Safety Not Guaranteed (2012)
2012. november 02. írta: danialves

Safety Not Guaranteed (2012)

A tavalyi év hatalmas csalódást okozott filmes téren olyan tekintetben is, hogy jó vígjátékot kizárásos alapon is alig lehetett találni, és ez a címke is csak annyira volt megtisztelő, mint a Szovjetunió előkelő második helye a viccben. Szerencsére idén már sokkal jobb a helyzet ilyen szempontból is, azonban számomra a pálmát már ez a független filmes alkotás viszi.

Darius (Aubrey Plaza) nem nevezhető különösebben boldognak, szerelem, siker és pénz elkerülte élete során. Gyakornokként dolgozik egy újságnál, ahol felfigyelnek egy különös hirdetésre, amelyben a hirdető (Mark Duplass) időutazáshoz keres útitársat. Két kollégájával, a kiégett és élhajhász Jeff-fel (Jake Johnson) és a Big Bang Theory-karakternek is beillő Arnau-val (Karan Soni) elindulnak tehát, hogy egy jó sztorit kerekítsenek az esetből. Darius azonban ahogy egyre közelebb kerül a titokzatos időutazóhoz, maga sem tudja eldönteni, hogy higgyen-e neki, vagy a józan eszére hallgasson.

Az alkotás vígjáték mivolta ellenére komolyan vehető karaktereket és történetet vázol fel. Nem mondanám mégsem dramedy-nek, mert a túlzó realisztikusság mégsem jellemző rá, és alapvetően egy pozitív hangulatot áraszt magából a film.  Végig jó érzés nézni, ugyanakkor egy pillanatig sem érezzük röhejesnek vagy sziruposnak a történéseket. Ráadásul az egész mű a készítők tapasztalatlanságát meghazudtoló profizmussal van elkészítve, teljesen hiányzik az elsőfilmes/low-budget hangulat. A karakterek egyszerűek, de nem egydimenziósak és szerethetőek. A színészeket ennél jobban össze sem válogathatták volna a szerepre, számomra Jake Johnson volt a legjobb, de a többiek kapcsán sem lehet eltagadni, hogy mintha rájuk írták volna a szerepet. Negatívumot is nehezen tudtam találni: talán egy kicsit korai a befejezés abból a szempontból, hogy egyes történetszálak még lezáratlanok maradtak. Érzésem szerint csak egy-két jelenet hiányzott a tökéletességhez, de mintha a főszereplőkön kívül a többiek nem kaptak volna méltó lezárást (és még talán a főszereplők sem).

De végül is ez sokat nem nyom a latba, ha könnyed szórakozást keresünk, akkor az utóbbi évek során kevés vetélytársa akad ennek a műnek. És ami a tipikus Ashton Kutcher / Kate Hudson főszereplésével készült filmeknek nem sikerült az elmúlt években, egy tapasztalatlan forgatókönyvíró/rendező páros gyakorlatilag 0 pénzből összehozta most nekünk. Van mit tanulni tőlük.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr784883477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása