Stuart: Visszapörgetett élet  / Stuart: A Life Backwards (2007)
2013. december 16. írta: FilmBaráth

Stuart: Visszapörgetett élet / Stuart: A Life Backwards (2007)

stuart7.jpgBenedict Cumberbatch és Tom Hardy vitathatatlanul a legjobb angol színészek a saját nemzedékükben. Ma már mindketten sztárok, de néhány évvel ezelőtt ők is csak feltörekvő tehetségek voltak. Miután már mindkettőjüket láttam különféle szuper és agyonhype-olt filmben, gondoltam, megnézem, milyenek, amikor nincs körülöttük körítés, egy low-budget filmet kerestem a közelmúltból, amelyben mindketten szerepelnek. Meg is találtam azt a tévéfilmet, amit kerestem, és csak annyit tudok mondani: nekem jobban tetszettek a fiúk ebben a művészfilmben, mint bármelyik mostani mozisikerben, remélem, előbb-utóbb újra láthatom őket hasonló alkotásban.

A film igaz történetet dolgoz fel, egy Stuart nevű hajléktalan fiú sorsát ismerhetjük meg belőle. Egy fiatal író, Alexander Masters (Benedict Cumberbatch) éppen pénzzavarba kerül, ezért elvállal egy munkát egy hajléktalanokkal foglalkozó szervezetnél. A szervezet vezetőit letartóztatják, Alexander csatlakozik a mozgalomhoz, amely ki akarja szabadítani őket. Így találkozik Stuarttal, a hajléktalan fiúval (Tom Hardy), aki kicsit furcsán jár és beszél, ugyanakkor érdekes figura. Az ő ötlete az, hogy a belügyminiszter irodája elé szervezzenek egy hajléktalan tüntetést, ami ugyan kudarcba fullad, de Alexander és Stuart lassan, de biztosan barátok lesznek, és az író úgy dönt, hogy  a hajléktalan fiú van olyan különleges egyéniség, hogy könyvet írjon róla. Lassan bontakozik ki előttünk Stuart drámája, megtudjuk, hogyan lett az, aki, súlyos családon belüli erőszakra derül fény, ami iszonyatos agressziót szült az izomsorvadásban szenvedő fiúban.

 

Egy kicsit lassú a történet folyása, néhol a tipikus angol tévéfilmekre jellemzően dögunalmas párbeszédeket kell végigszenvednünk, de összességében egy meglepően erős drámához van szerencsénk, ami ha katarzist nem is okoz, de letaglóz rendesen. A középosztálybeli fiatal író és hajléktalan fiú valószerűtlen barátsága nem hétköznapi helyzeteket okoz, mindketten sokat tanulnak egymástól. A forgatókönyv nagyon jó volt, tökéletes ritmuban ismerjük meg Stuart élettörténetét, aki érzelmek nélkül, tényszerűen meséli el a sorsát, éppen ezért tud nagyon erősen hatni a szöveg. Mindeközben figyelemmel kísérhetjük Alexander jellemfejlődését is, akinek Stuart hatására megváltozik az életszemlélete. A karakterek nagyon jól meg lettek írva, a rajzolt jelenetek viszont sokat rontanak a filmen, talán más megoldást kellett volna választani, de legalább próbáltak eredetiek lenni az alkotók, csak nem sikerült nekik igazán. Egy nagyon komoly problémára, a családon belüli erőszakra hívja fel a figyelmet a film, és arra, hová vezet az, ha senki nem törődik az áldozattal. Mindezt főleg szöveggel és színészi játékkal mutatják be, elkerülik a felszínességet, igazi drámát láthatunk. 

stuart2.jpgTom Hardy egyszerűen zseniálisan játssza el Stuartot, őrült dühkitörései már előrevetítik a Bronsonban tőle látható alakítást, ugyanakkor képes megmutatni a karakter minden mélységét, nem is szólva a teljesen hiteles beszédmódról és a testtartásról. Több jelenetben is lejátssza Cumberbatch-t, aki hozza a tőle megszokott szintet, de határozottan halványabb az alakítása, mint Hardyé. 

David Atwood jól, de nem kiemelkedően rendezte meg a filmet, igazából a színészi alakításoknak és forgatókönyvnek köszönhető az erős drámai hatás, a vágások nem mindig sikerültek tökéletesre, időnként ellaposodik a film, de összességében nagyon is figyelemre méltó alkotásról van szó.

Nem könnyen emészthető a film, de érdemes adni neki egy esélyt, ha igazán jó színészi alakításokat és erős drámát szeretnénk látni.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr205690081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sil 2013.12.16. 19:26:30

Pont akartam mondani, hogy ebben nézd meg Tom Hardy-t, ha igazán jó alakítást akarsz tőle látni. (Az viszont elég fura lett volna, ha Benedict lejátszotta volna Tomot a vászonról, amikor az ő szerepe a külső megfigyelő, akinek a szemén keresztül megismerjük Stuartot, itt nem ő van a középpontban...) A rajzolt részek tényleg elég bénák, de mivel ez egy igaz történeten alapuló film, és az igazi Alexander Mastersnak is volt beleszólása a dolgokba, felhasználták a könyve illusztrációit is.

FilmBaráth 2013.12.16. 20:22:04

@Sil: Ben a kedvenc színészem, nézd el nekem, hogy alapból elvárom tőle, hogy mindenkit lejátsszon a vászonról:-).
Köszönöm a rajzolt részekre vonatkozó infót!
Nagyon örülnék, ha felhívnád a figyelmem olyan filmekre, amelyeket érdemes megnézni, előre is köszönöm! :-)

Sil 2013.12.17. 01:36:09

@FilmBaráth: nekem is Ben a kedvencem, láttam minden filmjét, ami csak hozzáférhető. Nem tudom, miket láttál tőle, átfutottam most, amiket eddig említettél, de van még, amit érdemes megnézni, röviden pár:
- A Frankensteinből az a verzió, ahol ő a Creature: láttam, hogy a másikról már írtál, de szerintem még mindig ez a legjobb alakítása. Most csütörtökön ismétlik az Urániában, már vagy hatodszor fogom megnézni...
- Van Gogh: Painted with Words: egy dokumentumfilm Van Gogh életéről a levelei alapján, ahol nem egy száraz életrajzot kapunk vagy valami hollywoodizált sztorit, hanem maguk a levelek elevenednek meg. Benedict játssza Van Gogh-ot, szokás szerint zseniálisan, különösen az elmegyógyintézetes jeleneteknél.
- Third Star: ez egy kis költségvetésű független film, közvetlenül a Sherlock előttről. Benedict egy halálos beteg fiatalembert játszik, aki a barátaival túrára indul, hogy még egyszer utoljára láthassa a kedvenc helyét, a Barafundle-öblöt. Vannak benne ökörködős, vicces részek is, de a végéhez ajánlott kikészíteni a százas papírzsepit...
- To the Ends of the Earth: minisorozat William Golding regénytrilógiája alapján. Egy zöldfülű ifjú arisztokrata Ausztráliába indul, ahol a keresztapjának köszönhetően egy zsíros kormányzati állás várja, a többhónapos hajóút során pedig naplót vezet. Első ránézésre egy kosztümös-romantikus-hajós filmnek tűnik, de valójában egyszerre fejlődésregény és társadalomkritika, és a hosszú összezártság és a nehézségek elég hamar kihozzák az utasokból az állatot (Goldingnál ez visszatérő téma, lásd Legyek Ura). A főszereplő fiatalember, akit Benedict játszik, eleinte nem valami szimpatikus karakter, de az út során sokat tanul. (Érdekesség, hogy ennek a sorozatnak a forgatása során történt az a bizonyos elrablásos sztori, amikor Ben majdnem meghalt, és amit az újságírók újra meg újra előszednek.)

FilmBaráth 2013.12.17. 07:58:04

@Sil: Az Urániába sajnos nem tudok elmenni, de az általad említett filmeket záros határidőn belül meg fogom nézni!
Egyébként szerintem is a Frankensteinben volt a legjobb, ami nem csoda, inkább színpadi színész, persze filmen is remek, de azért az az ő igazi közege.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.08.01. 14:44:57

Alapvetően hasonlóan gondolkodom a filmről, nekem szerintem konkrétan az volt a bajom vele, hogy tipikusan az a fajta alkotás, amit megnézel, hümmögsz egyet és aztán mész tovább. Nagyon erős dráma (vagyis inkább tragédia, mert azért ahhoz nincs elég jól megírva, hogy drámaként működjön) van benne, de igazából tényleg annyi csak a konklúzió, hogy a családon belüli (de igazából mindenfajta) erőszak rossz dolog. Nincs semmi, ami engem kívülállóként ebben megragadjon, mondjon számomra is valamit, mintha egy játékfilmesített dokumentumfilmet láttam volna. Részemről olyan 7-7,5/10 a mű.
süti beállítások módosítása