Könyvajánló: Natalia Sherba: Az Órakulcs
2024. október 09. írta: FilmBaráth

Könyvajánló: Natalia Sherba: Az Órakulcs

Óramű pontossággal működő fantasy

az_orakulcs.jpg

Óramű pontossággal működő fantasy. Bevallom őszintén, a borító fogott meg, nagy időkalandot ígért, és ezt meg is kaptam, csak egyáltalán nem úgy, ahogyan én gondoltam. Alapvetően ugyanis nem időkalandorokról szól ez a remek fantasy, hanem óramágusokról, akik amúgy tudnak zsonglőrködni az idővel is, de ezenkívül még ezer csodára képesek. A szerző egy egész univerzumot épített fel, egy varázslatos világba nyerhetünk bepillantást, ahol a mágia az órákhoz kötődik, és ahol gyilkos harcok folynak a hatalomért és minden másért. Mert ez egy kemény és kegyetlen világ, ahol nincs idő törődésre és szeretetre, ezért sokszor nagyon sajnáltam a főszereplőt, annyira szeretetlen közegben kellett megállnia a helyét, de ő természetesen némi kezdeti hezitálás után felnőtt a feladathoz. Addig azonban még rengeteg minden történik, és amíg kezdetben vele együtt nem értünk semmit az egész történetből, fokozatosan feltárulnak előttünk az óramágusok szép és egyben borzalmas világának titkai. Egyáltalán nem kisgyerekeknek való a történet, itt nincs szerető család, csak súlyos múltbéli rejtélyek és jelenkori küzdelmek, amelyeknek sokáig nem látszik a tétje. Hősnőnk sokáig csak téblábol a pergő események közepette, aztán megedződik, és már egyáltalán nem lepődik meg semmin, felveszi a fonalat, és bátran megy előre, annak ellenére, hogy kezdetben tényleg nem ért semmit. Valamennyire hajaz a Harry Potter-történetekre a sztori, azonban egyáltalán nincs koppintás érzése az olvasónak, ez egy teljesen egyedi univerzum, amelybe nagyon jó elmerülni, dacára annak, hogy ez tényleg nem egy habos-babos történet. A karakterek nagyon jól meg vannak írva, a könyv olvastatja magát, talán csak a közepe táján ül le egy picit a sztori, de ennél több hibát nem tudok felróni ennek a kiváló fantasy - nek, nem csak a műfaj szerelmeseinek ajánlom, hanem mindenkinek, aki jól akar szórakozni, és egy kicsit el akar gondolkodni az idő, a család, a barátok témaköréről.

Vasilissa egy egyszerű lány, akinek legnagyobb öröme a művészi torna, amelyben kiváló eredményeket ér el. Hétköznapi élete azonban egy csapásra véget ér, amikor sok év után felbukkan az életében az apja, és hamarosan kiderül, hogy az ő világa mellett létezik egy másik is, amelyben az óramágusok élnek. Hamarosan kiderül, hogy különleges képességekkel rendelkezik, és a kalandok elkezdődnek...

Varázslatos világba kerül, aki belevág a kalandokba, azonban egyáltalán nem tündérmesébe csöppen, Vasilissának nagyon nehéz sorsa van, ráadásul egy tökéletes anticsaládba kerül be, sem apjától, sem testvéreitől nem kap egyetlen cseppnyi szeretetet sem, sőt, egyre inkább úgy tűnik, hogy ők jelentik a legnagyobb veszélyt számára. Az apa figurája nagyon összetett, egy hatalmas taktikusról van szó, aki nagy tétekben játszik, semmi sincs rendben körülötte, és tényleg döbbenet, hogy mennyire nem mutat semmilyen érzelmet a lányával kapcsolatban, akit gátlások nélkül felhasznál a céljai érdekében. Szerencsére útja során jó barátokra talál Vasilissa, akik ott állnak mellette, nagy kalandokat élnek át együtt, és a szerelmi szál sem marad el. Minél tovább haladunk a történetben, annál rejtélyesebb a lány származása, akit hol lidércnek, hol féltündérnek gondolunk, hogy aztán végül kiderüljön, hogy a szülei egyáltalán nem azok, akiknek gondolta őket. A kezdetben semmit sem értő lány a történet végére főszereplővé válik nemcsak a saját életében, hanem az események forgatagában is. Rengeteg kérdés maradt függőben, ezért nagyon várom a folytatást, amely, remélem, ugyanolyan magas színvonalat képvisel a maga műfajában, mint ez az alkotás.

A borító fantasztikusan szép és figyelemelkeltő, ugyanakkor tökéletesen visszaadja a nem kicsit sötét hangulatot is, miközben mágikus kalandokat ígér. A tündérek is szép számban képviseltetik magukat, azonban egyáltalán nem a tündérmesékből léptek elő, időnként nagyon is emberiek, és vannak köztük nem éppen habfehér lelkületűek is, nem véletlen, hogy van Fehér Királynő és Fekete Királynő is, ráadásul senki sem az, aki elsőre látszik. Amikor már azt hiszed, hogy kezded kapisgálni a történetet, mindig jön egy újabb csavar, és te csak ott állsz a főszereplővel együtt, nem értesz semmit, és próbálod újra felvenni a fonalat. Tökéletesen kiszámíthatatlan a sztori, egy nagyon egyedi világot teremt a szerző, amelyet élmény felfedezni, még úgy is, hogy nem csak a szépet látjuk benne, hanem a sötét oldalát is. Az óramágusok különleges lények, de a tündérek is azok, és akkor a Szellemekről még nem is beszéltem, ráadásul minden az Idő körül forog, te pedig szépen lassan azon kapod magad, hogy teljesen magába szippantott a történet.

Az Idő nagyon furcsa jószág, egyre több minden derül ki róla, miközben zajlanak az események, jól el lehet filozofálni azon, hogy valóban, mennyire érdekes téma ez. Kezdetben nem tudjuk, kik a jók és ki a rosszak, közben is folyamatosan változik a helyzet, hogy aztán a végére teljesen összezavarodjunk, csak az a biztos, hogy Vasilissa valamilyen okból kifolyólag a történet középpontjába kerül, és nagyon lehet neki és barátainak szurkolni, hogy végre kiutat találjanak az egyre bonyolultabb rejtélyek labirintusából. Kamaszokról szól a történet, de a felnőttek is megtalálják a számításukat ezzel a könyvvel, mert nagyon érdekes világba visz, a történet jól van vezetve, a karakterek jól meg vannak írva, minden adott egy remekbe szabott szórakozásnak. A világépítés kiváló, az Idővel való, egyre bonyolódó történetcsavarás nagyon elgondolkodtató, a figyelem fenntartása szinte mindvégig biztosított, ami nem kis fegyvertény több, mint 400 oldalon. Nekem nagyon tetszett, jó volt ebben a különös világban létezni a könyv erejéig, nagyon kíváncsian várom a folytatást, vagyis folytatásokat, mert akad még belőlük néhány.

9/10

A könyvet az Európa kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2418518672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása