A 10 legtúlértékeltebb film 2012-ben
2013. január 14. írta: danialves

A 10 legtúlértékeltebb film 2012-ben

Az eddigiekhez képest rendhagyó toplistát olvashattok most, ugyanis ezúttal két szerzőnk (FroG és danialves) tematikus összeállításának keverékét láthatjátok alább. Mindketten 5-5, teljesen különböző filmmel képviseltetjük magunkat, ezekről felváltva írtunk, a szövegek után pedig megtaláljátok azt a nevet, akihez a gondolatok tartoznak. Felhívnám mindenki figyelmét tehát, hogy az egyes filmek szerepeltetése nem konszenzusos döntés, mindketten szigorúan a saját véleményünket közöljük.

A bosszúállók

Nehéz elvitatni, hogy Joss Whedon remek hangulatú és önreflexív humorú műve új szintre emelte a képregényfilmeket. Nem kérdés, hogy akár filmtörténeti klasszikus is válhat belőle. Azt is nehezen tagadom, hogy kiválóan szórakoztam rajta. Azonban számomra szinte szentségtöréssel ér fel egy ennyire könnyed popcorn-filmet sokkal tartalmasabb alkotásokkal emlegetni együtt az év végi toplistákban vagy az Imdb Top 250-ben. Mert a szuperhős-társulat bármennyire is mesteri szinten műveli a szórakoztatást, ennyi még kevés egy igazán jó filmhez. (danialves) (FroG kritikája pedig itt olvasható)

A Sötét lovag : Felemelkedés

 Gondolom mindenki emlékszik még arra,mekkora Messiás-várás övezte a Felemelkedést, amely Christopher Nolan harmadik, egyben utolsó filmje a Denevéremberről. Ennek hatására mindenki egy grandiózus, heroikus és mély mondanivalójú filmet várt, Nolan pedig sajnos nem tudta szállítani azt a formátumot, amelybe ezeket a "kikötéseket" mind bele tudta volna sűríteni. Koránt sem arról van szó, hogy a Felemelkedés rossz film volna, csupán az előző film minőségét és naturalista beállítottságát cáfolja meg egy-két túlzott fantasztikussággal megfűszerezett jelenet, a forgatókönyv pedig (főleg a film lezárása felé) nem csak kapkodóvá válik, de a főhős karakterét sem tudja magában kellő figyelemmel elrendezni. Azonban a legnagyobb pozitívum még így is adott: Tom Hardy Bane-je egy rendkívül jól kidolgozott, már-már félelmetes főgonosz, aki számomra még Jokeren is túltett. (FroG) (Dani kritikája)

over2012-2.jpeg

Skyfall

Aláírom, hogy az egyik legjobb Bond-film, és mindenképpen jobb,  mint az előző kettő. Azonban ennek ellenére nélkülözi azt a komplexitást és eredetiséget, amely egy kiváló akció-thrillerré emelné. Amennyire jól indul az alkotás első 10-15 perce, utána annál inkább veszít az erejéből és ötletességéből, és ezt még az évforduló alkalmából elsütött poénok, és néhány jobban eltalált jelenet sem feledteti. A Skyfall ugyan megpróbálkozik egy Sötét lovag-szerű merész stílusváltással (és nem ez az egyedüli áthallás a két mű között), de ez csak még jobban rávilágít arra, hogy a 007-es világán kívül mennyire nem állja meg a helyét, és kétlem azt is, hogy ez a  húzás a rajongóknak tetszett volna.(danialves) (FroG kritikája)

Holdfény királyság

 Nagyon sajnálom a Holdfény királyságot, mert annak ellenére hogy mennyire akartam szeretni, a végképe annyira lett túlzó és unalmas. Értem én, hogy Wes Anderson a gyerekkori (látszólag) feltétlen szerelmet akarta megragadni, de a két főhősünk kapcsolata nem csak felületes, de egyáltalán nem működik közöttük a báj, és a kémia, amelyeknek maximális fordulatszámon kellene pörögniük. Ennek ellenére ez a film sem rossz, csupán arról van szó, hogy talán túl fiatal vagyok ehhez, és számomra nem tűnik aranyosnak az, ha teljesen indokolatlanul, magukat felnőttnek képzelő gyerekek szeretnek egymásba. A színészek azért szerencsére jól muzsikálnak, a Willis-Murray-Norton trió rendkívül szimpatikus, és néhány "filozófiai" kérdés-válasz is igencsak erősen tálalt. Wes Anderson filmnyelve azonban (ahogy a Tenenbaum esetében) itt is kissé túlzásba esik, amely szintén nagyot ront a film élvezeti értékén. (FroG) (Dani kritikája)

over2012-1.jpg

A csodálatos Pókember

Nem minden arany, ami reboot. Ez az állítás ugyan pénzügyileg végül nem állta meg a helyét, de minőségileg abszolút. Az előzetes véleményeknek igazuk volt, 10 évvel a az eredeti után teljesen felesleges volt újragondolni a szériát, arról nem is beszélve, hogy nem is sikerült azt különösebben újragondolni. Egy átírt eredettörténeten kívül nem sok újdonságot találhatunk Peter Parker legújabb kalandjaiban, amely a szokásos sablonokat vonultatja fel. Persze alapvetően korrekt műről beszélhetünk, különböző pozitívumok (a profi látvány, a két főszereplő remek játéka és a jó rendezés)  és negatívumok (gyengén megírt és megjelenített főgonosz) kiemelése mellett, de alapvetően nem tud sok újat mondani, bármennyire is szeretné elhitetni az ellenkezőjét. (danialves) (FroG kritikája)

Project X

 A Project X-szel nem is az a legnagyobb problémám, hogy egy mérhetetlenül nagy hulladék, hanem a filmet körül ölelő hype, miszerint ilyen és olyan bulihangulatot sikerült átadniuk a készíőknek, meg hogy ez így mennyire szórakoztató és vicces. Azonban, a Project X nem hogy élvezhetetlen, filmként gyakorlatilag értékelhetetlen is, és nem csak az üres és irritáló karakterek, a történet nélküliség vagy az undorító fiatalság miatt, hanem legfőképp a lezárás hamis mondanivalója okán. Ocsmány film egy ocsmány társadalomról, azért másfél órás videóklipnek tökéletes lenne. (FroG)

Az Argo-akció

A megtörtént eseményeken alapuló mű felvonultat mindent, ami egy klasszikus thrillernek kelléke lehet. Azonban éppen ez a probléma vele: semmi olyat nem látunk, ami már ne lenne ismerős valahonnan, és alapvetően jellegében az egész alkotás tökéletesen érdektelen. Ben Affleck remek rendezése ugyan kifejezetten élvezhetővé teszi mindezek ellenére, de véleményem szerint csak a saját hírnevét tapossa sárba az a zsűri, amelyik díjat képes osztani ennek az alapvetően egészen középszerű és klisékkel terhelt történettel rendelkező filmnek. (danialves)

over2012.jpg

The Expendables 2

Az Exp. 2 is tipikusan az az eset, ahol nem a végképpel, inkább a megítélés mértékével volt gondom. Mint korábban le is írtam, a film nem csak élvezhető, de mérsékelt nosztalgiaként is tökéletes.. egy ideig. Azonban a játékidő végére már kissé túlzottnak éreztem a kikacsintásokat, az egész produkció pont önmagát parodizálta ki az önreflexiós humorforrásokkal, ez pedig csak bizonyos mértékig állja meg a helyét. Ennek ellenére mégis azt mondom, ez egy igazán jó és szórakoztató film volt, csak tényleg ismét az jön elő, hogy sokan, sok helyütt az egekig marasztalták ezt az akcióorgiát, holott az előd például sokkal jobban eltalálta a nosztalgiafaktor tónusát. (FroG)

A hobbit - Váratlan utazás

Peter Jackson tisztában volt vele, hogy nagy fába vágta a fejszéjét, amikor Gyűrűk ura-szerű trilógiát álmodott Tolkien (önmagához képest) nyúlfarknyi meséjéből. Persze rengeteg tapasztalata volt abban, hogy hogyan varázsolja elénk Középföldét, éppen ezért hangulatában egészen felér elődjéhez (az események szempontból utódjához) ez a mű. Ennek fényében nehéz meglátni, hogy alapvetően történet és karakterek szintjén nem haladja túl egy átlagos kalandfilm színvonalát a forgatókönyv, és más környezetben aligha lenne ilyen népszerű. Ettől még maximálisan élvezhető, ha nem ülünk le nagy elvárásokkal elé, de azt hiszem utólag sincs értelme Fródóék menetelésével egy lapon emlegetni. (danialves)

Ted

 A Teddel vacilláltam a legtöbbet a jelöltek közül, hiszen összességében igazán szórakoztató film volt, azonban az ezt körülölelő hype is nagyon túlzásokba esett, sokan kikiáltották 2012 legjobb alkotásának, sőt, valakik megkockáztatták azt is, hogy ez minden idők legviccesebb filmje. A végkép azonban korántsem ilyen fényes, mert ugyan a poénok egy része ül, azok nagy hányada még így is tapló ökörség, Ted karaktere meg néha élvezhető, máskor meg a pofájával töröltem volna fel a padlót. És mint említettem, koránt sincs olyan sok gondom a Teddel, mint mondjuk a Project X-el, de a lehetőségeihez képest igencsak felemásra sikerült, ezt pedig "minden idők legviccesebb filmje" koránt sem engedheti meg magának. (FroG) (Dani kritikája)

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr34990567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.01.14. 00:09:43

No akkor kezdeném is a fikázást: szerintem a Tedről nem túlzás mondani, hogy 2012 legjobb vígjátéka, más kérdés, hogy ez inkább a műfaj szégyene, mint a film érdeme.
A Holdfény Királyság pedig bőven jó a maga módján, persze nem kell túlzásokba esni annak kapcsán sem, és nálam messze nem a gyerekszereplők vitték a hátukon a filmet.
Magammal meg természetesen egyetértek :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.01.14. 00:11:45

hmmm :D inkább csak a Pókemberhez szólok hozzá. Túlértékelt biztos nincs, mert 10 emberből 8 tuti leszólja és rossz filmként tekint rá. Így kissé fura nekem ezen a listán.
Project X és Ted-el egyetértek. Talán az Argoval azok után, hogy mit nyert és mire van jelölve...

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.01.14. 00:17:11

@REMY: Igazából megígértem doggfathernek (pont a Te blogodon), h beleteszem a Pókembert valamilyen listába :D
Komolyra fordítva a szót, azért elég sok helyen lehetett olvasni (főleg amikor moziba került), hogy "fú, hát tényleg megreformálta a Pókember szériát, meg a karaktert, meg mindent" Kb. mintha akkora újdonság lenne, mint Nolan a Batman-szériának. Gondolom a rajongók egy-két apróságtól már elájultak, de én nem.

Akkor viszont ez azt jelenti, hogy a maradék 6 filmmel vitatkoznál, csak nem mersz? :D

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.01.14. 00:18:40

@danialves: Batman, Skyfall, Hobbit, Feláldozhatókkal mindenképp :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.01.14. 00:20:35

@REMY: Nézd, az internet végtelen, időm van, állok rendelkezésedre :D (legalábbis azzal a részével, amit én követtem el)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.01.14. 00:29:14

@danialves: skfall: számomra már csak azért sem túlértékelt, mert az amúgy nem nagyon érdeklő témát --> James Bond-ot teljes mértékben megszerettette.

