Sorozat: Fear the Walking Dead - 1x01
2015. augusztus 28. írta: danialves

Sorozat: Fear the Walking Dead - 1x01

ftwd.jpgNem gondoltam, hogy a "Miért nézem még mindig a The Walking Deadet?" című írásom ennyire rövid utóéletű lesz, legalábbis abból a szempontból, hogy utána egészen hamar elkaszáltam a sorozatot, ugyanakkor azt a mai napig tartom, hogy egy remek koncepciót adtak olyan kontárok kezébe, akik legtöbbször képtelenek voltak bármit is kihozni belőle. Ebből a szempontból pedig nagyon vártam, a tiszta lappal induló spin-off vajon mire lesz képes ugyanebből az alapötletből kiindulva. Igaz, a lap nálam nem volt annyira tiszta: a Fear the Walking Dead alkotóinak számomra nemcsak azt kellett bizonyítaniuk, hogy a pénzcsináláson felül is van létjogosultsága a szériájuknak, hanem, hogy ki tudják javítani az előd hibáit és azt valamilyen szinten kiegészíteni. De ez utóbbin talán kár is már rugózni, ugyanis a mű már a legelső elvárásomnál elvérzett.

Elkezdhetném írni, miről szól az új széria, de valószínűleg mindenki sejti, hogy a The Walking Deadből kinőve nagyjából annyiról, hogy jönnek a zombik és kész. A leglátványosabb különbség az, hogy az eredeti széria in medias res felütése helyett itt tradicionális módon a világvége előtt nyitunk, fokozatosan vezetve be a szörnyűségeket. Ebből már nagyjából egyértelművé válhat, hogy a spin-offnak nem a cselekményével kellene lenyűgöznie, hanem (jobb híján) hőseivel, ezzel pedig egy mondatban meg is lehet fogalmazni azt is, min esik hasra az egész pilot.

Egyre inkább gondolkodóba ejt és nem tudok dűlőre jutni rajta, hogy egyes írók miért hoznak létre teljesen átlagos és egyben totálisan érdektelen karaktereket? Azt akarják, hogy minél több emberhez kerülhessenek a figurák közelebb? (Marketingszempontból végül is nyerő...) Ugyanis a Fear the Walking Dead nyitó egy óráját egy teljesen hétköznapi patchwork-család szemszögéből láthatjuk, akikben alapvetően egyetlen olyan vonást nem találni, amely a képernyő elég szögezne. Ott van például a Mr. Robot, amelyet még így egy epizóddal az évadzáró előtt sem tudok hova tenni, ugyanakkor annyira remek figurái vannak, hogy hétről-hétre érdeklődéssel ülök le elé (de ha már ennyit emlegetem, ebben még a TWD-nek is voltak erősségei). Ezzel szemben ki a Fear the Walking Dead legizgalmasabb szereplője? Egy drogos srác, akit bármelyik tetszőleges sorozatba be lehetne dobni, ha éppen anyuka/apuka életét akarjuk egy kicsit nehezebbé tenni.

fear-the-walking-dead.jpgEz már csak azért is probléma, mert ha a szereplőkben nem találjuk meg, máshol kéne izgalmak után néznünk, ebből a szempontból viszont még siralmasabb a helyzet: ugyanazt a zombifilm-expozíciót követhetjük végig, amellyel már mindenki találkozott, aki ilyen jellegű alkotásba fogott, és őszintén szólva kicsit repetitívnek és feleslegesnek is érzem már 2015-ben a vírusra nagy szemekkel történő csodálkozást (nem véletlenül ugrotta ezt át a TWD is). Az alkotók azonban a jól ismert sablonokra támaszkodva is küzdenek, hogy valami cselekménnyel töltsék ki a részt, beszédes, hogy a nyitójelenetet főhősünknek még kétszer el kell mesélnie onscreen, mintha az írók mindent eszközt meg akarnának ragadni az időhúzásra, hogy az apokalipszist ebben az epizódban még ne kelljen elsütni. Ha nem láttunk volna még ilyet, és a Fear the Walking Dead valami óriási jelenséggé válással kecsegtetni, származhatna egyfajta feszült várakozás ebből a lassúságból, de egy 5 éve futó sorozat spinoffjaként inkább a "legyünk már túl rajta érzés" uralja a pilot minden jelenetét. Így lesz egy izgalmasnak ígérkező posztapokaliptikus thrillerből egy enervált családi szenvelgés.

