50 posztapokaliptikus film, amit látnod kell #3: 10 (nem is annyira) posztapokaliptikus film, amit látnod kell
2015. június 25. írta: danialves

50 posztapokaliptikus film, amit látnod kell #3: 10 (nem is annyira) posztapokaliptikus film, amit látnod kell

1. rész: A 10 legkreatívabb posztapokaliptikus film

2. rész: 10 zombifilm, amit látnod kell

Itt az ideje, hogy nagy lendülettel felrúgjam az idáig lefektetett szabályaimat: míg az eddigi összeállításokban kínosan ügyeltem arra, mi számít posztapokaliptikusnak és mi nem, ezúttal csupa olyan darabot választottam, ami ilyen vagy olyan okokból csakis nagyon erőltetett módon mondható annak. A skála egyik vége, amikor az atmoszféra hasonlít megszólalásig a műfaj tipikus darabjaira, lesznek olyan produkciók, amelyekben a világvége csak egy adott helyszínre vagy a történet valamelyik idősíkjára korlátozódik mindössze, és jelen lesz a másik véglet is: amikor egy mű a szó szoros értelmében posztapokaliptikus, ugyanakkor hangulatában, paneljeiben sokkal jobban megjelennek más zsánerek.

Fertőzés (2011)

(Kritika)posztapok_2.jpg

Bár történeti szempontból ez egy klasszikus katasztrófafilm, a játékidő második felében könyörtelen hitelességgel villantja fel a világvége utáni hangulathoz elengedhetetlen kihalt utcákat, hullahegyeket, és a kapuban puskával üldögélő túlélőket. Éppen ezért helyenként nagyon messzire szakad már a rendező Steven Soderbergh az átlagos járványos katasztrófákról, és egy sokkal mélyebb és erősebb húrokat pengető elbeszéléssel már a posztapokaliptikus darabok territóriumára vándorol.

Felhőatlasz (2012)

(Kritika)posztapok1.png

A legtöbb műfajon belüli alkotás a katasztrófa után napokkal, évekkel, esetleg évtizedekkel foglalkozik, ellenben David Mitchell műve és a belőle készült film több, mint egy évszázaddal későbbre kalauzol el minket. Egy olyan helyre, ahol az élet az ókor kezdetén jellemző technológiai és kulturális szintre süllyedt le. Akármennyire is jónak tartom a Felhőatlaszt, ez lenne az az egy történetszála, amelytől még azt sem bántam volna, ha ez tölti ki az egész alkotást.

A hosszú út hazafelé (2013)

(Kritika)posztapok2_1.jpg

Mindannyiunk számára megvannak azok a filmek, amelyeket akármennyire is szeretünk, egy perc erejéig nem tudnánk újra leülni eléjük, nálam pedig ez a török produkció érte el leginkább ezt a hatást. (Más kérdés, hogy az egy évvel ezelőtti Titanic-vetítés óta sem lehet fellelni sehol, szóval a veszély nem fenyeget.) Éppen ezért bár a sztorinak semmi köze a világvégéhez, hiszen történelmi környezetben játszódik, annyira zsigeri és nyomasztó módon képes ábrázolni egy teljesen reménytelen és szétesett világot, ahogy azt talán egy posztapokaliptikus film sem.

Pandorum (2009)

(Kritika)posztapok3_2.jpg

Annak ellenére, hogy a szó szorosan vett értelmében a Pandorum a világvége után játszódik, előbb jutna eszünkbe róla az Alien, mint a Mad Max. De ha jobban belegondolunk, az évek óta magára hagyott űrhajó a maga kis mikrokozmoszában pont ugyanolyan posztapokaliptikus állapotokat alakított ki, amelyek az egyedi helyszínnek hála rengeteg sajátos és lenyűgöző vonást kaptak. És nem csak ezért minden idők egyik legalulértékeltebb sci-fije.

