Másodvélemény:Az acélember / Man of Steel (2013)
2013. november 12. írta: FroG

Másodvélemény:Az acélember / Man of Steel (2013)

manofsteel.pngSoha nem voltam nagy képregény-rajongó, ennek legfőbb oka abban rejlik, hogy egy kötetet sem olvastam el, és nem is érdekel(t) egyik darab sem. A képregényfilmekkel már más a helyzet: az utóbbi évek ilyesféle filmtermésének apraja-nagyja már mögöttem áll, nem csoda hogy az idei év nagy képregény-blockbusterei is értékes helyet foglalnak el a megtekintési listámon. Ezen a téren idén kétségtelenül az egyik legnagyobb durranás az az Acélember , amely az előzetesek és az ígérgetések alapján megreformálja a kriptoni szuperhős történetét. Lássuk hogyan sikerült.

A történet leírásával több szempontból sem vesztegetném az időt: először is, anno Dani már írt a filmről, másrészt pedig, aki nem ismeri az alapkoncepciót, az valószínűleg annyira elzártan élt a filmvilágtól az utóbbi években, hogy kizárt a blogon való olvasói jelenléte. Szóval, az időmet inkább arra szánnám, hogy megpróbálom boncolgatni azt, miért is az év egyik legnagyobb csalódása az Acélember.

Elsősorban a lefektetett ígéretei és a stábja miatt. Snyderék ugyanis anno azzal dobálóztak, hogy a Sötét lovaghoz hasonló rögrealitást alkalmazó történetet kapunk majd, ennek ellenére a film egy olcsó lapátnyélnél is idiótább forgatókönyvvel rendelkezik, ami nem hogy az alapvető (és ezen történet körülményei közt „elvárható”) realitás-elemeket nem tudja magába építeni, de összességében azt sem tudja mit akar kezdeni magával. Az alkotók ugyanis kapkodnak, és nagyeséllyel a film első felét vagy nem fogjuk érteni, vagy érdektelen lesz számunkra.

manofsteel2.pngEzen csalódáson túl pedig a legfájóbb pont az, ahogyan a szkript a karakterekkel és a hangulati eszközökkel bánik. Címszereplőnk még úgy-ahogy szimpatikus az egyszerűsége és a felszínessége ellenére is, azonban az Amy Adams által játszott Lois Lane túlzás nélkül kijelenthetően jelentéktelen és szétszórt karakter a filmben, a főhősünk „óriási” ellenfeleként vásznon lévő Zodot pedig csak Michael Shannon zsigerig ható, mesteri játéka menti meg a nevetséges kudarctól.. Ezen felül pedig Snyderék annyi giccses és lassított jelenetet próbáltak beleszuszakolni az alkotás két és fél órás játékidejébe, hogy valószínűleg azóta is menekülnek Michael Bay szerelmeslevelei elől .

A film ugyanakkor egy amolyan „intelligens”-zúzdaként sem tud igazán működni, hisz a forgatókönyv megalománsága, kaotikussága, túlheroizálása, és a mérhetetlenül túlmagyarázott és szájbarágós mondanivaló miatt a történet egy Transformers-féle, puccos, de „ártalmatlan” kaland-akció-scifivé satnyul, ami valljuk be, ettől a műtől nem csak kevés, de rendkívül pofátlan is, pláne Nolan nevének dobálásával együtt.

Összességében tehát az Acélember egy átgondolatlan, giccses és rendkívül túlnyújtott film, amely a tökéletes példázat arra, mi születik abból a receptből, ha egy film a neves elődje (név szerint A sötét lovag) farvizén próbál felhajózni úgy, hogy önálló és maradandó ötletei nincsenek. A látványon túl pedig sajnos egy túlzottan is átlagos blockbuster lett az Acélemberből, amelynek minőségi értéke főleg Christopher Nolan (állítólagos) „felügyelete” miatt fájó igazán.

4/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr835627270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr_utcai_arcos 2013.11.12. 14:34:27

Hát nekem tetszett. Legalábbis annyira, hogy a laptopról 2 perc után dugjam át a fHD tv-re :).

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2013.11.12. 18:08:06

Ezt a kritikát akár én is írhattam volna. Ugyanez a véleményem a filmről, még a pontszám is stimmel :)
@Dr_utcai_arcos: Én alapból BD3D-n néztem, de úgy is szar volt.
Pedig Snyder és Nolan is nagy kedvenc, a képregényeket és képregényfilmeket meg imádom.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.11.12. 18:35:49

@Dr.Jones: Én meg IMAX3D-ben néztem, asszem nyertem. :D (De úgy sem volt sokkal jobb.)
Az év legnagyobb csalódása, ezen nincs mit ragozni.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.12. 19:28:16

Hát pedig igenis jó volt :D Na, nem baj majd a Batman vs Supermanre majd dobáljátok a 10/10-eket :D

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.11.12. 19:36:13

@REMY: Hát, ha az is ilyen álbölcs, megalomániás giccshalmaz lesz, akkor kizárt :D. (Márpedig Snydernél tartani kell ettől).

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.11.12. 20:12:22

Amúgy teljesen elszabott időben érkezett ez az Acélember. Ha nem lett volna a Nolan trilógia, vagy a Marvel képregények nem lennének ennyire sikeresek, akkor az Acélember sokkal jobb értékeléseket kapott volna.

Azt is figyelembe kell venni, hogy Nolan ide vagy oda, ezt nem ő rendezte. Semmi köze nincs a Batmanhez. A Marvel sem kezdte jól... A Hulk filmek közel sem voltak olyan hű de jók, majd volt egy trágya Fantasztikus 4-es stb. Nekik is idő kellett míg megtalálták a helyes utat.

Az Acélember az első film a DC új univerzumában, amit tovább akarnak vinni. Biztos vagyok benne, hogy néhány év múlva, mikor már kijön +1-2 film, akkor máshogy fognak rá tekinteni az emberek. 1 filmmel még nem lehetett bemutatni azt, hogy mit akarnak elérni. Mi a cél.

Ettől függetlenül nem fontos szeretni a filmet, de még a helyén kell kezelni. Sokszor változik meg az emberek véleménye, mikor már kitudják szélesíteni a látókörüket, jelenleg ezt még nem lehet a DC-nél.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.11.12. 20:25:38

@REMY: Engem nem igazán hatott meg A sötét lovag-trilógia (erről bővebben majd nemsokára), úgyhogy számomra nem igazán volt az afféle filmezési mód alapjában véve elvárás. Azonban, ha egyszer a film Nolan nevével dobálózik lépten-nyomon (mert ezt teszi) és A sötét lovagot is felhozza, amikor csak lehet, akkor számomra egyértelmű az, hogy pontosan mit is akart ez a darab és e szerint is értékeltem.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.13. 10:17:25

@FroG: és ennyi képregényfilm UTÁN se kaptál kedvet, hogy egy egy kötete elolvass?!

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.11.13. 15:49:42

@doggfather: Nem igazán. Próbálgattam , de nem tudott lekötni. De nem zárom ki a lehetőséget, hogy egyszer majd sort kerítek valamelyikre. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.13. 16:31:05

@FroG: tedd azt biztos, hogy találnál olyat ami tetszene.

srank 2013.11.24. 00:21:36

én otthon néztem 3D-ben és teljesen jó film volt kellően változatos környezet, hihetetlenül látványos, a sok szir-szar pókember meg x-men-ek után kimagasló, persze az etalon a témában még mindíg a watchman ;)
süti beállítások módosítása