Liza, a rókatündér (2015)
2015. február 18. írta: danialves

Liza, a rókatündér (2015)

liza.jpgA Filmalap hosszas nekiveselkedés után megindult, hogy behozza az utóbbi évek lemaradását, így lassacskán már minden hétre jut egy hazai darab. De 2015-re mintha már elfogyott volna a szufla ezekből, a Dumapárbaj és a Mancs borzasztó visszhangot kapott, a Parkoló pedig talán kicsit ennek is áldozatául esve senkit sem érdekelt. A Liza, a rókatündér képsorain viszont már elsőre is látszott, hogy akármilyen is lesz a színvonal, abban egészen biztosak lehetünk, hogy nem egy tipikus magyar produkciót láthatunk majd a vásznon. És szerintem a végeredmény minősége miatt sem kell túlságosan aggódni, de azért több szempontból is felemás az élmény.

Liza (Balsai Móni) napjait az őt alkalmazó Márta néni (Molnár Piroska) ápolásával tölti, ebben a bezártságában pedig egyetlen társa egy japán énekes kísértete (David Sakurai). Aki féltékenységében átkot küld Lizára: a japán rókatündér meséjéhez hasonlóan amelyik férfi megkívánja őt, rögtön bizarr halállal lakol. Liza pedig egyre elkeseredettebben és elkeseredettebben keresi azt a férfit, akivel végre megtalálhatja a boldogságot.

liza1.jpgHa valakit már Wes Andersontól is a heveny hányinger kerülget, akkor ettől a filmtől jobb, ha messzire menekül, ugyanis Ujj Mészáros Károly alkotása egyenesen olyan, mintha valaki egyetlen műbe kívánta volna sűríteni az amerikai rendező teljes filmográfiáját. A Liza, a rókatündér egy 70-es évekbe visszalőtt giccsbomba (az utolsó képkockáig igyekeznek a retro illúziót fenntartani), ahol még a szereplőknek is csak olyan neveik lehetnek, mint Ludvig vagy Henrik, a háttérben pedig egy japán Elvis Presley-imitátor táncol folyamatosan a soundtrackben állandóan ismétlődő 3 dal egyikére. Nehéz lenne tagadnom, hogy ez helyenként iszonyatosan modorossá tudja tenni a művet, azonban ez a tömény cikornyázottság azonban mégsem fekszi meg annyira az ember gyomrát, mint amennyire az várható lenne, hála annak, hogy a rendező kifejezetten okos és tetszetős apróságokkal színezi világát.

A filmmel sokkal inkább az a baj, hogy sokszor belefárad a saját manírjaiba, és nem egyszer látjuk ugyanazt a geget ismétlődni a vásznon - különösebb csavar nélkül. Bizonyos poénokkal 5-6-szor is megpróbálkozik a forgatókönyv, a vicces jelenetek narratív összekötése pedig inkább érződik kötelező körnek, mint az élményt valóban támogató elemeknek. Egyedül Reviczky az, aki ötödszörre is úgy tudja előadni ugyanazt a viccet, hogy még akkor is harsányan nevetünk rajta, és ezzel világít rá az alkotás másik alapvető problémájára: rajta kívül egy darab igazán jó komikus nincs filmben. Balsai Móni ugyan kiváló a főszerepben, de a humorforrás esetében kimerül abban, hogy bambán néz és beszél, a többiekből pedig minimálisan sem árad a komikum. Hozzá kell tennem, sokszor a helyzetkomikumokból is éppen elég humor származik, de sajnos ez az alkotás is tipikusan magyar abban a vonásában, hogy színészei nem tudtak felnőni az alapanyaghoz.

Kiegyensúlyozatlan darabnak érzem nagyon a Liza, a rókatündért, amelyben folyamatosan váltják egymást a fenomenális és nagyon lapos részek, a bájos vonások és az undorító modorosságok, de ha a konklúzió kedvéért átlagot vonok belőle, leginkább egy szórakoztató, de nem túl maradandó élményként csapódott le. Természetesen ez erősen változik annak fényében is, hogy ki hogyan áll ehhez a stílushoz, de aki pozitívan állt már az előzeteshez is, az aligha hiszem, hogy csalódna benne.

7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1007182959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kyria 2015.03.30. 10:12:57

Múlt pénteken láttam, siralmas volt. Mikor először olvastam a tartalmat, arra gondoltam, milyen egy hülye ötlet, de aztán - sajnos - bedőltem a kritikának (persze nem a fentinek és kár, hogy ezt pont nem olvastam). Az egész film öncélú és erőltetett, ráadásul unalmas és még gusztustalan is (szegény Molnár Piroska lábai, hát álmomban se jöjjenek elő). Nem szoktam magyar filmeket nézni, de most adtam egy esély és elmondhatom: kár volt.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.30. 11:29:20

@Kyria: Mondjuk a véleményedet olvasva az én kritikám is aligha lett volna a segítségedre. :D

Kyria 2015.03.30. 12:40:45

@danialves: Összehasonlíthatlanul többet, mint Sparrow Kollégáé - aki minden bizonnyal most levegőért kapkod (írására reflektálva oda ugyanis lényegesen részletesebben fejtettem ki lesújtó véleményemet). Természetesen tudom, hogy ízlések és pofonok, de hát ez mindenképpen egy katasztrófa volt.
Most megnézem, van-e a kritikáidban filmnek esélye arra, hogy megmentse a mozi becsületét (ez persze most csak vicc, de pénteken tényleg nagyon dühös voltam).

Luighi 2016.02.29. 11:22:27

Női nyelven olyan mint amikor csomós mártás, vagy férfiasan, mint a vasút a hegesztett sínek előtt(zötyögős). Azért nem rossz, de a jó nem ilyen.
Az meg hogy a rendező(?) teljesen öncélúan megmutatja benne a földet a világűrből, hogyazé' ilyet mi is tudunk, nem akkora truváj a Cuarón féle Gravitáció. Mondjuk ebben igaza is van, mert azt egy agyonhájpolt unalmas (kiváló látványvilágú) SZ.A.R -nak tartom, annak ellenére, hogy az nem akadozik(nem csomós, nem zakatol), legalábbis nem ennyire feltűnően mint a Liza. Pedig a végeredményt nézve mégis ezt tartom nézhető(bb)nek.
süti beállítások módosítása