Szörny Egyetem / Monsters University (2013)
2013. június 28. írta: danialves

Szörny Egyetem / Monsters University (2013)

mu.jpgMár korábban is kiemeltem azt a zsenialitást, ahogyan a Pixar meglátta az időközben felnövekvő generációkban rejtőző piaci lehetőségeket, és ennek megfelelően egyik klasszikusának folytatását előzményét egy egyetemi környezetbe helyezte. (Ettől függetlenül 95%-ban kisgyerekes családok ültek most a moziban.) Természetesen nem kis kihívás 12 év várakozásainak megfelelni, éppen ezért fel volt adva a lecke a készítőknek, ők pedig biztosra mentek, és alacsonyra tették a lécet maguknak.

Mike Wazowski gyerekkori álma, hogy rémisztő lesz, és a Szörny Rt.-nél tett iskolai látogatás során meggyőződik arról, hogy ehhez a Szörny Egyetemen kell tanulnia. Minden rendben is megy, fel is veszik a felsőoktatási intézménybe, azonban ott azzal kell szembesülnie, hogy hiába tanul éjt-nappallá téve, nem elég ijesztő a megjelenése. Eközben a nagyképű James Sullivan (a híres Sullivan család sarja) könnyedén veszi az akadályokat, egészen addig, míg maga a hozzáállása lesz a legnagyobb akadály. Ezért aztán kettejüknek egyesíteniük kell erejüket egymással, illetve egy teljesen életképtelen társasággal, hogy egy egyetemi versenyt megnyerve váltsák valóra az álmukat.

mu2.jpgA Pixar jellegzetes vonásai természetesen itt is megtalálhatóak: remek animációk (néhol már egészen valósághűre is sikeredett a környezet), jól eltalált humor, néhány izgalmas jelenet, és egy egyszerű mondanivaló. Ugyanakkor a legfontosabb dolog hiányzik: az ambíció, valami egészen furcsa és eredeti alkotásának igénye, ami magát a Szörny Rt.-t is lehetővé és klasszikussá tette. Mert a történet végső soron nem más, mint egy klasszikus "a főszereplő beáll a lúzer-stréber társaságba, és velük megmutatja, hogy az ember bármire képes, és igazságtalanul nézik le őket". Ezt már nagyon sok, leginkább kritikán aluli vígjáték sütötte el, azonban az írók és a rendező Dan Scanlon dicséretére legyen mondva, hogy nekik köszönhetően nem érződik ez a sablon nagyon megfáradtnak. De ettől még valamennyire megfáradt ez a koncepció.

És itt jutunk el a mondanivalóig, amely lassan minden Disney és Pixar filmből folyik, szinte kivétel nélkül: lehet, hogy béna vagy, lehet, hogy egy lúzer vagy, mégis lehetsz jó abban, amit csinálsz, mégis lehetsz hasznos, csak küzdeni kell érte. Ami amellett, hogy egy üdvözlendő üzenet a gyerekek felé, egyben hihetetlenül hamis is. (Bár az amerikai kultúrának része ez a felfogás.) Mert felnőve és a való világba kikerülve azt fogja látni, hogy az érvényesüléshez bizony kell valamilyen képesség, életrevalóság, kapcsolatok, ezekért pedig nem lehet csak egyszerűen megdolgozni. Már kutatások is bizonyítják, hogy nem a stréberek jutnak legmesszebb az életben. Ugyan a film ezt belátja Mike Wazowski kapcsán (a Szörny Rt.-ből ugye tudja már mindenki, hogy nem lett belőle világhírű rémisztő), de szerintem sokkal inkább arra helyezi a hangsúlyt, hogy a többieknek, akiket már egyszer kivágtak az egyetemről, mégis valóra válhat az álmuk. De végső soron nem is ez a legnagyobb problémám: lehet akár igaz, és kevésbé álszent is ez az üzenet, kicsit unalmas már, hogy évi 2-3 Disney-Pixar film próbálja lenyomni a torkomon.

Én sokkal jobban szerettem, amikor még olyan eredeti ötletekkel hívták fel magukra a figyelmet, mint a Toy Story vagy a Wall-E, de tulajdonképpen most is egy szórakoztató filmet hoztak el nekünk. Nem lesz ugyan klasszikus, de sajnos volt alkalmam megtekinteni előtte 3 animációs alkotás előzetesét is (az egykaptafára készülő Turbo és Repcsik, illetve a hihetetlenül színvonaltalannak tűnő Hupikék Törpikék 2 voltak ezek), és ennek fényében azt kell, hogy mondjam, adjunk hálát, hogy még készülnek ilyen produkciók, mint a Szörny Egyetem.

7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr435380888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.30. 17:33:05

aranyos volt, de önálló filmnek kevés, ilyen előzmény folytatásnak jó, de magában?!
nem biztos, hogy megnézném.
süti beállítások módosítása