Batman: Nagyon kevés trilógiát lehet látni, ami 3 részen keresztül az egekben van. Talán a Star Wars 4-5-6, LOTR, Vissza a jövőbe filmeket lehetne megemlíteni. De én bátran csapom hozzá a Nolanféle Batmant is, mert egy tökéletes trilógiát alkot a 3 film. Vannak hátárok egy filmnél, amit úgy érezk, hogy Nolan átlépett amikor megcsinálta az első Denevérember filmjét. Senki nem gondolta, hogy ennyire sikeres lesz és a DC újult erőre kap, amit majd a későbbiekben is továbbszeretne vinni. Acélember sem így születne meg, ahogy megfog ebben az évben. A JC film sem azt a légkört kapná meg, amit megfog. Nolan Batmanje egytől egyig profi munka.

Feláldozhatók: Semmivel sem akart több lenni, mint ami lett. Már csak ezért sem tenném egy ilyen listára. Persze ez saját vélemény.

Hobbit: Jackson azt hozta, amit tud és amit a regény engedett. Aki LOTR filmet akar látni benne, az meg se nézze. Ez Hobbit és egy gyerekregény.

:D asszem ennyi lenne :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.01.14. 00:36:45

@REMY: skyfall: ok, ez így van, de igazából ennek semmi köze nincs ahhoz, amit írtam :D
Profi, de többnyire középszerű, TDK-másolat akció-thriller, Jason Bourne megeszi reggelire.

Hobbit: nem az a baj, h ennyit hozott, hanem h ezzel sokan nincsenek tisztában. Ha nem Peter Jackson és Hobbit, akkor ez közelébe sem mehetne az imdb Top250-nek.

A többire meg majd FroG válaszol. :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.14. 08:21:31

Az argot még nem láttam (shame on me), a Bosszúállók nem ide való, de a többivel 1etértek.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.01.14. 14:57:06

@REMY: Batman : Valóban profi mindhárom film, csak amiket olvasok róla egyes blogokon, komolyan elképesztenek. Sokan a Felemelkedést tartják minden idők legjobb mozijának, a nagy filmklasszikusokat meg "szarságoknak" hasonlítják mellettük. Inkább ezzel van gondom, mint a filmmel.

Feláldozhatók 2 : Szerintem pedig igen is túlzásba esik 1-2 jelenet, a film végi jeleneteknél, főleg Schwarzi visszatérő poénja vált nekem unalmassá. Szerintem korántsem akkora mozi, mint aminek kikiáltották, annak ellenére, hogy másfél óra szórakozásra aligha találnánk ennél sokkal jobbat.

Death/Mortis 2013.01.14. 15:16:35

Körülbelül összes tavalyi nagy dobás bekerült. Bevallom, egyedül a Batman 3-at láttam, de tényleg ilyen félresikerült lett volna az év termése?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.01.14. 15:34:49

@Death/Mortis: Ezt egy szóval sem mondtuk (vagy legalábbis nem akartuk ezt sugallni) ezek mind jó filmek alapvetően, csak túlértékeltek

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.14. 16:29:22

A feláldozhatók 2ben csak JCVD ért valamit, a többiek szinte semmit, megismételték az első részt gyakorlatilag, és elsőre okés volt a nosztalgia másodszorra már kevés lássuk be, csak ezt sokan nem akarják elfogadni.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.01.14. 16:37:53

@doggfather: én biztos nem, úgyhogy jöhet is a 3. rész Cage-el és Jackie Channel :D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.14. 17:19:53

@REMY: persze, hogy jöhet én is szeretném, de könyörgöm legalább a 3ik részre írjanak már forgatókönyvet is.