Wall-E (2008)posztapok4_1.jpg

Egy Pixar-filmet leginkább kínos viccelődés társaságában illene prezentál egy posztapokaliptikus összeállításban, de a Wall-E-ben ráadásul (spoiler) szó sincs világvégéről, "mindössze" bolygónk pusztulásáról. Minden bizonnyal azonban ez a "mindössze" szó az, amitől annyira kellemetlen és húsba vágó a mű világképe, amely kannibál hordák és reménytelen pusztulás nélkül is képes elérni, hogy (a zseniális élmény ellenére) kényelmetlenül feszengjünk a székünkben.

Equilibrium (2002)

(Kritika)posztapok5_2.jpg

Jellegében itt is csak a 60-as, 70-es sci-fi klasszikusai által ihletett disztópiáról van szó, de mivel az Equilibirumnak fontos eleme a III. világháború romjaira épülő társadalom, alapvetően ettől az örökségtől sem lehet elvonatkoztatni. Na meg a hazai szemnek nagyon is ismerős lakótelep- és laktanyamaradékok által jelentős részben dominált képi világot sem hagyhatjuk figyelmen kívül, amely remek kontrasztot nyújt a film mesterséges metropoliszával szemben.

Right At Your Door (2007)posztapok6.png

Hatásában itt a legkisebb a katasztrófa: mindössze Los Angeles esik neki áldozatul, azonban ez a film akkor sem alakult volna másképpen, ha ez nem így lenne. És bár nem mondanám kifejezetten érdekesnek és izgalmasnak ezt az alkotást, a morális dilemmáiban ezzel szemben nagyon kreatív tud lenni - éppen ezért biztos vagyok benne, hogy egy nehezen feledhető filmélménnyé fog válni a végére.

Monsters (2010)

(Kritika)posztapok7_2.jpg

Mindenki azt gondolja, az idegenek valamilyen intelligens létforma képében fognak eljönni hozzánk, de Gareth Edwards megmutatta, hogy néhány kártevő is tud elég bajt okozni. A rendező hipsztersége abban is megjelent, hogy nem igazán foglalkozott azzal, hogy egy pörgős akció-horrort hozzon ki ebből a koncepcióból, inkább egy nagyon részletes és élő világ felfedezésére használja fel a játékidőt. Ehhez a nagyon egyedi élményhez pedig bőven elég, sőt, talán még szükséges is, hogy csak Mexikó egy részére terjedjen ki a fertőzött zóna.

A holnap határa (2014)

(Kritika)posztapok8_1.jpg

Az idegeninvázióba ebben a műben sem pusztult bele az egész világ (habár ez pl. a franciákat kevéssé vigasztalja), éppen ezért Doug Liman rendezése elsősorban a klasszikus űrlényháborúkat idézi. Ugyanakkor a produkció utolsó harmadának meghatározó eleme a földönkívüliek által véghez vitt pusztítás, és az ennek nyomán hátramaradt környezet, amely jó pár maradandó pillanattal tudott szolgálni.

12 majom (1995)posztapok9.jpg

Terry Gilliam klasszikusa kapcsán egyértelmű, hogy csak félig mondható posztapokaliptikusnak, de még így is ér annyit, mint azok a művek, amelyek teljes mértékben egy ilyen világban játszódnak. Ugyan a film inkább intelligens, mint katartikus, de Brad Pitt egyik legzseniálisabb alakításától kezdve a végső fordulatig kismillió olyan elemet lehetne mondani, amelyek naggyá teszik a 12 majmot.

Most pedig itt a lehetőség olvasóim számára, hogy az eddig meglehetősen gyéren pedzegetett műfaji kötözködés végre teljes gőzzel tombolhasson, úgyhogy ne habozzatok leírni, (miért vagyok hülye, balfasz stb.) miért nem gondoljátok egyik vagy másik filmet idevalónak, vagy akár azt is, hogy melyik az az alkotás, amelyet rajtuk kívül senki sem gondolna posztapokaliptikusnak. Jövő hétre pedig azok maradjanak, akik nem feltétlenül ragaszkodnak ahhoz, hogy egy film színvonalas legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr577570818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lauro 2015.06.25. 08:22:12

A holnap határának Christopher McQuarrie a forgatókönyvét írta, a rendezője Doug Liman. ("Christopher McQuarrie rendezése elsősorban a klasszikus űrlényháborúkat idézi")

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.25. 08:28:43

A második hegylakó alapsztorija se rossz, hogy kell egy búra a föld fölé. Aztán ezzel később nem foglalkoznak eleget, de még így is.

Esetleg a snowpircerer felférne szerintem.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.25. 11:33:11

@Lauro: Jogos, javítva, köszi.

@doggfather: A Snowpiercer kapcsán meg sem fordult a fejemben, hogy ne lenne annyira az. De így utólag belegondolva amúgy simán bele lehetne kötni. Mindenesetre lesz a Snowpiercer, csak nem itt.

nyikk 2015.06.25. 17:08:11

Na jó, hátha innen tudja valaki a megoldást:
Úgy 96'-97' tájékán adott le valamelyik magyar kertv egy filmet.Valami amcsi laborból elszabaduló vírus volt a téma és kialakuló pánik.Egy csóka volt a főszereplő akivel talán kísérleteztek akarata ellenére.A laborban mindenki kihalt csak ő nem.Kisétált és adta le a drótot a rokonoknak, hogy pucolás minél messzebb.Érdekes rész volt, hogy az utcán még nagyjából rend volt, de a politikusok már menekítették a családjukat a Déli-sarkra.
Azt hiszem Anthony Edwards volt a főszereplő, kopasz doki a vészhelyzetből, de a filmjei között nem találok ilyesmi témájút.
Nem tudtam végig nézni, pedig izgi volt.
Valami tipp?

Csokáv 2015.06.25. 17:18:02

Pandorum nagy király.

HPL 2015.06.25. 17:19:45

@nyikk: És majd' 20 év után most már érdekelne mi a film vége? :)

Messzi Vetek 2015.06.25. 17:43:17

@danialves: remélem, a Snowpiercer a legbénább posztapokaliptikus filmek közé kerül majd.

én amúgy bírtam a Seksmisja-t is, azt a kreatívak közé raktam voln'; de a Tarkovszkij-féle Stalker, az szerintem idevaló, _must see_ kategória.

nem tudom mennyire posztapokaliptikusak, de hangulatában biztosan az az Elveszett gyermekek városa meg a maga beteg műfajában zseniális Meztelen ebéd is.

pacagánycsök 2015.06.25. 17:45:12

@Zombi elvtárs: annyira azért nem. Kattant hülyét bárki eljátszik, a legkönnyebb szerepek egyike. Félrevezető, hogy nagyon látványosak az ilyen alakítások, szélsőséges viselkedéssel, mimikával. Ami, ha még ilyen szerep eljátszásakor is rokonítható a kevésbé kattant szerepeivel - gáz. Brad Pitt szerintem még Heath Ledgernél is gyengébben alakított itt. Vesd össze a manírjait pl a Harcosok Klubjában nyújtott alakításával: meglepően sok egyezést fogsz találni. Nem túl széles repertoárját szélsőségesítette csak, ennyi.
Színésznek átlagos, a szerepe színessége többet érdemelt volna.

alfax 2015.06.25. 17:45:22

bazmeg ezek a magyar címek, nem is tudom, milyen filmekről van szó.

dene 2015.06.25. 18:10:39

Kimaradt a Damnation Alley 1977-ből az atomháború utáni homoktornádókkal, folyamatos sarki fénnyel, és az eltaposhatatlan emberevő mutáns csótányokkal? El se hiszem. :D

angaba 2015.06.25. 18:13:58

Esetleg még hozzávenném a Másnap-ot (The Day After, 1983), bár helyenként nagyon "régi", de jó. Hidegháború lehetséges kimenetele egy hidegháború időszakában készült filmben...
Az Út (The Road, 2009)...Elég nehéz darab.

aleb19 2015.06.25. 19:37:17

es a fos netflixen egyik sincs fent

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2015.06.25. 23:25:28

@Messzi Vetek: a Stalker szörnyen vontatott, és értelmes koncepció helyett csak egy vallásos lelki fröccsöt kapsz jutalmul, amiért végigszenvedted. Csak a hipszterek sznobériája menti meg a feledéstől.

alfax 2015.06.26. 00:02:17

@Bockó: faszt.

egyébként nem tudja valaki, hogy mi az a film a 60-as 70es évekből, ami úgy kezdődik, hogy mutatnak usába egy csávót, aki köp egy barnát, és a köpést lassítva mutatják. aztán jön egy másik csávó helikopterrel és valami csudaság történik, de onnan már nem láttam. a köpéses jelenet az nagyon megfogott, és sztem valami scifi vagy posztapokaliptikus téma lesz.

a másik meg amit nem találok, kicsi kormban láttam, hogy az emberek valamilyen bunkreben élnek, és papírból csinált pépet esznek. 70-es 80as évekre tippelek, usa.

Dr_utcai_arcos 2015.06.26. 00:16:36

@alfax: The spit and the 'copterman (1967).

MeyilKree 2015.06.26. 04:20:32

Elotten szolokhoz csatlakoznek:
Éli könyve
Az út
28 nappal később
legenda vagyok
Az időutazó

A 12 majom viszont tenyleg zsenialis. Azota sem volt ilyen jo abrazolása annak hogy az idoutazasba bele lehet őrülni.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.26. 07:33:18

@angaba: @Parajpuding: @Kapitány_1: @MeyilKree: Azért látom most is megvannak, akik nem olvasták a posztot... Meg mondjuk a belinkelt előző posztokat sem... :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.26. 07:34:39

@Gukker: Ezzel nagyon sokat szemeztem, de mindig lesöpörtem, hogy "áá, ez csak egy fantasy". De szerintem adok neki egy esélyt, ha már így előkerült.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.26. 07:39:32

@alfax: A második (akármennyire is az USA-t írod) egészen biztos, hogy ez a lengyel film, amiről ma írtam:
smokingbarrels.blog.hu/2015/06/26/o-bi_o-ba_avagy_a_civilizacio_vege_o-bi_o-ba_koniec_cywilizacji

SecuRicsi 2015.06.26. 08:29:59

@nyikk: A kedvedért még regisztráltam is! :)
A film címe: Ne várd a csodát! (Miracle Mile) és nem vírus van benne, hanem atomháború, amiről egy véletlenül felvett utcai telefonból értesül. :) Remélem tudtam segíteni! ;)
www.imdb.com/title/tt0097889/?ref_=nm_flmg_act_35

Amúgy ami még szerintem felférne erre a listára, az a Neon City. Láttátok?
www.imdb.com/title/tt0104981/?ref_=fn_al_tt_1

baggins21 2015.06.26. 09:14:16

Ha már voltak itt ilyen hátha tud segíteni valaki kommentek, évek óta keresek egy filmet még vhs-en láttam. Úgy kezdődik, hogy elpusztult az ózon réteg, napsugárzás, a gazdagok a föld alá menekültek, a szegények fent maradtak és folyton próbálnak behatolni a lenti bunkerekbe. Bunyós film egy fekete csávó a főszereplő (az hittem wesley snipes, de a filmjei közt nem találtam) ő is egy őr, de aztán száműzik, fennt pedig a víz a legnagyobb kincs és van egy bunyós rész ahol egy zacskó vízért kűzd. Ennyi rémlik, valaki?

Gukker 2015.06.26. 09:25:43

@danialves: Igen, becsapós, mert gyerekek a főszereplők, a díszletek meg a fényképezés meseszerűséget sugallanak elsőre, de a sztori nem az. Rendes posztap scifi. Meglepően sok ismert mellékszereplővel.

ontologist 2015.06.26. 09:40:44

Posztapokaliptikus filmek, amelyekhez képest a felsoroltak könnyed, kacagtató vígjátékok: Másnap (The day after), USA, 1983, Fonalak (Threads), angol, 1984, A halott ember levelei, szovjet, 1986, Az utolsó part (On the beach),USA 1959, Malevil, francia, 1981
Egyébként vannak olyan pletykák, amelyek szerint a III.világháború azért nem tört ki többek között, mert az amerikai elnöknek levetítették az Utolsó part című filmet valamikor a 60-as évek elején.

