Ted (2012)
2012. november 14. írta: danialves

Ted (2012)

ted.jpgRossz szokásom szerint, amely részeként a jelenlegi időszak filmes tendenciáira panaszkodom mindenféle józan belátás nélkül, ezúttal ismét a vígjátékok kerülnek terítékre. A tavalyi produktumokról épp elég szó esett, annyira, hogy még visszagondolni is rossz rájuk, ezúttal azonban nem negatív példa fog következni, hanem a nemrégiben prezentált Safety Not Guaranteed mellett ismét egy reménykeltő próbálkozásról fogok írni.

Essünk túl a kötelező körökön: a kiközösített John Bennett (Mark Wahlberg) azt kívánja, hogy karácsonyra kapott macija, Teddy (Seth MacFarlane) keljen életre, és legyen végre egy igaz barátja. Ez csodával határos módon meg is történik, és mindez így is marad 27 éven keresztül. Persze a gyerekkori játékokról hamar átkerül a hangsúly a két főszereplő számára a sörözés-füvezés-nőzés hármasra, és éppen ez az a hedonista, felelősség nélküli életforma, amit John barátnője (Mila Kunis) kifogásol és Ted rossz hatásának tart.

ted_5_2012.jpgA történetre tényleg nincs értelme több szót vesztegetni, nem szárnyalja túl a szokásos rom-kom történetszövés és konfliktusok szintjét, sőt, még néhány tipikus karakter is feltűnik, mint a gátlástalan főnök, aki (a természetesen elkerülhetetlen szakítás előtt/közben, de főleg után) a főhős nőjére hajt. (Azt azért tegyük hozzá, hogy ez itt lényegesen kevésbé gáz elem, mint mondjuk egy Transformersben.) Ez igazán csak a film vége felé lesz zavaró, amikor az események alakítása egy hosszabb periódusra el is nyomja a poénokat.  A főszereplők sem kivételek a fentiek alól, egyedül Ted-be sűrítettek valamennyi eredetiséget (bár például az érzéketlensége és cinikussága nem egyszer Garfield-ra emlékeztetett). A színészek sem váltják meg a világot különösebben, MacFarlane és Kunis hozzák a tőlük elvárhatót, Mark Walhbergről meg elkönyvelhetjük, hogy nem csak a keménykedős szerepekben állja meg a helyét. A mellékszereplők (Giovanni Ribisi, Sam Jones) és cameo-k (Ryan Reynolds, Norah Jones) viszont igazán ütősek, és szállítják a kellő őrültséget.

Viszont a fentiek bármennyire is egy közönséges vígjátékot sejtetnek, egy percig sem fogunk rosszul szórakozni, annyira remek humora van a filmnek. Bár a poénok többségét az előbb felvezetett pia-fű-szex témakörben sütik el (és a fingás sem maradhat ki), ezt egyáltalán nem egysíkúan vagy közönségesen teszik, és minden alkalommal tudunk nevetni rajtuk. Külön piros pont még, hogy nem egy beszólás jut a különböző hírességeknek, és bizony Adam Sandler-től Katy Perry-ig elég sokan megkapják a magukét. (Előbbi éppen egyik "művéért", úgyhogy ez nálam különösen is talált.) Ami viszont igazán szórakoztatóvá teszi a filmet, hogy egyáltalán nem a szokásos poénstruktúrákat találhatjuk meg benne, és amikor éppen azt gondoljuk, hogy valamilyen klisészerű humorforráshoz látjuk a felvezetést, érkezik egy teljesen meglepő félmondat, és azon vesszük észre magunkat, hogy harsányan nevetünk.

Sokat kellett gondolkoznom, de kijelenthetem, hogy körülbelül 3 éve nem láttam ilyen humoros komédiát (más kérdés, ez mennyire ennek az alkotásnak az erénye és a többi gyengesége), és ha a poénjain kívül még a történetébe is jutott volna valami eredetiség, akkor maga lenne a tökély. Viszont még így is messze a legjobbak között van kategóriáján belül.

8,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr644907055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2012.11.14. 18:00:02

Számomra elképesztően túlsztárolt film. Jó szívvel 6,5/10... De számomra erőltetett volt és nagyon FG-ra akart hajazni. Rendben van, hogy a rendező ugyan az, de a poénokat nem kéne még 1x ellőni. Ugyan úgy vagyok vele, mint a Project X-el. 1x megnéztem és oké. Se több, se kevesebb nem lettem tőle, és sajnos a szórakozás minősége sem volt megfelelő.

Fausto. 2012.11.14. 19:44:52

Én a Family guy-t sem csípem túlzottan, lehet ez is közrejátszott abban, hogy fapofával jöttem ki a moziból anno. Pár tényleg jó poénon kívül erőltetett faszság az egész, de az élvezhetőbb kategóriából. Egynek elmegy.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2012.11.14. 20:18:51

@REMY: @Fausto.: Az FG-t én nem nézem/szeretem, úgyhogy engem ez nem befolyásolt sem negatív, sem pozitív irányban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.15. 10:30:28

csak meg kéne már nézni ezt is akkor...

Bruse · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.11.16. 15:39:03

Nem rossz a FG, néha jól esik az agyhalott humor, de a Ted akkor is középszerű nálam.

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2012.11.19. 10:51:10

@doggfather: Nézd is, mert tényleg rohadt jó annak ellenére, hogy néha 10 perceket kell várni 1-1 poénra. A Family Guy-jal én mondjuk annyira nem hasonlítanám össze, mint sokan mások, szerintem teljesen más a kettő. A Ted jóval visszafogottabb, de ettől függetlenül marha jó film.

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2012.11.22. 11:42:53

@Rolika35: Hasonló véleményen vagyok, szerintem túlértékelt és erőltetett.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.03. 20:07:02

megnéztem és max egyszer nézős.
Voltak benne jó poénok, de az egész film valahogy nem jött be. :S

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.01.04. 02:10:09

@doggfather: Mondjuk nálam alapból minden vígjáték egyszer nézős, mert ha nem felejted el a poénokat, akkor másodszorra már baromi unalmas. Másnaposokat láttam talán kétszer, de az sem úgy volt, hogy különösebb késztetést éreztem rá, hanem mert talán haverokkal v családdal leültünk megnézni és nem ellenkeztem.
süti beállítások módosítása