The Fifth Estate (2013)
2014. február 13. írta: FilmBaráth

The Fifth Estate (2013)

the fifth estate.jpgHős? Forradalmár? Hazaáruló? Egosita playboy? Az idő majd eldönti, hogy ki is Julian Assange valójában, azonban azt senki és semmi nem veheti tőle, hogy történelmet írt a Wikileaks-szel. Médiatörténelmet egészen pontosan. A nyomtatott sajtót legyőzte az online tartalom. Hihetetlen nemzetközi diplomáciai bonyodalmat voltak képesek okozni az általa nyilvánosságra hozott dokumentumok, törvényszerű volt a bukás, hiszen a politikával szemben mindenki csak veszíthet. Rendkívüli személyisége és a Wikileaks története filmvászonért kiáltott. Nos, egy elvetélt kísérleten már túl vagyunk ezzel az alkotással, sajnos. 

Daniel Berg (Daniel Brühl) szomorúan ül egy dögös tetkóval a hátán egy számítógép előtt, és Julian Assange-zsal töltött éveire emlékszik vissza. Egy számítógépőrülteknek fenntartott konferencián találkoztak először személyesen (korábban online már összehaverkodtak), amelyen Assange (Benedict Cumberbatch) hatásos elődadása után Daniel csatlakozik az extravagáns ausztrálhoz, és végignézhetjük, hogyan jött létre a Wikileaks, hogyan lett naggyá, és mely okok vezettek a két egykori barát végleges szakításához.

Olvastam a könyvet, ami alapján a film készült, és azt kell mondanom, hogy nagyon gyenge volt. Ettől még írhattak volna belőle egy jó  forgatókönyvet, de ez sajnos nem egyáltalán nem sikerült. A legnagyobb probléma az volt, hogy nem sikerült eldönteni, mi legyen a fő szál a történetben: a barátság, Julian Assange személyisége, a média hatalma, a Wikileaks története, netán a szabadság és forradalom filozófiai kérdései mai korunkban? Így egy hatalmas katyvaszt kaptunk, mindenből egy kicsit, és ezzel semmit sem mondva. A jelenetek nem állnak össze egységes filmmé, nincs a történetnek íve, nem sikerült megragadni a hackerek világának atmoszféráját (bár a képi hatás erős, de önmagában kevés), a néző csak kapkodja a fejét, hogy mit is lát valójában? Dokumentumfilmnek sok, játékfilmnek kevés.

Nem véletlen az az alaptétel, hogy életrajzi filmet akkor érdemes készíteni, ha már eltelt elgendő idő ahhoz, hogy a megfelelő kontextusban tudjuk látni a személyiséget (ezért bukott hatalmasat tavaly a Diána hercegnő életéről szóló alkotás is). Túl korán jött ez a film, de ez még nem nem ad felmentést a harmatgyenge forgatókönyvre. Kliséhalmaz, unalmas párbeszédek, az utolsó monológ volt az egyetlen igazán ütős szöveg. Nem ragad magával a történet, semmi újat nem tudunk meg Assange-ról, egy gyenge tévéfilm szintű dögunalmas drámát kapunk, szép képekkel, unalmas vágással és fantáziatlan rendezéssel.

the fifth estate2.jpgAmire egyetlen rossz szót sem lehet szólni, az a színészi játék. Benedict Cumberbatch zseniálisan személyesíti meg Assange-ot (akcentus, mozdulatok, arckifejezés stb.), szerencsésebb körülmények között ez sima Oscar díj lett volna, megérdemelten. Így viszont az egész filmből csak a rémes hajzat fog megmaradni, kárba vész a rengeteg ráfordított energia, sajnos méltán merül a feledés homályába ez a reménytelenül gyenge alkotás. Daniel Brühl alakítása korántsem olyan erős, mint a Hajsza a győzelemért című filmben, de azért nem vall szégyent Cumberbatch mellett, ahogyan az összes többi szereplő  (Laura Linney, Stanley Tucci stb.) játékát is öröm nézni.

Fogalmam sincs, miért gondolta bárki is a producerek közül, hogy az Alkonyat filmek rendezője képes lesz megfelelő módon ledirigálni egy életrajzi fimet Julian Assange-ról. Kicsit más műfaj, ami egy kicsit már kalibert kívánt volna. Egy jobb rendezővel valószínűleg egy klasszissal jobb film születhetett volna a nem túl acélos forgatókönyv ellenére is. Így viszont marad a szomorúság: kárba veszett ragyogó színészi alakítások, kidobott pénz, gyenge film.

Kizárólag Benedict Cumberbatch fanoknak ajánlom megnézésre, és nekik is csak akkor, ha már tényleg nincs jobb dolguk.

5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr605811739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

obscuriloquium 2014.02.13. 12:47:51

Hajaj, hány meg hány sebből vérzik ez a film... Azért nem bántam meg: ijesztő nézni, ahogy B. C. belakta a karaktert - bár sajnos az is világossá válik, hogy Assange miért is tiltakozott a forgatás elkezdésekor. Gyakorlatilag egy Bond-főgonoszt játszik el Assange összes modorosságával, egy konyhapszichologizáló, mozis látványú tévéfilmben.
Nagyjából tíz év múlva kellett volna ezt a sztorit megírni, az összes érintett memoárjából, Assange-éit is beleértve. De az is igaz, hogy akkor Cumberbatch már idős lenne a szerephez, szóval legalább ennyit nyert a világ a dolgon...

