Kamera által homályosan / A Scanner Darkly (2006)
2011. december 21. írta: danialves

Kamera által homályosan / A Scanner Darkly (2006)

Philip K. Dick nevét nyilván rengetegen ismerik, leginkább sci-fi regényei kapcsán, noha érdemes tisztában lenni azzal, hogy ötletei olyan hollywood-i alkotások alapjául szolgáltak, mint a Különvélemény, A felejtés bére, Az emlékmás vagy A sorsügynökség. Ebből a szempontból ez a mű talán egy kicsit kilóg a sorból, mivel itt egyáltalán nem a történet sci-fi elemein van a hangsúly, és egy-két dolgot leszámítva akár napjainkban is játszódhatna.

A történethez évszámot társítani nem tudunk, találóan "hét év múlva" datálják napjainkhoz képest. Ebben a korban a drog és az ellene küzdő "Új út" névre hallgató rehabilitációs nagyvállalat a forradalmian új és veszélyes H-anyagnak köszönhetően átvette a hatalmat a világ fölött. A H-anyag elleni harc egyik embere Bob Arctor (Keanu Reeves) is, akit a rendőrség kötelékéből épül be egy drogos baráti társaságba (Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder), remélve, hogy egy nagyobb ellátóláncot tud leleplezni majd. Azonban ő maga is függőjévé válik a szernek, így elkezd az elméje szétesni, és erre a rendőrségnél is felfigyelnek. A sztori még tartogat bőven csavarokat, de alapvetően a megvalósításra érdemes figyelni. 

Először is meg kell említeni, hogy egy animációs filmről van szó, ugyanis a 23 napos forgatás után másfél évet töltöttek a készítők azzal, hogy rotoszkópos technikával újraalkossák a már felvett anyagot. Ennek részben technikai okai is lehetettek, de akár felfogható filmművészeti eszközként is, nevezetesen, hogy az animációs jelleg pontatlansága és elmosódottsága a film címében is jelölt drogos életérzést akarja visszaadni. Ennek rengeteg nagyon jól megkomponált jelenet lesz a segítségére, amik hihetetlenül szórakoztatóak tudnak lenni. Ugyanis színészek játéka rengeteg tesz hozzá a mű egészéhez, amivel elérik, hogy élvezzük egy olyan vitát, ami arról szól, hogy az egyik szereplő frissen szerzett biciklije hány sebességes. Számomra Robert Downey Jr. és Woody Harrelson pályafutása egyik legjobbját nyújtja, Keanu Reeves-t csak azért nem emelném ki külön, mert talán nem volt annyi lehetősége megcsillogtatni a tudását.

Amit negatívumként ki tudok emelni, hogy a karakterekről minimális információnk van, nem tudunk semmit a múltjukról (Bob-nak van egy flashback-je, de az szinte semmit nem magyarázott meg számomra), a motivációikról, az életükről. Ezen felül a történet megoldása sem tetszett feltétlenül, számomra kicsit földhözragadt volt a film addigi menete szempontjából, persze ez már eléggé egyéni vélemény.

Szóval a Kamera által homályosan egy minden tekintetben zseniális alkotás, számomra alapmű, egy igazi klasszikus. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

9/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr695260423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása