jól indult, aztán ellaposodott. Jut eszembe, Az éhezők viadala második részétől is többet vártam. Na minden jót!

Razzul 2014.01.04. 21:32:35

@victor vacendak: Nem imádni kell, csak szerintem nem gyermeteg szar a Thor 1-2. Igen, a karakterek, a történet elég egyszerű viszont a sok kis darab egy szép nagy kerek egésszé áll össze, főleg ha hozzávesszük a többi filmet is. Nem értem mire gondolsz amikor azt mondod, hogy a képregények esszenciája veszett ki a filmekből, szerintem a Thor mind a skandináv mitológiához, mind a képregényhez pont annyira hű mint amennyire kell.

Amúgy érdekes, hogy pont a Watchment hozod fel ellenpéldának, ugyanis a film a kanyarban sincs a képregényhez képest. Szerintem pont, hogy a Watchmen esetében nem sikerült átültetni az alapanyag lényegét mozgóképre, ennek ellenére még értékelhető darab. Ugyanígy a blockbusterek között is vannak megfelelőek, amelyekben azért felfedezhető a tartalom, annak ellenére, hogy a művészi filmekhez képest gyermetegnek hatnak.

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.04. 22:48:48

@danialves: röviden annyi, hogy ez ugyanaz a hazugság, mint a szerelmünk lapjai (aminél jobban semmit sem utálok), csak mínusz előjellel. a problémák ott kezdődnek, hogy eleve nagyon untam a filmet, Gosling helyzetébe nem tudtam beleélni magam, michelle williams karakterét pedig szimplán utáltam. végig azon szurkoltam, hogy szabaduljon már meg gosling ettől az undorító csajtól, és legyen vége ennek a szenvelgésnek. a happy end eljött, de a dráma nem. viszont azt sem sikerült megérteni, hogy miért van egyáltalán ezzel a csajjal, miért szenved ennyit miatta, és miért ennyire orbitális nagy gyökér a csaj. ha már a kapcsolatok vagy a szerelem árnyoldala a téma, akkor ezerszer inkább a Keserű méz, vagy a Közelebb, mert a Blue Valentine semmit nem tudott nekem nyújtani. Az a baj, hogy nagyon bírom Goslingot és a legtöbb filmjét igyekszem megnézni, így néha belefutok ezekbe.

Jegkoko 2014.01.04. 22:49:35

Hát nekem pl a gengszter osztag 2x megnézés után is jó filmnek tünt, ahogy pl a walter miti se volt egy rossz alkotás.

Bambano 2014.01.04. 23:00:58

kit érdekel, hogy egy film címe gagyi, ha a film jó?
hint: ezt az ótvaros amerikanizmust felejtsük már el, hogy címnek hívjuk az alkotást. magyarul nem mondunk ilyet.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.04. 23:52:35

@Santino89: Pont ez a zseniális ebben a filmben, hogy érthetetlenek a motivációk, mint ahogy az emberek döntései általában azok. Emlékszel arra a jelenetre az elején, amikor Gosling elmondja, hogy ő nem akar senki férje meg apja lenni? Aztán mégis az lesz.
(Ettől függetlenül én is utálom, amikor nem koherensek egy karakter motivációi, de ez érzésem szerint nem erről akarsz szólni, hanem hogy két ember milyen balfasz módon tud belemenni kapcsolatokba és aztán tönkretenni azt.)
Akkor egyébként a Before Midnight sem tetszett?
@Jegkoko: Egyetértek. :)
@Bambano: Maradjunk annyiban, hogy aki a totalcaron arra panaszkodik, hogy "bannolták egy topic óta", az egyelőre engem ne oktasson ki amerikanizmusból.
"Hint": ellenkező esetben könnyen lehet, hogy ez után a "topic" után én is ki fogom "bannolni".

Santino89 · http://filmbook.blog.hu/ 2014.01.05. 00:01:03

@danialves: azt még nem láttam. annak idején az első két rész nem jött be, de baromi rég láttam mind a kettőt, kb olyan 16 évesen, szóval azoknak majd fogok adni egy esélyt, hátha bennem volt a hiba. de az első két rész ismeretében szinte biztosra veszem, hogy a 3. is jobban fog tetszeni, mint a blue valentine.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.05. 00:21:51

@Santino89: Pont az a poén, hogy egyáltalán nem olyan, mint az első kettő. :D

Bihar Valatonon 2014.01.05. 06:29:31

Ez a cikk már megint valami roppant hozzáértő munkája...nem lehetne inkább, hogy ezentúl max a ván dájreksönről esetleg jusztin bíborkáról írjon cikket? Lehet az a színvonalának megfelelne jobban...:)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.05. 11:41:55

@Bihar Valatonon: Az a baj, hogy már a politikai témájú blogolást is megadták egyszer karrieropciónak, de Orbán és Justin Bieber nem fog egyszerre menni. Szóval a kérdés, jó lesz neked is, ha Orbánról írok cikket?

d.j 2014.01.05. 12:13:43

Egyeseknek tényleg szövegértési problémájuk van. Sajnos ez egyre gyakoribb a magyar társadalomban. A cikk író nem azokat a filmeket sorolta fel, amelyek szerinte rosszak, hanem amelyek csalódást okoztak neki valamiért. Igaz olyan filmeket kihagyott a felsorolásból, mint a Nagy Gatsby, Z világháború, A Föld után. De ezek neki nem okoztak akkora lelki törést, mint pl. az Acélember. Attól még szerintem ez az eddigi legjobb superman-es film. Vagy a Sötétségben, neki csalódást okozott, nekem örömöt. Ez van :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.05. 12:22:42

@d.j: Igen, sajnos meglepően kevesen értették meg a lényeget.

Amiket említettél:
Gatsbyt nem vártam jónak, nem is lett az szerintem.
World War Z kifejezetten pozitív csalódás volt számomra. Ha nem a könyvhöz hasonlítjuk, akkor egy agyatlan, de egész szórakoztató blockbuster. Én a sok pótforgatás stb. után valami borzalmasan rossz filmre számítottam, ehhez képest egészen jó lett.
A Föld utánt meg meg sem néztem, arról a filmről már messziről bűzlött, hogy szar lesz, úgyhogy nem hiszem, hogy ha valaha is rávisz a lélek, csalódnék benne.
süti beállítások módosítása