mikroman 2015.06.26. 10:25:35

Párat már említettetek, de nem csonkítom a listám. Kimaradtak:
Stephen King: Végítélet
Az utolsó part (1959)
A fiú és a kutyája (1975)

Sci-fi és a regény/novella jobb volt, mint a film, de elég emlékezetesek voltak nekem ezek is és beleférhetnek
Screamers - Az elhagyott bolygó
Lakott sziget

2015.06.26. 11:46:22

Doomsday (2008) Nem egy felejthetetlen alkotás, de Rhona Mitra miatt megéri megnézni, ebben a flből összevágott üldözős videóban pedig mindent visz ahogy a verda is)
www.youtube.com/watch?v=xQOTKtQcxnw

Dr_utcai_arcos 2015.06.26. 12:19:42

@ontologist: a Másnap és a Threads nem poszt film, az "sima" atomtámadás. A valódi poszt filmek kicsit nagyobb időt ölelnek át, mint pl a @dene: által említett Damnation alley is.

Dr_utcai_arcos 2015.06.26. 12:24:30

@SecuRicsi: Bááz...beleolvastam a történetbe, nem kicsit lehet durva! Azt hiszem begolyóznék ha én kapnék egy ilyen telefont.

SecuRicsi 2015.06.26. 12:26:28

@Dr_utcai_arcos: Csatlakozom... Ráadásul a hangulata a filmnek remekül hozza a nyomasztó érzéseket. Nem is értem, miért nem lett belőle nagyobb kultfilm...

Dr_utcai_arcos 2015.06.26. 12:29:22

Jóféle tulajdonsága a imdb-nek az ajánló, ezt a kettőt is feldobta a Miracle Mile-nál:
www.imdb.com/title/tt0156729/?ref_=tt_rec_tt -mondjuk itt a világvége előtt vagyunk, de érdekesnek tűnik a sztori,
www.imdb.com/title/tt0086429/?ref_=tt_rec_tt ez viszont a háború után játszódik.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.26. 15:52:15

@Dr_utcai_arcos: A Threads konkrétan több, mint egy évtizedet ölel át. ;)
Úgyhogy én abszolút annak vettem, de hát itt nem is az echte poszt filmeket keressük, csak a kommentelők fele megint lusta volt pl. ezt elolvasni. :)

Dr_utcai_arcos 2015.06.26. 17:17:53

@danialves: Ne már. Mondjuk egymás után néztem meg mind a kettőt, de nem létezik, hogy ennyire beragadt volna. Most már előszedem még egyszer -pedig esküszöm, nem vágyok rá...

alfax 2015.06.26. 17:29:17

@danialves: kössszii, tényleg ez az, mióta keresem......

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.06.26. 17:29:18

@Dr_utcai_arcos: Pedig a végén is van pár jelenet, amit nagyon nehéz lesz elfelejteni...

A film 50. percében jön az atomtámadás, a háromnegyedéig kb. az első két hétben vagyunk, de ha nagyon szigorúan vesszük, végső soron nagyobb időszakot ölel fel. ;)

David Bowman 2015.06.26. 21:28:47

@angaba: Tényleg: Az Út a király. Ennél prosztatapokaliptikusabb nincs is, és nem is lehet. Olyan, mint amikor valaki 100at lő a céllövészeten.

nyikk 2015.06.26. 22:59:22

@batgirl: Kösz, de Ricsinél a jó válasz, összekevertem a két filmet:))

K.Leslee 2015.07.03. 01:20:06

A ize' mert nincs a listan

Yettihun 2015.07.17. 09:02:15

A Végítélet nálam nagy hiányzó.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.07.17. 16:56:44

@Yettihun: A következő heti listán megtalálod, egyszerűen nem ide soroltam be. ;)
süti beállítások módosítása