A 10 legjobb Benedict Cumberbatch alakítás
2014. március 08. írta: FilmBaráth

A 10 legjobb Benedict Cumberbatch alakítás

"Kis szerepeket játszottam nagy filmekben, és nagy szerepeket játszottam kis filmekben" ezt válaszolta jelen sorok írójának kedvenc színésze, amikor megkérdezték tőle, hogy mit csinált a Sherlock előtt. Nos, ha a Star Trek filmet leszámítjuk, sok minden azóta sem változott. Jó ez a taktika, ha híres filmekben játszol epizódszerepet, akkor is meghívnak minden díjátadóra, tv-show-ba, forog a neved. olyan csúnya buktákat is elnéznek neked, mint ami a The Fifth Estate volt  Szerencsére nem követte el azt a kapitális hibát a kiváló színész, hogy áttegye a székhelyét Hollywoodba, miért is tenné, hiszen Angliában eddig is elismert művész volt, család nincs, idő tehát van, bármikor át lehet ruccanni Amerikába (vagy bárhová a világon) egy jól fizető filmet leforgatni. Ügyes. A tavalyi év álomszerűen alakult, Ben méltán megnyert minden díjat, egyik tévéshowból a másikba esett, szépen lassan A listás sztár lett belőle, őrületes hisztéria mellett folytak a Sherlock 3. évadának forgatási munkálatai. Aztán január 1-jén eljött a bemutató napja, és nem kicsit okozott csalódást az oly régen  várt folytatás, ami erősen karaktergyilkosra sikeredett, a rajongók és a kritikusok is utálták. Moffatéknak nagyon össze kell kapniuk magukat a következő évadra, nehéz lesz visszaszerezni az erősen megcsappant bizalmat a sorozat iránt. Ez azonban egyelőre nem ártott Ben népszerűségének, továbbra sem lát ki a felkérésekből (szerencsére, így a továbbiakban is láthatjuk a jobbnál jobb alakításokat), idén jön az általam nagyon várt The Imitation Game, ami Alan Turing történetét mutatja be (ha jól sikerül a film, van esély rá, hogy jövőre ne csak díjat adjon át az Oscar gálán), és tervben van többek között egy Everest-film is. 

Cumberbatch-nél genetikailag kódolt a tehetség, a Sherlock 3. évadában mindenki megbizonyosodhatott arról, hogy a szülei kiváló színészek. Az összes fontosabb filmjét láttam már, és azt kell mondanom, hogy nem lett jobb színész a Sherlock óta, több értékes alakítása az ez előtti korszakából valók. Ben még nagyon fiatal és remek rendezőkkel és színészekkel  van lehetősége együtt dolgozni, várhatóan a jövőben csillapodni fog az őrületes hype, lassan csendesebb időszak fog következni, nem olyan látványos, de annál értékesebb filmekkel, amelyekben tényleg sokat fejlődhet szakmailag.

Nem volt könnyű sorrendbe állítani a legjobb alakításait (hangsúlyozom, nem a legjobb filmek sorrendje ez, hanem a színészi játék alapján képzett lista!), ezek az én kedvenceim, kíváncsian várom a véleményeteket!

10. Suszter, szabó, baka, kém / Tinker Tailor Soldier Spy (2011)

suszter szabó baka kém_1.jpg 

A kritika itt olvasható.

A kiváló John Le Carré könyv alapján készült filmben felvonult az angol színészek színe-virága, a fiatal generációt Cumberbatch mellett Tom Hardy képviselte. Gary Oldman élete talán legjobb alakítását nyújtotta benne, méltán jelölték az Oscar díjra, ami természetesen nem kapott meg. Ben nagyon jó Peter Guillam szerepében, de azért Oldman mellett látszik, hogy van még mit tanulni a szakmáról.

9. Stuart: Visszapörgetett élet / Stuart: A Life Backwards (2007)

stuart.jpg

A kritika itt olvasható.

Benedict Cumberbatch és Tom Hardy vitathatatlanul a legjobb angol színészek a saját nemzedékükben. Ma már mindketten sztárok, de néhány évvel ezelőtt ők is csak feltörekvő tehetségek voltak. Ebben az igaz történeten alapuló kiváló tévéfilmben megmutathatták a tehetségüket, és bár Hardy alakítása láthatóan erősebb volt, azért Ben is tökéletesen belakta a karaktert. nekem jobban tetszettek a fiúk ebben a művészfilmben, mint bármelyik mostani mozisikerben, remélem, előbb-utóbb újra láthatom őket hasonló alkotásban.

8. Utazás a világ végére / To the Ends of The Earth (2005)

utazás a világ végére_2.jpg

A kritika itt olvasható.

Ahogy szoktam volt mondani, BBC és Cumberbatch alatt nem érdemes tévésorozatot nézni, ez az alaptétel ebben az esetben is bizonyítást nyert. Kicsit nyögvenyelősen kezdődik a történet, és angol tévéfilmhez híven időnként dögunalmas részek is vannak benne, azonban összességében nagyon is tartalmas, izgalmas és fordulatos tévéfilmhez van szerencsénk. Cumberbatch egyszerűen lenyűgöző (nem véletlenül kapta meg a monte carlói tévéfesztivál díját ezért az alakításért), hihetetlen, hogy egyetlen jelenetben sem tud hibázni, tökéletesen hozza a karaktert, élmény nézni a játékát. 

7. The Fifth Estate (2013)

the fifth estate_3.jpg

A kritika itt olvasható.

Szögezzük le, a film a nézhetetlen kategória, ellenben Cumberbatch alakítása miatt itt a helye a listán. Zseniálisan személyesíti meg Assange-ot (akcentus, mozdulatok, arckifejezés stb.), szerencsésebb körülmények között ez sima Oscar díj lett volna, megérdemelten. Így viszont az egész filmből csak a rémes hajzat fog megmaradni, kárba vész a rengeteg ráfordított energia, sajnos méltán merül a feledés homályába ez a reménytelenül gyenge alkotás. 

6. Az utolsó angol úriember / Parade's End (2012)

parade's end.jpg

A kritika itt olvasható.

Tom Stoppard által írt karaktert eljátszani ajándék egy színésznek, Cumberbatch pedig élt a lehetőséggel, amit az Emmy jelölés és egyéb szakmai díj is bizonyít.Teljesen hitelesen játssza az angol gentlemant, az arcával, a szemével drámai mélységet tud adni a szerepnek (már azért a jelenetért érdemes megnézni a sorozatot, amikor megtudja, hogy a felesége elhagyja..). 

 

5. Utolsó utazás / Third Star (2010)

third star2.jpg

A kritika itt olvasható.

Drámán én ennyit még nem nevettem, persze azért a végén szükség volt a százas zsepire. Egy halálosan beteg fiú utolsó utazását meséli el a film a barátaival. Talán mondanom sem kell, hogy Cumberbatch tökéletesen hozza James karakterét, minden túlzástól mentesen, egyszerű eszközökkel mutatja meg a halálosan beteg fiú érzéseit. Nekem ebben a szerepben sokkal jobban tetszett az alakítása, mint a mostani kasszasikerekben. Klasszissal jobb, mint a barátait alakító színészek, de nekik is köszönhető, hogy ilyen jól sikerült ez a film. 

 

4. Hawking (2004)

 hawking.jpg

 A kritika itt olvasható.

"Üdvözlöm, Stephen Hawking vagyok: fizikus, kozmológus és álmodozó. Bár nem tudok mozogni, és számítógépen keresztül kell beszélnem, az elmém szabad". Nem ebből a filmből való az idézet (Stephen Hawking univerzuma, mindenkinek ajánlom, zseniális ismeretterjesztő filmsorozat), de tökéletesen bemutatja korunk egyik legnagyobb tudósát. A tévéfilm nem teljes életrajz, azt a néhány évet öleli fel, amíg Stephen Hawking egyetemre jár, megtudja, hogy gyógyíthatatlan beteg, szerelemes lesz későbbi feleségébe, és minden akadály ellenére elvégzi az egyetemet. Cumberbatch teljes átéléssel alakítja a professzort, akivel személyesen is találkozhatott a film forgatása idején. Igazi csemege ez alkotás, kötelező darab!

3. Sötétségben - Star Trek / Star Trek Into Darkness (2013)

star trek.jpg

A kritika itt olvasható.

Ha az ember lánya hardcore Star Trek fan és a kedvenc színészét Benedict Cumberbatchnek hívják, akkor bizony olyan üdvözült mosollyal csücsül bele a fogorvosi székbe néhány órával a film kezdete előtt, hogy olyat a nagyon kedves doktor néni hosszú praxisa során még nem látott. A Star Trek sorozatban két igazán jó főgonosz jelent meg a filmvásznon: Ricardo Montalban és Ben. Mindketten Khant játszották. Ennél nagyobb dicséret nálam nincs Star Trek ügyben.

2. National Theatre Live: Frankenstein (2011)

frankenstein.jpg

A kritika itt olvasható.

Igen, tudom, kicsit kakukktojás alkotásról van szó, hiszen nem klasszikus értelemben vett filmről van szó, színházi előadást vettek fel, azonban ettől függetlenül az a véleményem, hogy Ben sok kiváló alakítása közül a legjobbak között van, ezért itt a helye. Ennek fő oka az, hogy ő egy első osztályú karakterszínész, és az igazi terepe a színház. Mivel vérbeli művészről van szó az esetében, biztos vagyok benne, hogy ha kisztárkodta magát, vissza fog térni a világot jelentő deszkákra (azért évente egy-két filmet biztosan leforgat) én pedig kezdhetek gyűjteni a londoni repülőjegyre, mert naná, hogy élőben szeretném látni, ha pl. Hamletet játszik.

1. Sherlock

 sherlock.png

Az első, a második és a harmadik évad kritikája itt.

Nem kérdés, hogy ez a legjobb alakítás, ami akkor is igaz, ha a sorozat elsősorban a forgatókönyvnek és a BBC profizmusnak köszönheti a sikerét (szigorúan az első két évadról beszélek most). Ben nem véletlenül lett sztár egyetlen nap alatt, mindenkit lenyűgözött az alakítása. Hardcore Sherlock Holmes fanként vallom, hogy az a Sherlock Holmes, akit Sir Arthur Conan Doyle megírt, az Jeremy Brett volt és senki más, de Cumberbatch zseniálisan idézi meg a detektív szellemét, zseniálisan jó a szerepben. Őszintén remélem, hogy ha lesz negyedik évad, akkor Moffaték visszatérnek az első két évad színvonalához (ha nem, akkor biztosan nem lesz ötödik évad, tehát nagy választás nincs), és még sokáig örülhetünk Ben kiváló alakításának a sorozatban.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr855838691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

osvathzoltan 2014.03.08. 01:08:12

wáá nagyon jó

én még csak most kezdtem el úgy "rendesen filmeket nézni" mit ajánlotok miket nézzek?

FilmBaráth 2014.03.08. 07:44:33

@osvathzoltan: Örülök, hogy tetszik a lista:-) Amennyiben Cumberbatch-re irányult a kérdés, mivel gondolom a Sherlock és a Star Trek már le lett tudva, mindenképpen a Hawkingot és az Utolsó utazást ajánlom megnézésére:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.08. 11:26:41

A Star Trek a 3. legjobbja? Hát akkor nincs is nagyon értelme megnézni ezeket a filmeket... :P

FilmBaráth 2014.03.08. 11:48:51

@danialves: Igazad van, nézegesd inkább a Tróját:-)

osvathzoltan 2014.03.08. 12:58:36

@FilmBaráth

hát én most úgy univerzálisan a filmek terén gondoltam, mit gondolsz, kezdésnek Ophüls,Bresson,Herzog,Cluzot,Ozu filmjei jók lennének?

napocskin9 2014.03.08. 13:34:07

Jó kis írás, bár a filmek sorrendjét tekintve nem biztos, hogy egyetértek vele (az első helyezettel mindenképp :-), de annyi baj legyen. Nekem is az egyik kedvenc színészem, és mindent megnézek, amiben játszik/játszott (és igaz, hogy ez filmes blog, de zárójeles említést megérdemelnek a hangoskönyvek és rádiós szerepek is, elsősorban a Cabin Pressure, amit nem lehet megunni). Ezért jutott eszembe a Four Lions c. film, amiben tényleg kétmondatos szerepe van, és nem is őmiatta érdemes megnézni, de anno, mikor megnéztem, nagyon örültem neki.

obscuriloquium 2014.03.08. 14:07:02

Jó kis lista volt ez. Valóban, azon színészek közé tartozik (bár lennének ilyenek többen), akiket igazán érdemes kedvelni, mert van érzékük a szerepválasztáshoz: a filmjeik (illetve egyéb projektjeik) majdnem mindig érdekesek, nem értéktelenek (igen, a Four Lions: micsoda szokatlan egy terroristavígjáték(?), és igen, a Cabin Pressure!), és majdnem mindig nagyszerűen játszanak is. A kommentelők közt settenkedő, isten tudja, mit kompenzáló sznobok ellenére mondom, hogy a sok-sok jó midcult filmje után azt is szívesen megnézném, mit alakít egy igazi zsánerfilmben (horror, rom-kom...) vagy egy elismert szerzői filmesnél (mondjuk Paul Thomas Anderson vagy Lynch). Ki tudja, talán csak idő kérdése...
Ami a Sherlockot illeti: bár én is nagyon ideges voltam január elsején, azt kell, hogy mondjam, hogy az újranézéseket egyre jobban bírja a három új rész. Ugyan ez már nem az első két évad (ezek szerint) megismételhetetlen egyensúlya, de ami jó benne, az még mindig nagyon jó. Hogy Szirmai Gergely hobbitos hasonlatával éljek, alkoholisták vagyunk, és úgysem fogunk ellenállni a kannás bornak sem. Azazhogy szerintem a negyedik évad minőségétől függetlenül lesz ötödik évad is.
Sajnos ilyen szépeket nem tudok mondani a Fifth Estate-ről. Nem egész két újranézés után azt hiszem, az a film lesz a Cumberbatch-rajongóknál a "guilty pleasure" kategória. Ugyanaz a karizmatikus, kétes zseni, mint a Sherlockban, de maga a film kiábrándítóan középszerű, unalmas, érdektelen. Na jó, szépen van fényképezve.

FilmBaráth 2014.03.08. 14:10:28

@osvathzoltan: szerintem ne Herzoggal kezd, én Bressont és Truffaut-t ajánlanám első körben.:-)

FilmBaráth 2014.03.08. 14:17:30

@obscuriloquium: Ezek után nagyon kíváncsi lettem a Four Lionsra:-)Én is jó filmeket várok Bentől a jövőben, a műfaj valójában mindegy:-)
Én még nem szántam rá magam az újranézésre a Sherlock 3. évada vonatkozásában, nagyon sokkolt az első "olvasat".:-)
A Fifth Estate valóban rém gyenge film, ahogyan azt külön hangsúlyoztam, de attól még Cumberbatch alakítása kiváló volt:-)

ergerberger 2014.03.08. 14:23:30

"Muffatéknak nagyon össze kell"

A muff az te vagy, a Sherlock író-kreátor-producere meg Steven Moffat.

"Drámán én ennyit még nem nevettem"

Én igen, főleg a komédiákon. (Mint köztudott [kéne legyen], a dráma két műfaja a tragédia és a komédia).

Kolléga 2014.03.08. 14:24:43

"Benedict Cumberbatch és Tom Hardy vitathatatlanul a legjobb angol színészek a saját nemzedékükben." Egy mondattal sikerült lenullázni Idris Elbát, Ben Wishawt, Tom Hiddlestont, David Tennantet és akár még valamivel idősebb Daniel Craiget és Chris Ecclestont is.

obscuriloquium 2014.03.08. 14:39:44

@FilmBaráth: Hát, ahogy napocskin9 is írta előttem, valóban csak kétmondatos szerepe van benne (cameo lenne inkább, ha akkor már híres lett volna), de magáért a filmért abszolút megéri.
A műfajjal kapcsolatos elmélkedésem onnan indult, hogy bár mint hangsúlyoztam, jobban tud szerepet választani, mint sokan mások (köztük sajnos néhány más kedvencem is), és relatíve kevésszer nyúlt mellé (hát igen, a Fifth Estate, meg szerintem a 12 év rabszolgaság, és néhány régebbi, mint a Creation és az Amazing Grace), a filmjei többsége a midcult kategóriába esik, és ez alól valószínűleg a soron következő életrajzi filmjei se lesznek kivétel. Persze, én is várom az Imitation Game-et, viszont tartok is tőle, hogy ugyanabba a hibába fognak esni, mint a Hawkinggal (meg a garmadányi biopickel, amelyek nem tudtak kellő kritikai távolságot tartani a főhősüktől). Másfelől viszont azt láttam már, hogy briliáns vígjátéki színész: a Starter For Tenben például (magyarul, azt hiszem, A nagy kvízválasztó), a Cabin Pressure pedig mindenkinek forrón ajánlott, aki nem ragaszkodik a mozgóképes segédlethez. Sőt, bár talán ez nem mindenkiben tudatosul, de a Sherlock műfaji koktéljának ez is fontos összetevője, az új évadban talán még nagyobb dózisban is, mint az eddigiekben. Egyszóval, érdekes lenne látni a komfortzónáján kívüli szerepekben: zsánerfilm vagy szerzői film. A Del Toro-féle horror (thriller?) sajnos (vagy nem sajnos) már nem vele forog, de ki tudja, mi lesz később. Én úgy tippelem, akciófilmet biztosan fog vállalni, talán romantikus vígjátékot is... hát, a szerzői film egyelőre "wishful thinking", de meglehet, csak nálam.

FilmBaráth 2014.03.08. 14:43:46

@ergerberger: Igaz, hogy nem rólad mintázták az utolsó úriembert, de azért köszi, hogy szóltál az elírás miatt.

Hermann Ishmael 2014.03.08. 14:48:13

Tom Hiddleston és David Tennant? Egy normális szerepük nem volt még A-listás filmben :D Ben Wishaw (és Idris Elba bizonyos szerepekben) viszont nem rosszabb színész náluk, valóban. Chris Ecclestone-t remélem nem gondoltad komolyan, Steven Segal is lejátssza a képernyőről.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.03.08. 15:01:49

@Kolléga: Szerintem Whishaw ha csak egy nüansznyival is, de lemarad kettejük mögött, bár lehet ebben a "párviadalban" a döntetlen lenne igazságosabb. Hiddleston egyelőre egyenlő Lokival, annak nem rossz, de egy karakter alapján senkit nem lehet megítélni, szerintem. Elba nagy kedvencem, de Ő azért már a 40-en túli britek listáját erősíti. Eccleston meg már az 50.-et tapossa, nem lehet egy nemzedékben emlegetni a Hardy - Cumberbatch duóval.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.03.08. 15:02:35

@ergerberger: Sajnos a filmes műfajok úgy néz ki, annyira nem köztudottak, hogy még közszemlére is teszed a hülyeséged.

PSzilva36 2014.03.08. 15:29:18

A lista sorrendjével nem értek egyet, és nekem hiányzott belőle a Vágy és Vezeklés, ahol annyira ellenszenvessé tudta tenni a karakterét, hogy az már maga a művészet.
Nekem is nagy kedvencem, az angol színészek kezdik átvenni a hatalmat Hollywood-ban, ami nagyon jó hír, de talán Tom Hardy es BC kiemelése kicsit túlzás.

obscuriloquium 2014.03.08. 15:57:08

Tényleg, a Vágy és vezeklés. Nehéz elhinni, hogy annak a bizarr cukrosbácsinak köszönheti Sherlockot. :-)
Érdekes egy névsor gyűlt itt össze közben Cumberbatch és Hardy mellett. Whishaw-ra (két h) szerintem is oda kell figyelni a jövőben, ugyanolyan tehetséges, mint a fenti kettő, és van benne valami körülírhatatlanul légies, finom érzékenység. Hiddleston persze ugyanolyan internetliebling már most is, mint Cumberbatch, és valóban üdítő újítás volt Lokiként, de nekem személy szerint nagyobb a reményem az Only Lovers Left Alive-ban, és mondjuk abban a Del Toro-filmben, ahol éppen Cumberbatchet váltotta fel. Craig, Eccleston (e nélkül), Tennant... talán mintha halványabbak lennének. Persze bizonyos szerepekben emlékezetesek voltak (főleg Tennantnek volt néhány jó húzása a tavalyi brit sorozatok közül, hogy élete főszerepét ne említsem), de Eccleston, bármennyire bírom is és bármennyire is van kisugárzása, fájdalmasan nem tud szerepet választani.

FilmBaráth 2014.03.08. 16:15:49

@PSzilva36: A lista szubjektív, ezért természetes, hogy nálad más a sorrend:-)
A Vágy és vezeklés nekem annyira nem tetszett, én annak alapján biztosan nem adtam volna Bennek a Sherlock főszerepét :-).
smokingbarrels.blog.hu/2013/08/06/vagy_es_vezekles_atonement_534

napocskin9 2014.03.08. 16:36:48

@obscuriloquium: Hah, tényleg, Starter for Ten kihagyhatatlan szórakoztató/könnyed műfajban (és BC miatt is). És a kiváló (relatíve fiatal) angol színészek felsorolásból kimaradt James McAvoy és Michael Fassbender. Sorrend nem szükséges. :-)

obscuriloquium 2014.03.08. 18:28:28

@FilmBaráth: Ez a kis anekdota a tévé előtt ülő Moffat-családról szerintem azért rém érdekes, mert azt engedi sejteni, hogy eredetileg mennyire negatívnak szánhatták Sherlock karakterét. Mintha nem a Sherlock iránti rokonszenv, a rajongás, a hódolat, a csodálat lett volna az eltervezett nézői reakció, hanem a viszolygás, az idegenkedés. Mármost felmerül a kérdés: mennyiben számít alkotónak, szerzőtársnak maga a színész (illetve a vele együtt játszó színésztársai), ha ilyen radikálisan meg tudta változtatni a karakter értékelését?
"Keira Knightley hozza a szokásos formáját: a tőle elvárható két arcjátékkal próbálja megmutatni az eléggé összetett karaktert, ami természetesen nem sikerül neki. Fel nem fogom ésszel, hogy egy ilyen gyenge színésznő hogyan kaphat ilyen szerepet, miközben rengeteg nála ezerszer tehetségesebb kolléganője nem jut ilyen lehetőséghez." EZ. És az Imitation Game-ben is Turing kolléganőjét játssza majd...
@napocskin9: No igen, McAvoy és Fassbender, akik csak nemrégiben két csodálatosan rettenetes figurát hoztak. A 12 év rabszolgaságnak számomra Fassbender volt a megmentője, bár ez talán nem is olyan váratlan, ha meggondolom, hogy McQueen az előző két (a 12YAS-nél jobb) filmjét is voltaképpen rá alapozta. Van valami nagyszerű, hideg, vonzó gyémántkeménység abban az emberben. (Most jut eszembe, hát az új X-Meneket is ez a két színész viszi a hátán...)

osvathzoltan 2014.03.08. 19:59:13

@FilmBaráth: és esetleg Lang,Eisenstein,Godard?

osvathzoltan 2014.03.09. 12:28:20

@FilmBaráth: cájj mann ez így nem jó titkon remélem első 2 hozzászólás után az jön le hogy bölcs troll vagyok de így ez uncsi lett :(

Dr_utcai_arcos 2014.03.09. 13:39:16

Bennem folyamatosan az munkált, hogy egy 13 (17?) mozifilmes emberkéről nem kéne még tízes listát írni. De ez az én bajom.

FilmBaráth 2014.03.09. 21:52:40

@Dr_utcai_arcos: Bennem folyamatosan az munkált, hogy a kiváló színész mennyi jó alakítása maradt le a listáról:-)

Dr_utcai_arcos 2014.03.10. 00:44:27

@FilmBaráth: Szereti a filmeket, értelmes és még humora is van ;)!!

Identity Crisis 2014.03.11. 18:41:40

Sherlock 3. évadát leszólod??? Star Trek a 3. a listán???? a legnagyobb melléfogás volt...bántam, hogy megvettem dvd-n, még Ben sem tudja megmenteni miközben 1 Hawking csak 4. a listán???, please...jó ok, én imádom a Sherlock 3. évadát és ízlések és pofonok....

Flankerr 2015.07.19. 14:10:46

Tessék bepótolni a The Last Enemy című sorozatot is :)
süti beállítások módosítása