FilmBaráth 2014.02.13. 13:15:51

@obscuriloquium: Hát igen, nem véletlenül Ben a kedvenc színészem:-)

obscuriloquium 2014.02.13. 13:46:16

@FilmBaráth: Csatlakozom! :-) (Azért még mindig morgok egy kicsit amiatt, hogy miért kellett ezt az elképesztően összetett figurát egy Bond-főgonosz szintjére süllyeszteni. Legyen bármilyen tehetséges, a forgatókönyv sekélyességét most még úgy sem sikerült megmentenie, mint a Star Trekben. És ebben is Assange-nak lett igaza, úgy látszik.)

FilmBaráth 2014.02.13. 14:08:55

@obscuriloquium: Hardcore Star Trek fanként ellent kell mondanom neked. A forgatókönyv szerintem a sorozathoz képest egyáltalán nem volt sekélyes, csak a 2. a 4. részt írták meg ennél jobban.:-)
Assange valóban egy nagyon összetett és érdekes figura, és én sem értem, miért butították le ennyire.

obscuriloquium 2014.02.13. 14:21:04

@FilmBaráth: Hm, ez érdekes. Én valóban nem vagyok trekkie (láttam pár részt az Original Seriesből, és aranyosnak találtam, de ennyi), viszont amennyire emlékszem, az Into Darknesst a külföldi trekkie-k nagy része is utálta. Bevallom, én eléggé alulírtnak találtam ezt a Khant, ehhez képest csoda, hogy milyen karizmatikus ellenfelet hozott ki belőle. Leginkább miatta néztem meg még egyszer (és még egyszer); csak azt bánom, hogy nem ragaszkodtak a cím implikációihoz. Ehelyett a konteós, "9/11 truther"-ízű sztori helyett megnéztem volna egy űrbe helyezett Heart of Darkness - Apocalypse Now-t. Gondolj bele, milyen jó lett volna Brando szerepében! :-)

FilmBaráth 2014.02.13. 14:43:31

@obscuriloquium: A Star Trek sagának mindig is az volt a gyengéje, hogy a főgonoszok rémesen rosszul lettek megírva. Főként azért, hogy ne homályosítsák el nagyon a hős kapitányt és persze Spockot. Ennél már csak az volt rosszabb, hogy a megfelelő színészt sem tudták soha kiválasztani (ez alól két kivétel van: Ricardo Montalban és Ben - mindketten Khant játszották:-))
Én imádtam az Into Darknesst - habár nem tudom elégszer elmondani, hogy az én Kirk kapitányom Willam Shatner, Spock pedig Leonard Nimoy, az új legénység pedig (Karl Urban és Simon Pegg kivétel) a matiné kategóriába tartozik.
Belegondoltam - fantasztikus lett volna!:-)Azért így is jót rosszalkodott:-)

obscuriloquium 2014.02.13. 14:49:57

@FilmBaráth: Közben belegondoltam, és még egy szép nagy pluszpontot kiosztok az Into Darknessnek, mégpedig a látványért (az a vörös növényzetű bolygó az elején, és a sáfránysárga ruhájú őslakosok, valami szemkápráztató volt), de még inkább a jelmezekért. Talán egy olyan ruha se volt, amit ne vettem volna fel szívesen (és persze ami ne állt volna nekik jól).
Pegg, Pegg, az egy gonosz ember. :-) Gondolom, te is hallottál a neutronkrém-sagáról...

FilmBaráth 2014.02.13. 15:21:32

@obscuriloquium: Igen, hallottam a neutronkrém merényletről. Peggről lévén szó, egyáltalán nem lepődtem meg:-)
Na és persze az Enterprise kiemelkedése a habokból is könnyet csalt minden trekkie szemébe:-)

obscuriloquium 2014.02.13. 15:25:11

@FilmBaráth: Az Enterprise kiemelkedése? Miért?

FilmBaráth 2014.02.13. 15:47:50

@obscuriloquium: Hagyomány, hogy minden filmben premier planban, fenségesen vonul ki az űrdokkból az Enterprise (megfelelő zenével kísérve természetesen), ez a kezdete annak, hogy a legénység elindul a világűr meghódítására, oda, ahol ember még nem járt, és ez olyan felemelő érzés, hogy minden hardcore trekker azonnal elkezd könnyezni:-) A tengerből eddig még nem emelkedett ki az űrhajó, de az érzés ugyanaz.:-)
Természetesen a telefonom háttérképén az Enterprise található, teljes pompájában:-)
Fannak lenni nem mentség, hanem állapot:-)

obscuriloquium 2014.02.13. 15:52:11

@FilmBaráth: Ja, hogy ezért... Nem is tudom, miért nem jutott eszembe. Talán nem néztem elég TOS-részt. :-)
Jaj, ne is mondd a többit. Rajongónak lenni annyi, mint függőnek lenni (máris elpirultam)...

obscuriloquium 2014.02.25. 14:29:54

Hát ezen a sommás kritikán jót nevettem. Talán az is fog, aki még idetalál.

www.theguardian.com/tv-and-radio/2014/feb/22/fifth-estate-out-on-blu-ray
süti beállítások módosítása