9 film, amit látnod kell a Titanic Filmfesztiválon
2015. április 07. írta: danialves

9 film, amit látnod kell a Titanic Filmfesztiválon

Idén is lesz természetesen Titanic Filmfesztivál, pénteken indul sorrendben már a 22., méghozzá igen erős programmal. Amikor pedig ennyi remek filmet zsúfolnak bele 8 napba, az még a legelvetemültebb filmnéző számára is komoly időpont-matekozással és lemondásokkal jár. Éppen ezért készültünk nektek egy kis útmutatóval arról, hogy mire érdemes odafigyelni a fesztivál programjából, többek között annak is köszönhetően, hogy jó pár alkotást ezek közül már volt szerencsénk látni. Úgyhogy következzenek azok a darabok, amelyeket biztosra mondhatok, hogy érdemes megnézni.

(Kritikák szokás szerint a címek alatt.)

Hétköznapi vámpírok / What We Do in the Shadowswhat_we_do_in_the_shadows.jpg

Az új-zélandi vámpíros mockumentaryval (már önmagában ez a szóösszetétel is megérdemel egy nézést) én magam ugyan nem voltam annyira megelégedve, mint Werewolfrulez kollégám, de az elvitathatatlan, hogy egy elképesztően eredeti és szellemes komédiáról beszélhetünk, amelyhez még csak hasonlót is nehéz lesz találnunk a mozis kínálatban. Ráadásul azoknak sem kell aggódniuk, akik a fesztiválon lemaradnak róla: utána szinte rögtön érkezik a magyar filmszínházakba is.

Vetítik:
04.14. 19:00 Uránia Nemzeti Filmszínház

04.17. 19:15 Toldi Mozi

Yann Demange minimalista thrillerében nehéz pontosan meghatározni, mi az igazán megragadó, talán éppen az, hogy nagyszabású húzások nélkül is képes ugyanazt a hatást elérni, mint egy sokkal komolyabb erőforrásokból gazdálkodó alkotás. Mindenesetre az biztos, hogy egy igen izgalmas és súlyos másfél óra vár arra, aki ezt a produkciót választja, nem véletlenül tartjuk mi is már most az év legjobbjai között számon.

Vetítik:
04.11. 18:45 Puskin
04.16. 17:00 Uránia Nemzeti Filmszínház

Megmaradt Alice-nak / Still Alice

still-alice-10.jpg

Ritkán fordul elő velünk olyan csúfság, hogy egy Oscar-díjas alakítást nem kerül az adott évben a magyar mozik műsorára, Julianne Moore-ral idén azonban éppen ez esett meg. De ezt a produkciót pótolni nem feltétlenül csak filmtörténelmi jelentősége miatt érdemes: igaz, hogy nem tud sokkal többel szolgálni, mint bármelyik másik betegségről szóló film, de azok közül egy kifejezetten erős darabnak mondható.

Vetítik:
04.11. 17:45 Uránia Nemzeti Filmszínház

04.17. 20:45 Uránia Nemzeti Filmszínház

campxray.jpeg

Sajnos a mainstream filmgyártásból (és divatból) tájékozódóknak eléggé kimaradt, hogy Kristen Stewart tud színészkedni is, azonban itt a lehetőség pótolni a lemaradást. De a Camp X-Raynek nem feltétlenül az a legnagyobb pozitív tulajdonsága, hogy a szóban forgó színésznő mutat valamit a kvalitásaiból, hanem inkább az, hogy képes ehhez a témához hatásvadászattól és egyoldalúságtól mentesen nyúlni.

Vetítik:
04.12. 20:00 Örökmozgó Filmmúzeum

04.18. 20:00 Örökmozgó Filmmúzeum

Magam ura / Mot naturen

motnaturen.jpg

Ezt a filmet nem csak azért tudom ajánlani, mert többek között az én közreműködésemnek is köszönhetően, hogy egyáltalán láthatjátok (innen is szívesen ;) ), hanem mert a norvégok természetben monologizálós darabja igazán eredeti és szellemes gondolatokkal tudja elkápráztatni a nézőjét. Ugyan az élmény hagy annyi kívánnivalót maga után, hogy azt mondjam, könyvben jobban működött volna ez a koncepció, de ez az alkotás értékéből mit sem vesz el.

Vetítik:
04.12. 21:00 Toldi Mozi

04.16. 18:45 Puskin

A megváltás / The Salvation

the-salvation04.jpg

Folyamatosan panaszkodom, hogy bár világszinten még vannak próbálkozások a western műfajában, minket ezek a darabok következetesen elkerülnek, azonban a dánok sztárparádéja legalább a Titanic erejéig tiszteletét teszi hazánkban. Nem áltatnék senkit azzal, hogy a The Salvation egy kifejezetten kiemelkedő produkció lenne (ellentétben mondjuk az osztrákok hasonló művével), viszont a zsáner szerelmeseinek, de tulajdonképpen mindenki másnak is egyszer egy kellemes élmény lehet.

Vetítik:
04.10. 19:15 Toldi Mozi

04.15. 20:45 Puskin

Snowpiercer

snowpiercer.jpg

A Snowpiercer már önmagában is egy olyan fura szerzet, aminek a puszta létezésére felkapjuk a fejünket: koreai-európai koprodukció, egy francia képregény alapján, az éppen regnáló Amerika kapitánnyal a főszerepben. És jellegében is pont azt a különlegességet és bátorságot képviseli, ami miatt esélytelen, hogy a magyar mozizó közönséghez bármilyen formában is eljusson. A finálé butaságain nem biztos, hogy könnyen túlteszi majd magát minden néző, de ilyen érdekes sci-fi ritkán kerül elénk.

Vetítik:
04.14. 20:30 Puskin

04.18. 20:45 Toldi Mozi

Omaromar_4_021914_1393013487198.jpg

A tavaly Oscar-jelölést begyűjtő palesztin film leginkább azzal tűnik ki a mezőnyből, hogy nem tűnik ki - legalábbis abban a tradicionális értelemben, ahogyan egy egzotikus országból érkező, Oscarra nominált produkciótól elvárnánk. Akinek az egész Titanic csak egy művészieskedő marhaság, még annak sem fog csalódást okozni ez az izgalmas darab.

Vetítik:
04.13. 20:45 Toldi Mozi

04.17. 16:45 Uránia Nemzeti Filmszínház

Citizenfourcitizenfour_1.jpg

A Snowden-ügyről szóló dokumentummozi nem támadja ugyan meg elemi erővel az embert, néhány részlete talán unalmas is lesz a jártasabbaknak, de ettől még egy színvonalas és érdekes, ráadásul nagyon is aktuális film, amely képes egy olyan oldaláról megmutatni a botrány, amelyiket még nem ismertük.
Vetítik:
04.17. 20:00 Puskin

És mivel természetesen jó pár alkotás lesz, amit nekem is csak a fesztivál ideje alatt lesz lehetőségem látni, jöjjön néhány ezek közül egy-egy egymondatos beharangozóval (a címek alatt ezúttal Imdb-linkek):

Ex MachinaAlex Garland (Danny Boyle társírója) rendezői bemutatkozása ez a sci-fi, amit eddig mindenhol imádtak - leszámítva a UIP döntéshozóit... (Vetítik: 04.12. 16:30, 04.15. 19:00 mindkettő Uránia)

X+Y: Egy matekzseni coming-of-age sztorija, rengeteg alulértékelt brit színésszel, akikhez hasonlóan talán a filmben is kicsit több van, mint amennyi elsőre látszik. (Vetítik: 04.14. 17:00 Uránia Nemzeti Filmszínház, 04.18. 17:00 Toldi Mozi)

Távol az emberektől: Albert Camus-adaptációViggo Mortensennel a főszerepben és Nick Cave zenéjével, kicsit ismerős elemekből, de remélhetőleg ennek ellenére nagyon erős élménnyel. (Vetítik: 04.12. 21:00 Uránia Nemzeti Filmszínház, 04.17. 18:00 Puskin)

A orosz harkály: Dokumentumfilm egy csernobili túlélőről, amely állítólag akár konspirációs thrillernek is beillene - engem már ennyi is meggyőzött. (Vetítik: 04.11. 17:00, 04.17. 18:30 mindkettő Örökmozgó)

A csend képe: A 2 évvel ezelőtti The Act of Killing párdarabja, ismét Joshua Oppenheimer rendezésében, ezúttal a mészárlások egyik áldozatáról. (Vetítik: 04.10. 18:30 Uránia Nemzeti Filmszínház, 04.18. 17:15 Puskin)

Helyedbe lépEgy koreai dráma három nőről, eddig mindenki csak áradozott róla - ha pedig egy koreai filmről mindenki áradozik, akkor érdemes valami nagy dologra számítani. (Vetítik: 04.13. 18:00, 04.17. 18:30 mindkettő Uránia)

A fesztivál további filmjeit itt találjátok,ha szeretnétek tovább kutakodni. Írjátok meg kommentben, ti mit néztek majd meg a rendezvény műsorából, mit csináljak inkább blogolás helyett, és a szokásos dolgokat. Péntektől pedig mindenkinek jó filmezést!

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr567305206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2015.04.10. 12:06:44

"Írjátok meg kommentben, ti mit néztek majd meg a rendezvény műsorából, mit csináljak inkább blogolás helyett, és a szokásos dolgokat."

XD
süti beállítások módosítása