Könyvkritika: Frei Tamás: Puccs Moszkvában (2023)
2023. december 20. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Frei Tamás: Puccs Moszkvában (2023)

Kiváló kalandregény

frei_1.jpg

Kiváló kalandregény. Frei Tamás hihetetlenül magas színvonalon műveli a saját műfaját, egyetlen percig sem lehet unatkozni, remekül felépített, profi alkotás, amelynek az aktualitás ad igazi zamatot. André Calvi visszatért, habár nem ő a főszereplő, de nagyon fontos szerepet játszik az eseményekben, amelyek sodró lendülettel haladnak egy tökéletesen nem kiszámítható végkifejlet felé, amelyben mesterien kerülnek fűzésre a szavak, fordulat fordulatot követ, betekintést nyerhetünk a nagypolitika boszorkánykonyhájába. Mindvégig hihető a történet, napjaink politikusai is megjelennek benne, főleg nemzetközi összefüggéseket láthatunk át egy briliáns kalandregénybe ágyazva, amely nem lép túl a műfaji határokon, mégis úgy érezzük, valami rendkívüli élményben van részünk. Frei Tamás egyre jobban ír, alaposan utánajár a témájának, ami eredetileg Kína lett volna, de a valóság közbeszólt, nyilván a mostanában zajló események nagyobb érdeklődést váltanak ki az olvasókból és a szerzőből is, így végül Moszkvában járunk ebben az érdekfeszítő könyvben. Talán túlságosan is érződik a profizmus a sorokban, itt minden tökéletesen kiszámított, mégis mindvégig érdekes, ezért ennél nagyobb bajunk ne legyen. Izgalmas történet, nagypolitikai keverés, akció, politika és az a bizonyos Frei-stílus, amely miatt annyira szeretjük az André Calvi-sorozatot. Mert kedvenc szereplőnk visszatért, nem is akárhogy, ismét megcsillantotta nem hétköznapi sármját és vérprofizmusát, melynek eredményeként már nagyon várom a folytatást, ami minden valószínűség szerint Kínában fog játszódni. Filmszerűen peregnek az események, nem titkolt cél a nemzetközi siker elérése, én  személy szerint nagyon drukkolok a szerzőnek, hogy sikerüljön eladni a könyveit más országokba is, mert André Calvi van olyan izgalmas személyiség, hogy országhatáron túl is érdeklődésre tartsanak számot a kalandjai. Mindenkinek ajánlom a könyvet, akik egy különleges kalandra vágynak, amelyben összefonódnak a nemzetközi szálak, ez egy nagyon jó kötet, érdemes elolvasni.

Amerika és Franciaország úgy dönt, hogy megpuccsolják Putyint. Az eseményeket hónapokig készítik elő, és André Calvi is jelentős szerepet vállal benne. Az ő feladat szupertitkos, ahogyan az egész akció, amelyben mindent gondosan megterveznek, de minden úgy alakul, ahogyan gondolták...

Frei Tamás nagy kedvencem, nagyon jól kamatoztatja a tehetségét, legyen az kávézólánc vagy könyvírás. Nagyon tudatosan tervezi meg a karrierjét minden szegmensben, és mivel következetesen végig is viszi a terveit, nagyon sikeres tud lenni. Nem szépirodalmat ír, hanem felfedezett magának egy külön műfajt, amelynek külföldön nagy hagyománya van, nálunk viszont ő honosította meg, és gyakorolja egyre magasabb színvonalon. A könyvei között akad remekmű és gyengébb alkotás is, ez a kötet most nagyon jól sikerült, amely főként annak az eredménye, hogy a szerző nagyon jól megtanulta a műfajt, folyamatosan képzi magát benne és hozzáadja a saját, senkivel sem összetéveszthető stílusát. Nem titkolt cél a nemzetközi siker elérése, biztos vagyok benne, hogy ez is sikerülni fog Frei Tamásnak, ahogyan az a terve is, hogy megfilmesítésre kerüljenek a könyvei. Ennek semmi akadálya sincs, hiszen abszolút filmszerűen van megírva a kötet, nem kell sokat gondolkodni a forgatókönyvön, mégis ez egy kalandregény, rendkívül magas színvonalon művelve. Jó könyv, amelyet öröm olvasni.

Sok interjút olvastam Frei Tamással a könyvvel kapcsolatban, és lenyűgözött, hogy mennyire alaposan utánajár mindennek, a legjobb példa erre Putyin dolgozószobájának leírása, amelyről tökéletesen hihető, hogy így néz ki a valóságban is. Habár az egész regény fikció, mégis olyan jól fel van építve a történet, hogy egyetlen percre sem zökkenünk ki az események sodrából, a szereplők között valós személyek is felbukkannak, ezért úgy érezhetjük, ez az egész akár meg is történhetne. Az aktualitás elvitathatatlan, nyilván mindenkit érdekel a téma, ezért nagy siker lesz a könyv, méltán, mert valóban nagyon jól meg lett írva, tökéletesen fel lettek építve a karakterek, a történet ott fordul, ahol kell, és úgy csavarodik, ahogyan a nagy könyvekben meg van írva. Érződik a profizmus, talán túlságosan is, talán ez az egyetlen hibája a könyvnek, de annyira stílusos az összhatás, hogy egyetlen percre sem bánjuk. Ez valóban egy külön műfaj, amelyet Frei Tamás megtanult és kiválóan művel.

Jó, hogy André Calvi visszatért, nekem már nagyon hiányzott, és nem csalódtam a visszatérésében. Nagyon érdekes lett a történet, remekül megírva és izgalmasan kivitelezve, képtelenség letenni a könyvet, mindvégig fenn tudja tartani az érdeklődést. A nemzetközi viszonylat az igazi ereje ennek a sorozatnak, hiszen ki ne szeretne belelátni a nagyobb összefüggésekbe, részese lenni a globális sakkjátszmáknak, átlátni a nagypolitikát, vagy annak legalábbis egy szeletét. Frei Tamás pontosan ezt az exkluzivitást adja meg nekünk, ezért várjuk mindig különös figyelemmel a könyveit, amelyekből remélem, minél több lesz, nagyon várom már a sorozat következő részét, biztos vagyok benne, hogy abban is egy nagyon érdekes téma kerül majd terítékre, izgalmas körítéssel. Összességében egy remek könyvet kaptunk, amely a saját műfajában kimagasló minőséget képvisel, érdemes elolvasni, egyetlen percre sem fogunk unatkozni rajta, rengeteg információval leszünk gazdagabbak, kiválóan szórakozunk és el is gondolkodhatunk rajta.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2418266891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrew Lefty 2023.12.30. 11:46:27

Hihetetlenül közhelyes, zagyva ponyva olyan tárgyi tévedésekkel, hogy a Boeing repülő acélból készült (alig több mint 10%-ban acél), " turbulens nyomás" (???????), a km/h sebesség pontatlan átszámítása m/s- ra stb. Egy önjelölt, végletekig bulvárt izzadó tehetségtelen "író" ...jó szórakozást annak, akinek erre van igénye.
süti beállítások módosítása