10 alulértékelt film - 3. rész
2015. április 22. írta: danialves

10 alulértékelt film - 3. rész

Legutóbbi összeállításomban megígértem, hogy ha az idő és az elém kerülő alkotások ismét megkívánják, ismét jelentkezni fogok egy 10-es összeállítással. Most jött el erre az alkalom, úgyhogy fogadjatok szeretettel újabb 10 filmet, amelyek messze kevesebb elismerést kaptak, mint amennyit érdemelnének. Ismét nem arról van szó, hogy ezek ismeretlen darabok lennének (habár a kettő sokszor egybevág, mint ezúttal is néhány konkrét esetben), arra ott van FroG kolléga listája, hanem egyszerűen csak a közönség részéről nem kapták meg a nekik járó dicséretet. (Direkt használtam a "közönség" szót, ugyanis az előző alkalommal ellentétben jó pár kritikuskedvencet is beválogattam.) Kritikák szokás szerint a címek alatt.

Természetesen szokás szerint várom a további javaslatokat (de A nagy Lebowski és A tökéletes trükk jellegű ötleteket mint alulértékelt film, ezúttal,ha lehet, mellőzzétek), illetve, mivel realista vagyok, az "XY teljesen méltán van lehúzva" jellegű kommenteket is.

+1. A horrorokhorror2.jpg

A posztban leírtakhoz nehéz hozzátennem, talán azokat az adatokat emelném ki belőle, hogy az Imdb top250-ben kereken 5 db horror szerepel, 7-es értékelés felett pedig nagyjából annyi ilyen műfajú film található, mint például musical. Arról már ne is beszéljünk, hogy egy horror számára esélytelen egy nagy presztizsű díjátadó jelöltjei, horribile dictu nyertesei közé bejutni. Indokolt ez? Szerintem egyáltalán nem.

Fenegyerek

son-of-a-gun-movie-6.jpg

Julius Avery alkotását nemcsak a nagy figyelem, de a méltatás is elkerülte (előbbi talán még pótolható, ha a Big Bang Media két Beavatott rész között hajlandó lesz végre moziban is bemutatni). Pedig a zsánerelemek nyilvánvaló újrahasznosításán kívül nem sok olyan vonása van a műnek, amely arra kárhoztatná, hogy egy abszolút középszernek megfelelő értékeléssel tanyázzon. Ha ezt félretesszük ugyanis, akkor egy stílusos, szikár, de mégis valamilyen szinten katartikus heist-krimit kapunk, amely sikeresen rázza fel ezt a kissé haldokló műfajt.

The Lookout

lookout.jpg

Scott Frank első rendezése egyből egy kiváló noir-heist keverék lett, amely azonban a közönség szívéhez nem igazán találta meg az utat. A legtöbben kizárólag a kissé valóban elcsépelt konklúziókra fókuszálnak, és nem látják meg azt az elképesztő szerkesztettséget, amely Frank forgatókönyvét jellemzi. Alulértékelt filmhez pedig alulértékelt színészek is dukálnak, így például az a Matthew Goode, aki élete egyik legjobbját nyújtja - és ennek ellenére sem fedezték fel azóta.

Az Európa-rejtély

europa-report-trailer1.jpg

A kritikusok szerették, a közönség kis híján gyűlölte, és első blikkre könnyen tűnhet úgy, hogy ez a sci-fi is csak a found footage-láz meglovagolása. Azonban az alkotók kifejezetten kreatívan használják fel a műfaj kereteit, a technikához mérten gyönyörű képekkel, valóban tudományos fantasztikummal és pattanásig feszített jelenetekkel kápráztatnak el minket. Úgyhogy tulajdonképpen ez a film minden dicséretet megérdemel, amelyet aztán a borzasztóan túlértékelt Interstellar kapott meg.

Derült égből fasírt

cloudy2Lg.jpg

Phil Lord és Chris Miller neve csak 2014 során lett igazán ismert, amit éppen azért sajnálok, mert ők már a Lego-kaland előtt is rendeztek egy kiváló animációs filmet. Amely ugyan nem a legbonyolultabb, nem a legmélyebb a műfajban, azonban a két alkotó humora annyira esszenciális formában jelenik meg benne, hogy egy másfél óráig robogó szórakoztatógépezetté varázsolja, amely ráadásul szerintem még kiegyensúlyozottabb is Legós meséjüknél. 

The Guest

the-guest-sundance-2.jpg

 Vannak olyan produkció, amelyek csak a sznob kritikusok tetszését nyerik el, a józan átlagemberek viszont egyenesen gyűlölik - vagy mint jelen esetben, nem igazán értik, mit esznek rajta az úgynevezett műértők. Pedig a The Guest-hez nem kell még csak annak sem lenni, mert szerencsére Adam Wingard filmje nem akarja magát többnek mutatni annál, ami: egy szórakoztató és tökéletes érzékkel megvalósított stílusgyakorlat és -bravúr. Aki ilyen simán tudja egybefűzni a 80-as évek akcióit, paranoid tudományos-fantasztikumát a klasszikus home invasionnel és a slasherrel, annak sokat nem is kell már hozzátennie ahhoz, hogy egy kiváló élményt kapjunk.

Comet

comet.jpg

A Comet kapcsán lehetne vitatkozni arról, hogy ismeretlen-e inkább, vagy alulértékelt, én mégis úgy érzem, a kettő összetartozik. Igazán még olyan emberrel nem is találkoztam, akinek ne tetszett volna (mínusz lisztes, aki menjen Transformerst nézni), más kérdés, hogy olyannal sem sokkal, aki egyáltalán látta volna. Éppen ezért gondolom azt, hogy amennyiben Sam Esmail filmje is olyan kritikai és fesztiválos hátszelet, valamint akkora szájreklámot kap, mint a legtöbbször érdemtelenül felkapott indie-produkciók, nem csak ilyen szar blogokon emlegetnék. De sajnos a műnek nem jutott ki sok a független-hypeból, pedig a legjobb indie-románcok stílusjegyeit egyesíti a Makulátlan elmétől az 500 nap nyárig, egy szívfacsaróan bájos egyveleget hozva létre. 

Horrorra akadva

08ea023e6cbb4867b67812677306f3c9.jpg

Mindenki imádja a paródiákat, legalábbis ha azok jó régen készültek. (Lehet, hogy a nosztalgiasznobizmusnak ez a műfaj a legnagyobb áldozata?) Természetesen beismerem, hogy a modern darabok (köztük éppen a Horrorra akadva folytatásai is) bőven tettek azért, hogy ezeknek a moziknak a renoméja megcsappanjon, az első horrorparódiát azonban mégsem tudom ezekkel egy lapon emlegetni. Már csak azért sem, mert a produkció akkor is működőképes és sírva nevetős, ha történetesen egyetlen utalással sem vagyunk tisztában, ellentétben azokkal a darabokkal, ahol csak az erőltetett oldalba böködés szolgáltatja a humorfaktort.

A diktátor

Sacha Baron Cohen megosztó munkássága ellenére is egy viszonylagos kultstátusznak örvend filmes körökben, leszámítva legfrissebb művét - pedig ha valamiért elismerést érdemel, az ez a darab. Cohen minimálisan sem fogja vissza magát a politikailag inkorrekt humor terén,  ami valószínűleg már egy kicsit sok volt az amerikai közvélemény képmutatásának. De ha valakinek nem fekszi meg a gyomrát egy tapló humorba öltöztetett politikai szatíra, és nem fél attól sem, hogy a pokolra jut bizonyos viccek miatt, az nem hiszem, hogy rosszul szórakozna ezen a filmen.

10 Years

10years.jpg

Tisztában vagyok vele, hogy a VAN-hoz hasonlóan a 10 Years sem mentes a generációs behatásoktól és legjobban egy bizonyos életszakaszban élvezhető. Ugyanakkor mégis azt érzem, hogy egy annyira megkapó és működőképes atmoszférával rendelkezik, amely áthidal minden térbeli és időbeli távolságot film és nézője között. Többek között olyan akkor még teljesen ismeretlen arcok segítségével, mint Oscar Isaacs, Chris Pratt és Kate Mara.

Őrülten hiányzol

likecrazy2.png

Ismét egy kritikuskedvenc, amely a közönség kegyeibe már egyáltalán nem tudott beférkőzni. Ami bizonyos szempontból érthető is, hiszen a felszínen ez csak egy átlagos, nem túl izgalmas romantikus dráma. Azonban igazán naggyá Drake Doremus értő rendezése és pazar fogásai teszik, amelyek tényleg nem tűnnek fel első látásra, de aki fogékony egy alkotás finomabb vonásaira is, az nehezen tagadhatja, hogy mekkora mesterművel állunk szemben.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr147049053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.04.22. 20:35:20

Hát nem tudom, a Horrorra akadva minden csak nem alulértékelt, szerintem.

Gazz 2015.04.23. 10:52:09

A Diktátor nálam a 2000-es évek Gyalog Galoppja.
Többször nézhető, idezhető dumákkal és mozdulatokkal. Rég röhögtem ennyit. Nem olyan fárasztó mint a Bruno vagy a Borat, azoknál szellemesebb.
Remélem Cohen még készít filmeket ezen a vonalon.

2015.04.23. 11:15:13

@lisztes: És ezt muszáj volt idehánynod? Kit érdekel?

arckönyv 2015.04.23. 11:38:21

rég röhögtem már annyit mint a diktátoron

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.04.23. 11:54:28

diktator jo volt. nem volt sikeres? az amerikaiak hulyek mint a segg.
a Cut Bank is alulertekelt az IMDB-en, aztan megis egy eleg jo krimi.

ElPadre 2015.04.23. 12:05:51

az europa reportot utálta a közönség? ezt így honnan?

utóbbi évek egyik legjobb hard sf-je. mit lehet rajta utálni? a legvégén meg ritka nagy csavar (nem mi, hanem ki).

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.23. 12:08:30

@ElPadre: Nézd meg az Imdb score-t, vagy kattints át a kritikámra és olvasd el a kommenteket ("Moonhoz hasonlítani istenkáromlás" stb.)
Sztem még egy-két tippet is fogsz kapni tőlük, hogy mit lehet rajta utálni. ;)

K.Leslee 2015.04.23. 12:12:39

A Son Of A Gun egy teljesen atlagos film volt szokasos klisekkel es nulla feszultseg nem volt a 'Gun' meg a fia kozott, sot, alig volt kozos jelenetuk :-). Az Europa Report-tot meg nagyon akartam szeretni, de rendkivul gyenge film lett. Szinte tul sem lepnek azon a koncepcion, hogy 'talaltunk valamit', de legalabb akkor izgalmas lett volna, de egyaltalan nem. Nem szeretem Nolant, de az Interstellar egy szazszor jobb film. Nem fogom azert ezt a kozepes Europa-t egekig magasztalni, mert low budget, meg akkor sem ha a latvany rendben volt. Az nem valtja ki a hibait. Mondom ezt ugy, hogy indie filmekkel sokkal tobbet foglalkozom mint mainstream-mel.
Horrorra akadva nem alulertekelt. Mai napig beszelnek rola, mikor kijott akkor meg minden osztalytarsam arrol beszelt.

ElPadre 2015.04.23. 12:13:34

@danialves: komolyan nem értem az embereket... nem olyan, mint a moon, az egy soft-sf (de nagyon jó), az europa report hard-sf, eléggé realista, és kellően feszült és visszafogott is; de mindkettő sztem ugyanannyira jó film. és nekem az europa report vége nagyobbat ütött, mint a moon-é.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.04.23. 12:17:34

@K.Leslee: @ElPadre: Na, szerintem titeket egymásnak teremtett a kommentszekció istene. :D

ElPadre 2015.04.23. 12:22:39

@K.Leslee: bocsánat, az interstellar egy felfújt, önmaga grandiózusságába szerelmes foshalom. de akarod ellenére tényleg jó ellenpélda az europa reportra.

mondom ezt úgy, hogy az első órája nagyon tetszett, és úgy, hogy nolan eddigi filmjei nekem nagyon bejöttek. de az insterstellar egy védhetetlen szarrá válik, amint matt damon képbe kerül, a tesseractos részről nem is beszélve, azon majdnem beb*sztam a monitort.

nem akarlak meggyőzni, nem is tudnálak, de:
- az europa report egyik erénye az, hogy nem a klasszikus módon izgalmas, hanem sokkal inkább érdekes és tragikus egyszerre.
- az interstellar űropera. és ezen az sem változtat, hogy kip thorne jelen volt, mint fő tudományos tanácsadó, meg hogy az ő féreglyuk ábrázolásuk az eddigi "leghitelesebb" (höhöh, ehhez azért látni kéne egy igazit...). iszonyat nagyot akart mondani, és addig erőlködött, amig lefosta a saját bokáját.
- az europa report viszont tényleges tudományos igényességgel megírt áldoku. nem akar sokat, nagyot elmondani, de amit tesz, azt pitch perfect teszi. nagyon jól jeleníti meg a hosszú, bezártsággal járó űrutazás árnyoldalát, eszméletlen jól hozza az izgalmat, ami a "végre megérkezéssel" jár, és a vége, atyám, na az ütött.

dehát ízlések és pofonok. meg én gyerekkoromban hobbicsillagász voltam, ezért is vonzanak a realista-szagú űr-dolgok.