Érdekességben és színvonalban nagyjából egy szappanopera szintjét megütő családi dráma: aki nézi/nézte a TWD-t, annak ezzel valószínűleg nem mondok újat, csak éppen itt a farmot kicserélték Los Angelesre - és még csak el sem kezdődött a zombiapokalipszis, mi lesz majd akkor? Persze utóbbiból következik, hogy jó eséllyel már akár a következő résztől is egészen más karaktert fog felvenni a sorozat (mint ahogy a TWD is változott nemcsak a pilot, de gyakorlatilag minden évad után), ugyanakkor nem tudom most elsütni azokat a szokásos pilotos közhelyeket, hogy éppen ezért nem lehet pontosan megmondani, mi fog kinőni ebből az egy órából. Ugyanis a szerencsétlenebbek már 5 éve várják ugyanezt a soha el nem érkező fordulópontot az "anyasorozat" kapcsán, és magam is 4 és fél esztendőnyi hiábavaló várakozást a hátam mögött tudva nagyon magabiztosan állíthatom, hogy itt sem következik be ez a szintlépés egyhamar - ha ez egyáltalán valaha is megtörténik.

És éppen ezért teljesen mindegy, hogy később jönnek-e be új szereplők a meglévők helyett/mellé, ezért nem fogom megbocsátani, hogy az unalomig ismert zombifilm-expozíciót kellett végignéznem ebben az egy órában, annak ellenére, hogy egyáltalán nem kiugró sorozattól egy ilyen terjedelmes bevezető, és ezért nem nézek el nagyon sok olyan dolgot a Fear the Walking Deadnek, amit egy tiszta lappal indulok műnek valószínűleg elnéznék. Persze az alkotóknak máris van 10 millió olyan nézőjük, akiknek még feleekkora igényeik sincsenek, úgyhogy magasról tehetnek arra, hogy mennyire felelnek meg az én elvárásaimnak. Csak éppen ez a fajta "tökmindegy mit csinálunk, 10 millión kajálják" arrogancia vágta tönkre TWD-t is közönségsikerré válása után...

A Fear the Walking Dead teljes adatlapja a Magyar Film Adatbázis (Mafab) oldalán

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr57740124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xhalapex 2015.08.28. 17:58:49

Kizárt, hogy én ennek valaha is neki álljak. :D Már csak abban reménykedem, hogy a fősorozatot méltósággal abba tudják hagyni. Nem tudom már maximálva lett a az évadszám, vagy pillanatnyilag úgy áll, hogy addig sajtolják amíg a diagramok kedvező püi helyzetet ábrázolnak.

K.Leslee 2015.08.28. 21:32:35

Megintcsak egyet kell hogy ertsek sajnos.

Nyílméregbéka 2015.08.29. 02:43:03

Ezerszer lekommunikálták már a készítők, hogy ez nem egy spinoff sorozat, a két sorozat karakterei soha nem fognak találkozni egymással, csak egy világban játszódik, de más időben és térben. Ez teljesen más sorozat amivel nem a TWD nézőit célozzák meg.
Szerintem teljesen rendben volt a pilot, a karakterek is jók eddig, én biztos nézője leszek az első évadnak, engem nagyon érdekel, hogyan is tört ki a zombi járvány, és hogyan reagálnak erre az emberek, aztán majd kiderül, merre halad a sztori.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.08.29. 12:20:23

@Nyílméregbéka: Mármint akkor mi a spin-off, ha nem az, ami ugyanabban a világban játszódik, de egyébként nem sok köze van az eredetihez? Oké, legtöbbször valamelyik korábbi karakterre építik fel, de amúgy nem nagyon látom a különbséget.

Egyébként én tényleg nem tudom, hogy mivel tudna hozzátenni ez az "előzményszerűsége" a TWD-hez, sőt, engem még kifejezetten zavarnak is pl. olyan dolgok, hogy amit ott a 2. évad végén nagy csavarként tálaltak, arról most kiderül, hogy igazából már az első napokban tök egyértelmű kellett volna, hogy legyen sokaknak. Ezen felül meg a szokásos kliséket látom, aki világszintű vírusról beszél, azt kiröhögik, listaszerűen végigmegyünk rajta, hogy igen, fejbe kell lőni őket stb.