2013.01.14. 17:46:49

Az Argo-akcióban én nyomát sem találtam thrillernek, inkább egy egész kellemes dráma. A többivel tulajdonképpen egyetértek.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.01.14. 17:58:35

@safranyn: Szvsz elég sokat alapozott az izgalmak fokozására, szóval én ide soroltam, de ezen nem fogunk összeveszni.

tundrazuzmo (törölt) 2013.01.14. 20:18:18

Mindegyik túlértékelt öcsém, hát vedd már észre!
- Mert nem az a lényeg, hogy hány százezer ember szórakozott jól a filmeken, és hoztak sokszázmilliós bevételt az alkotóknak.
- Mert nem is az a lényeg, hogy hány százezren tartották ezeket jó filmeknek, és szavaztak erről mondjuk az imdb-n.
- És nem is az a lényeg, hogy a milliós rajongótábor mit gondol a filmekről, amiket kommentekben, posztokban el lehet olvasni a világhálón.

A lényeg az, hogy cinikus bloggerek - a kaviárban és homárban turkálva - közöljék, hogy nekik ez se tetszett, meg az se tetszett. És fikázzanak 10 olyan filmet az évből, amelyből 5 olyan jó, hogy 2-3 évente születik ilyen. Mit mondjak erre? Gratulálok!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.01.14. 20:33:12

@tundrazuzmo: Még szerencse, hogy vannak cinikus kommentelők, akiknek viszont a bloggerek fikázása az életcéljuk. (Tekintve, hogy 10 kommentedből 8 ilyen témájú)

De legalább tökéletesen leírtad a csordaszellemet, "ha milliók gondolnak valamit (különösen ha én is egyetértek velük), gondold te is azt, mert különben egy pöcs vagy."
(Ezt a kaviáros-homáros dolgot nem egészen értem viszont)
További sok sikert, még terjedelmes a blog.hu, és sok blogger várja epekedve, hogy megmondd nekik, hogy gyökerek!

tundrazuzmo (törölt) 2013.01.14. 20:53:09

@danialves: Cinikus kommentelő vagyok? Meglehet. De csak azzal, és olyan témában, amiben szükségét érzem. Gondolhatsz mást a filmről? Persze, szíved joga. Le is írhatod? Naná, hiszen erre való a bloghu.

Viszont korrektül leírtátok, hogy a saját véleményeteket adjátok át, nincs szó konszenzusról.
Én erre korrektül leírtam, hogy mi a véleményem a kritikusi kommentekről.

Kinek van igaza? Ez nem kérdés, mindenkinek. A filmekről alkotott vélemény szubjektív dolog, ezt tiszteletben tartom. Azt viszont ti tartsátok tiszteletben, hogy SZÁMOMRA a 2012-es év - sok év viszonylatában - a legjobb felhozatalt és legszórakoztatóbb filmeket jelenti.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.01.14. 21:09:23

@tundrazuzmo: Nem az a baj, hogy a két kommented egymásnak teljesen ellentmond, hanem hogy az egyikkel akarod magyarázni a másikat.
Most akkor cinikus blogger vagyok, aki fikáz, vagy korrekt vagyok, és teljesen jogom van a véleményemhez, csak tartsam tiszteletben a tiedet? (btw, nem tudom mikor nem sikerült azt tiszteletben tartanom korábban, aminek kapcsán először így kiakadtál)

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.01.14. 21:12:25

@tundrazuzmo: Rendben. Úgy gondolom , az előző kommentedből kiindulva, Te mindent megadtál nekünk, csupán tiszteletet nem. Csak amiatt volnék cinikus, mert leírtam, nekem mi nem tetszett? Shame on me.. én akkor is megfogalmazom a saját véleményem, sajtó és szólásszabadságban élünk, már sok-sok év óta. Az pedig ,hogy számodra mi az élvezetes vagy értékelendő, ugyanolyan szubjektív, mint az Én vagy a kollégám véleménye az általad 2-3 évente születő klasszikusnak kikiáltott alkotásokról.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.01.14. 21:36:07

@tundrazuzmo: Az meg már csak hab, azon a bizonyos tortán, hogy korrekt megnyilvánulásnak nevezed azt a személyeskedést, amit itt megmondó okoskodásként tálaltál nekünk.
süti beállítások módosítása