ElPadre 2015.04.23. 12:25:03

ja, és hadd tegyem hozzá, hogy van egy lányom, így az interstellar egyik fő témaszála meg kellett volna, hogy érintsen, legalábbis jobban, mint az átlagembert.

oké, meg is érintett egy bizonyos fokig, de amikor egy film hülyére akar venni engem a drámai hatás kedvéért, akkor sajnos hajlamos vagyok bullshitet kiáltani és kimenni a moziból/altf4-elni a vlc-t.

K.Leslee 2015.04.23. 12:29:55

@ElPadre: a Moon egy sokkal retegeltebb, melyebb, szebb, atgondoltabb, realistabb, fontosabb mu aminek kb 5 olyan uzenete van amin elgondolkodtam a tarsadalmunkkal kapcsolatban. Emlekeim szerint az ER arrol szol hogy talalnak valamit az Europa holdon es mikor mar valami tortenne, vege lesz a filmnek. Mi volt az uzenete?

K.Leslee 2015.04.23. 12:31:17

@K.Leslee: de szerintem ugorjunk at ide, ahol ezt mar hatszor megvitattuk raadasul eredmenytelenul :-) :

smokingbarrels.blog.hu/2013/07/06/europa_report

stukov1 2015.04.23. 12:36:21

Az Europa report iszonyatosan jó film. A feleségem aki amúgy a "csajos" filmeket bírja simán végigülte mellettem és még neki is tetszett. Valóban izgalmas és tragikus egyszerre.

K.Leslee 2015.04.23. 12:41:05

@ElPadre: nekem Nolan eddigi filmjei nem jottek be kiveve a Memento-t. Az Interstellar is egy rohadtul tulertekelt szines lufi, de jobban tetszett az Inception-nal(ami egy megnagyobb lufi egy megnagyobb lufi belsejeben:-), ez foleg annak rudhato be hogy nagyon hianyzik mar egy jo sci-fi. Az urjelenetek miatt mar megerte megnezni. A nyaladzasra szamitottam igy is. A film vegi 'csavar' meg megint csak azoknak volt csavar akik 3 filmet lattak eletukben. Mar emlitettem, hogy tavaly lattam a 'La casa del fin de los tiempo' cimu remek filmet aminek tokeletesen ugyanaz a csavarja mint az Interstellarnak, csak fekete lyuk nelkul.
Az ER egyszeruen unalmas volt. Nem irtak hozza sztorit. Kozepes sci-fi. A Moon viszont nagy kedvencem.

@danialves: ne erts felre, szeretem ezt a blogot annyira hogy elnezzem az izlesficamodat:-)

ElPadre 2015.04.23. 12:45:21

@K.Leslee: na itt van a proverbiális kutya elásva.

mi volt az üzenete? miért, egy film üzenet nélkül már nem is film?

de tessék, itt az üzenete: az űr egy kicseszett veszélyes hely, akárki akármit mond, és akik ilyen szintű utazásokra hajlandóak, azok hősök. és a hősök is nagyon, nagyon emberek, ahogy ebből a filmből látható. és hogy még akkor is, amikor az ösztönöd menekülne (hiába), felül tudsz rajta kerekedni, és el tudod fogadni a halált a greater good kedvéért.

komolyan, nem szorult el a torkod az űrruha vs oxigéntartály vs hajtóanyag vs zsilip vs idő jelenetsornál?

K.Leslee 2015.04.23. 12:59:48

@ElPadre: hey! En is sci-fi rajongo vagyok, tudom mirol beszelsz. Igen, jo volt a zsilipes jelenet (vegre volt valami feszultseg)
Nem kell minden sci-fibe uzenet. Az Alien-ben sem volt azt leszamitva amit fentebb leirsz.
Csak azt mondtam h nem lehet egy napon emliteni a Moon-nal, mert az egy melyebb es atgondoltabb film, vagyis mint filmtorteneti alkotas, egy sokkal jobb mu. A Moon egy sci-fi be agyazott retegelt emberi drama ami a modern tarsadalmat celozza meg. Az ER meg nem tobb annal mint aminek latszik.

ElPadre 2015.04.23. 13:10:59

@K.Leslee: oké, azt elismerem, hogy a moon rétegeltebb, szubverzívebb film, mint az ER. de nekem mindkettő, mint film -- mint másfél-két órás eszképizmus és agymozgatás egyben -- ugyanannyira tetszik. a moon a remek színészi játékért és a szubverzív sztorijáért, az ER pedig a tudományos hitelességéért, és egyszerűségéért -- mondjuk úgy, hogy egy pillanatig nem akar több lenni annál, mint ami. és ez a fajta őszinteség, csicsamentesség egyre ritkább a mai filmekben, ezért is örültem neki annyira az ER esetében.

akkor már kíváncsi lennék mind a te, mind danialves véleményére a coherence-t illetően.

