Horrorra akadva, avagy tudom, kit ettél tavaly nyárson / Scary Movie (2000)
2014. szeptember 20. írta: !Márk!

Horrorra akadva, avagy tudom, kit ettél tavaly nyárson / Scary Movie (2000)

Horrorra-akadva-avagy-tudom-mit-ettel-tavaly-nyarson--975.jpgA tavalyi, botrányosan rossz ötödik és a szintén gyengébb negyedik rész miatt ma már az emberek inkább a szitkozódás keretei között veszik elő a Horrorra akadva kifejezést. Pedig az újabb generáció egyik kultikussá vált vígjátéka nem ezt érdemelné. És bizony, az ezredforduló idején egy olyan alkotás született, ami a paródiák és a popkultúra világában is mély nyomott hagyott.

Konkrét történetről nem is lehet igazán beszélni, amolyan alibiként funkcionálnak az átkötő jelenetek, hogy a humor elemeket valamilyen szinten összefogják egy egységes egésszé. A film pedig nem is hazudtolja meg önmagát, RENGETEG híres horrorfilmet és klisét parodizál ki, az esetek többségében megnyerő stílusban. Ez azonban a visszájára is elsülhet, ugyanis aki kevésbé tájékozott a popkulturális világban és a kifigurázott filmekben, az valószínűleg kevésbé fogja élvezni Keenen Ivory Wayans alkotását.

08ea023e6cbb4867b67812677306f3c9.jpgSzínészi játékokról túl sokat nem lehet beszélni, ugyanis a gárda tagjai szándékosan túljátsszák a szerepeiket. A karakterek is méltó koppintásai és ironikus tükörképei a tinédzsereket felvonultató slasher horroroknak. Kurta figuráját Marlon Wayans tolmácsolásában azonban mindenképp meg kell említenem. Az egyik legviccesebb karakterparódia, amit valaha láttam. Nem véletlenül vált ikonikus szereplőjévé a Horrorra akadva-franchise-nak.

Az igazsághoz azért hozzátartozik az is, hogy egy ilyen film végignézése rendkívül zsibbasztó tud lenni. Nincs másfél óra hosszú, de a sok, szinte másodpercenként felvillanó poénáradat és pörgés képes lefárasztani a nézőt. Túlnyomó többségben azért a poénok ütnek, de én személy szerint mindig is kockázatosnak tartottam egy ilyen jellegű film elkészítését. De a Wayans-banda esetében megérte a kockáztatás. Ami pedig külön dicséretes, hogy a humor nem megy a horror rovására. Így is kapunk elég sok véres jelenetet, ebből fakadóan meglehetősen tapló és morbid poénvilággal operál a film.

Egy széles körben ismert és kedvelt horror-vígjátékról van szó, ami egy haverokkal összeülős, sörözős estére tökéletes program lehet. Többször is nézhető darab, tele van rekeszizom tornáztató jelenetekkel és idézhető beszólásokkal.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr246709845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.20. 21:02:01

Az a poén, hogy én ezt még kb. gyerekként láttam először, és már akkor is nagyon tetszett. Aztán tavaly nyáron (ó, az irónia :D) megnéztük a haverokkal, kicsit félve attól, hogy csalódni fogok, de még akkor is ütött. Elsősorban azért, mert már értettem egy rakás utalást (pl. a legvégét), de talán pont azért is jó, mert nem csak az öncélú parodizálásra épül, hanem van benne jó pár önmagában is vicces geg.
És valószínűleg ezért volt elsőre is élvezhető, anélkül, hogy igazán értettem volna.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.09.21. 11:47:02

@REMY: Azért a 2. részben sem semmi, pláne mikor az óriás fű el akarja szívni :D :D :D .

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.21. 17:40:09

én ezeket láttam hamarabb, semmint az alapanyagokat, aztán mikor azokat is megnéztem egymás után nem tudtam NEM nevetni, pedig azok elvileg ijesztőek voltak vagy mik.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.21. 18:51:00

@FroG: Beteges, és zseniális. Kultfilm az első kettő rész.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.22. 08:15:11

@REMY: a kult jelzőt ne osztogassuk ilyen könnyen azért.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.09.22. 12:43:15

@doggfather: Kérdezz körbe néhány mai fiatalnál, illetve olyanoknál, akik a 20-as éveikben járnak.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.22. 15:43:05

@REMY: Te még nem tudod, hogy ha vígjátékról van szó, akkor doggfather kötelezően húzza a száját. :P

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.22. 16:41:33

@danialves: ha nem is kötelezően, de tényleg válogatós vagyok, miért szerinted a scary movie kult akármilyen értelemben?!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.09.22. 16:47:30

@doggfather: Nem tudom, milyen értelmekben lehet kult, de szerintem bőven az. Legalább annyira, mint a két Shop-stop :P

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.09.23. 12:41:02

@danialves: ez csak poén akart lenni, ugye? csak olyan lett, mint a film amiről a poszt szól...
süti beállítások módosítása