A 10 legjobb westernfilm
2015. január 17. írta: FilmBaráth

A 10 legjobb westernfilm

Akinek halálhírét keltik, sokáig él. A western műfaját már  hosszú évtizedek óta temetik, ehhez képest nagyon is jó egészségnek örvend, még mindig készülnek nagyon is jó darabok belőle, még olyan elsőre meglepő helyen is, mint Ausztria (szégyen, hogy a sógorok ilyen jó filmet hoztak össze, nekünk pedig, akiknek a világ legjobb kaszkadőrei állnak rendelkezésünkre, eddig nem sikerült ütős alkotást produkálnunk ezidáig, de hát ami késik, az soha sincs most). A nem is olyan mesés Vadnyugaton játszódó kalandokról szóló filmek eredetileg elsősorban Amerikában készültek (macsó cowboy jól szétrúgja a rosszfiúk hátsó felét, meghódítja az aktuális lány szívét, majd büszkén ellovagol a napfelkeltébe), John Wayne volt az isten akkoriban (tekintettel arra, hogy apukám kedvenc színészéről van szó, nálunk a mai napig is az), ő lett a műfaj ikonikus alakja. A Herceget soha nem az eszéért szerettük, de mindig tökéletesen hozta saját magát, nem véletlenül ő jut eszébe mindenkinek, ha a műfaj szóba kerül. De az évek elteltek, a hőskor véget ért, Sergio Leoné-nak köszönhetően az olaszok még egyszer csúcsra járatták a spagettiwesternt, azóta azonban csak ritkán sikeredik korszakos alkotás, de ettől a műfaj még él, és véleményem szerint soha nem is fog meghalni, mert igazi férfiakat, lovas vágtákat, igaz barátságot, becsületet, vadnyugati romantikát mindig nézni akarunk.

Lány létemre hatalmas kedvencem a műfaj, westernfilmeken nőttem fel és a mai napig imádom őket. Nagyon nehéz volt kiválasztani a 10 legjobbat, teljesen szubjektív a lista, ezek az én kedvenceim, kíváncsian várom a véleményeteket!

10. Az üldözők / The Searchers (1956)

az_uldozok.jpg

A kritika itt olvasható.

Az üldözők talán az utolsó igazi klasszikus értelemben vett westernfilm, amelyben a Vadnyugat romantikája epikus képekben mutatkozik meg, és alapvetően arról a dilemmáról szól, hogy egy nyughatatlan, a szabadságát mindennél többre tartó ember békét tud-e találni a családi életben, vagy örök bolyongás vár a megfáradt vándorra. Annak ellenére, hogy elég egyszerű a története, mégis sikerül szinte végig fenntartani az érdeklődést, kár, hogy a vége túlságosan sziruposra sikeredett, bár a katartikus erejű zárókép sok mindenért kárpótolja a nézőt. 

9. Egy maréknyi dollárért / Per un pugno di dollari (1964)

per_un_pugno_di_dollari_clint_eastwood_sergio_leone_001_jpg_aywu_1.jpg

A kritika itt olvasható.

A történet nem túl bonyolult, elsősorban az atmoszféra és a zseniális kamerabeállítások tették kultikussá ezt az alkotást. Az amerikai westernfilmek akcióorgiájával szemben itt inkább a drámai mélységen, az emberi arcokon van a hangsúly, Azért itt sincs hiány lövöldözésből, de az odáig vezető út bemutatása fontosabb. de természetesen a végső leszámolás most is felejthetetlenre sikerült, Morricone zenéjéről pedig csak áradozni lehet. A forgatókönyv is nagyon jó lett, egyrészt a szöveg sem utolsó, másrészt pedig igen furmányosan került bemutatásra az, hogy az idegen hogyan téveszti meg mindkét felet, és hogyan húz maximális hasznot az általa kialakított helyzetből.

8. Aki lelőtte Liberty Valance-t / The Man Who Shot Liberty Valance (1962)

aki_lelotte_liberty_valance-t_1.jpg

A kritika itt olvasható.

A történetből nem csak a főszereplők drámáját ismerhetjük meg, hanem csendben elbúcsúzunk a régi Vadnyugattól, a vasparipa elhozta a modern időket a végtelen prérire, ahol a divatjamúlt cowboy-nak már csak a magány és a kaktusz jut a koporsójára.Az utolsó igazi westernfilm, ami fekete-fehérben forgott (ennek legfőbb oka a pénzhiány volt, de ez ma már tényleg mindegy), nem túl szívderítő alkotás, viszont igazi stílusbravúr, amelyen nem fogott az idő, ma sem unalmas, dacára annak, hogy meglepően kevés akciójelenet látható benne. 

7. Butch Cassidy és a Sundance kölyök / Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969)

butch-cassidy-and-the-sundance-kid.png

A kritika itt olvasható.

Mi lehet jobb egy magas, jóképű, kék szemű, szőke színésznél? Természetesen két magas, jóképű, szőke színész! Ennyi persze még nem lett volna elég a zajos sikerhez, akkor sem, ha Paul Newman-ről és Robert Redford-ról van szó Kellett hozzá egy jó forgatókönyv, kiváló dialógusok, jól felépített atmoszféra, nem kevés kaland, zseniális zene. 4 Oscar-díjat zsebelhettek be az alkotók (forgatókönyv, operatőr, zene, betétdal), a producerek pedig dörzsölhették a kezüket a bevételt látva, a főszereplők mennybe mentek, a nézők jól szórakoztak, tehát mindenki jól járt.

6. A vad banda / The Wild Bunch (1969)

a_vad_banda.jpg

A kritika itt olvasható.

Falhoz vágósan erős élmény a film, annak ellenére, hogy a tényleges brutalitás kimerül a kezdő és záró akció képsoraival, a maradék két órában igazából nem történik semmi különös, de olyan atmoszférát tudott teremteni a rendező, hogy egyetlen pillanatra sem csökken a néző figyelme, és nagyon tud fájni a katartikus erejű végkifejlet. Az elmúlásról szól ez a film elsősorban, a Vadnyugat hőskorának alkonyáról, egy új világ kezdetéről, amelyben már nem sok helye van a Pike vezette régivágású csapatnak, akikről egyáltalán nem mondható el, hogy jó emberek lennének, de mégis magasabb erkölcsi értékeket mondhatnak magukénak, mint az utánunk küldött fejvadászok, akiket csak a pénz érdekel, vagy Mapache, akit a hatalom éltet. Ők még tudják, mit jelent a barátság, a (zsivány) becsület, és főleg azt, hogy mikor kell azt mondani, elég, ebben a lélektelen új világban nincs értelme a vegetálásnak, inkább férfiasan szembenéznek a végzetükkel 

5. Délidő / High Noon (1952)

high-noon-high-angle.png

A kritika itt olvasható.

90 perc alatt zajlanak az események, a film játékideje is pontosan ennyi. Már ezzel az egyszerű, de nagyszerű dramaturgiai húzással sikerül megteremti azt a feszültséget, ami alapvonása az alkotásnak, tényleg számolja a néző a perceket (ami azért sem nehéz, mert folyamatosan mutatják az órát), és pislogni sem mer, nehogy lemaradjon valamiről. Pedig tényleg nem történik semmi különös, nincsenek látványos akciók, a szöveggel, a zseniális vágással (Oscar-t ért, tökéletesen megérdemelten!) és az atmoszférateremtéssel érik el az alkotók a kívánt hatást. Ne feledkezzünk el a Dimitri Tiomkin zenéjéről (talán mondanom sem kell, hogy a 4 Oscar-ból egy neki is jutott), amely kiválóan festi alá a történetet.

4. Pár dollárral többért / Per qualche dollaro i piú (1965)

perqualchedollaroinpiu.jpg

A kritika itt olvasható.

"Ha véget ér a zene, próbálj meg megölni". Westernromantika Sergio Leone módra, és ha már meg kell halni, legalább Morricone zseniális muzsikáját hallgassuk meg utoljára, nem igaz?  Meg kell hagyni, van stílusa ennek a filmnek, amely azon kevés folytatások közé tartozik, amelyik jobb lett, mint az első rész , nagyon gyorsan elszáll a két órás játékidő, unalom kizárt, nincs hiány akcióban, érzelemben és kiváló színészi alakításokban sem!

3. Nincs bocsánat / Unforgiven (1992)

unforgiven-original.jpg

A kritika itt olvasható.

A Nincs bocsánat Clint Eastwood rendezésében nem csak a westernnel számolt le, de temeti az egykori vadnyugati anekdotákat is, mindezt pontosan olyan eszközökkel, amelyeket ez a világ kiharcolt magának: az öreg Clint egy véres, mocskos, esővel és sárral átitatott bosszú sztorit mesél el nézőinek. A  film legnagyobb erénye pontosan az, amit első ránézésre is várnánk, hisz maga Clint Eastwood személyének köszönheti azt a minőséget, amelyet nyújtani tud rendezőként és színészként egyaránt.

2. A jó, a rossz és a csúf / Il buono, il brutto, il cattivo (1966)

a_jo_a_rossz_es_a_csuf.jpg

A kritika itt olvasható.

Kétféle ember van a Földön: az egyik, aki már látta Sergio Leone mesterművét, a másik, aki meg fogja nézni. Sergio Leone a spagettiwestern királya, ez a film pedig a legendás Dollár-trilógia befejező része. Az első kettő sem rossz, de ez a mestermű. Csúcsra járatta benne a rendező a rá jellemző stílust. Két és fél óra nem kevés idő, nekem mégis egy pillanatnak tűnt, megbabonázva néztem a filmet, egyetlen percet sem akartam elmulasztani ezekből a képsorokból. A kamerabeállítások is meghökkentően frissnek tűnnek ennyi év távlatából is, a hosszú snittek, a plánok hatásos váltogatása, és főként a premier plánok rendkívüli hatást tudnak tenni a nézőre. 

1. Volt egyszer egy Vadnyugat / C'era una volta il West (1968)

photo-il-etait-une-fois-dans-l-ouest-c-era-una-volta-il-west-1968-3.jpg

 A kritika itt olvasható.

Sergio Leone filmje nagyon hosszú, mégsem tűnik fel az idő múlása, annyira jól meg lettek írva a karakterek, hogy a néző nagyon könnyen azonosulni tud a szereplőkkel, izgul értük, magával ragadja a történet. A rendező felrúg minden filmes szabályt, irgalmatlan hosszú snitteket láthatunk, bátran váltogatja a plánokat, szereplői keveset beszélnek, de rendkívül hatásos szavakat ejtenek ki a szájukon (maga Bertolucci volt Leone segítségére a forgatókönyv megírásában, ennek is köszönhető a különlegesen erős drámai erejű párbeszédek sora), gyönyörűen fényképezett tájképekben gyönyörködhetünk, és akkor a legendás zenéről még nem is beszéltem. Minden idők legjobb westernje, a műfaj legnagyobb klasszikusa!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr116700077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoltanek 2015.01.17. 12:17:39

Nagyon furcsák ezek a western top 10-es listák. Szint mindig ugyanazok a filmek vannak mindenkinél, legfeljebb a sorrend változik picit. Egyrészt Leone nagyon magasra tette a lécet, másrészt meg a 70-es és 80-as években eltűnt a műfaj. Néha ugyan megmutatta magát (pl. Silverado), de alapjában véve nem sok vizet zavartak. Aztán a Farkasokkal táncolóval meg a Nincs bocsánattal valamennyire visszajött, és azóta 2-3 évente csinálnak valami jó kis westernt, de lehetnek akármilyen jók, a klasszikusokat mindenki be fogja betonozni a toplistába. Pusztán azért, mert a mostani westernek nagyon elütnek még a Leone-féle westernekhez képest is, elsősorban a sokkal realistább megközelítés miatt. Számomra a Fegyvertársak és a Jesse James megyilkolása nagyon magas minőséget képviselnek és szomorú, hogy nem jut nekik elég reflektorfény.
BTW a listával azért nem vitatkozom, csak okoskodtam egy kicsit. :)

soadroli 2015.01.17. 12:32:31

szégyen,nem szégyen, én egyet se láttam ezek közül, pedig az első 3 nagyon régóta tervben van. de most ráveszem magam, már el is kezdtem a vásárlást HD-ban :D

FilmBaráth 2015.01.17. 12:37:42

@zoltanek: Szerintem éppen azért nem szerepelnek a kedvencek között az újabb westernfilmek, mert annyira elütnek gyerekkorunk kedvenceitől. Kit érdekel a valódi Vadnyugat, amikor nekünk a lovas vágták, a dögös cowboyok és indiánok, na és a pisztolypárbajok kellenek?:-)

Max Renn 2015.01.17. 12:49:03

Persze rosszak az újabbak, de azért egy filmet szerintem érdemes megemlíteni az Open Range-t. Nekem közel áll a Nincs bocsánathoz.