ElPadre 2015.04.23. 13:14:49

egyébként pont ugyanez miatt (a felfedezés élménye együtt a mélyűr/idegen bolygón való lét kiszolgáltatottságával) a prometheus is iszonyatosan bejött, amíg a két hátramaradt "tudós" el nem kezd csúnyán balféket játszani. (aztán valahol a nagy weyland-reveal után megint tetszik a film. a kettő között ÖEERRGH.)

ElPadre 2015.04.23. 13:16:37

hahaha, oké, i rest my case.

K.Leslee 2015.04.23. 13:33:28

@ElPadre: az En velemenyem meg ott van a kommenteknel :-)

Verghaust 2015.04.23. 13:38:19

Europa Reportot és A Dictatort abszolut meg tudom erositeni

ElPadre 2015.04.23. 13:38:22

@K.Leslee: láttam, azért írtam, hogy i rest my case. :D

darkmirjam_light 2015.04.23. 13:46:54

@ElPadre: Engem a kamerarángatós filmek idegesítenek. Sci fi zabáló vagyok, bármit megnézek ami az űrben játszódik, de mindent útálok ami kézikamera-szerű beállításban készült. Asszem a Blair Witch Projekt vágott örökre tönkre. A fikabuborék jelenetnél éreztem, hogy valami eltört bennem és már soha nem lesz a régi. Ennek a traumának esett áldozatul az Európa report is. Kár érte pedig.

ElPadre 2015.04.23. 14:03:49

@darkmirjam_light: őőő, az ER hány százaléka kamerarángatós? mert emlékem szerint az minimális mennyiségben van csak jelen, főleg fix kamerás (zártláncú monitoring) felvételek vannak benne.

ha nálad ennek a traumának esett áldozatul az ER, akkor sajnállak, mert egy érdekes filmről maradtál le, amiben nem is a film bűnös. :)

Mészáros Laci 2015.04.23. 14:27:06

néhány már rajta van a "megnézendő" listámon. a diktátor nekem nem annyira jött be (önironikus amerikaiak biztosan inkább vevők erre), úgy emlékszem, nem is néztem végig.

panaszmuki · http://meisz.blog.hu 2015.04.23. 14:27:07

Az Európa rejtély pedig tényleg egy ritka nagy fos film.
Unalmas, vontatott, a karakterek kidolgozatlanok, unalmasak, felejtősek.
Semmi feszültség, dögunalom végig.

Még a Holdat is jobban tudtam élvezni, pedig az első jelenet után egyértelmű volt, hogy miről fog szólni és mi lesz a vége.

báró Csekonics 2015.04.23. 14:33:26

Kicsit sem bírom Cohent, de a diktátoron vinnyogva röhögtem.
'admirális-generális' - klasszikus :-)

Kopi3.14 2015.04.23. 16:15:41

A Diktátor egyetlen normális jelenete a helikopteres városnézés. Azon kívül pár apróság, az összes értelmes poént lelőtték az előzetesben, így az egyszer megnézhető kategória maradt, nem pedig alulértékelt.

eßemfaßom meg áll 2015.04.23. 16:25:16

@panaszmuki: "Az Európa rejtély pedig tényleg egy ritka nagy fos film.
Unalmas, vontatott, a karakterek kidolgozatlanok, unalmasak, felejtősek.
Semmi feszültség, dögunalom végig."

+1

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2015.04.23. 17:26:00

A Horrorra akadva a harmadik része volt igazán gyilkos.
A lista alapján van mit pótolnom…

Dr_utcai_arcos 2015.04.23. 20:48:16

Na paszmeg...ezek alapján döntsem el, hogy az ER jó e vagy nem e jó e...(500 nap nyár????el se tudtam képzelni, ezt mire magyarosították. Borzalom.)Kösz a tippeket, egy kettő érdekesnek tűnik (már amit nem láttam még.)

K.Leslee 2015.04.24. 12:00:47

@Dr_utcai_arcos: nezdd meg az ER-ot, egynek elmegy. Nekem tipikusan az a film aminek a hibai egyertelmuek megis sokan vedik
(kb mint Wes Anderson vagy Nolan filmjeit). Igazabol rohadt unalmas, pedig sci-fi-n nem szoktam unatkozni (meg a 2001:spaceodyssey-n sem!). Itt nagyon keves tortenik es azt is lattuk mar mashol.
süti beállítások módosítása