Derült égből fasírt / Cloudy with a Chance of Meatballs (2009)
2014. augusztus 18. írta: danialves

Derült égből fasírt / Cloudy with a Chance of Meatballs (2009)

cloudy2Lg.jpgA Pixar friss hanyatlása meglehetősen fura annak fényében, hogy sokáig ők alkották az animációs világ élvonalát, folyamatosan újabb és újabb kreatív ötletekkel söpörve le az asztalról a jellemzően egy-egy sikerfilmjük folytatásaiba menekülő konkurenciát. Azonban idén A Lego-kaland egy olyan élményt tudott nyújtani, amire még talán a Pixar sem volt képes. És ha visszamegyünk az időben az alkotói, Phil Lord és Christopher Miller első filmjéhez, akkor még inkább ezt tapasztalhatjuk.: a Derült égből fasírt bátran felveheti a versenyt a Pixar legjobbjaival.

Flint Lockwood (Bill Hader) mindig is feltaláló akart lenni, de az összes találmánya balul sült el. Amikor kisvárosa vezető szardínia-gyártóból kereslet híján egy szürke és szardíniát szardíniával fogyasztó hellyé válik, elhatározza, hogy egy vízből ételt előállító géppel dobja fel az étlapot. Ezúttal azonban a bénázásból valami jó sül ki: a véletlenül a felhők közé lőtt gépnek köszönhetően az égből kaja kezd hullani, méghozzá olyan, amilyet ő szeretne. Azonban szembe kell néznie azzal, hogy ezt az adományt sem lehet felelőtlenül használni.

cloudy4Lg.jpgLord és Miller egy egészen erőlködéstől mentesen elbűvölő és humoros filmet pakolt össze, amely egy-két gyenge mellékszereplőt kivéve szórja a változatosabbnál változatosabb poénokat, tökéletesen érvényesíti a csehovi puska elvét (külön kedvenceim voltak Flint újra és újra visszatérő gyerekkori találmányai). De a pazarul átgondolt szerkesztésen és az öniróniától a szóviccekig a teljes skálát bejáró humoron kívül az az igazán remek ebben a produkcióban, hogy ki tudja használni az animációs műfaj jelentette korlátlanságot. A legtöbb alkotás ugyanis egy-egy beszélő állattal letudja azt, hogy tulajdonképpen bármi megtörténhet a vásznon, azonban alkotóink itt jelenetről jelenetre próbálják valamilyen képtelen ötlettel felülmúlni az előzőt, így aztán hamburger-esőtől a puding-házig mindent kihoznak a témából, ami csak lehetséges.

Az egyetlen probléma itt is az animációs filmek visszatérő gyermekbetegségével, az érdektelen és közhelyes üzenettel van. Bár a mű szerencsére nem tölt sok időt azzal, hogy az egyediségről szóló dicshimnuszt és a "mindenki jó valamiben" sablonokat ledarálja, engem ezerszer jobban érdekeltek volna a mellékesen megpendített szálak például az erőforrások pazarló használatáról és a környezet túlterheléséről. Mert ha akart volna, erről az alkotás legalább olyan jól mesélhetett volna, mint mondjuk a Wall-E (és némiképp fontosabb mondanivalónak is tartottam volna a jövő generációi számára), úgyhogy ilyen szempontból mindenképpen csalódás, hogy a könnyebb utat választotta.

De ha nem várunk megrendítő szavakat és könnyfakasztást tőle, akkor ez a film tulajdonképpen egy remek szórakozás, sokkal jobb, mint amit rengeteg felnőtteknek szóló mű nyújtani tud. Ráadásul erre annyira páratlanul kiegyensúlyozottan és természetesen képes, hogy ezt már a készítőknek sem sikerült megismételniük következő animációjukban. Sajnálatos, hogy ennek ellenére milyen kevesen ismerik és értékelik.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr816612215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.08.18. 13:35:20

Azért egy-két melléfogást még nem neveznék hanyatlásnak a PIXARtól :) Magából a filmből még csak részleteket láttam, de annyira nem fogott meg. De szerintem adok neki még egy esélyt valamikor, mert nekem nagyon bejön a páros humora, lehet, hogy csak rossz pillanatomban találkoztam ezzel.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.08.18. 21:35:25

Nálunk a leendő feleségem a mai napig rettenetes módon szid emiatt a film miatt, mióta megnéztük, nem jön velem animációs filmre moziba. Szóval nem egy "csajjal nézős" kategória... :/ Valszeg nem jött be neki a film humora, a semmirekellő 3D, és a figurák dizájnja.

Nyílméregbéka 2014.08.19. 20:05:36

Pár napja futottam bele valamelyik tévécsatornán. A legjobb esetben is csak 7/10. Ez a darab, már bőven a Pixar hanyatlásának a része, az egyik leggyengébb rajzfilmjük.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.08.20. 14:14:49

@lisztes: Van az 3 is, zsinórban ennyit meg szerintem már lehet, főleg, ha ez egyben azt is jelenti, hogy 4 éve (Toy Story 3) nem is láttunk igazán jó filmet tőlük. (Ami lesz 5 év is, tekintve, hogy idén nem jön semmi, és akkor ugye még úgy álltam hozzá, hogy a 2015-ös produkcióik feltétlenül jók lesznek.)

@Werewolfrulez: Ezen már egy ideje röhögök, hogy a sok darabolós horror között pont egy animációs filmnél jutottál arra, hogy nem csajjal nézős kategória. :D

@Nyílméregbéka: Ez a film tuti nem, mert nem a Pixar, hanem a Sony készítette. ;)

Nyílméregbéka 2014.08.20. 18:53:21

@danialves: Mindegy, a lényegen nem változtat. Az első két percet nem láttam, így a logoról is lemaradtam, valamiért Pixart vizionáltam. :)

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.08.20. 21:58:39

@danialves: horrort a Hills Have Eyes remake óta nem néz velem az asszony, szűkül a csajjal moziban nézhető filmek köre...

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.08.21. 01:38:06

@danialves: már hogy MOZIBAN nem néz velem horrort a Sziklák szeme óta, na... csak a lényeget hagytam ki az előző hozzászólásomból. :D

Pont azért mentünk animációs filmre, hogy hátha az nem véres, meg minden, erre tessék, ez se volt jó :D

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.08.21. 23:16:15

@Werewolfrulez: Nem mintha olyan gyakran futhatnátok bele a moziban egy horrorba idehaza :D
süti beállítások módosítása