Razzul 2015.01.17. 13:29:09

@FilmBaráth: Mondjuk azt, akiben maradt még egy kis realitásérzet? Emiatt is eléggé fájó pont a Jesse James és a Stagecoach mellőzése, akár említés szintjén.

Gringo 2015.01.17. 13:31:54

FilmBaráth neked annyira nem jött be a Farkasokkal táncoló, hogy nem fért bele a 10-es listába? Bár az itt felsoroltak is mind kitűnő filmek.

FilmBaráth 2015.01.17. 13:36:40

@Gringo: Nem mondanám, hogy nem jött be, de nem is tetszett annyira, hogy felférjen a tízes listára:-)
smokingbarrels.blog.hu/2014/11/20/farkasokkal_tancolo_dances_with_wolves

Nyílméregbéka 2015.01.17. 18:04:07

A Liberty Walance helyére betenném a Nevem Senkit, vagy a Hét mesterlövészt! :)

@Gringo: A Farkasokkal táncoló szerintem nem igazán western...

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2015.01.17. 18:22:56

@soadroli: Bezzeg, ha Phoenix lenne a főszereplő... :D

iGod 2015.01.18. 00:07:27

kevin costner jatszik ey jo kis filmben doc hollywod vay mi a tokom:)

sage5 2015.01.18. 00:07:33

csinalni kene mar egy listat hogy a 10 legjobb western film az utobbi 20 evbol, mert ezt a fentit mar ezredszer latom.

Es lehet nem mindenkinek egyertelmu de az ELSO a Jo a Rossz es a Csuf, es csak UTANA jon a Volt egyszer egy vadnyugat. Aki nem ert ezzel egyet az szopjon le es ne nezzen tobbet westernt.

AldoWinnfield 2015.01.18. 00:19:31

@sage5: huh, én szerencsére egyetértek... X)

soadroli 2015.01.18. 00:20:43

na igen Remy, akkor nyilván már többször is láttam volna :D

Na az Unforgiven kivégezve, jó film volt, de nem ütött akkorát, nálam "csak" 8 pont.

csaki-de 2015.01.18. 00:29:56

"Tombstone" az újabbak közül nálam belefért volna a top 10-be. :-)

Booksi 2015.01.18. 01:16:00

Egyszerűen ez van. Lehet, hogy nem a legrealisztikusabbak, de főként az első kettőt szinte lehetetlen felülmúlni. A látványvilága olyannyira összhangban van a filmek zenéivel, hogy ahányszor megnézem még mindig borsódzik tőle a hátam. Ezeknek a zenéi egyébként még önállóan is szenzációsak. Szoktam hallgatni őket néha a kocsiban és egyből pereg mellé a fejemben a film is.
Többek között ezért is utolérhetetlenek szerintem.

Szabolcs Jakab 2015.01.18. 01:16:03

Én imádom a Hét mesterlővészt, hiányolom. De annál érdekesebb Dustin Hoffman filmje a "Kis nagy ember" (www.port.hu/kis_nagy_ember_little_big_man/pls/w/films.film_page?i_film_id=55395) Méltatlanul elfeledett.

Alick 2015.01.18. 01:23:43

A Vörös nap remekül összehozta a feladatát végző szamurájt a vadnyugattal, érdekes film volt, felvenném a listára.
A Django sem volt rossz...

sage5 2015.01.18. 01:46:45

Na tessek: A LEGJOBB 10 WESTERN FILM AZ UTOBBI 25 EVBOL.
vagyis ami hirtelen eszembe jutott:

10 - Gyorsabb a halalnal. ( ez egy vicc, de eskuszom szeretem)
9 - Hidalgo
8 - Tombstone Halott Varos
7- Wyatt Earp (ugyanaz mint az elozo)
6 - Jesse James meggyilkolasa, a tettes a gyava Robert Ford
5 - Maverick
4 - Bortonvonat Yumaba
3 - Nincs Bocsanat
2 - Farkasokkal Tancolo
1 - Django Elszabadul

Nem lattam meg a The Salvationt, 2014 es film lehet beferne, meg a top 5 be tuti belefer majd Tarantino uj filmje a The Hateful Eight.

egy igazi barom vagy mária 2015.01.18. 02:02:18

Hogy lehet apukád kedvence John Wayne?
Soha egy filmjét nem adták itthon. Spagettik, jugó winettu, 7 mesterlövész. Még valami kaoma vagy keoma is rémlik, de John Wayne?

Hefe 2015.01.18. 02:31:18

nem latom a listan az igen kivalo szovjet Fejnelkuli lovas c. remekmuvet.

f@sk4l4p 2015.01.18. 02:46:36

The Homesman

még nem néztem meg, de állítólag kafa

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2015.01.18. 03:03:54

Kb. havonta van valamilyen blogon "10 legjobb western"-lista, de mivel itt a Volt egyszer.... van az első helyen, így ez egy jó cikk. :)

PiszkosFreddy 2015.01.18. 05:43:50

Igen,egy western top 10 nehezen összehozható úgy,hogy mindenkinek tetsszen,talán reménytelen is,de hát ez a Te listád,mindenkinek van lehetősége a sajátját összeállítani.
A fentebb már említett felejthetetlen Hét mesterlövész,és a zseniális Börtönvonat Yumába(ami ugye köztudottan egy '57-es film remake-je) mellett gyermekkorom egyik legnagyobb filmélményei voltak (és mai azok) a Mackenna aranya,A hallgatag ember,és A Missouri fejvadász. A Kis nagy embert,és a Mavericket imádom,de nem tartom őket igazi,a hagyományos értelemben vett western filmnek.
Röhöghettek rajtam,de én a Kovbojok és Űrlényekért is odavagyok.
Ha csak egy filmet lehetne választani,akkor a Nincs bocsánat,és a Volt egyszer egy vadnyugat holtversenyben lenne első nálam... xd

PiszkosFreddy 2015.01.18. 05:48:41

..ja,és persze mindig kimarad valami: a '69-es John Wayne féle A félszemű 2010-es Coen remake-je is említésre méltő,főleg a remek női főszereplő okán !

Rónarider 2015.01.18. 06:24:02

A Silverado volt az első film, amit moziban láttam, még '85-ben.
Brian Dennehy meg az egyik kedvenc színészem.
Ezzel ez lett az etalon, amelynél van kevés jobb, sok egyformán jó és sajnos rengeteg gyengébb alkotás.

De például a Jack a villám (Paul Hogan) is jó, ha nevetni akarok western-szerű holmin. Bírom az ausztrál humort ezek szerint.

spinat 2015.01.18. 07:26:00

Sehol egy Gojko Mitic?

2015.01.18. 07:58:51

A Félszemű szerintem is befért volna, de pl. a Hatosfogat is alapmű. Érdekes szerintem még a Hang em high is, meg a Josey Wales.

Levente Papp 2015.01.18. 08:19:36

és a hol a 7 mesterlövész?

Crom77 2015.01.18. 08:21:38

@Nyílméregbéka: Akartam írni, de megelőztél. De ide vehetnénk a Bud Spencer-Terence Hill párostól az "Isten megbocsát, én nem" filmet is. Na az is kőkemény western, nyoma sincs még a pofonos páros vicces filmjeinek. De a 7 mesterlövészt mindenképpen hiányolom a listáról. De ez - mint a lista - szubjektív.

bukszindeksz 2015.01.18. 08:28:44

Amikor olyan csajt kerestem magam mellé, aki hajlandó velem együtt rajongani ezekért a filmekért, hol voltál, kedves FilmBaráth????
Most már késő, lecsúsztál rólam...

gizmo266 2015.01.18. 08:57:26

a lone ranger, a vadiúj vadnyugat, a Hogyan rohanj a veszTEDbe meg a jankó elszabadul nincs benne a 10-ben? Széégyen

AkovácsApéter 2015.01.18. 09:23:29

Az első kettőt feltétlenül felcserélném, de egyébként kiváló lista. A Django Unchained nem hiányzik róla, esetleg az eredeti Django, ezen kívül még a Chato Földje lenne nálam valahol az 5. helyen

FilmBaráth 2015.01.18. 09:36:02

@soadroli: ha előbb a Dollár-trilógiát nézed meg, nagyobbat ütött volna szerintem:-)

FilmBaráth 2015.01.18. 09:42:24

@sage5: Nem értek egyet azzal, hogy nálad mi a legjobb westernfilm, és a műfaj szerelmeseként szerelmeseként eszem ágában nincs önmegtartóztatni ezen a téren a jövőben:-) A hozzászólásod többi részére úrilány lévén, nem reagálnék:-)

FilmBaráth 2015.01.18. 09:43:41

@bukszindeksz: Mentem telesírni a kispárnám:-) Amúgy sok boldogságot kívánok!:-)

savanyú a narancs ( Villanyfényes) 2015.01.18. 09:58:08

Gyerekkoromban az ndk-jugo westernfilmek voltak főleg láthatóak old shatterhanddal a főszerepben, egy ezüst tó kincse bármilyen top 10-es listámra ráférne, mint ahogy a 7 mesterlövész is.
De amúgy ezért nem csinálnék listát, mert a 6.helyen vagy 20 film lenne:)

Le Orme 2 2015.01.18. 10:01:46

A Volt egyszer egy Vadnyugat és a JRCS nem a legjobb westernfilmek, hanem a legjobb filmek. Ez már mindig így lesz.

Scagnetti 2015.01.18. 10:22:34

Az első kettőt felcserélném, mert a Jó, a rossz és a csúf messze a legjobb mind közül. Néhány újabb film is belefért volna, ill. régiekből pl. a hét mesterlövész. De a lista így sem rossz, ezeket mindet érdemes megnézni.

cleanwater 2015.01.18. 11:06:34

A Hét mester lövész igencsak beférne, de ez tényleg izlés kérdése.

zoltanek 2015.01.18. 12:11:47

@FilmBaráth: Igen, meg a "koszos rézbőrűek". :D

A saját top 10-es listámba mindenképp beraknám a Jesse James meggyilkolását. Számomra az talán a legrealistább ábrázolása a vadnyugatnak.

komolytalan samu 2015.01.18. 13:30:02

Semmi értelme az ilyen listáknak, de mókának megteszi.

A kortárs westernek közül a Jesse James meggyilkolása az egyetlen ami újítani tudott a műfajon és képileg felér, vagy legalábbis megközelíti Leonet. Az ausztrál Ajánlat szikár brutalitása miatt detto top tizes nálam.

A klasszikusok közül top 10 közeli A hét mesterlövész: ha Sturgesnek lett volna bátorsága a kor negédes poénjait távol tartani Kurosawa klasszikusától, akkor valószínűleg top hármas.

A Volt egyszer egy vadnyugat engem sosem fogott meg annyira, mint a dollár trilógia. Epikus, érzelmes (talán túl érzelmes), de nekem hiányzik belőle a Jó&rossz&Csúf keserű, realista mocska.

Django egy vicc, és annak se az igazi, a Farkasokkal táncoló egy jobb Karl May adaptáció, Karl May viszont kalap szar (még akkor is, ha Old Shatterhandet Xántus Jánosról mintázta).

Hamvas Hugó, a TANÁR ÚR!! 2015.01.18. 13:35:01

A Farkasokkal táncoló szerintem jó, engem leköt!
Bár engem a Zodiákus is nagyon le tudott kötni, lehet, bennem van a hiba.
Az 1. hellyel egyetértek, de azért az nem fér a fejembe, hogy ha valaki lány/nő/asszony, akkor mért lenne furcsa, hogy szereti a westernt?

Roan 2015.01.18. 14:39:05

Nem egyszerű egy listát összeállítani, mivel nehéz összevetni a 30-as, 40-es évek heroikus hőseit a spagettiwesternek mocskos világával, vagy az azt követő korszakkal. Amin még elgondolkodtam, hogy mi számít westernnek, hol húzzuk meg a határt? Pl. ha cowboy kell bele, akkor az Utolsó mohikán nem az, de a Brokeback Mountain igen? A hibrid filmekkel (pl. Cowboyok és űrlények) mi a helyzet? Vagy a klasszikus vígjátékokkal(pl. Manitu bocskora)?

Tristee 2015.01.18. 16:30:51

Kék katona.
Senki sem látta?

FilmBaráth 2015.01.18. 16:53:42

@Hamvas Hugó, a TANÁR ÚR!!: Nekem természetes, hogy szeretem a westernt, de sokan meg szoktak lepődni ezen:-)

sage5 2015.01.18. 18:06:14

@FilmBaráth: Igen, azthiszem ez tenyleg relativ.
De megis Tevedsz, mert hagytad magad elragatatni egy nosztalgikus szajharmonikaval meg par bamba semmibebambulo leizzadt fejjel, ami lehetne sokatmondo is, de... inkabb csak szentimentalis.
Persze hangulatos es utanozhatatlan, a 2. helyre jo is, viszont az elobbiek miatt elmesz a valodi filmes ertekek mellett amit a te 2. helyezetted MINDEN (cselekmeny, karakterek, szineszek, vagas, zene, stb.) teren elso osztalyuan kepvisel. Es mint ilyen nemcsak a legjobb westernek illeti meg a legjobb hely, de minden idok legjobb filmjei kozott is meltan szerepelhet(ne).

A volt egyszer egy vadnyugatban meg marad a nosztalgikus harmonikazgatas. Persze megertem ha a te jelenlegi tudatallapotodnak ez jobban bejon, mintahogy sokaknak is, hiszen olyan kegyetlen vilagban elunk, milyen jo is neha csak ugy elmeredni a semmibe egy kis kellemes nyikorgas kisereteben.
De Ettol meg nem ez lesz a top westernfilm.

Sot. Most hogy belejottem, a 2. helyet is megfosztanam tole, a 7 mesterlovesz javara, amit azthiszem fel sem vettel a listara.

FilmBaráth 2015.01.18. 19:22:36

@sage5: A Volt egyszer egy Vadnyugat már nagyon hosszú ideje a kedvenc westernfilmem, tehát nem a jelenlegi tudatállapotom miatt soroltam az első helyre a hangsúlyozottan szubjektív listámon:-) A hét mesterlövész is nagy kedvenc nálam, de a top10-be sajnos nem fért bele:-)

Dr_utcai_arcos 2015.01.18. 19:30:46

@savanyú a narancs ( Villanyfényes): Hát b+, ha most itt lennél, megölelnélek. Volt e a világon, és lesz e valaha!? Lex Barker-nél és Pierre Brice-nél hitelesebb páros?? De nem is a Winnetou-t tennél a listába, hanem meglepő doPPergés....Az Ezüst tó kincsét. És most lehet ellenkezni. Csak nem érdemes ;)!

Dr_utcai_arcos 2015.01.18. 19:32:26

@savanyú a narancs ( Villanyfényes): (mármint nem neked, mert nálad is az szerepel :D )

savanyú a narancs ( Villanyfényes) 2015.01.18. 21:15:02

@Dr_utcai_arcos: A Winnetou filmekből túl sok volt, hogy több részre bontották így nem lettek elég cselekményesek, az Ezüst-tó kincsének viszont a zenéje is jó, most is itt a fülemben.

Dr_utcai_arcos 2015.01.18. 22:52:06

@savanyú a narancs ( Villanyfényes): Amit nagyon sajnálok, hogy soha nem vettek elő (bár mondaná valaki, hogy igen :( ), az a Sivatag szelleme. Húúúú, az mekkora film lehetett volna!

Krisztián Fülep 2015.01.19. 10:00:29

Az újkoriakat mindenki mostoha gyerekként kezeli, pedig nem egy felveszi a versenyt a TOP 3-al.
Számomra az újabbak kötül a Félszemű, és a még senki által sem említett "Az eltűntek - The missing" (Kate Blanchet, Tommy Lee Jones) piszok mód tetszett. Aki még nem látta, a kategóriában szerintem kötelező elem.

FilmBaráth 2015.01.19. 14:14:08

@Krisztián Fülep: Én természetesen láttam Az eltűnteket. Jó, de nem kiemelkedő western, a műfaj szerelmeseinek valóban érdemes megnéznie, de a klasszikusokhoz nem ér fel szerintem

FilmBaráth 2015.01.19. 14:14:50

@Dr_utcai_arcos: Örülök, hogy nem én vagyok az egyetlen Winnetou -fan:-)

Le Orme 2 2015.01.20. 22:12:03

A Winnetou filmek sajnos szarok, de a könyv és a többi May könyv (Az Ezüst tó kincse, Az inka öröksége stb) mestermű.

FilmBaráth 2015.01.21. 08:54:22

@Le Orme 2: Azért az első Winnetou - filmek még egészen jók voltak szerintem, bár tény, hogy utána látványosan zuhant a színvonal:-)

100 kóbor kutya 2015.06.12. 05:06:29

Az első 20 annyira jó, hogy anakronisztikus első tízről beszélni, feltéve, hogy figyelembe vesszük a netkollégák említéseit, mint a Volt egyszer egy vadnyugat, Hallgatag ember, Kék katona, A hét mesterlövész, Pisztolypárbaj, Az ezüst tó kincse...

noir9 2017.12.14. 09:26:08

Nem vénnek való vidék?
süti beállítások módosítása