A 10 legjobb film 2012-ben
2013. január 28. írta: danialves

A 10 legjobb film 2012-ben

Az elmúlt hónap folyamán sikeresen végére értem (egy-két kivétellel) a tavalyi alkotások sorának, így elérkezett az idő, hogy publikáljam, melyeket tartottam ezek közül a legjobbnak. Azt kell, hogy mondjam, hogy a 2011-es, pesszimista felhangoktól hemzsegő évértékelésem után ezúttal elmondhatom, hogy egy igazán erős évet zártunk, és örömmel nyugtáztam, hogy az alábbi listáról bármelyik mű magasan veri 2011 legjobbját. Nem is töltöm tovább a sorokat, íme 2012 legjobbjai:

10. The Perks of Being a Wallflower


Steven Chbosky filmje minden számítást keresztül húzott, amikor egy egészen új megközelítést vitt a középiskolák világáról szóló filmekbe. Műve annyira őszinte és hiteles, amennyire csak lehet, nem véletlen, hogy gyakorlatilag minden korosztály tud kötődni a képernyőn látottakhoz. Az összképet ugyan lerontja néhány apróság, de az alkotás hozza azt az eredetiséget, amelyet (bár manapság igen ritka) én mindig igyekszem keresni ezekben a filmekben.

9. Rust And Bone (De rouille et d'os)


A francia filmgyártás felvirágzásának egy újabb kitűnő példája. Jacques Audiard egy kiváló művet írt és rendezett ismét, amely sok szempontból a legjobbak közé tartozik, legyen szó a szereplőkről, az őket alakító színészekről, vagy a karakterdrámák alakulásáról. Egyetlen, de ugyanakkor igen zavaró problémája, hogy a fentiek az atmoszféra hiány miatt nehezen élvezhetők. 

8. Safety Not Guaranteed


Íme a mintapéldája annak, hogyan lehet egy könnyed és komolytalan film mégis tartalmas, ugyanakkor mindvégig szórakoztató. A humor mellé már csak hab a tortán a remek hangulat, amelynek köszönhetően még jóval a játékidőn túl is néztem volna ezt az alkotást. Valószínűleg sokan a szememre fogják vetni, hogy az igazán fajsúlyos tematikát nélkülözi, de tessék mutatni még egy hasonló műfajban és hasonló ambíciókkal készült művet, amely ennyire jó lenne!

7. Looper- A jövő gyilkosa


Rian Johnsonnak csak hálát adhatunk, amiért új életet lehelt az időutazós sci-fikbe. A valamennyire furcsa, de remekül kibontott forgatókönyv mellett a rendezés is szolgáltat jó néhány emlékezetes pillanatot, hogy az olyan (remélhetőleg) klasszikussá váló momentumokról ne is beszéljek, mint Bruce Willis és az őt alakító Joseph Gordon-Levitt találkozása. Afelett pedig nem győzöm kifejezni örömöm, hogy az idén várható produkciókat elnézve a stúdió egyre nagyobb potenciált látnak a tudományos-fantasztikus műfajban.

6. 2 Coelhos


Ez a brazil alkotás nélkülöz mindenféle bizonytalanságot és amatörizmust, amely néha az USA-n kívül készített filmekre jellemző szokott lenni. Bár kétségtelenül néhány elemmel szándékosan a zsáner nagy klasszikusait próbálja majmolni, azt hiszem végül mégis azt mondhatom, hogy ezektől függetlenül is megállja a helyét. 

5. The Raid: Redemption (Serbuan maut)


Valószínűleg úgy fogunk beszélni erről a műről, mint az indonéz akciófilm, amely megreformálta a műfajt. Ugyanis kevés olyan mű létezik ezek között a filmek között, amely ennyire őszintén felvállalná, hogy nem akar sokkal többet bemutatni, mint néhány embert, akik folyamatosan lövik és ütik-vágják egymást. Profi (és a játékidő végre felé már kissé fárasztó) harcművészet, rengeteg izgalom és egy látványos tűzpárbaj, ennél több nem kell (és nem is kéne) egy ilyen alkotásba, de ere Gareth Evans-en kívül sokan nem jöttek rá.

4. Detachment


Tony Kaye hosszú kihagyás után ismét felhívta magára a figyelmet. Drámájában minden megvan, ami egy provokatív és sokkoló műhöz szükséges, mindezt pedig Adrien Brody remek alakítása támogatja. A rengeteg megdöbbentő és emocionális pillanat azonban elfogy a játékidő végére, és a lezárás kapcsán nem is voltam maradéktalanul elégedett, de ez semmit nem vesz el abból a hatásból, amit ez a film addig elért nálam.

3. A lehetetlen 

Az igaz történeten alapuló spanyol katasztrófafilm maximálisan a néző érzelmeire alapoz, és többnyire a jó értelemben. Bár minden eszközt bevet, hogy megnyissa a könnyzacskókat (igyekeztem hősiesen állni a sarat), alapvetően mégsem nevezhető giccsesnek. És amennyire jó történetileg, vizuálisan még annál többet nyújt, és aki megnézte, az nehezen fogja elfelejteni a cunami-t és az azt követő képsorokat.

És végül rendhagyó módon kénytelen vagyok két első helyezettet hirdetni. Leginkább azért, mert bár idáig lelkesen állítottam fel teljesen irracionális módon sorrendet a filmek között (mert mitől is lennének objektíven sorba rendezhetőek az ilyen művek), az alábbi két alkotás teljesen összehasonlíthatatlan, sőt, éppenséggel szöges ellentétei egymásnak. Azonban ebben a formában mindkét produkció valami korszakalkotót és megismételhetetlent jelentett a tavalyi év folyamán.

1. Az utolsó műszak


David Ayer filmje azért érdemli meg ezt a címet, mert nincs benne semmi különleges. Természetesen nem ez a pozitív jelző, hanem hogy ennek ellenére az egyik leghangulatosabb és leghatásosabb dráma a tavalyi évből. Kevés film tudja elérni, hogy a néző ennyire együtt nevessen és sírjon a főszereplőkkel, azonban ez itt maximálisan működik, és ebben a formában a kevésbé érdekes történeti elemek is kiváló megoldásként tűnnek fel.

1. Felhőatlasz


A Wachowski-tesók és Tom Tykwer közös filmje pedig pont a fentiek tökéletes ellentéte. Bár megvalósításában is remek (itt sorolhatnék sok mindent a fényképezéstől kezdve a zenéig), kifogásokat lehet találni benne és nem elsősorban ez emeli a többi produkció fölé, hanem a film úttörő jellege. A könyv megfilmesíthetetlensége ellenére zseniálisan összevágott jelenetek, az egymástól függetlenül dolgozó stábok, a színészek össze-vissza maszkírozása mind olyan dolgok, amelyeket nem nagyon jellemzőek egy-egy alkotásra, és azt hiszem még jó sokáig nem is fog hasonló mű készülni.

Ezek lettek volna tehát azok a filmek, amelyek a legjobban elnyerték a tetszésem az év folyamán, és remélhetőleg 2014 januárjában egy hasonlóan színvonalas összeállításról emlékezhetek meg. Véleményt, saját top10-et, fikázást (pl. a lista miért nem követi az általam adott pontszámokat) természetesen örömmel várok kommentek közé.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr605044085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Idiofil 2013.01.29. 08:30:41

Mivel egyiket sem láttam, lesz mit nézni ;)
Köszi :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.01.30. 20:06:38

@Idiofil: Reméltem, hogy sikerül nem túl ismert filmekből válogatni, akkor eszerint ez maradéktalanul összejött :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.03. 07:32:22

Ez nem az a sorba beállós lista. Szép munka!

CinnaMon (törölt) 2013.02.03. 19:51:37

ciki vagy sem, én sem láttam egyet sem ezekből
süti beállítások módosítása