A 10 legjobb Robert Downey Jr. - film
2014. november 21. írta: FilmBaráth

A 10 legjobb Robert Downey Jr. - film

Tony Stark lassan nyugdíjba megy (mondom lassan, vagyis szerencsére vár még ránk néhány zúzás a következő években a moziban vele), Robert Downey Jr. pedig elkezdett a komolyabb szerepek felé tendálni (A bíró sajnos egy elvetélt kísérlet volt, de ez még simán belefért, nem esett különösebb csorba a Vasember páncélja által védett karrieren). Jelen sorok írója azok közé tartozik, aki már sok évvel Tony Stark előtt tisztában volt a kiváló színész tehetségével (máig meg tudom mondani, melyik széken ültem a tatabányai Turul moziban, amikor a Chaplin-ben ámulva néztem, hogyan robbantja fel a vásznat a fiatalember), szomorúan nézte végig, hogyan törik derékba az ígéretesen alakuló karrierje a drogproblémák miatt (érdemes megnézni az ebben az időszakban készült filmeket, még romjaiban is lemosott mindenki mást a színről!), nálam jobban senki nem örült annak, hogy élt a második eséllyel, és elfoglalhatta a neki járó helyet Hollywood tetején. Vasember meghozta az anyagi és erkölcsi sikert, ugyanakkor csak az egyik szemem nevet, a másik sír: saját magát játssza már hosszú ideje a kiváló színész, pedig aki látta akár a Trópusi vihart, akár a Chaplint, az tudja, hogy mire képes valójában. 

Tony Stark nem tudja pótolni az elvesztegetett éveket, de lehetőséget teremt arra, hogy néhány éven belül már ne csak egy képregényfilm hőseként szeresse a közönség, hanem tehetségéhez méltó komoly filmekben nyújtott kiváló alakítása miatt becsülje. Azt már meg sem említem, hogy az Oscar-díj már nagyon régen (egészen konkrétan a Chaplin óta) kijár Downey Jr.-nak, és biztos vagyok benne, hogy csak idő kérdése, hogy mikor fogja Vasember páncélja mellé kitenni a családi ereklyék közé. 

Nagyon nehéz volt összeállítani a top 10 filmet, fájó szívvel húztam le több alkotást a teljesen szubjektív listáról (tudom, hogy az Only you csak egy romkom, de odavagyok érte még ma is,  Rövidre vágva stb.), ezek az én kedvenceim, várom a véleményeteket!

10. Sherlock Holmes (2009)

SherlockHolmes2009-13_1.jpg

A kritika itt olvasható.

Hardcore Sherlock Holmes fanként mondom, imádom ezt a fimet! Nem sok köze van Doyle klasszikus novelláihoz, de egy nagyon jól összerakott, szórakoztató alkotás, amely Guy Ritchie és Robert Downey Jr. nélkül semmit sem érne, és szerencsére egyáltalán nem veszi magát komolyan. Kedvenc detektívem  felturbózott története az egyik kedvenc színészem előadásában hatalmas siker lett, kár, hogy a folytatás a közelében sem volt ennek a dögös mozinak. De azért nagyon várom a harmadik felvonást...

9. Zodiákus / Zodiac (2007)

zodiákus2_1.jpg

A kritika itt olvasható.

Nagyon hosszú a film, és sajnos nem tudja végig fenntartani az érdeklődést. David Fincher a Hetedikkel olyan magasra tette a lécet, hogy hiába a jó dramaturgia, a kiváló színészi alakítások, marad hiányérzete a nézőnek. Érdekesen kezdődik a történet, azonban a film közepe táján ellaposodik, a vége viszont zseniálisan jó. Először lelkesen nyomozunk a szereplőkkel, aztán velük együtt fáradunk bele az egészbe, olyannyira, hogy csodálkozva nézzük Graysmith megszállottságát, aztán újra elkap bennünket a hév, és nagyon szurkolunk, hogy végre sikerüljön elkapni azt az átkozott gyilkost. Kár az üresjáratokért, de így sem mindennapi krimit kapunk.

8. A vasember / Iron Man (2008)

vasember1.jpg

Nagyon húztam a számat anno (képregényt sem olvasok, miért néznék képregényfilmet?), de aztán Robert Downey Jr. miatt adtam egy esélyt az alkotásnak, amely percek alatt ugyanúgy rabul ejtett, mint mindenki mást. Tony Stark máig a legmenőbb filmes arc, a kiváló színészt az A-lista, mesés vagyon és a régen megérdemelt hírnév várta, bennünket pedig a nem annyira jól sikerült folytatás (Mickey Rourke azért ott volt a szeren!), és a zseniális harmadik rész, hogy a Marvel-univerzum egyéb filmjeiről ne is beszéljünk, vagyis mindenki jól járt.

7. Kamera által homályosan / A Scanner Darkly (2006)

robert-downey-jr-a-scanner-darkly-1920x1080-wallpaper_www.wallmay.net_12.jpg

A kritika itt olvasható.

Egy animációs filmről van szó, ugyanis a 23 napos forgatás után másfél évet töltöttek a készítők azzal, hogy rotoszkópos technikával újraalkossák a már felvett anyagot. Ennek részben technikai okai is lehetettek, de akár felfogható filmművészeti eszközként is, nevezetesen, hogy az animációs jelleg pontatlansága és elmosódottsága a film címében is jelölt drogos életérzést akarja visszaadni. Ennek rengeteg nagyon jól megkomponált jelenet lesz a segítségére, amik hihetetlenül szórakoztatóak tudnak lenni. Ugyanis színészek játéka rengeteg tesz hozzá a mű egészéhez, amivel elérik, hogy élvezzük egy olyan vitát, ami arról szól, hogy az egyik szereplő frissen szerzett biciklije hány sebességes.

(a fenti sorokat danialves kritikájából idéztem)

6. Durr, durr és csók / Kiss Kiss Bang Bang (2005)

kiss_kiss_bang_bang11_1.jpg

A kritika itt olvasható.

A forgatókönyv egyszerűen zseniális. Pörgős, tele meglepő fordulatokkal, ragyogó párbeszédekkel. A legjobb szövegek a narrációban találhatók, eredetiek, ütősek, viccesek, öröm volt hallgatni. Szórakoztató, mégsem felszínes alkotás született, talán csak a végére fogyott el kicsit a szufla, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. A karakterek nagyon jól meg lettek írva, a főszereplő szerethető, folyamatosan drukkolunk neki, hogy kikeveredjen abból a hihetetlen slamasztikából, amibe került. Egy igazi őrült ámokfutás tanúi lehetünk, mely alkalmat ad Balck-nek arra, hogy megmutassa Hollywood sötétebb arcát is. 

5. III. Richárd / Richard III (1995)

richard III.jpg

A kritika itt olvasható.

Ez nem a szokásos veretes, de dögunalmas feldolgozása a Shakespeare - klasszikusnak, erről már a kezdő képsorok is meggyőznek bennünket: látványos körülmények között, egy tankkal tör be egy szobába Richárd, és egy géppisztollyal lövi bele a film címét a főcímbe. Hatásos kezdés, a látvánnyal a későbbiekben sincs probléma, azonban a film végére elfogy a szufla, kár, mert egyébként kiválóan használták fel az alkotók a film nyújtotta technikai lehetőségeket ahhoz, hogy  a klasszikus művet közelebb hozzák a nézőkhöz.

4. Vasember 3. / Iron Man 3 (2013)

ironman3.jpg

A kritika itt olvasható.

Shane Black talán még Whedonnál is elegánsabban és jobban röhögi szembe a szuperhősfilmek kliséit. Stark már az első percekben belesül a coelhoi bölcsességekre emlékeztető nyitóidézetbe, innentől kezdve pedig van minden, élcelődés az ultragáz "Vashazafi" néven, vagy éppen szemétkedés a tipikus cuki kisgyerek karakterrel. Azonban a parodisztikus elemek mellé azért sikerült egy kellően komoly hangulatot és megfelelő történetet is felépíteni, és bár ez a sztori sem váltja meg a világot, a fenti körítésnek köszönhetően abszolút fogyaszthatóvá és élvezetessé válik. A színészek pedig természetesen lubickolnak a szerepeikben, sokszor egy-egy gyengébb poént is feldob az, ahogyan ők azt előadják.

(a fenti sorokat danialves kritikájából idéztem)

3. Trópusi vihar / Tropic Thunder (2008)

trophic tunder.jpg

A kritika itt olvasható.

Ki nem álmodozott arról, hogy részt vehet egy igazi filmforgatáson? Nagyszerű érzés lehet nézni a nagyszerű színészeket, akik a szemünk előtt hozzák létre a csodát, lényegülnek át egy másik emberré, a művészet elefántcsonttornyában ki ne kalandozna? 

Indulhat a forgatás? And action!  És egy váratlan fordulattal a film valósággá válik..

2. Bosszúállók / The Avengers (2012)

the avengers.jpg

A kritika itt olvasható.

A Bosszúállók egy zsigeri akciómozi, amely teljesen tisztában van azzal, hová is tartozik. Pörgős, poénos, és szórakoztató egyszerre, a látvány pedig elképesztő, noha a 3D sajnos hagy némi kívánni valót maga után. Egy nézést mindenképpen megér bárkitől, hiszen a két és fél óra úgy el repül vele, mint annak a rendje.

1. Chaplin (1992)

chaplin.PNG

 A kritika itt olvasható.

