A beavatott sorozat: A lázadó / Insurgent (2015)
2015. március 19. írta: Gaben No.1

A beavatott sorozat: A lázadó / Insurgent (2015)

insurgent_trailer_still.jpgÉrtetlenül állok ezelőtt az akármi előtt. Mi szüksége volt a Divergentnek egy sequelre? Egészen kerek volt az a sztori. De mindegy, hát miért is ne dupláznánk meg a mókát? Az előző is annyira jó volt…

Szóval Tris (Shailene Woodley), Négyes (Theo James), Peter (Miles Teller) és Caleb (Ansel Elgort) megszöknek a barátságosokhoz, kik befogadják őket, de örömük nem tarthat sokáig, mert Jeanine (Kate Winslet) és a bátrak már úton vannak elfogni őket. Menekülés közben összetalálkoznak a csoportnélküliekkel, és együtt olyan terveket szövögetnek, hogy eltörlik a csoportrendszert, míg Jeanine Trisre vadászik, aki elérhetővé teheti számára az alapítók üzenetét.

Az első film még egészen tetszett, de ez a második rész konkrétan szar. Nem tudom, hogy a forgatókönyv vagy az eredeti regény a ludas, de az írásban itt valami nagyon el van cseszve. Egyszerűen olyan, mintha egy tízéves írta volna meg. A dialógok valami elképesztően szájbarágósak, teli van ilyen tucat mondatokkal, hogy pl Jeanine kiírtja fél Chicago-t és a film végén Tris az arcába vágja ilyen vádaskodó hangnemben, hogy „Maga embereket ölt.” és még temérdek kínosabbnál kínosabb mondat. Amit még mindig nem bírok kiheverni az az, hogy a mellék karakterek csak úgy random átállnak egyik oldalról a másikra. El tudom képzelni ennek a megírását, hogy így: „Oké, most itt ez a probléma. Hogyan meneküljenek meg? Álljon át valaki és segítsen nekik. Rendben, óh várjunk, ez így túl rövid lesz. Megvan! Álljon át megint valaki, hogy elárulja őket.”. És ez folyamatosan ismétlődik. A mellékszereplők, azt se tudod miért, de folyton oldalt váltanak. Komolyan Bajzát nem váltott ennyit csapatot. A főbb szereplőknél meg Négyes, annyira lényegtelen mintha ott sem lenne, Shailene Woodleynak meg nagyon rosszul áll ez a rövid haj. Naomi Wattstól meg ne várjunk semmit. Az össz két jelenete sem képes feldobni a mozit.

insurgent-tris-caleb-four.jpgMásik dolog, hogy képtelen voltam elhinni, hogy ez a film majdnem két órás játékidővel bír. Az első részhez képest annyira kevés dolog történt benne, és az is borzasztóan kapkodva, hogy még most is azon gondolkodom, vajon hová lett az a hiányzó cirka 40 perc. Majd a film végén megtudjuk az epic plot twistet, hogy VIGYÁZAT! KOMOLY SPOILER! (vagy annyira lehet mégsem) azok, akik bátrak, barátságosak, önfeláldozóak, műveltek és igazmondóak egy személyben, jó emberek. SPOILER VÉGE Na ne már, most komolyan? Ezzel nem is lenne semmi baj, ha a (férc)mű nem úgy tálalná ezt, mint valami irdatlan nagy dolog, ami még sose jutott volna senkinek az eszébe.

Az egész film olyan mintha minden egyes karakter retardált lenne, és próbálná a célját a lehető legnehezebben véghezvinni. Konkrét példa, amikor ki akarja Jeanine ugrasztani Trist a magánhadseregéből, azzal, hogy szabályos időközönként megöngyilkolja az embereket, valami alapból beléjük épített chippel. Most komolyan, ha ez lehetséges, akkor mi a francért nem nyírja ki egy gombnyomással az összes lázadót, pláne, hogy nagy részük csoportnélküli, akikért elvileg nem kár. De ami végleg tönkretette nálam az egész filmet, az az IMAX 3D. Valami félelmetesen ocsmány. Eddig se bírtam, de ez elviselhetetlenre sikerült. Minden annyira életlen volt, és gyakran az előtérben lévő tárgyak körvonalai duplikálódtak. Piszkosul zavaró az egész. A gyors mozgásoknál meg a teljes kép elmosódott, mintha csak telefonnal vették volna fel. Szóval, ha bárki kíváncsi erre, akkor az csak 2D-ben nézze, mert kifolyik a szeme, bár amúgy a film maga sem egy túl pozitív élmény.

3,5/10

A beavatott sorozat: A lázadó teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr267282481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyílméregbéka 2015.03.19. 07:33:38

A Divergent a tavalyi év legrosszabb moziménye volt nálam, nem hiszem, hogy ezt megnézném.
Ritka pocsék egy bugyuta film volt, logikátlan és ostoba történettel, és rossz színészekkel, élen a szegényeber Jennifer Lawrencével, woodley kisasszonnyal...

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2015.03.19. 18:01:33

amúgy szerintem az első rész nem volt kerek, és lezárva, ha azt nem vesszük annak, hogy nem szabad megnézni, úgy kerek

K.Leslee 2015.03.20. 15:34:17

Az elso resz az egyik legrosszabb film amit tavaly lattam.

