10 alulértékelt színész
2014. június 14. írta: FroG

10 alulértékelt színész

Aki régebb óta követi figyelemmel a blogunk, annak már feltűnhetett, hogy feladtuk az autonómiánkat hogy egyfajta missziónknak tekintjük azt, hogy ismeretlen és méltatlanul mellőzött filmekre hívjuk fel a figyelmet. Azonban nemcsak a különböző alkotásokkal vagyunk így, hanem a bennük szereplő színészekkel is, a kettő pedig sok esetben kéz a kézben jár. Így ketten (FroG&danialves) arra a feladatra vállalkoztunk, hogy 10 olyan művészt soroljunk fel, akiknek a maguk kvalitásaihoz képest meglehetősen kevés hírnév és elismerés jutott ki. Mivel ez skálaszerűen nehezen mérhető, éppen ezért sem sorrendiséget nem tartanánk, és még kevésbé kiáltanánk ki őket a legalulértékeltebbnek. 

Alexander Skarsgard

skar.png

Nem véletlenül aposztrofáltam egyszer a skandináv Kevin Spacey-ként, ugyanis hozzá hasonlóan már egészen fiatal korára kifejlesztette azt a képességét, hogy csak kiváló filmekben szerepel. Persze a tavalyi The East - What Maisie Knew - Disconnect trió csak feleennyit érne, ha nem nyújtott volna bennük kiváló alakításokat. A hátborzongató megjelenésű terroristától a kissé határozatlan zenészig minden karakterét kiválóan jelenítette meg.

Ahol érdemes lesz rá odafigyelni: a Hidden című horrort elsősorban miatta várom, illetve nagy lehetőség lesz számára a kitörésre, hogy 2016-ban ő játszhatja el Tarzant. (danialves)

Michael Shannon

shannon.png

Shannon tipikusan az a színész, akit bár dicsérnek a kritikák és legtöbbször valóban brillírozik, a filmjei többségében nem az ő neve ugrik be az embereknek először. Pedig megérdemelné a figyelmet, hisz például a Take Shelter című alkotásban is maradéktalanul megmutatja, nem feltétlen muszáj egy drámai szerep kedvéért ordítani és ripacskodni, hanem finom eszközökkel is elérhető a kívánt hatás. Kiemelendő még többek között az Acélemberbeli alakítása, amellyel úgy mosta fel az egész stábbal (beleértve a színészektől kezdve a szegény portásig) a padlót hogy öröm volt nézni.

Ahol érdemes lesz rá odafigyelni: Nem sok nevével fémjelzett film kerül a közeljövőben a mozikba, de érdemes kiemelni a 99 Homes című filmet, amelyben Andrew Garfield oldalán fog alakítani. (FroG)

 

Emile Hirsch


hirsch.png

Bevallom, nem gondoltam volna, hogy az Alpha Dog és az Út a vadonba után ez a tehetséges fiatalember visszasüllyed az ismeretlenségbe, azonban kisebb független darabokon és B-filmeken kívül nem igazán találták meg őt a szerepek az utóbbi időben. Természetesen a Killer Joe-ban vagy a Twice Bornban így is brillírozott, A túlélő pedig talán segít neki végre visszakerülni a térképre.

Ahol érdemes lesz rá odafigyelni: A Ten Thousand Saints című drámában Hailee Steinfield, Asa Butterfield és Ethan Hawke oldalán mutathatja meg, hogy legalább annyi hírnevet megérdemel, mint a szóban forgó 3 kollégája. (danialves)

 

Vincent Cassel

cassel.png

A jó öreg Vincent picit kilóg a sorból, hisz neki papíron óriási áttörést hozott a 2010-es Fekete Hattyú, amelyben valóban brillírozik, azonban pontosan ő az a személy, aki megérdemelné azt is, hogy a legnagyobbak között tartsuk számon. A francia színész ugyanis kellő mértékkel tud bánni a kifinomultsággal (a már említett Fekete Hattyú) és az önmagából kifordult jellemelemekkel is, utóbbira tökéletes példa a Visszafordíthatatlanban nyújtott, állhatatos és lehengerlő kisugárzású alakítása. De emlékezetes karaktert hoz a Gyűlöletben és a Halálos közellenségben is.

Ahol érdemes lesz rá odafigyelni: A Child 44 című Daniel Espinosa-dráma egy nagyszerű alkotásnak ígérkezik, amelyben Cassel olyan színészekkel dolgozik majd együtt, mint Noomi Rapace, Tom Hardy és Gary Oldman. (FroG)


Daniel Brühl

brühl.png
Nem dicsekedhetek azzal, hogy túl sok alakítását láttam volna, azonban vele kapcsolatban az a helyzet, hogy már a Hajsza a győzelemért bőven elég ahhoz, hogy alulértékelt színésznek tartsam. Az év egyik legjobb alakításával csak egy Golden Globe jelölésre futotta.

Ahol érdemes lesz rá odafigyelni: Anton Corbijn A Most Wanted Man című Le Carré-adaptációjában tűnik fel idén, egy igazi sztárparádé (Wright, MacAdams, Seymour Hoffman, Dafoe) részeként. (danialves)


Guy Pearce

pearce.png
Egy színész talán nem álmodhat szebb „berobbanást”, mint amellyel Guy Pearce a felszínre került; az ausztrál aktor előbb a Szigorúan bizalmas című sikerfilmben, majd később Chris’ Nolan Mementojában is kulcsfontosságú szerepet játszott, azonban a valódi sikerek azóta is elkerülték. Pedig megérdemelné a csillogást, hisz rengeteg nagyszerű produkcióval árasztotta el a nézőket, elég ha csupán A jóslatot, az Animal Kingdomot vagy a Fékezhetetlen gonosz karakterét emelem ki, de neki köszönhetjük a Vasember 3 egyik emlékezetes szereplőjét is.

Ahol érdemes lesz rá odafigyelni: Shannon-hoz hasonlóan vele kapcsolatban sem dúskálunk a filmhírek között, azonban a mozi nézők hamarosan megkaphatják a Cannes-ban agyon dicsért The Rover című poszt-apokaliptikus thriller-drámát. (FroG)

 

Sharlto Copley


copley.png
Egészen hihetetlen az ő története, ahogyan producerből, szakmai szempontból iskolázatlanul lett színész Blomkamp instant klasszikusával. Mondhatni, olyannyira hihetetlen, hogy a dél-afrikai rendezőn kívül mások nem is igazán foglalkoztatják, így az ő filmjein kívül szerepeket is inkább csak olyan másodvonalas produkciókban kap, mint az Oldboy vagy a Europa Report. Pedig idáig minden alakítása emlékezetes volt, de úgy néz ki, maximum csak engem győzött meg ezzel.

Ahol érdemes lesz rá odafigyelni: 2015-ben a Chappie-ben asszisztálhat ahhoz, hogy Blomkamp jóvátegye az Elysiumot. (danialves)

 

Wes Bentley

bentley.png
Bentley karrierje – hasonlóan Pearce-éhez – hatalmas robbanással indult: első fontos szerepét az Amerikai szépség című alkotásban kapta, amelyben rendkívülien játszotta az érzékeny, de a világ legapróbb örömeit is felkutatni akaró fiú karakterét (ki ne emlékezne arra az ominózus zacskó-jelenetre?). Ezek után azonban pályája lefelé ívelt: néhány kevésbé fontos mellékszerepen kívül szinte semmiben nem láthattuk. 2012-ben azonban újra a nagyérdemű elé került: ő formálta meg Seneca Crane karakterét az Éhezők viadala első felvonásában.

Ahol érdemes lesz rá odafigyelni:  Ha a hírek igazak, idén két nagyszerű rendező filmjében is feltűnik:  a Terrence Malick által dirigált Knight of Cups stáblistáján is megtaláljuk a nevét (egyelőre), valamint az év egyik legnagyobb dobásában, Nolan-féle Interstellarban is jutott neki egy szerep. (FroG)

 

Paul Dano

dano.png
Az örök mellékszereplő, aki azonban minimális játékidővel is mesteri alakításokra volt képes a Little Miss Sunshine-től a Fogságbanig. Szerencsétlenségére azonban mindig volt, aki elhomályosítsa, legyen szó az Oscart érdemlő Daniel Day-Lewisról a Vérző olajban, vagy éppen Michael Fassbenderről a 12 év rabszolgaságban. Ennek ellenére, avagy éppen ezért szerintem csak idő kérdése, hogy mikor kerül ő a rivaldafénybe.

Ahol érdemes lesz rá odafigyelni: A rengeteg mellékszerep után idén egy Brian Wilson-biopic főszereplőjeként hívhatja fel magára a figyelmet (danialves)

 

Ben Whishaw

whishaw.png
A mostani 30-as színészkorosztály egyik legnagyobb tehetsége az a Ben Whishaw, akivel az egyszeri néző többek között a Parfüm c. krimi-thillerben vagy a 2012-es Felhőatlaszban találkozhatott, ő volt Q megformálója is a szintén tavalyelőtt mozikban futó Skyfallban, de nagyot „durrantott” a 2007-es I m Not There című Bob Dylan életrajzi filmben is. Whishaw ezekben a művekben rendkívüli sokoldalúságról tett tanúbizonyságot: a sztoikus karakterektől kezdve egészen a vérgőzös gyilkosig mindenféle jellemet képes volt színnel, dinamikával és fiatalos tehetséggel megtölteni.

Ahol érdemes lesz rá odafigyelni:  Ha minden igaz, idén már nem találkozunk vele a vásznakon, azonban a pletykák szerint jövőre megkapjuk Giorgos Lanthimos (Dogtooth,Alps) – előreláthatólag – különös stílusegyvelegét, amelyben Whishaw mellett emlegetik még Léa Seydoux, Collin Farrell és Rachel Weisz neveit is.  (FroG)

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr896264157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.06.14. 12:53:43

+ Ben Foster!

Amúgy fasza lista, jó nevekkel.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2014.06.14. 12:57:55

J.K. Simmons! És szóljatok már ennek a lisztes gyereknek, hogy ne trollkodja szét a cikket!

Tibi5000 · http://sport-kiraly.blog.hu/ 2014.06.14. 13:14:11

Jó lista lett, Wes Bentley tényleg nagyon elveszett az utóbbi időkben, ráadásul drogproblémái is vannak.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.14. 13:20:39

@lisztes: @REMY: Rockwellről meg Fosterről én személy szerint már megemlékeztem egy korábbi posztban, úgyhogy csak az önismétlés elkerülése végett maradtak ki. Ld.
smokingbarrels.blog.hu/2012/09/29/a_legjobb_b-listas_szineszek

Razzul 2014.06.14. 16:14:57

@danialves: Legyél olyan szíves ne reklámozd itt a szar blogodat. Köszi!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.14. 16:17:44

@Razzul: Most mit csináljak, ha egyszer kell a pénz?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.14. 22:13:28

@REMY: Mármint? Most viccen kívül nem értem hogy jött. :D

Crimson 2014.06.15. 17:33:51

Alexander Skarsgard a The East-ben tényleg nagyon jó volt. Az öccsét in nagyon bírom, a Vikingekben ő játsza Flokit.

Vincent Cassel filmjei közül nekem a Farkasok szövetsége és a Bíbor folyók maradtak még meg nagyon.

Daniel Brühlt láthattad még a Becstelen brigantikban is, vagy a Goodbye Leninben.

Sharlto Copley meg szerintem is zseniális, emlékszem, a District 9-ban a film feléig nem voltam hajlandó elhinni, hogy ez a fazon a főszereplő, annyira fájóan hétköznapi volt.

Jó kis lista, köszi.

UTurn 2014.06.15. 18:04:07

Michael Shannon kapcsán ne felejtsük el a Boardwalk Empire-t.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.06.15. 18:37:26

Az Elysiumban Sharlto Copley volt számomra a főszereplő, amennyivel jobb volt ott a többieknél... :)

Rebelde 2014.06.15. 18:42:51

paol dano a vérző olajban zseniális volt, vártam is, hogy felkapják...

Kolléga 2014.06.15. 19:47:05

A sztárolt Benedict Cumberbatch és Tom Hardy mellett még van néhány rendkívül tehetséges és alul értékelt színész van ebben a korosztályban, mint a nagyszerű Ben Whishaw.

spinat 2014.06.15. 20:13:12

@Crimson: a Dobbermant láttad? A psoztról meg, hogy mondjuk aki szerint Casselnek 2010-ben jött az áttörés...

Dr_utcai_arcos 2014.06.15. 21:06:31

Azt se tudom kik ezek O.o.... (Cassel-t alulértékelt színészként számon tartani?? @spinat: és nem csak a Dobberman miatt, hanem általában is. Guy Pierce?? (nekem még az Időgépben is tetszett.)

Razzul 2014.06.15. 21:15:25

@Dr_utcai_arcos: Egy-kettőt azért illik ismerni közülük a komolyabb filmrajongóknak. Ha többet nem is legalább azt, hogy Stellan Skarsgardnak van egy fia, aki szintén színészkedik. =)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.06.15. 22:22:13

@spinat: Azért attól fogva lett Cassel neve rendkívül ismert filmes-körben, ugyanakkor már a Gyűlöletben és a Visszafordíthatatlanban is nagyot játszott. ;)
@Dr_utcai_arcos: Alulértékelt, jóval több díjat és jelölést érdemelne.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.15. 22:47:37

@Dr_utcai_arcos: Guy Pearce-nek nagyon kevesen jegyezték meg a nevét. Szó szerint. ;)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.16. 08:22:15

cassel szereplését ezen a listán nem egészen érzem indokoltnak.
Hol alulértékelt?

spinat 2014.06.16. 09:09:09

@FroG: Soroljam a 2010 elötti filmjeit a fösodorból? 2 Ocean´s film, Bíbor folyók, Elizabeth, Jean D'Arc, Brotherhood of the Wolf. Ezek azért nem a futottak még kategóriában mentek. Én nem vagyok nagy filmes, de azért már 2010 elött is ismertem a nevét.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.06.16. 10:26:01

@spinat:@doggfather: Egy szóval nem mondtuk hogy ismeretlen, a lista olyan színészekről szól, akik többet érdemelnek annál, mint amit kaptak. Akár díjak/jelölések tekintetében (mint pl. Cassel), akár emlegetés szempontjából.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.16. 10:55:28

@FroG: többször díjazták, otthon is, külföldön is, szerepelt amcsi és európai sikerfilmekben is. írt, rendezett, producerkedett. hogy érdemelne többet?!

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.06.16. 11:02:57

@doggfather: Sorolj már fel kérlek néhányat azok közül a fontos díjak közül, persze az imdb segítsége nélkül, mert az úgy nem ér. Rendezett és írt egy rövidfilmet, producerkedett néhány kevésbé fontos alkotásnál, szóval kérlek ne tégy már úgy, mintha ezek miatt tartozna a legnagyobbak közé.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.06.16. 11:05:20

@doggfather: Továbbra is azt mondom - ez az előbb kimaradt - hogy Cassel azon a pár kisebb és közepesebb jelölése/díja , na meg persze a Golden Globe mellé megérdemelt volna minimum egy Oscart is. Ezért került fel a listára.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.16. 11:37:34

@FroG: kérlek ne tégy már úgy, mintha csak 2 kategória lenne a legnagyobbak, meg az alulértékeltek.

Ha végignézel a karrierjén, akkor egy tisztességes, egész jól választó és világszerte ismert francia színész képe tűnik fel. Nem több, DE nem is kevesebb.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.06.16. 11:48:57

@doggfather: Attól függetlenül, hogy nem ez a két kategóra van, Cassel vitathatatlanul a legnagyobb aktív színészek közé tartozik. Vitatkozhatunk ezen, de sokan nem tartják ennyire őt, szerintem pedig a legnagyobb elismeréseket is megérdemelné.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.16. 13:31:05

@FroG: azon egy perci se vitatkozok, hogy a csávó zseniális, én direkt keresem a filmjeit.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.06.16. 13:42:16

@FroG: Ráadásul az nem is az a Golden Globe, hanem valami olasz díj, amit így hívnak. :D

kvadrillio 2014.06.16. 14:43:02

Alex......a többi futottak méééég.....:)

kvadrillio 2014.06.16. 14:44:04

@kvadrillio: csak az elsőnek van kisugárzása.......a többi csak tingli-tangli.......:O)

mildi 2014.06.16. 15:53:38

személyes kedvenceim egyike: Robert Carlyle
süti beállítások módosítása