10 alulértékelt film - 2. rész
2014. június 28. írta: danialves

10 alulértékelt film - 2. rész

Ugyan már Bruse kolléga készített egy hasonló listát lassan két éve, természetesen nem egyezhet mindenben a véleményünk, így én magam is jelentkezem most egy ilyen jellegű összeállítással. A vezérlő elvem ugyanakkor más volt: míg ő elsősorban az ismeretlenség megfelelőjeként használta az alulértékeltséget, én sokkal inkább egészen népszerű, ámde a többség által utált alkotásokból válogattam. (Ha jól sejtem, a kommentelők legnagyobb örömére.) Ennek megfelelően lista összeállításnál sok mindent figyelembe vettem az interneten fellelhető kommentektől a különböző értékelésekig, végül azzal az igen tudományos módszerrel az alapján rangsoroltam a filmeket, hogy az imdb pontszámuk mennyire tér el a saját pontozásomtól. Így előre eloszlatnám (minden bizonnyal sikertelenül) azt a félreértést, hogy a listán első helyen szereplő film lenne a legjobb, és fordítva. Ettől függetlenül természetesen csak jó filmeket fogtok itt találni, annyira én sem vagyok szőrszálhasogató, hogy egy olyan filmet idecitáljak, ami 2,4 helyett megérdemelne mondjuk egy 4-est. (Hozzáteszem, ilyeneket nem is nézek.)

Nem gondolom, hogy az összes alulértékelt filmet láttam volna, éppen ezért nem szeretném azt a látszatot kelteni, hogy ennél alulértékeltebb filmek ne lennének a világon, maximum én nem láttam őket. Úgyhogy az "XY hogy maradhatott ki?" kommenteknek nem lesz sok értelmük, de természetesen további ötleteket szívesen látok.

+2. Terminátor 3-4., Mátrix 2-3. és a folytatások általábanterminator-3-rise-machines-2003-movie-5.jpg

Minden bizonnyal ez a folytatás-sznobizmus George Lucas hibája, aki 1999-ben a Baljós árnyakkal egy egész generációnak bizonyította be, hogy nem csak a felfokozott várakozások miatt érheti őket csalódás, hanem mert 15 év alatt tényleg csak ennyire futotta. Onnantól kezdve pedig mintha ez az elv már feltétel nélkül érvényesült volna mindenre, még akkor is, ha tényleg csak a nagy várakozások és a megszépült múlt okozták a csalódásokat. Így lett 4 év alatt az egyszerű, vallásos áthallásokat lopó akciómozi Mátrixból egy hihetetlen mélységű, többrétegű történet, amelyhez az egyszerű, vallásos áthallásokat lopó akciómozi folytatásai már nem érhettek fel. 20 év alatt pedig a Terminátor pokolian idegesítő jellemvonásai is valószínűleg valami olyan mély gondolatisággá alakultak, amihez az új évezredben készült két blockbuster már sehogyan sem érhet el. Képzelhetitek meglepődésemet, amikor a mindenki által borzalmasnak aposztrofált negyedik részt még mindig jobban élveztem, mint az elsőt...

+1. Az emlékmás (2012) & Oldboy (2013) és a remake-ek általábantotal-recall-2012-2.jpg

Beszélhetnék itt is konkrétan erről a két filmről, de hasonlóan az előző ponthoz, ezúttal is inkább az ártatlan áldozatul esett remake-eknek szeretnék emléket állítani konkrét filmek helyett. Egészen szánalmas például, hogy az Emmerich-féle hulladék 16 év távlatából már szinte utolérhetetlen klasszikus státuszába emelkedett, amint kijött az új Godzilla. És hiába igaz mindkét említett darabnál, hogy nem érnek fel az eredetijükhöz, mindkét esetben stílusos és szórakoztató filmek születtek, de ha remake-ről van szó, akkor az emberek nagy részénél ez már elképzelhetetlen.

10. Don JonDonJon-2013-2.jpg

Rögtön egy olyan film, amely nem teljesen egyértelműen alulértékelt, mert a kritikusok szinte kivétel nélkül szerették, azonban a közönség már egyáltalán nem volt ilyen jóindulatú. Rossz minőségűnek talán nagyon kevesen, közepesnek viszont annál is többen tartják (ezt reprezentálja az imdb értékelés is), pedig tapasztalatom szerint a Don Jont csak az nem tudja értékelni, aki nem érti. Márpedig ha valaki egy kommersz romkomot várva ül neki ennek a darabnak, akkor könnyen lehet, hogy elmegy a feje felett.

9. Inkink_1.jpg

Azon kevés filmek köze tartozik, amelyek 100%-os értékeléssel bírnak a Rottentomatoes-on, de ismeretlenségét jól jelzi, hogy ez kereken 6 darab ember véleményét tükrözi. Az imdb 15 ezer fős mintája már jóval kegyetlenebb, és szintén egy közepes szintre lövi be. Pedig minden amatörizmusa és talán gyerekessége ellenére is egy egészen csodálatos filmről beszélhetünk.

8. A forrás / The Fountainthe fountain.jpg

Aronofsky már azzal is a kedvencemmé vált volna, ha csak ezt a filmet rendezi meg a Rekviem egy álomért mellett (nem csak azért, mert akkor mondjuk a Noé kimaradt volna), azonban sokan preferálják A pankrátort vagy a Fekete hattyút, mondván, hogy ez a darab mennyire giccses és érthetetlen. Pedig A forrás egy gyönyörű filmélmény, pazar alakításokkal és filmzenével, és egy nagyon is fájdalmas témával.

7. Pandorumpandorum23.jpg

Az utóbbi évek egyik legjobb sci-fije valószínűleg pont azzal verte ki sokaknál a biztosítékot, ami miatt nagyon jó: remekül idézi meg az Aliennel kezdődő klasszikus űrhajós horrorok hangulatát és világát. Ezt leszámítva viszont nem hiszem, hogy sok elemébe bele lehetne kötni ennek a remek thrillernek.

6. Jelek / SignsSigns_7.jpg

Őszintén megvallva Shyamalannál durvább zuhanórepülést szerintem a világon senki nem tudott bemutatni, és az After Earth kritikáit olvasva (mert hogy a megnézésére már csak az igen balgák vetemedhettek) hajlamosak sokan elfeledkezni pályafutása kezdetének érdemeiről. A Jelek pikantériáját pedig pont az adja, hogy hiába tűnik komolytalan filmnek, valójában nagyon is hatékony a hátborzongatásban és az üzenete átadásában.

5. Anchorman (első és második rész)anchorman_16x9_1600.jpg

Negyedik és egyben utolsó olyan szereplőnk a listán, amely paradicsomügyileg még nem rohadt, ellenben a közönség annál inkább szétszedte. Adam McKay kultfilmjét hiába tartják sokan a világ egyik legjobb vígjátékának, hasonlóan nagy tábor még akár végignézni sem volt képes. A még jobb folytatás is hasonló, sőt, még nagyobb mértékben osztotta meg az embereket, ami már csak azért is furcsa, mert aki már az elsőt is utálta, annak jó eséllyel meg sem kell volna néznie.

4. Alpha Dogalpha_dog_001.jpg

Azok közé a darabok közé tartozik, amelyeket elkerült a hírnév, bár szerintem ez nem csak a nagyszabású marketingkampány hiányának, hanem a kifejezetten negatív véleményeknek is köszönhető. Volt olyan hatásvadász kritikus, aki például nem átallotta az év legrosszabb filmjének titulálni. (Amúgy ebben az évben jelent meg például az AvP: Requiem és a Ghost Rider is...) Ráadásul a világ egyik legalulértékeltebb filmje mellé megkapjuk az egyik legalulértékeltebb színészgárdát is, úgyhogy a listán már eleve ez is egy erős pozícióra érdemesítené. De annyira még nem utálják ezt az alkotást, mint a dobogósaimat.

3. A jogász / The Counselorthe-counselor.jpg

Ridley Scottnak mostanában valahogy nem sikerül eltalálnia a közízlést, ez a film pedig talán mindennél eklatánsabb példája ennek. A jogászt aligha lehetne a forgatókönyvírás iskolapéldájának nevezni, konvencionális értelemben véve igen sok minden hiányzik belőle, ami minőségi darabbá tehetné, azonban a legkevésbé sem mondanám konvencionális alkotásnak. Ezt az oldalát megragadva pedig igazán rossz filmnek sem.

2. Az a bizonyos első év / I Give It A YearI Give it a Year.jpg

A tavalyi év legjobb vígjátékát csak idén sikerült megnéznem, köszönhetően annak, hogy én is nehezen hittem el FroG kollégámnak, hogy egy ennyire lepontozott film ilyen jó lehet. Kicsit furcsa a mostanság készülő komédiák minőségéből és népszerűségéből kiindulva, hogy pont ezt a filmet tartja az emberek nagy része humortalannak, de ettől függetlenül az a helyzet, hogy ennek a produkciónak még a humoron felül is vannak bőven értékei. 

1. Végítélet / DoomsdayDoomsday-rhona-mitra-5746443-2560-1697.jpg

Talán az alulértékelt kifejezés nem is a legjobb rá, hiszen semmilyen szempontból nem tartható értékes filmnek, Neil Marshall azonban egy annyira mesterien szórakoztató sci-fi akciót pakolt össze, amilyenből kevés van a világon. Nagyon álszentnek kell lenni ahhoz, hogy valaki ne lássa, ez film bár nem tartalmasabb vagy okosabb egy átlagos blockbusternél, annál sokkal sallangmentesebb és lazább megoldásai vannak az elkápráztatásunkra. 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr226152131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CHRISporn 2014.06.28. 14:19:16

Ezen a listán többségében kedvenc filmjeim szerepelneK! Elég fura vagyok akkor? :D

Razzul 2014.06.28. 14:35:05

"pedig tapasztalatom szerint a Don Jont csak az nem tudja értékelni, aki nem érti"

Jajj de nagyon igaz. =) /slowclap

Nyílméregbéka 2014.06.28. 15:14:34

Terminator és Matrix folytatások, Total Recall remake, Jelek, Végitélet... Ezek nem véletlenül alulértékeltek, azért mert ócska szar filmek. Az Anchormant nem láttam, a többi meg szerintem is alulértékelt filmek, ezzel egyet értek.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.06.28. 17:53:11

Terminator 3 még épp elmegy, de már full felesleges volt. A 4. rész meg egyenesen szar.

Mátrix 2-3-at szeretem, bár bőven elmaradnak az elsőtől.

osvathzoltan 2014.06.28. 23:20:18

Mátrixot úgy kell venni hogy az egy film az első rész. Utána Mátrix but without Descartes and stuff kategóriába lép át. A többi film kb. meg kategóriás itt, de elmennek.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.06.28. 23:33:25

1492, A nagy Lebowsky, Geronimo (Gene Hackman,Wes Studi, Robert Duvall)

^Santa Claus^ 2014.06.28. 23:39:29

A Forrás a világ legszebb filmje. Pont.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.28. 23:44:25

@A megvalósult amerikai ólom..: A nagy Lebowski alulértékelt volna? Imdb top250-es film, hatalmas klasszikusként van számon tartva a filmnézők körében, szerintem egyáltalán nem az.

baggins21 2014.06.29. 00:10:44

Most tényleg a T-4-nél ócskább film nincs ezen a listán. Az a rész a franchise meggyalázása. Olyan szinten következetlen, hogy bátran kezet foghat az SCC sorozattal. A T-3 legalább felvette az az előző részek fonalát, az még nézhető.
A jelek is szorosan ott van a nyomában. Semmi borzongató nincs benne, csak hosszú időn át az égvilágon semmi nem történik és 10 perc alatt vége lesz. Az a két óra örökre elveszett az életemből.
És zárás képpen A forrás. Nekem ez már túl művészkedő volt, egyszer végig lehetett szenvedni, de sok helyen eléggé érthetetlen.

Csigataposó 2014.06.29. 03:35:31

Anchormant lattam, parszor rohogtem hangosan szoval mint vigjatek mukodik. De ugyan azt tudja mint stan es pan kb. kiszamithato amerikai pites gagyi kaki-pisi poenokkal. Sajnos tobb bene az eroltetett poen mint az utos. Eros kozepes film kb oda is van belove.

A jogasz viszont nem tud olyan alacsony ertekelest kapni, hogy ne tulertekelt legyen. :P Duhitoen ostsoba forgatokony csapnivalo rendezes paros egy olyan tembol es otletanyagbol amibol fantasztikus film is keszulhetett volna.

Lady.Vengeance 2014.06.29. 07:08:36

@Csigataposó: "A jogasz viszont nem tud olyan alacsony ertekelest kapni, hogy ne tulertekelt legyen."

Hát ez a hetedik művészet, a művészet címke meg mindent elbír.
Mélységes döbbenet van bennem azóta, hogy megnéztem azt a filmet. Fel nem foghatom, hogy miről szól, pedig a szereplőgárda jó, a képek jók, de valami balga, kusza szarság az egész.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.29. 08:08:24

A +-ok, úgymint mátrix 2-3 terminátor féle folytatások, illetve ezek a remake példák ugye csak amolyan szarkazmusos céllal kerültek a listára?!

Azok nem alulértékeltek, hanem pont a helyükön vannak kezelve, szutyok mind.

Michel Djerzinski 2014.06.29. 09:37:41

Micsoda egy öklendetesen hitvány lista! Hiába, a Zindex soha nem az igazi kultúrmisszióról szólt. 10 alulértékelt film?! Ezeket a kommersz moslékokat nem lehet eléggé alulértékelni. Pl. Aronofsky esetében nem beszélni a legkultikusabb és -jobb filmjéről, a "Pi"-ről, önmagában is súlyos vétek. Na mindegy, nincs min csodálkozni, ez az Index. Hetyke, Y és Z generációs felszínes arcok közössége, akik tapsikolnak a szarnak is.

Michel Djerzinski 2014.06.29. 09:38:35

@ChrismovieTV: nem vagy fura, csak Y/Z generációs és/vagy felszínes.

gizmo26 2014.06.29. 10:00:10

A Mátrix folytatásai számomra nem léteznek, akkora csalódást okoznak az 1-hez képest. Állítólag elperelték az eredeti forgatókönyveket a túl sok lopás miatt, és sebtében rakták össze azt, ami után a folytatások elkészültek. Meg is látszik.

Az Anchorman? Ne vicceljünk már, amiben Will Ferrel szerepel, az jó film nem lehet. Nem is értem miért kap az a humortalan idióta szerepeket. Hollywood valamiért szereti a nagydarab göndör hajú humortalan idiótákat, valószínűleg Seth Rogen és Jonah Hill is ezért kap szerepeket.

A Fountain-nál meg nyálasabb és értelmetlenebb katyvaszt még életemben nem láttam.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.29. 10:02:55

@doggfather: Már miért lenne szarkazmus? Előtte született ugyan meg a lista, de pont most jutottunk el odáig, hogy már a TF4 sem érhet fel elődeihez. Pedig azok még csak nem is évtizedeken keresztül érlelődő klasszikusok voltak, hanem nagyrészt simán szutyok filmek. Kíváncsian várom már a napot, amikor azzal lesz tele az internet, hogy mekkora fos lett a Sharknado 2 és az első nyomába sem érhet, mert nagyjából ez a következő szint ebben a kategóriában.

@Michel Djerzinski: Kellemetlen, hogy akkora faszkalap vagy, hogy még azt sem tudod, hol jársz, de annyiban tudok segíteni, hogy pl. ide már nem jössz vissza.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.29. 10:06:41

@doggfather: Hozzáteszem, mivel összehasonlítás jellegű a dolog, vehetjük úgy is, hogy mindig az eredeti / első rész a túlértékelt, nem a folytatás/remake alul. De mivel az emberek már előre szeretnek vinnyogni, hogy "jaj istenem, minek Terminátor 5" meg "minek Raid remake", én jobban szeretem utóbbit használni.

bakonyibetyarbandi81 2014.06.29. 10:28:17

Mivel az Alpha Dog és A jogász alulértékelésével maximálisan egyetértek ezért megnézem a többit a listán.

gizmo26 2014.06.29. 10:34:41

A Terminator 3-at pár hónapja újranéztem, és annyira nem vészes. Nézhető film, bár 12 évvel az előző után azért jobbat várt volna mindenki. Arnie elmegy, bár már látszik rajta a kor, hiába takargatják bőrdzsekivel meg napszemüveggel. Második újranézésre döbbentem rá, hogy a vörös csaj-t Claire Daines játssza, ami pozitív csalódás volt.

John Connor viszont a 2-ben egy tökös kamasz volt, itt meg egy picsogó önsajnáló hajléktalan, ami elég kiábrándító. Ráadásul nem Edward Furlong játszotta.

Amit viszont nagyon utáltam, az a cicababa terminátor. Nem tudom azt a nőt melyik producer dughatta, de színésznek teljesen alkalmatlan. Minden jelenetben olyan volt mint egy viaszbábu, egyszerűen nem lehetett félni tőle, max röhögni rajta.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.29. 10:47:34

@danialves: ahogy írtam a folytatások mátrix 2-3 fájdalmasan szutykok lettek, a remake-ek szintén azért szarkazmus.

Nem, nem minden remake lesz automatice szutyok, de ezek a példák pont azok lettek. :D

A mátrixot is fantasztikusan sikerült folytatni az animatrix 9 része olyan szinten mélyíti, és egyszerre bővíti a mátrix világát, hogy azokra szavak sincsenek. Egy csomó dolog kerül a helyére az első filmnek is. De a 2-3?! még viccnek is durva volt.

A t3?! Konkrétan a FANTASZTIKUS folytatást (T2), és az egyik valaha volt legjobb folytatást (jobb is, mint az első rész volt) egyszerűen megismételték egy db önálló ötlet nélkül. Jaj, de volt új ötlet, már nem csak vágó/szúró fegyverre tud alakulni a rossz T hanem komolyabb lövedékes fegyverré is, ejha ez aztán a nagy ötlet.

A T4 nem rossz film, és folytatásnak is elmegy, én azt nem értékelem alul. :D

A total recall csak az eredeti KÜLSŐSÉGEIT vette át nem is csoda, hogy mindenki szapulja.

Nah így elsőre, de biztos lesz még ami eszembe jut. :D

De a lista többi részével a +10 filmmel egyetértek teljesen ezért (IS) gondoltam hátha a + részek csak viccek az írás elején.

SarahConnor 2014.06.29. 10:59:22

Már megint ez az ostoba Végítélet. Semmilyen értelemben nem értékes film, írja a poszt. Akkor miről is beszélünk? Okádnivalóan bárgyú, a főszereplő egy (állítólag) csinos énekes/modell. Az ő promózását szolgálta a film, ami önmagában bukta (gondoljunk a hasonló célból készült filmekre).
A filmben 20 évre elzárnak egy városnyi embert a küvilágtól, és a tömeg egyik fele kannibál punk lesz, a másik meg visszasüpped a lovagi középkorba.

Emberek, kapjatok már az agyatokhoz! Szórakoztató sci-fi akció, az, persze.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.29. 11:15:21

@doggfather: Nézd, én a Mátrixról tudok neked olyan szöveget mutatni (már ha megtalálom), ami elmagyarázza, hogy a 2-3 is milyen mély filmek voltak, és mennyire profin kerekítik le a Mátrixot, szóval ilyen oldalról is támadható azért ez. De szerintem Wachowskiék inkább csak jól hangzó vallásfilozófiai sablonokkal dobálták tele ezeket a filmeket (hozzáteszem, ügyesen), és a hangsúly úgyis mindenki számára az akción van. Abban pedig pl. szerintem a 2. jobb volt. (A 3. már egy nagyon picit lehet, hogy az első szintje alá megy, de csak azért, mert az már csak egy nagy finálé.)

Most jól értem, hogy a T3 azért rossz, mert ugyanolyan, mint a második? Mármint értem, hogy ez nyilván nem jó, csak akkor tulajdonképpen annyi a gáz, hogy ez jött ki 2003-ban, a másik meg 91-ben, és nem fordítva?

A Total Recall eredetijénél sem éreztem, hogy annyira mélyen belemenne a dolgokba, mint amennyire a sztori engedné, ehhez képest a remake még tényleg felszínesebb volt, viszont mellé egy pörgősebb és látványosabb zúzda lett. (Konkrétan 2012 egyik legjobb fényképezése abban volt.)
(OFFtopic, de sztem az egyetlen tényleg mély és nem akciófilmesedett Dick-adaptáció a Scanner Darkly. Lehet, hogy a következő ilyen listára fel is írom. :) )

Mindenesetre ne úgy nézd, hogy a példákból következik a nagy egész, hanem a nagy egészre voltak ezek példák. Ha éppenséggel ezeket ki is vesszük a kalapból, azért bőven van még folytatás és remake, amit alulértékelnek.

lorantka 2014.06.29. 11:38:03

A Pandorum egy logikátlan és ötlettelen szutyok hibáktól hemzsegő és rendkívül béna filmre vitele. A kedvencem a

*SPOILER*

nyilvánvalóan nem landolásra tervezett űrhajó egyben hever félig a vízben

LOL

*SPOILER VÉGE*

Ennek a filmnek a túlértékelt filmek közt a helye, nem itt.

PrincessConsuela 2014.06.29. 11:47:10

Mikor megláttam a címet annyira drukkoltam hogy a forrás is benne legyen! Osztom santa claus véleményét. Legszebb film a világon, mégis eddig olyan volt mintha csak én ismerném.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.29. 11:56:21

@danialves: nem. az a baj a t3-mal, mint FOLYTATÁSSAL, hogy semmi nincs benne ami hozzátenne az első, vagy pláne a második részhez. Ergo fölösleges. Amolyan T2.1 vagy mi.

Egy folytatás akkor jó (SZERINTEM) ha megtartja ez első rész, az eredeti, jó részeit (pozitívumait) és hozzá tud tenni valami kis pluszt, hogy az ember mikor nézi ne egy "után-lövésként" "pénzlehúzásként" "szutyokként" tekintsen rá.

Jó példa a folytatásokra a halálos fegyver széria. az első részben ketten voltak a másodikban már jött +nak leo getz a harmadikban még getz mellé jött rené russo, a negyedikben végre egy méltó ellenfél jet li személyében. De az alap a rendőrpáros végig megmaradt és jól funkcionált.
(VÉLETLENÜL se szeretném azt még csak sugallni se, hogy azok tökéletes filmek, vagy tökéletes folytatások lennének, de jó példák a JÓ folytatásra.)

"A Total Recall eredetijénél sem éreztem, hogy annyira mélyen belemenne a dolgokba, mint amennyire a sztori engedné, ehhez képest a remake még tényleg felszínesebb volt, viszont mellé egy pörgősebb és látványosabb zúzda lett."

Te is én is (meg még sokan) azt gondolják/juk, hogy már az eredeti SE a legjobb feldolgozása lett az alapnak, erre fel a remake még annál is halványabb (a te szavaiddal felszínesebb) lett mégis csodálkozol, hogy fölösleges, rossz remake-nak tartom/juk?! Hogy is van ez?! :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.29. 12:06:12

@doggfather: Azt értem, hogy mi a baj vele, mint FOLYTATÁS, de ezen kívül van-e valami baj vele, mint FILM? :D Azaz ha elvonatkoztatunk attól, hogy mihez kellett volna hozzátennie, mit kellett volna megugrania, akkor tulajdonképpen van-e valami gáz vele?
Mert ilyen alapon az Így neveld a sárkányodat 2. is szar film, nem igazán tett hozzá az elsőhöz, de nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy egyébként viszont a legjobbak között van a kategóriájában.

Azt én egy szóval nem mondtam, hogy a Total Recall ne lenne felesleges remake, emlékeim szerint le is írtam a kritikámban, de ettől még nem rossz film, csak más jellegű, mint az eredeti.
Egyébként ha jól tudom, eredetileg egy novelláról van szó, amit azért az első film is szépen átalakított / kibővített (Mars pl. nem volt benne), szóval ennek nagyon nincs értelme, hogy melyik a jobb feldolgozás, én nem is tettem ilyen összehasonlításokat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.29. 12:48:40

@danialves: nem szoktam ilyet írni, ezért ne haragudj, vagy ne sértődj meg de ez a felvetésed marhaság, és irreleváns.
(mármint, hogy ha elvonatkoztatunk...)

Nem vonatkoztatunk el egy folytatásnál, remake-nél az eredetitől.

Ez olyan, mint a "mi lett volna ha kérdés" történelmietlensége.

HardTuri (törölt) 2014.06.29. 12:54:46

na látom néha sikerül jó cikket is írni. gratula

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.29. 13:03:31

@doggfather: Egyáltalán nem irreleváns, pont az irreleváns dolgoktól kéne elvonatkoztatni. Mert ha jól értem, ha nincs a T2 vagy a Total Recall, akkor a T3 meg a remake tulajdonképpen tök jó filmek. De így, hogy előbbiek léteznek, már nem. Magyarul az adott film nem lett jobb, vagy rosszabb, csak éppen olyan kontextusba helyezted, hogy rosszabbnak tűnjön. Eleve csak azt tudod megindokolni, hogy miben rossz RELATÍVE az a film, azt nem, hogy abszolúte miben rossz.
Nem kell teljesen kikukázni a relatív szempontokat, mint már említettem, a Total Recallnál írtam ilyet is, a folytatásoknál is szoktam, de nem lehet csak ezek alapján megítélni egy filmet, nem létezhet egy mű csak összehasonlításban. Te viszont most pont ebbe a végletbe esel.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.06.29. 13:04:11

A Terminator 4 szerintem bátor alkotás volt, örülök, hogy át merte helyezni a poszt-apokaliptikus jövőbe a cselekményt. A magyar Halálosztó 2029 könyvek rajongói biztos tudták értékelni ezt a váltást. A különféle logikai, stb. hibáiba itt most nem mennék bele, de a vállalása becsülendő.

A Doomsday-t én is imádom. Persze iszonyat baromság (pl.: az emberek kannibálok, mert nincs mit enni a lezárt területen. Na mit is lőnek szét a kommandósok az első tíz percben amikor belépnek a területre? Gazdátlanul a sötétben kóricáló teheneket :DDDDDDDDDD), de mégis imádnivaló. Kb. olyan szinten lopja össze a Menekülés Los Angelesből, stb. filmekből magát, mint ahogy Tarantino szokott meríteni a múltból. Mégis, rohadt élvezetes.

Don Jon: az első fele nagyon jó, tökéletesen átérezhető, aztán a film végén a "hirtelen minden rendbe jön" hozzáállás rettenetes béna, nem méltó az alkotás első feléhez, iszonyat erőltetett. A film emiatt felemás élmény volt nekem.

hellrod 2014.06.29. 13:08:20

kategorikusan kijelenti, hogy xy film a legszebb/legrosszabb, mérhetetlenül botor dolog
nekem pl. a Forrás nem a legszebb film, 1-2 távol-keleti mestermunkához képest kifejezetten giccsesnek tartom
az Alpha dog korrekt, viszont a Jogász...én némileg a Mulholland Drivehoz hasonlítanám, amikor a rendező akart valami igazán erőset alkotni, és átesett a lovon

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.06.29. 13:44:51

@REMY: terminator 2 nekem tetszett, de a harmadikat pénzcsináláson kívül semmi más nem indokolt

ugyanígy, a mátrix zseniális első része után, a második nagy elvárása nem tudta hozni a szintet,viszont a harmadik már a második rész csalódása után egészen jó volt

ennek ellenére a felvetett kérdésekre nagyon nem adott választ, az emberek továbbra is maradtak a gépek 'napelemei'

@Nyílméregbéka: az alulértékelt jelentése, hogy jó film, de nem kapja meg a megbecsülést, általad leírtak pedig szimplán szar filmre utalnak
szóval

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.06.29. 13:52:25

azért az ink 7-e nem gondolnám, hogy közepes szintre lőné be

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.29. 13:58:27

@pingwin: Az első Transformers 0.2-vel többet kapott. Van még kérdés? :D

Amúgy az én szememben az imdb 7-7,5 még az erős közepes szint, afölött jönnek már az igazán kiemelkedő filmek.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.06.29. 14:40:44

a doomsday valami egészen elképesztően gagyi film, a nulla színészi játéktól a botrányos scriptig a fizika törvényeinek semmibevételéről már nem is beszélve. na de a végén az a bentlys menekülés aztán tényleg minden agysejtünkkel végez. A legtöbb felsorolt cucc nagyon is megérdemelten van "alul" értékelve. szerintem.

toroloco 2014.06.29. 15:27:04

@Nyílméregbéka: még véletlenül sem alul értékeltek. mind kritikailag és financiálisan(többnyire) is helyi értéken értékeltek ami ritka egybeesés. alig várom a következő nagy blockbustert cult filmet amiben a terminátorneo túlértékelt hollywoody könyvelőket(studio executive) agyműt sarokcsiszolóval élezett kapával.

Dr_utcai_arcos 2014.06.29. 19:20:37

@danialves: El a kezekkel a Sharknado-tol!!!Rátok küldöm a spanyol inkvizíciót!

Dr_utcai_arcos 2014.06.29. 19:24:21

@gizmo26: Sajnos Furlong "felnőtt" olyannak amilyen, és olyan fizimiskával, szerencsétlennek az anyja nem hitte volna el, hogy ő lesz az emberiség megmentője, nem hogy a nagy tömegek :D. (Degeci vagyok :)!) A T-lány meg meleg ide, vagy oda, mimika hiánya ide vagy oda, én bizony meg hát. (Nekem még a Bloodrayne-ben is tetszett, pirulok is miatta rendesen ;) ).

Dr_utcai_arcos 2014.06.29. 19:26:22

@Lenina Huxley: Ha csak egy kicsit is hasonlítasz Sandra Bullock-ra, küldj üzit ;)!

Dr_utcai_arcos 2014.06.29. 19:32:04

@hellrod: Rólam tudják a srácok -és lány, hogy imádom a szar filmeket. Hidd el, tudnék neked keresni olyat, amitől sírnál a végén olyan szar :DDDD!
@danialves: @doggfather: Akartok agyrobbantóan rossz (és a történethez SEMMI szállal nem kapcsolódó) folytatást? A király nevében 2. Jájájájájájájááájájájájjj...

gizmo26 2014.06.29. 20:48:10

@Dr_utcai_arcos: Furlongot nem a fizimiskája miatt nem kérték fel, hanem mert erősen függő lett, és nem tudták mikor adja be a kulcsot. Az meg hogy te megdugnád a csajt, nem jelenti azt hogy alkalmas arra, hogy a biodíszletnél komolyabb szerepeket osszanak rá.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.29. 21:01:20

@danialves: A t3 egy rossz film, mert a főhős (john Connor) szarul van megírva, és még rosszabbul van eljátszva.

A total recall (remake) egy közepes film, magában, mert a főszereplők jók, főleg a két csaj, Farrel gyenge benne (saját magához, korábbi alkotásaihoz képest), mégis az erőltetett párbeszédek, a random túlkúl akciók megölik a hangulatot.

Magában csupán b kategóriás mind a két film, de így, hogy tudjuk, hogy a t1 egy erős film a t2 egy klasszikus így már nem szimplán rossz, de egyenesen szutyok lesz a t3.

A total recall eredetije egy közepes könyvadaptáció volt. A remake pedig ennek a közepes adaptációnak a kilúgozott verziója.

Nem elég, hogy gyenge filmek alapból, de még jobban gyengíti őket a tény, hogy volt jobb előzményük (első, második rész vagy eredeti amit remake-eltek).

Dr_utcai_arcos 2014.06.29. 22:18:01

@gizmo26: Közelítsük meg másként akkor: ő egy robot. Pont. Mit kellett volna mimikáznia? Mosolyogni? Sírni? Mint említettem 2 (3?) mondattal előbb, ő egy robot.

blacker24 2014.06.29. 22:25:09

@gizmo26: Azért a Felforgatókönyvben Ferrel egész jó. Persze az dráma nem comedy.

blacker24 2014.06.29. 22:27:14

@danialves: Sem a Különvéleményt, sem a Blade Runner-t nem nevezném akciófilmnek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.29. 22:43:06

@doggfather: "de így, hogy tudjuk, hogy a t1 egy erős film"
Max. te tudod, mert a T1 szerintem egyáltalán nem erős film. :) Mondtam, hogy ennek a másik oldala, hogy az eredetik túlértékeltek. :D (Most ezeknél a konkrét példáknál még nem is annyira, de mondjuk egy Robotzsarunál vagy a Carrienél hatványozottan.)

De visszakanyarodva a témához, nem vitatom el, amiket a filmekről leírtál, csak látod, hogy neked is kb. 4 vagy 5 komment volt, mire a "felesleges folytatás / felesleges remake" szövegekből kilépve foglalkoztál végre azzal, hogy egyébként mi lenne ezen kívül még a baj ezekkel a produkciókkal. Most akkor vegyük az átlagembert, aki ennek még közelébe sem jut el, és szerintem nagyjából érthető is, hogy miért mondom őket alulértékeltnek, még ha esetleg olyan rosszak is, mint gondolod.

@Dr_utcai_arcos: Eleve arról a franchise-ról beszélünk, ahol az első terminátornak egy testépítőt castingoltak, nagyjából ennek megfelelő színészi kvalitásokkal. Hozzáteszem, egy nőnél Schwarzenegger még mindig ijesztőbben néz ki, szóval azért van abban valami, hogy nem fosták össze magukat tőle az emberek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.29. 22:46:08

@blacker24: A Különvéleménynél klasszikusabb blockbuster nem is létezik, és arra a filmre pont jellemző, hogy egyáltalán nem ment bele olyan mélységeibe a sztorinak, mint arra lehetőség lett volna.
A Blade Runner nem volt a fejemben, amikor ezt írtam, szóval az jogos, de mondjuk a Paycheck, a Next, de még akár az Adjustment Bureau is abszolút az akció (akció-thriller) vonalat képviseli a Dick-adaptációk között.

Dr_utcai_arcos 2014.06.30. 00:13:46

@danialves: De ez csak egy film volt :)! Amikor az első T megjelent a vásznon, mindenki azt mondta hogy húú, meg hááá, de ez nem azért volt, mert mindenki pánikba esett! Hanem mert q jól nézett ki Swarci, ahogy 30 perc alatt gubóból állattá egyenesedett fel! Pont elég az, hogy ha ott egy szép nő, aztán a következő pillanatban meg letépi a fejedet :O.

2014.06.30. 10:12:29

Gyerekek, nekem egy a forráson szó szerint fizikai fájdalmait voltak a kínszenvedéstől, annyira egy elszállt valami. Számomra értékelhetetlen, mert nullával nem osztunk-szorzunk. Én meg tudom emészteni még a ZS kategória legalját is, de ezt nem vette be a gyomrom.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.30. 12:38:53

@danialves: egyezzünk meg abban, hogy nem sikerült megegyezni. :D

Szerintem ezek a filmek pont a helyükön kezeltek. :)

"De visszakanyarodva a témához, nem vitatom el, amiket a filmekről leírtál, csak látod, hogy neked is kb. 4 vagy 5 komment volt, mire a "felesleges folytatás / felesleges remake" szövegekből kilépve foglalkoztál végre azzal, hogy egyébként mi lenne ezen kívül még a baj ezekkel a produkciókkal."

Azért nem foglalkoztam vele hamarabb, mert előtte elbeszéltünk egymás mellett. Legalábbis így visszaolvasva nem arra reagáltunk mindig amit a másik írt hanem amit abba bele akartunk olvasni. (de ne legyek ekkora zseni, lehet te nem ezt tetted, de én tuti. :D)

Meg ha jól emlékszem van a blogon írás róluk (a total recallról biztosan) ahol már leírtam a véleményem a filmről. ;)

Te, így nem lehet vitatkozni, hogy ilyeneket írsz:

"Mondtam, hogy ennek a másik oldala, hogy az eredetik túlértékeltek. :D (Most ezeknél a konkrét példáknál még nem is annyira, de mondjuk egy Robotzsarunál vagy a Carrienél hatványozottan.)"

Túlértékeltek, de mégsem. :) Mindez egymás követő 2 mondatban. ;)

Az én alapvetésem se az volt, hogy minden folytatás szar, vagy minden remake fölös. A mátrix 2-3, a terminátor 3, meg a total recall remake-re írtam, hogy fölösleges szarok. ;)

És írtam is példát jó folytatásra, remake-re is van, csak el kell gondolkodjak kicsit. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.30. 13:05:12

@doggfather: "Az én alapvetésem se az volt, hogy minden folytatás szar, vagy minden remake fölös. A mátrix 2-3, a terminátor 3, meg a total recall remake-re írtam, hogy fölösleges szarok. ;)"
Én meg erre írtam, hogy nem a konkrét példákból következik nálam a leírt gondolat, hanem a gondolatra példák ezek. ;) Most ha éppen a Titánok harca állna is ott példaként (próbáltam valami olyat mondani, ami szerintem is rossz), attól még a folytatások és remake-ek en bloc rohadtul alulértékeltek.
Lehet, hogy emiatt beszélünk el kicsit egymás mellett, mindenesetre akkor most leszögezném, hogy nekem alapvetően a konkrét példáknál sokkal fontosabb az "és a folytatások általában" / "és a remake-ek általában" rész, és szerintem ez a felsoroltakban is megjelenik, bár eszerint lehet, hogy nem ezek a legérzékletesebb példák rá.

Nem azt írtam, hogy nem túlértékeltek, hanem hogy nem annyira azok, mint mondjuk az eredeti Carrie vagy a Robotzsaru. Utóbbi kettőnél inkább az eredeti túlértékelt, mint a remake alul-, a posztban szereplő példánál meg fordítva. De a kettő között igazából nincs különbség abban, hogy így is, úgy is a remake meg a folytatás lesz a szar.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.30. 13:25:27

@danialves: Nah ez meg így, hogy

"attól még a folytatások és remake-ek en bloc rohadtul alulértékeltek."

nem igaz szerintem.

Példák az elmúlt évekből amikor nem lettek alulértékelve:

Pókember vs. Csodapók (szerintem szar mind, de a közönség szerint a reboot/remake jót tett neki.)

Batman begins: reboot, remake mindegy, hogy hívjuk a nép (meg a kritikusok is) imádta. TDK sokkal de sokkal jobb pedig kvázi 2. rész.

Amerika Kapitány télkatona sokkal jobb.

Az x-men, meg a tf filmek egyre több és több pénzt hoznak, ergo a mozinézők egyre inkább értékelik őket.

(a TF filmek ettől függetlenül egyre rosszabb és rosszabbak, az X filmek minimum hullámzóak ha a Rozsi két részét is idevesszük. de a közönség nem értékeli őket alul)

De, hogy ne csak képregényfilmet írjak a Rocky balboa is az egyik legjobb darabja lett a szériának.

vagy a fast furious széria ami egyre többet és többet hoz minden résszel.

(erről, ff, is beszélgettünk már, hogy a minősége nem emelkedik egyenesen arányban a közkedveltségével)

És biztos van még sok sok példa.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.30. 14:36:00

@doggfather: Egytől-egyig olyan filmeket sorolsz, amelyeknél az eredeti sem volt túl fényes. (Persze, ha az 1990-es amatőrfilmes próbálkozáshoz hasonlítod, akkor a 2011-es Amerika Kapitány egyenesen a világ legjobb remake-je) Nézd meg inkább azt, hogy egy közkedvelt / klasszikus film remake-je/folytatása milyen visszajelzéseket kap, akár már előre is. (SW VII pl. Vagy kérdezz meg valakit az Intouchables vagy a Raid remake-ről, még egy kockát sem forgattak belőlük, de már el van döntve, hogy nem lehet olyan jó, mint az eredeti.)
Az Oldboy tökéletes példa erre, már a bejelentéskor elhatározta a sok fanboy, hogy szar lesz, és láss csodát, mindenki annak is tartja. Carrie, Robotzsaru ugyanez.
De itt van például a Godzilla, ugyan még nem láttam az újat, de azért az meglepne, ha nem érné el az Emmerich-verzió színvonalát.
A TF4-et meg hogy az istenbe nem értékelnék alul? Rengeteg hibáját kijavította a trilógiának, erre ez a legrosszabb TF-film és társait ír mindenki. Az különösen tetszik, hogy a világ most fedezte fel magának, hogy ez a film két és fél órás, és az elviselhetetlen, mintha amúgy előtte már nem ültek volna végig 3 db ugyanilyen hosszú Transformerst.

Nyilván nem akkor értékelik alul ezeket az emberek, amikor valami fost újráznak/folytatnak (bár a Godzi-TF páros kapcsán már kezdünk ide is eljutni), de általában azért inkább a népszerű dolgok újrázása van az asztalon. Ilyenkor pedig az ég irgalmazzon annak, aki hozzá mer nyúlni a szent imádat tárgyához.

