A harag tüze / Out of the Furnace (2013)
2014. január 12. írta: FroG

A harag tüze / Out of the Furnace (2013)

otf_1.pngScott Cooper előző (és egyben első) rendezése az az Őrült szív volt, amelyet sokan az egekig marasztaltak, bennem viszont nem hagyott igazán maradandó vagy mély nyomot, ettől függetlenül elismerendő erényei voltak. Pontosan ezért vártam az Out of the Furnace című, tavalyi filmjét, amely szereplőgárdája és története miatt igazán jó darabnak ígérkezett.

Russell (Christian Bale) , miután ittas vezetés közben autóbalesetet szenved, börtönbe kerül. Szabadulása után  élete romokban hever; apja meghalt, egykori szerelme pedig már másé. Egyedül öccse, Rodney (Casey Affleck) marad meg mellette, aki azonban egy balul elsült üzlet után eltűnik. Russell nem bízik a rendőrségben, ezért maga vállára veszi az ügyet.

Az előzetes elvárásaim a filmmel kapcsolatban nem voltak túl nagyok, csupán egy jó kis szórakozást vártam, némi drámával, karakterfejlődéssel és akciókkal nyakon öntve. Az Out of the Furnace-től ezeket maradéktalanul megkaptam, azonban a film történetén szinte végig érződik, hogy Scott Cooper inkább az egységes, viszonylag jó szintet próbálja tartani, és nem óhajt kockáztatni a film drámai elemeivel. Ebből adódóan a forgatókönyvből egy jóval meghatóbb és átütőbb, már-már valóban katartikus élményt lehetett volna elővarázsolni.

otf2.pngEttől függetlenül a film még egy valóban jó darab, hisz a kissé lassú történetvezetésével ellentétben szépen folydogál a cselekmény, és a hosszú felvezetés pedig pontosan azt a szerepet szolgálja, amit egy ilyen történettől elvár az ember: megismertet minket a testvérek kapcsolatával, lelki állapotával és jellemével, ezek tudatában pedig valóban lesz tétje Rodney eltűnésének, és nem csak legyintünk az események súlya felett.

A legnagyobb pozitívumot a sztori-építkezés mellett egyértelműen a színészi játékok szolgáltatták, hisz Christian Bale-től kezdve, Willem Dafoen és Casey Affleckken át egészen Forrest Whitakerig mindenki lubickol a szerepében (még ha néha csak fél gőzön is), a stáb legkiemelkedőbb alakjaként pedig Woody Harrelson brillírozik, aki tökéletesen hozza a mocskos, kíméletlen és utálnivaló, redneck-„főgonoszt”.

Az Out of the Furnace tehát lehetett volna jóval mélyebb és több filmélmény, azonban amit a kezünk közé kaptunk, az is elképesztően szórakoztató. Ettől függetlenül a lassabb filmek utálói kerüljék, hisz a történet valóban lassan indul be. De amikor sikerül neki, valóban teljes gázzal pörög.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr375753061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.01.19. 18:00:34

Nekem kicsit olyan volt, mintha igazán el sem indult volna. Persze jó, hogy nem valami klasszikus bosszúfilmre futott ki, de volt egy bő órás felvezetés a nagyjából semmire.
Ettől még jó és hangulatos film, de engem kicsit az A Single Shot-ra emlékeztetett ezzel az egésszel.
7-7,5/10 max.

Edgecrusher 2014.03.22. 23:46:01

Jó film volt. Nyomokban a "Winter's Bone"-ra emlékeztetett (nem csak a white trash miatt), csak az még nyomasztóbb...
süti beállítások módosítása