AldoWinnfield 2015.03.20. 16:11:57

Én kétszer láttam az első részt (másodjára nem feltétlen szerettem volna, de ezt szavazták meg), egyszer sem fájt. Bár annyit hozzá kell tennem, hogy Woodley kisasszony nagy kedvencem, úgyhogy lehet, hogy elnézőbb vagyok a filmmel.

GERI87 2015.03.20. 19:41:52

"Egyszerűen olyan, mintha egy tízéves írta volna meg."

Valószínűleg majdnem így is van, egy tíz éves szellemi szintjén lévő nyomi írta.
Nemcsak a köztévéből rúgtak ki szakértőket mostanság, Hollywood is idiótákkal gyárt már filmet, hülyéknek, meg gyerekeknek...meg aki olyan szinten van.

Dr_utcai_arcos 2015.03.21. 07:50:13

Komolyan örülök, hogy nem ragadtam le a szellemi ethoszok (mint pl a 2001 :P) magasán, így nyugodtan tudok élvezni olyan filmeket, amiket azért csináltak, hogy megnézzük, nyújtózzunk egyet és igyunk egy sört :DD.

Csillámdementor 2015.03.26. 07:33:17

Hollywoodban a marketingesek és a pénzügyesek irányítanak. Ha a 8-38-as korosztály jár moziba, akkor a forgatókönyvíróknak is 20-40 közé kell esniük. Nekem nagyon tetszett az első rész, most ment valamelyik ker.tévén. A helyén kell kezelni: koppintotta a Hunger Games-t, ami koppintotta a Battle Royalt, ami koppinotta... stb. Shailene Woodley pedig gyúrjon a Tomb Raider Origins, Lara Croft: Birth of a legend stb. filmekre...mert már írom.

AldoWinnfield 2015.07.13. 01:14:16

Ja, ez rossz volt. Az első rész a meglehetősen bugyuta alapfelállása ellenére is szórakoztató tudott maradni. A második részből viszont eltűnt minden jó, mint Shailene Woodley haja. (Kinek volt ez a remek ötlete, nem tudom, de lőjék le...) És az a vicces, hogy pl. Shailene remek színésznő, de itt még ő is pocsék volt. Elbaszott film.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.07.13. 10:13:16

@AldoWinnfield: Ja, nálam már a haja eldöntötte, hogy nem akarom megnézni. (Pedig az első rész nekem sem fájt - ki gondolta volna, hogy pont ebben fogunk egyetérteni :D) De amúgy az nem lehet, hogy csak nem volt ideje megnöveszteni a TFIOS óta?

K.Leslee 2015.07.14. 21:55:50

@danialves: nem fajt?? Ha az nem egy fajdalmas film, akkor melyik? Erzelemmentes, logikatlan, klises es meg ez a lapos alapsztori is LOPOTT.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.07.14. 22:16:05

@K.Leslee: Pl. a relatíve friss élmények közül az Inherent Vice egy kurva fájdalmas film. ;)

De egyébként a semmilyen filmekben pont ez a jó, hogy fájni sem fájnak. Ld. Farkas, semmi másra nem emlékszem már belőle szinte, csak arra, hogy milyen jellegtelen volt (Meg h a bővítettben volt egy jó hentelés.)

K.Leslee 2015.07.18. 22:09:55

@danialves: az Inherent Vice-t nem lattam, de a Farkas valoban fajdalmas volt. Bar nekem a legtobb szuperhosfilm az.
A Divergent viszont vegig irritalt, mert meg az sem mukodott benne amit nem lopott. Biztos vagyok benne, hogy barmelyikunk eredetibb sztorit irt volna ennel. Ezt ugy mondom, hogy mar a Hunger Games sem volt eredeti, de abban legalabb mukodnek a tarsadalmi metaforak, kidolgozott es jobb kepi vilaga van.
Nem kell elolvasnom a konyvet sem ahhoz, hogy Veronica Roth-t az evtized egyik legnagyobb talanyakent tartsam szamon. Fogalmam sincs hogy hogyan lett hires ezzel a minosithetetlen ponyvaregennyel.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.07.18. 23:46:54

@K.Leslee: Még jó, hogy a Farkast pont arra hoztam fel, h annyira semmilyen volt, hogy még fájni sem fájt. :D Mindegy, ez szerintem egy jel arra, hogy hagyjuk ezt. :D

K.Leslee 2015.07.19. 12:13:29

@danialves: ok, ok nem volt fajdalmas, valojaban egy kepkockara sem emlekszem:-)

Dr_utcai_arcos 2015.07.19. 18:24:37

Én csak azért hányok, mert az utolsó részt -természetesen...- 2 részben kell leforgatni.

==T== 2015.07.19. 19:19:20

Hehe.

Én is megnéztem - csak azt nem tudom minek.

Mondjuk nálam minden olyan film, amit végig bírok nézni legalább 5 pontot kap, szóval ez is kap 5-öt.

Naomi Watts jól lecsúszhatott, hogy ilyen gagyikban szerepel.

K.Leslee 2015.07.25. 21:59:21

@Dr_utcai_arcos: nem is lenne melto a Divergent franchise-hoz ha nem osztanak kette az utolso reszt:-)

@==T==: ne is mondd, tatott szajjal neztem hogy mit keres ebben NW
süti beállítások módosítása