"több pénzt hoznak, ergo a mozinézők egyre inkább értékelik őket."
Jaj, ezt ugye nem gondoltad komolyan?

(Mellesleg az x-men annyira hoz egyre több pénzt, hogy a Last Stand számait az USA-ban egyik film sem tudta azóta hozni, úgy néz ki, most a DoFP sem, csak ez az előzőekkel ellentétben legalább a nemzetközi piacon hasít.)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.30. 14:40:55

@doggfather: A legdurvábbat ki is hagytam, a straight2VHS B-akciófilm szintű Predatort. Már azt is csodálom, hogy az a film nem tűnt el a süllyesztőben, de pl. Antal Nimródék 2010-ben annál egyáltalán nem készítettek rosszabbat.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.30. 15:12:21

@danialves: ha a példáimat kritizálod mindig és nem az érveimet úgy nehéz lesz zöld ágra vergődni. :D

De a batman, pókember FF példakkal nem tudál mit kezdeni, ugyi?

A tf 4re is azt írtam, hogy a legjobb, és a godzillát is dicsértem. ;)

""több pénzt hoznak, ergo a mozinézők egyre inkább értékelik őket."
Jaj, ezt ugye nem gondoltad komolyan?"

Miért ne gondolnám komolyan? Sajnos amíg bay minden egyes TF filmmel egyre többet és többet keres (meg a stúdió is ugye) addig úgy gondolja, hogy a nép szereti, hogy ez kell a népnek. A nép értékeli (értsd megveszi a jegyet rá).

A star trek új részei jó példák, klasszikusnak tartják a sorikat és az új filmeket is szeretik annyian ahányan lehúzzák.

Az új SW filmben is mindenki bízik, hogy végre úgy néz ki kiköszörülik az első 3 rész utáni csorbát.

Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi) 2014.06.30. 16:11:57

Az első részből is kimaradt:

A TÖKÉLETES TRÜKK

Kitűnő színészek (Bale / Jackman / Caine) kitűnő játéka, korrekt sztori, remek korszak színvonalas bemutatása.

Fél évvel a bemutató után meg már szégyenszemre a kereskedelmi csatornákon vesztegették :(

Nyílméregbéka 2014.06.30. 18:35:48

@Rafael Jiménez Valéra (barátoknak csak Rafi): Szerintem az a film nem alulértékelt (szerintem inkább túlértékelt), mindenki áradozott róla anno, most is 8,5-ön áll az IMDb-n, a Nolan hívők is erre élveznek a mai napig...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.30. 19:29:27

@doggfather: Miért, mik az érveid a példáidon kívül? :D Azt hittem azok az érveid arra, hogy miért nem alulértékeltek.

"De a batman, pókember FF példakkal nem tudál mit kezdeni, ugyi?"
De tudtam, mint írtam, nézz meg valami olyat, amit nem valami gagyi után gyártottak. Azért az nem nagy szám, hogy Schumacher után nem húzták le Nolant, vagy a Tokyo Drift után a Halálos iramokat, le is égett volna a bőr az emberek pofájáról.

SW-ra meg eszerint egészen máshogy emlékszünk, mert onnantól kezdve, hogy eladták az egészet a Disneynek, meglehetősen komoly ellenérzést láttam sokakban. Nem emlékszel, milyen felháborodás volt egyáltalán már azon, hogy a Disneyhez került? Aztán pedig jött a nagy "lensflare"-ezés, amikor JJ is kiderült, és így tovább.
A Star Trek viszont tényleg jó példa, bár ott is elég sok hardcore fan van kiakadva, hogy hogy merészelték ezt meg azt átírni, de alapvetően azoknak elég pozitív volt a fogadtatásuk.

"A tf 4re is azt írtam, hogy a legjobb, és a godzillát is dicsértem. ;)"
Akkor miért mondod azt, hogy a TF4 nem alulértékelt? ;)

"A nép értékeli (értsd megveszi a jegyet rá). "
Ha szerinted ez a kettő szinonim, akkor nincs értelme itt beszélgetnünk.
Mindenesetre egyszer, majd ha arra jársz, nézz be a kritikám kommentjei közé, milyen nagyra értékelték azok, akik megvették rá a jegyet. Vagy esetleg egy imdb pontszámot nézz hozzá.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.30. 19:47:13

@danialves:

""A nép értékeli (értsd megveszi a jegyet rá). "
Ha szerinted ez a kettő szinonim, akkor nincs értelme itt beszélgetnünk."

Ha a stúdiók nem gondolnák, hogy szinonim akkor nem csinálnának nekik folytatásokat, mert az imdb, meg a rotten hiába húzza le akármelyik blocbustert akkor is folytatják, mert pénzt hozott.

nem szerintem szinonim, a készítők szerint az.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.07.01. 11:27:31

@doggfather: Még mindig nem szinonim, hogy pénzt hozott és hogy értékelik, ugyanazt írod le újra. Azért hadd ne kelljen már szájba rágnom, hogy nem a moziból kifelé kell egy becsületkasszába fizetni, hanem a pénzt azelőtt adod ki a kezedből, hogy egyáltalán tudnád, milyen a film. Az, hogy pénzt hoz, nem jelent többet, mint hogy sok embernek keltették fel az érdeklődését.

És ezt speciel a készítők is tudják baromira, ezért nyilatkozta Bay a napokban, hogy ő szarik arra, hogy utálják a filmjét, amíg elmennek rá. De nem véletlenül nyomták tele a sok kínai szarral, mert számítottak rá, hogy az USA-ban már esni fog a bevétel.

wowerman 2014.07.05. 14:12:43

Azért a Jelek-ben elég nevetséges hogy az ufók olyan bolygót próbálnak megszállni aminek a felszínének nagy része olyan anyag ami számukra halálos.

Hattori Lazlo 2014.10.12. 15:40:40

A Pandorummal és a Fountain-el egyetértek.... A jeleket moziban láttam, végig röhögtem az egészet, nevetséges az a film..
süti beállítások módosítása