Nyílméregbéka 2015.08.30. 02:06:47

@danialves: A spinoff sorozat karakterei mindig az anyasorozathoz kapcsolódnak, vagy egy valaki karakterét viszik tovább, vagy egy crossover epizódban takálkoznak, vagy vezetik fel, de itt csak az "univerzum" közös. Amúgy nem én állitottam, tényleg a készítők szeretik ezt hangsülyozni, hogy a Gear nem TWD spinoffja.

Arra gondolsz, hogy aki meghal, mindegy hogyan, az zombiként kel fel? Azért ez nem derült még ki ebben, mindenki harapással zombult be ha jól emlékszem.
Amugy azt is a készítők kommunikálták végig, hogy a Walking Dead világában nincsenek zombifilmek, sem történetek, nem ismerik a zombi szót, sem magát a jelenséget, ezért reagálnak így, és ezért gondol mindenki másra, hogy mi is történik.

Végül is mindegy, én zombi témában mindenevő vagyok, egyelőre ez a sorozat is tetszik, látok benne potenciált. Remélem nem cáfolnak meg.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.08.30. 09:48:10

@Nyílméregbéka: Amennyire utánanéztem, sehol nem tekintik a spin-off kötelező elemének, hogy emeljen át karaktereket, ugyanakkor itt már inkább az a kérdés, hogy pontosan milyen szempontból lényeges, hogy spin-offnak nevezzük-e vagy sem? (Akár a készítők szempontjából is.)

Hát azért de, pl. ott volt a baleset áldozata, akiről a felvétel készült, meg ugye a végén a fickó, akit lelőtt a srác. De igazából az a lényeg, hogy elég sok ilyen szituáció lehetett az elején, amikor rájöhettek erre, mégis az egész apokalipszist kiütve töltő Ricknek kell ezt megállapítania két évad után.

Persze, a zombifilmek 99%-ában nem ismerik ezt az egészet, kivéve, ha valami vígjátékról van szó, de éppen ezért pontosan is lehet tudni előre, hogy hogyan fog mindenki reagálni. Én speciel egy olyan alkotást néznék meg, ahol már mindenki fel van készülve, hiszen napi 6 különböző sorozatot meg filmet lát erről.

Dr_utcai_arcos 2015.08.30. 10:54:34

Mondom én hogy Z Nation, de nem hisztek nekem...

Nyílméregbéka 2015.08.30. 17:19:30

@danialves: Gondolom azért próbálják ezt sulykolni a készítők, mert sokkal szélesebb közönséget akarnak megcélozni, nem csak a zombi fanokat. Azzal, hogy nem spinoff, talán a "zombi sorozat" jelzőt szeretnék lemosni az új sorozatró, ugyanakkor mégis muszáj a TWD óriási sikerét kihasználni...

Ja tényleg igazad van, a fickó akit lelőtt a végén az tiszta volt. A balesetest mondjuk nem tudjuk, hogy előtte nem harapták-e meg, de ez már csak szőrszálhasogatás. :)

Egy ilyen filmet/sorozatot én is szívesen megnéznék, főleg, hogy az USA-ban nagy divat felkészülni a világvégére, közte a zombi apokalipszisre is, nem véletlenül hívják az AR-15-ös gépkarabélyt "zombikillernek" és árulnak hozzá rászerelhető fejszés, késpengés kiegészítőket... :) egy ilyen jól felkészült túlélőkkel megnéznék egy zombifilmet :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.08.30. 18:25:42

@Nyílméregbéka: Ez mondjuk érthető, a közvélekedésben a zombi még mindig valami B-horrort jelent, miközben maga a TWD is régóta már egy posztapok dráma. Bár én inkább tartom valószínűnek, hogy úgy ugye nehezen lehet valamit eladni, hogy "itt van ugyanaz, csak más címkét tettünk rá". :D

Ezen egyébként én is gondolkodtam a rész közben, hogy sok esetben hihették azt, hogy már hordozta a vírust valamilyen formában (igazából itt még azt sem tudják, hogy harapással terjed), de nehezen tudom elképzelni, hogy egy ember sem rakta ezt össze. Főleg, hogy szerintem nagyrészt azok élték túl az apokalipszist, akik nem féltek akár embert ölni is, nekik pedig fel kellett volna, hogy tűnjön, hogy nem egészen akar meghalni, akit lelőttek.

Erre most pl. hirtelen a Náci zombik 2 ugrik be a profi zombivadászaival, ott szerintem jól jött ki, de tényleg csak a vígjátékra jellemző ez a fajta önreflexió.
süti beállítások módosítása