Végítélet / Doomsday (2008)
2014. május 11. írta: danialves

Végítélet / Doomsday (2008)

Doomsday_004.jpgTalán nem túlzás, hogy mostanában az akciófilm műfaja komoly bajban van. Régi franchise-ok vagy éppen sztárok farvízén próbálnak eladni egyre gyengébb produkciókat, és ritka az olyan gyöngyszem, mint a The Raid vagy a Dredd. Azonban Neil Marshallnak sem franchise-ra, sem sztárokra nem volt szüksége ahhoz, hogy összehozzon egy zseniális, oldschool akciómozit.

Skóciát egy hihetetlenül gyorsan terjedő és kegyetlen vírus támadja meg. A brit kormányzat nem sokat gondolkodik, hanem gyorsan vesztegzár alá helyezi a területet, magukra hagyva a fertőzötteket. 27 évvel később azonban Londonban is felüti a fejét a betegség, a kormány pedig a karantén elől még kislányként megmenekülő Eden Sinclairt (Rhona Mitra) küldi ki egy csapattal a lezárt területre, abban a reményben, hogy megtalálják a gyógymódot. Méghozzá azért, mert minden számítás ellenére vannak még élő emberek Skóciában.

doomsday-(2008)-large-picture.jpgKidolgozott történetre ne számítson senki, a forgatókönyvet nagyjából azzal a logikával írták, hogy mi nézne ki nagyon jól a vásznon. Természetesen egy erős közepes minőség és a kellő koherencia megvan a szkriptben, főszereplőnk hasonlóképpen az akciófilmes hősnők egyszerű színészi eszköztárára van remekül bekalibrálva, és kollégái sem múlják nagyrészt felül alakítás terén. De ami miatt mindez irreleváns, hogy a módszer működik: amit kitaláltak, az mind bitang jól néz ki a vásznon. 

Neil Marshallt nyugodtan hívhatnám napjaink egyik legalulértékeltebb rendezőjének, ugyanis egy hihetetlenül szórakoztató és bűnös élvezet az, amit összehozott. Feszes, adrenalinnal fűtött akciójelenetei gyakorlatilag egy percre sem engedik leülni a filmet, a Mad Max-et idéző kösztümök és díszletek, az instant klasszikus szövegek minden idők egyik leghangulatosabb filmjéért felelnek. Időként kicsit ugyan átesik a ló túloldalára, és a vége felé már egyre nehezebb átélni a különösen abszurddá váló fordulatokat, de összességében a produkció egésze jól működik.

Nem a legmélyebb és legtartalmasabb mű, ami a témában született, de ha valaki a 80-as, 90-es évek posztapokaliptikus elképzeléseit szeretné felidézni a mostanában divatos hiperrealisztikus darabok helyett, vagy egy kicsit nosztalgikusabb akciófilmre vágyik, amelyekben nem a kiöregedő sztárok szolgáltatják csak a nosztalgiafaktort, akkor ez a film tökéletesen megfelel a célra. 105 percnyi magas fordulatszámú, tömény és stílusos zúzás.

9,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr405869793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr_utcai_arcos 2014.05.11. 09:33:26

A pont talán kicsit erős, viszont minden igaz amit leírtál, rendesen belepakoltak mindent a kannibáloktól a keresztes lovagokig ;)!

HunYetti 2014.05.11. 10:44:51

Az első film volt amit egy nap kétszer megnéztem. Olyan igazi gondolkodás és mondanivaló nélküli leülsz elé és élvezed film.

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.05.11. 18:26:52

Mondjuk egy ilyen sztorin nem nagyon lehet mit csavarni.
Meglátjuk. Inkább mint a godzillát.

szkristof92 2014.05.11. 20:17:31

Ahogy mondani szokás kinek a pap, kinek a papné. Én speciel utálom ezt a filmet.

Nyílméregbéka 2014.05.11. 20:25:18

Ez egy végtelenül ostoba, és ócska film, semmi logoka, érterem nincs a történésekben. Egy közepes rendező közepes filmje. Az akciók kétsegkívül nem olyan rosszak, de a pontozáson most csak röhögni tudok. Persze ízlések és pofonok... Nálam ez egy jóindulatú 6/10. Egyszernézős.

SarahConnor 2014.05.11. 22:09:35

???

9,5/10? Ez szarkazmus, ugye?

Arról a filmről beszélünk, ahol keresztes lovagok jöttek szembe az erdőben?
Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy ez a legszarabb film, amit valaha láttam.
Ha rendezőként/forgatókönyvíróként valaki elelmélkedik azon, hogy mi is történhet azokkal az emberekkel, akiket 25-30 évre elzárnak a külvilágtól egy országnyi területen, és a kannibál punkok valamint a középkori jelmezekben hülyéskedő félkretének jutnak az eszébe, akkor a kedves rendezőnek/forgatókönyvírónak elmegyógyinézetben a helye.
A határtalan idiotizmus megtestesülése ez a film.

0/10 és őszintén megdöbbent, hogy ezt a sz*rt ennyi emberrel meg lehet etetni. És még ízlik is.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.05.12. 05:49:14

@Lenina Huxley: :p lehet, hogy mégis kihagyom a filmet

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2014.05.12. 16:01:13

@Koródi Antal: Na ez az!
A csaj miatt nagyon is érdemes.:P
Naggyon ott vaan!:P
Kár,hogy kevés filmje van.
Pedig simán lehetne akciósztár is.

victor vacendak 2014.05.13. 08:59:12

Itt van Rhona Mitra, aki eleve az első Lara Croft model volt. És színésznő. És brit. Erre mit csinál hollywood? Lara Croft szerepét a neveteséges ripacs Jolie-ra osztja, mert ő húzónév. De semmi az ég világon nincs benne Lara Croftból. Más kérdés, hogy a videójátékok teljesne hihetetlen univerzumait és emberfeletti külseljű illetve képességú szereplőit nem is kéne élő szereplős filmmé alacsonyítani.
A Doomsday klasszisokkal jobb, mint a World War Z, és még egy csomó vírusos, emberiség kihalós apokalipszis film. Ahogy a 9,5, úgy a 0 pont is túlzás. Ami igazán szar, és Mitráról jut eszembe, az a 1999-es Beowulf. De a csöcsök miatt azt is meg lehet nézni többször is...

Edgecrusher 2014.05.13. 20:13:30

Szerintem pont ilyen nem gondolkodós, szórakoztató film. A 9,5-öt én is sokallom, de amúgy egynek jó. Szerencsére nem veszi komolyan magát a film.
süti beállítások módosítása