A kaméleon: Christian Bale (1974 - )
2014. február 16. írta: FilmBaráth

A kaméleon: Christian Bale (1974 - )

christian bale_1.jpgVajon kinek támadt az a hihetetlenül nőellenes ötlete, hogy az összes jó pasit elcsúfították az Amerikai botrányban? Sokkot kaptam, amikor megláttam a sármos színészt a filmben. Utoljára Batmanként volt hozzá szerencsém, fel sem ismertem hirtelen, annyira megváltozott akkori külsejéhez képest. Néhány perc múlva ez már természetesen nem számított, mert akkor már az alakítására figyeltem, de akkor is!  Bár nem tudom, miért lepődtem meg, A gépészhez képest ez semmi nem volt, abban legalább. annyira lefogyott a szerep érdekében, mint Fassbender Az éhséghez. 

Nem hétköznapi figura, hihetetlenül magas gázsit utasított vissza, mert nem akart újra Batman bőrébe bújni. (Megkaptuk helyette Afflecket, hurrá, azt a filmet sem fogom megnézni, az is biztos!). Úgy lett világsztár, hogy nem adta a nevét gagyi filmekhez, bátran kísérletezett, nem félt attól, hogy sérül az imázsa, vagyis igazi színész, akiből nagyon kevés akad Hollywoodban. Nem gondolom, hogy idén megkapja az Oscart, de már van neki egy, és még nagyon fiatal, rengeteg ideje van, hogy gyarapítsa a gyűjteményt.

 

Nem hétköznapi családban született, édesanyja cirkuszban dolgozott, édesapja pilóta volt, sokat költöztek gyerekkorában. Három lánytestvérrel büszkélkedhet: Erin zenész, Sharon számítógépes szakember, Louise rendező/színésznő (együtt játszottak a Ripacsokban).

Nagyon fiatalon nyilvánvalóvá vált a tehetsége, a londoni West Enden is fellépett. 1987-ben 4000 gyerek közül választották ki A nap birodalma című Spielberg film főszerepére. Az alkotást 6 Oscar díjra jelölték, és olyan partnerekkel szerepelhetett a vásznon, mint John Malkovich vagy Miranda Richardson.

A következő szerep sem volt éppen megvetendő: Kenneth Branagh V. Henrikjében tűnt fel olyan színészóriások oldalán mint Branagh és Ian Holm. Nem lehetett panasza a partnerekre a következő tévéfilmben sem: A kincses szigetben Charlton Heston, Oliver Reed vagy Christopher Lee társaságában múlathatta az időt a forgatáson.

Meglepő módon egy musical következett, a Rikkancsok, amelyben Robert Duvalltól leshetett el szakmai titkokat. Még egy film erejéig maradt a zenénél, a Szving mindhalálig nem volt rossz, de annyira jó sem, méltán merült feledésbe.

Talán elsüllyedt volna a középszerű filmek tengerében minden tehetsége ellenére, de szerencséje volt, a Kisasszonyok nagy siker lett (én a mai napig imádom a filmet, romantikus lelkületűek ki ne hagyják az életükből!), így továbbra sem felejtették el az illetékesek a nevét a szereplőválogatások során.



american psycho.jpgAz átütő sikerre azonban még várnia kellett, annak ellenére, hogy olyan filmet következtek, mint az Egy hölgy arcképe Nicole Kidman-nel, a Bálványrock - Velvet Goldmine Ewan McGregorral vagy a Szentivánéji álom Michelle Pfeiferrel és Kevin Kline-nal.


Aztán 2000-ben jött az Amerikai pszichó, és minden megváltozott, az ifjú színészt szárnyra kapta a  világhír. A Shaft és a Corelli kapitány mandolinja nem tették igazán próbára színészi képességeit, nem is voltak igazán jó filmek, de sikeresek voltak, és újabb szerepajánlatokat hoztak.

 

A 2020: A tűz birodalma sajnos nem lett maradandó alkotás, pedig olyan jó partnert kapott benne, mint Matthew McConaughey, akivel idén együtt verseng az Oscar díjért. Az Equilibrium - Gyilkos nyugalom sem egy átlagos sci-fi, a világsiker sajnos ezúttal is elmaradt.

2004-ben A gépészben aztán újra felrakta magát a térképre, közel sem csak azért érdekes az a film, mert Bale olyan rettenetesen lefogyott a szerep érdekében. 

És már el is jutottunk az ikonikus Batmanhoz. A franchise éppen hatalmas bajban volt (Clooney után ki volt már kíváncsi a cool bőregérre?), Nolannak nem világsztár, hanem jó színész kellett a főszerepre. A többi már történelem, három filmben örülhettünk a rendező-színész páros közös munkájának, hatalmas volt a szakmai és közönség siker, nem irigylem azokat, akiknek új életet kell lehelniük a karakterbe.

Két repkedés között olyan filmeket forgatott le, mint A tökéletes trükk, a Nehéz idők,  a Hajnali mentőakció, vagy Az új világ. 

Westernben is kipróbálta magát, a Börtönvonat Yumába tisztességesen összerakott remake, Russel Crowe-ra és Bale-re szavam sincs, de nekem az eredeti film (Ben Wade és a farmer - Glenn Forddal) jobban tetszett. 

Egy érdekes film, az I'm not there - Bob Dylan életei következett, amelyért Cate Blanchett-et sokadjára jelölték Oscarra, és sokadjára nem kapta meg (nem baj, majd idén!). 

Ritkán fordul elő, hogy egy színész egy időben két ikonikus figurát játsszon el, nagyon jó alakítást kell letenni az asztalra ahhoz, hogy a nézők elfogadják mindkét karakterben. Christian Bale nem szívbajos típus, bevállalta a Terminátor John Connorját a Batman mellé. Természetesen nagyon jó volt benne, és tudom, hogy bennem van a hiba, de szerintem a T2 után már csak a pénzre hajtottak a producerek, messze nem voltak már olyan értékesek ezek a filmek, mint korábban.

A Közellenségekben elvileg minden adott volt, hogy világsiker legyen: jó színészek: Johnny Depp, Bale, maffia sztori, Michael Mann sem utolsó rendező, mégis felejthető film lett belőle, sajnos.

2010-ben készült el A harcos David O. Russel rendezésében, amely meghozta végre a régen megérdemelt Oscart Bale-nek. Ebben is Amy Adams volt a partnere, akárcsak az Amerikai botrányban.


batman_2.jpgA sötét lovag:Felemelkedés volt 2012-ben az utolsó Batman film, amelyben ő játszotta a főszerepet, szépen sikerült a búcsú, Nolan nem okozott csalódást a nézőknek. 

2013-ban az Out of the Furnace-ben láthattuk, most pedig itt van nekünk az Amerikai botrány, de egyáltalán nem ücsörög a babérjain a kiváló színész, idén jön a Knight of Cups, a még cím nélküli Terence Malick Project, és persze az Exodus. Nem fogunk unatkozni ebben az évben sem, ha Bale-en múlik, az biztos!

 

Nem igazán van oda az újságírókért, a bulvársajtó azért talál rajta időnként fogást, nagy port kavart egy-két forgatási túlkapás, valamint néhány magánéleti botrány. De általában viszonylag nyugodt családi életet él feleségével (akit egykor Winona Ryder személyi asszisztenseként ismert meg a Kisasszonyok c. film forgatásán), és kislányával. Rajong a videojátékokért, imád lovagolni. Mivel édesapja környezetvédelmi aktivista volt, ezért ő is nagyon sokrétű jótékonysági munkát végez, csak ezt nem szokta nagy dobra verni, és ez így van jól.

Nemzedékének egyik legjobb színésze, tehetségén túl az átváltozó képessége a védjegye, nemcsak külsőleg tud végletesen átalakulni egy szerep kedvéért, hanem nagyon különböző karakterekben tud hiteles lenni. Már eddig is sok szép és értékes alakítással örvendeztetett meg bennünket, kíváncsian várjuk a következő filmeket!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr435783633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blacker24 2014.02.16. 19:56:30

Egy dologban vitatkoznék. A T4-ben nem volt jó. Nem illett a szerephez. Az igazán jó John Connor Edward Furlong volt. Még Nick Stahl is sokkal jobb volt szerintem mint Bale. Talán a Harcos a legjobb filmje. Az Out of Furnace pedig mérföldekkel jobb mint az Amerikai botrány. Az utóbbi első felén halálra untam magam.
süti beállítások módosítása