Richard Attenborough nagyon jó rendező (Gandhi, A híd túl messze van stb), méltó emléket állított Charlie Chaplin-nek ebben a filmben. Nem hallgatta el emberi gyengeségeit, de tökéletes arányérzékkel kihangsúlyozta művészi nagyságát is. A színészvezetés kiváló, a jelenetek erősek, a párbeszédek egyáltalán nem súlytalanok. Kár, hogy kicsit túl hosszú lett a film, és kissé széttöredezett a történet, de ennél nagyobb bajunk ne legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr546839861

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az 5 legjobb Robert Downey Jr. film 2014.11.28. 13:44:06

Háromszoros Golden Globe díjas színész, akinek a jelleme lassan egybeforr Tony Starkéval, a Vasemberrel. 5 éves korában szerepelt először filmben, azóta pedig számos alkalommal megjelent a vásznon éppen ezért nem egyszerű a filmjei közül csak ötöt ki...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.21. 12:26:34

Ezt a fájó szívet megértem, nekem is fáj a szívem, hogy ez a gyenge Sherlock kiszoríthatott a listáról bármit is. :D

FilmBaráth 2014.11.21. 12:54:07

@danialves: Mit vártál egy hardcore Sherlock Holmes fan-tól?:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.21. 12:55:21

@FilmBaráth: Egy hardcore Sherlock Holmes-fantól azt vártam volna, hogy nem elég, hogy béna film, de még a karakterhez sincs semmi köze, ergo duplán szar. ;)

FilmBaráth 2014.11.21. 13:01:40

@danialves: Azért némi köze van a karakterhez:-) A második rész tényleg gyenge film, de az első igenis jól össze lett rakva:-)

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.11.21. 13:35:51

Szerintem a második Sherlock-film jobb, mint az első.

FilmBaráth 2014.11.21. 14:20:58

@Sparrow: Kíváncsian "hallgatom", hogy miért?:-)

FilmBaráth 2014.11.21. 14:22:27

@danialves: ja, meg az egoista szuper detektív alakja, Watson figurája, meg egy-két ilyen apróság:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.21. 14:26:25

@FilmBaráth: Meg az ökölharccal és robbantgatással megoldott bűntények, ugye? ;)

FilmBaráth 2014.11.21. 14:33:25

@danialves: tévedésben leledzel:-) Sherlock Holmes a brilliáns agyával oldotta meg a bűntényt, csak közben akciózott is egy jót, hogy a közönség is jól érezze magát a moziban:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2014.11.21. 14:47:42

@FilmBaráth: Mondjuk a közönség szerintem jobban érezte volna magát, ha jó filmet készítenek.

Sparrow · http://movietank.blog.hu 2014.11.21. 15:02:09

@FilmBaráth: Jobban szórakoztam rajta, és többet nevettem, miközben néztem, mint az első részen. Ettől függetlenül amúgy egyik sem egy nagy durranás, kicsi ingerem sincs az újranézésükre.

sunblind 2014.11.21. 16:45:10

Szerintem jó a GR féle Sherlock. De tényleg. A Bosszúállókat viszont soha nem értettem, miért a hájp. Egy árva kockára nem emlékszem az egészből, még a Watchmen is veri nálam.
Monnyuk lehet hogy én vagyok a kuplungos, mert én már a gravitáció felénél azért pityeregtem, hogy találja már hátba egy ballisztikus rakéta (ami persze nem ott megy, de ennek ott amúgy sincs semmi jelentősége) ezt a szerencsétlen szenvedő picsát, oszt mennyünk.

Andriska_hun 2014.11.21. 16:45:47

Air America! Mel Gibsonnal nagyon jó páros voltak. A film is eszement jó, nem csoda, hogy állítólag be akarták tiltani "arrafelé"...

Scagnetti 2014.11.21. 16:49:09

A Született gyilkosok még befért volna.

FilmBaráth 2014.11.21. 17:49:14

@Scagnetti: A 11. helyen van nálam, ez pedig sajnos csak egy 10-es lista:-)

FilmBaráth 2014.11.21. 17:51:27

@Sparrow: Én az első részt imádom, nem is tudom hányszor láttam már, a másodikat talán kétszer, pedig mind a kettő megvan DVD-n:-)

FilmBaráth 2014.11.21. 18:07:45

@Andriska_hun: Nekem is tetszett az Air America, de a listán szereplő filmek szerintem eszementebben jobbak:-)

gizmo266 2014.11.21. 21:34:10

@sunblind: Bosszúállók: nem csak te vagy ezzel így.
Bár nem RDJ játszik benne de én még a Sötét Lovagnál sem értem, hogy mitől jobb az egy mezei akciófilmnél.

S.Witwicky 2014.11.21. 23:07:57

Az egyik legjobb szinkronválasztás!Fekete Ernő Tibor!A Kiss kiss bang bang sztem top 3as :)
süti beállítások módosítása