Sorozat: Sherlock 3. évad
2014. január 17. írta: FilmBaráth

Sorozat: Sherlock 3. évad

sherlok.jpgMoriartynak igaza volt: unalmas vagy te, középszerű Sherlock Holmes!

Talán az volt a baj, hogy túlságosan vártuk, talán túl sokáig, talán túl nagy volt a hype, törvényszerű volt a csalódás. De akkor is fáj, nagyon fáj...

Ott hagytuk abba, hogy zseniális detektívünk jól életben maradt a látványos halál után, és mindenki várta az őrületesen csavaros megoldást erre a rejtélyre. Mark Gattis és Steven Moffat a sorozat sikere után kapott egy rakás pénzt a folytatásra, ami nem baj, viszont óriásiak voltak az elvárások is, mind a rajongók, mind pedig a befektetők részéről. Mit tett a sikerpáros? Hát, nem azt, amit talán jogosan elvárhattunk volna tőlük, azaz a karakterek és a zseniális nyomozások, és az egyedi atmoszféra marad, csak a kiállítás lesz pazarabb. Nem, biztosra mentek, és ennél nincs rosszabb, mert az megöli kreativitást, amit a sorozat lelke volt korábban. Elővették a dr. Who-nál már bevált receptet, és megpróbálták ráhúzni a Baker Street lakóira. Nem mondanám, hogy fényesen sikerült a kísérlet.

 

Az első rész maga a sokk: ott ülsz a székben, tűkön ülve várod, hogy megtudd végre, hogyan vágott át mindenkit Sherlock Holmes. Aztán ha ezen túlestünk, menjünk gyorsan nyomozni, ájuljunk be újra kedvenc nyomozónk csavaros eszén, kapjuk el a rossz fiúkat, és örüljünk. Mit kapsz helyette? Egy szépen fényképezett és egészen jól vágott katyvaszt, ami kábé arról akar szólni, hogy Sherlock él. Köszi, tudjuk, miért kellett erre elvesztegetni egy teljes epizódot? Ráadásul olyan harmatgyengére sikeredett a nagy páros nagy találkozása, hogy majdnem elsírod magad. És ha ezt is túlélted, dühönghetsz azon, hogy semmi érdekes nem történik a teljesen szétesett történetben. Persze van néhány  nagyon jó poén, nem kevés bennfentes humorral (pl. Freeman valódi felesége játssza a feleségét, Ben valódi szülei játsszák a szüleit, stb.), de ez nagyon kevés, nem kárpótol semmiért. Padló, kész, vége. 

Ennek az állapotnak megvan az az előnye, hogy a második résznek már félve állsz neki, nem sok elvárásod van, és ezért kellemesen meg tudsz lepődni azon, hogy határozottan javult a helyzet. Na nem sokat, a közelében nincs a második évadnak, de arra azért elég, hogy örülj annak, milyen szép esküvője volt Johnnak, jókat tudsz nevetni Sherlock beszédén (aztán egy idő után elkezded unni, mert teljesen feleslegesen húzzák, mint a rétestésztát), végre van egy jó kis gyilkosság, valami nyomozásszerűség is történik. De a történet még mindig harmatgyenge, Sherlock karaktere összevissza bolyong, nagyon nem talál magára, az új főgonosz még mindig csak távolról szemlélődik, nincs meg a feeling, és bár jókat nevetsz Sherlock és dr. Watson kilengésén, nem jön szívből az a kacaj.

A harmadik részre már belenyugodtál, hogy legjobb esetben is csak középszert kapsz, ezért ismét kellemesen meglepődsz, hogy az előző részhez képest mekkora a javulás. Ha nem láttad volna az első két évadot, még örülnél is ennek, de így csak szomorúan nézed, hogy Sherlock újra drogfüggő lett (de legalább Molly jól felpofozta helyettünk ezért), mert unatkozik (nincs ezzel egyedül, sajnos...), és még cigizik is. Azt már talán mondanom sem kell, hogy barátnője is van (nem kell sírnia a rajongóknak, nem komoly az ügy), jó és érdekes főgonosza és izgalmas esete viszont továbbra sincs neki. De legalább megtudtuk, hogy a Maryvel nem árt vigyázni. Már éppen szomorúan sóhajtasz a végén, de az utolsó néhány perc újra visszaadja az életkedvedet....

 

sherlock 2.jpgDoyle szelleme nagyon távol került a sorozattól, Sherlock karaktere csetlik-botlik, nem találja saját magát. Technikailag sokkal jobb ez az évad, mint az előző kettő, fantasztikusak a képek és a vágások. Cumberbatch továbbra is remek, Freeman szintén. De mivel nem sikerült egy ütős főgonoszt és épkézláb történeteket találni, valamint a forgatókönyv közel sem olyan szellemes és csavaros, mint korábban, ezért hatalmas csalódás az évad. Ha az utolsó perceket nem láttam volna, azt mondanám részemről vége a történetnek, a továbbiakban nézze a sorozatot, aki akarja, de mivel a játszma még közel sem ért véget, csak annyit mondanék, felejtsük el gyorsan ezt a fiaskót, Sherlock megérdemel még egy esélyt!

Fájóan közepes, gyenge folytatás, amiből remélhetően tanulnak az alkotók, mi pedig reménykedjünk abban, hogy visszakapjuk a régi Sherlockot a következő évadban!

6/10

A Sherlock teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr885761843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koho 2014.01.17. 13:48:48

Az első résznél kiakadtam. A második résznél csak néztem.
A harmadik résznél leesett, hogy Moffat megint hülyére vett mindenkit.

A harmadik részben volt pár kavarás, hát még a finálé.
Azóta is röhögök, hogy a comic conos panelen is hülyére vett minden rajongót, mikor arról dumált, hogy ugyanmár miért élte volna túl mindenki. S szó szerint hülyének nézett mindenkit aki ezt firtatta. :D

Nyílméregbéka 2014.04.19. 03:00:11

Szerintem meg baromi jó évad volt. A másodiknál mindenképpen jobb.
süti beállítások módosítása