Akiből feltűnés nélkül lett világsztár: Martin Freeman
2013. szeptember 08. írta: FilmBaráth

Akiből feltűnés nélkül lett világsztár: Martin Freeman


martin freeman.jpgA Sherlock első évad első részének adásba kerülése után Benedict Cumberbatch egyetlen este alatt lett sztár. Martinnak kicsit tovább tartott, és jóval kisebb felhajtás közepette jutott el idáig, de talán ő járt jobban.

Igazi karakterszínész: teljesen átlagos külseje van, tehetséges ugyan, de nem kiemelkedően az. Megbízható színész, jó kolléga, nincsenek allűrjei, békés polgári életet él szintén színésznő feleségével és két gyermekével, mondhatnám unalmas alak, a bulvársajtó éppen ezért nem is foglalkozik vele. De szerintem nem is hiányzik neki sem és nekünk, nézőknek sem.

Angliában született, a hampshire-i Aldershotban. Édesapja tengerész volt, szülei hamar elváltak, ő az apjával élt, de korán elveszítette. Katolikus iskolába járt, majd drámaiskolát végzett. 15 évesen csatlakozott egy színjátszókörhöz, és 17 évesen döntött úgy, hogy ő bizony színész lesz, és semmi más. 

Színpadon is játszott, de ahogyan az lenni szokott, hosszú évek teltek el TV sorozatok dzsungelében, komolyabb siker nélkül. Felbukkant néhány filmben is, így az Ali G Indahouse-ban, és egy nagy klasszikusban, az Igazából szerelemben is játszott egy mellékszerepet (nagy kedvencem a film, többször láttam már, de sajnos azt kell mondanom, hogy annyira nem tűnt fel benne nekem Martin. Nektek igen?)

Bár általában vígjátékokban szokott játszani, drámai szerepben is jó tud lenn, amit például a II.Károly: Erő és szenvedély című sorozatban, vagy az Éjjel őrjáratban is bizonyított.

Az ismertséget A hivatal című sorozat (2001-2003) hozta meg számára. Továbbra is alapvetően a tévében játszott, valamint felbukkant két cameo szerep erejéig a Simon Pegg-Edgar Wright kettős fémjelezte Haláli hullák hajnalában és a Vaskabátokban is. A trilógia harmadik darabja, a The World's End idén került a mozikba, a hagyományoknak megfelelően Martin ebben is szerepel.

2005-ben készült el egy kultregény, a Galaxis útikalauz stopposoknak filmváltozata, melyben Martin játszotta a főszerepet. Erősen rétegfilmről van szó, csak az nézze meg, akinek bejön ez a fajta humor (nekem nem jött be, a feléig bírtam, de hát nem vagyunk egyformák).

Aztán további TV sorozatok jöttek-mentek, néhány B film is akadt, de az igazi nagy siker még váratott magára. És 2010-ben elment egy újabb sorozat meghallgatására, amely a mai korba  ülteti át Sherlock Holmes történeteit, és melynek a főszerepére nem volt casting, Benedict Cumberbatch-t kérték fel, de dr. Watson szerepe még kiadó volt. Az olvasópróbán olyan jól egymásra hangolódtak Bennel, hogy a producerek Martin mellett döntöttek. a többi pedig, ahogy mondani szokás, (tévé)történelem. Mindenki azt gondolja, hogy a Guy Ritchie film sikere hatására jött ki a BBC a sorozattal, pedig nem. A pilot már azelőtt készen volt, hogy a film bemutatásra került volna, azonban a 60 perces változatot a vezetés nem fogadta el, ezért egy 90 perces változatot kellett készíteniük belőle, ami olyan meggyőző volt, hogy rögtön megkapták a három részes évadra szóló megrendelést. Az időbeli csúszás miatt került előbb a nézők szeme elé a film, és csak utána a TV sorozat. 2011-ben Martin komoly tévés díjat nyert a Sherlockkal, de nem csak ő, a sorozatra díjeső hull évek óta, és valószínűleg ez így is marad, hiszen kiemelkedően magas színvonalú a forgatókönyv, valamint a színészi alakítások is. A harmadik évadot már leforgatták, az utómunkálatokat végzik. A negyedik évadra leszerződött Ben és Martin is, kíváncsian várjuk a folytatást.

Benedict-Cumberbatch-martin-freeman-sherlock-holmes-doctor-watson-tv-series-1.jpg

A Sherlock frenetikus (és megérdemelt) sikere után Martin nem lett olyan felkapott színész, mint Ben. Aztán együtt elmentek a A hobbit meghallgatására, és a rajongók nem kis megdöbbenésére Peter Jackson Martint választotta ki a főszerepre (Ben pedig Smaug, a sárkánynak, valamint a Necromancer-nek kölcsönzi a hangját, tehát nem csak a Baker Streeten szoktak találkozni forgatási célzattal). A trilógia első része nem lett osztatlan siker a nézők körében, én személy szerint dühöngve jöttem ki a moziból, az egyetlen, amire szavam sem lehetett, az Martin alakítása. A visszajelzések után Jackson önkritikát gyakorolt, újragondolta a hátralévő részeket, valamint pótforgatásokra is sor került. Decemberben jön a második rész, reméljük a legjobbakat.

A hobbitban a nagyközönség megismerte és megszerette Martint, a producerek is megtalálták a telefonszámát, valószínűleg szép sikerek várnak rá Hollywoodban és Angliában egyaránt. Továbbra sincs hisztéria körülötte, csendben teszi a dolgát, nincsenek magánéleti botrányok, éli az életét feltűnés nélkül. Szimpatikus és egyedi hozzáállás ez ebben a felszínes világban, ahol mindenki igyekszik minél nagyobb zajt csapni maga körül.

Sherlock fanoknak gondolom már feltűnt, hogy mindig Ben vezeti az autót. Miért van ez így? Egyszerűen azért, mert Martin nem tud vezetni. További érdekesség, hogy dr. Watson ugye katonaorvos. Nos, Martin nagyapja Leonard Freeman önkéntes katonaorvos volt a második világháborúban. Észak-Franciaországban halt meg 1940-ben két nappal azelőtt, hogy egységét evakuálták volna Dunkerque-ből

Freeman vegetariánus, a Motown-zene szerelmese, olyannyira elfajult a témában, hogy és interjút készített Smokey Robinsonnal  is egy tévéműsorban 2009-ben. A testvérei sem hétköznapi figurák, Tim bátyja a 80-as évek art-pop csapatának, a Frazier Chorusnak volt a tagja, Jamie zenész és web designer. Unokatestvére, Ben Norris pedig stand-up komikus.

Bill Nihgtlyval sok  projektben dolgoztak együtt: Haláli hullák hajnala, Vaskabátok, The World's End, Igazából szerelem, Rakoncátlan célpont, Galaxis útikalauz stopposoknak. És hobbitügyben is van közös vonásuk: Bill Samet játszotta egy BBC rádió drámában.

Van tehát egy jó, de nem kiemelkedő színészünk, akinek sikerült átlagos, nyugalmas életet élni a rémesen rumlis filmes világban. Reméljük, még sok filmben szerez majd nekünk szép perceket, és drukkolhatunk neki a díjátadókon.

Sok sikert Martin!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr55496012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása