Only you - Csak veled / Only you (1994)
2014. június 14. írta: FilmBaráth

Only you - Csak veled / Only you (1994)

only you.jpgHiszek a sorsban. Még nem találkoztam az igazival, de biztos vagyok benne, hogy csak idő kérdése, hogy mikor futok össze a másik felemmel, nem is görcsölök a kérdésen, élem az életem, majd jönni fog, ha jönnie kell a nagy Ő-nek. Realista vagyok, de ez nem akadályoz meg abban, hogy egy jó romantikus film rabul tudjon ejteni. Mivel nálam Robert Downey Jr. messze nem a Vasember filmekkel tette fel magát a térképre, régen többször is láttam már ezt a bájos alkotást, ezért amikor rámtört a romantikus film hiány, több kép is bevillant belőle, és úgy döntöttem, hogy sok év után újrázok, és örömmel tapasztaltam, hogy semmit sem veszített a varázsából: percek alatt bele lehet andalodni ebbe az édes kis semmiségbe.

Faith (Marisa Tomei) kislány korában egy játék és egy jósnő hatására biztos volt benne, hogy az ő jövendőbelijét Damon Bradley-nek fogják hívni. Aztán közben felnőtt, éppen az esküvőjére készül egy rendes, de unalmas orvossal, amikor egyszer csak telefonon felhívja a nevezett személy, aki leendő férjének egyik ismerőse. Faith maga sem tudja miért, de azonnal hátrahagy vőlegényt és mindent, repülőre száll, hogy találkozzon álmai férfijával. Sógornője, Kate (Bonnie Hunt) elkíséri, próbálja kordában tartani a  kissé kótyagos lányt, miközben komoly házassági válsággal küzd. Rómában éppen Damon Bradley-t üldözi Faith, amikor szó szerint belefut Peter-be (Robert Downey Jr.), akinek megtetszik a lány, ezért azt hazudja, hogy ő a keresett személy. Aztán persze kiderül, hogy mégsem, és a szerelmi szálak hirtelen nagyon összegabalyodnak...

Faith bájosan romantikus alakja könnyen megszerethető, nagyon szórakoztató figyelni, ahogy csetlik-botlik érzelmei útvesztőjében. De igazán akkor indul be a történet, amikor összefut Peter-rel, akiről először azt hiszi, hogy ő álmai hercege, majd amikor kiderül, hogy a megálmodott név nem stimmel, simán kidobja. De Peter nem adja fel ilyen könnyen, felajánlja a segítségét az igazi Damon Bradley felkutatásához, akit meg is találnak, és mit az az ég, úgy néz ki, mint egy görög isten (Billy Zane tolmácsolásában). A történetben még nagyon sok fordulat van, és bár a végkifejlet egyetlen percig sem kétséges, mégis érdekes tud maradni. A forgatókönyv jól sikerült, a maga műfajában minőségi darab, habár közel sem mentes a kliséktől, és a karakterek megírása során sem találták fel a spanyol viaszt, a főszereplők alakjában nincs semmi különleges, viszont szerethetőek, és nagyon lehet nekik szurkolni, hogy ne maradjon el a happy end.

Habár elég átlagos a történet, a szöveg is időnként megmosolyogtatóan butácska, mégis megvan benne az a bizonyos plusz, ha valaki  egy jó kis  romantikus filmet akar nézni, mindenképpen adjon neki egy esélyt! Sikerült élettel megtölteni a karaktereket, amelyek között akad üresfejű szépfiú, jóravaló férj, igazi olasz macsó, a házasságába nem kicsit belefáradt feleség. A legnagyobb erénye a filmnek, hogy nem veszi komolyan magát, nem akar mást, csak szórakoztatni, és ezt jól teszi.

Áradnak az érzelmek, gabalyodnak a szerelmi szálak, legszívesebben kiabálnánk Faith-szel, hogy vegye már észre, Peter-t neki teremtette az ég, hagyja már Damon Bradley-t, Peter-nek pedig szurkolunk, hogy ne adja fel a lány meghódítását. Szorongva figyeljük Kate kalandját az olasz férfival, drukkolunk, hogy visszatérjen a férjéhez. Vagyis magával ragad az édes kis történet, amelyhez nagy segítséget adnak a szépen fényképezett képek, a romantikus atmoszféra, a jól sikerül vágások és zene.

only you 2.jpgA  két főszereplő játékának köszönhető, hogy ez a tüneményes kis film olyan közel tud kerülni a néző szívéhez. Marisa Tomei éppen eltalálja a keskeny mezsgyét a ripacskodás és a komoly játék között, így nem lesz nevetséges az ő Faith-e. Robert Downey Jr-nak ez a szerep ujjgyakorlat, simán hozza a romantikus szerelmes ifjút, aki bármire képes, hogy meghódítsa álmai hölgyét. Billy Zane jól néz ki, és ez ehhez a filmhez tökéletesen elég volt, Bonnie Hunt nagyon jó, Joaquim de Almeida nagyon macsó.

Norman Jewison jól összerakta a filmet, ami nem több, mint egy romantikus semmiség, de minőségi alkotás. A színészvezetés jó, a jelenetek üdítően bájosak, a párbeszédek gördülékenyek. Nem filmtörténeti mérföldkő, de kár lenne kihagyni az életünkből, egy igazi kis gyöngyszem!

Bájosan üde romantikus film, amelyet elsősorban Robert Downey Jr. és Marisa Tomei játéka miatt érdemes egyszer megnézni.

7/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr866288416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nick Leeson 2014.06.15. 07:10:26

Tényleg nagyon jó film!
Én már legalább 20-szor láttam (40 éves pasi vagyok). Tegnap néztük a nejemmel, ő még nem látta előtte. Nagyon bejött neki!
Szép tájak, olasz feeling, jó poénok, érdekes figurák.

Marisa Tomei pedig egy tünemény. Én ebben a filmben láttam először annak idején. Azóta a kedvencem. Nem az a tipikus bögyös bombázó, de nagyon aranyos, kis csinoska, csodaszép mosollyal, és természetes színészi játékkal. Ráadásul még ma 4X évesen is baromi jól néz ki!

Én is maximálisan ajánlom a filmet, fiataloknak, időseknek, fiúknak, lányoknak, röviden mindekinek.
süti beállítások módosítása