Könyvkritika: Karády Anna: A füredi gyermek (2022)
2022. június 22. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Karády Anna: A füredi gyermek (2022)

A magyar Outlander folytatódik

a_furedi_gyermek.jpg

A magyar Outlander folytatódik. Nem is akárhogy. Ezúttal a füredi földesúr kerül át a mi korszakunkba, ami természetesen nagyon izgalmas eseményekhez vezet. Kár, hogy a régmúltban játszódó jelenetek ezúttal nem tudtak elvarázsolni, habár rengeteg érdekességet megtudhatunk a bencések életéről, összességében kicsit unalmasra sikeredtek az  Oroszy Mihály korában történtek. Szerencsére visszatértek a régi kedvencek, sajnos csak rövid időre, de ez pont elég volt ahhoz, hogy megmentsék a hangulatot. Az igazán izgalmas dolgok akkor kezdenek történni, amikor visszatérünk napjainkba, nem csalódunk Mihályban, igazi nemeshez méltóan veszi az akadályokat, és mindenkit elbűvöl a sármjával. Anna családja mindent megtesz, hogy megkönnyítse az átállást, de a fiatal párt nem kell félteni, közösen megoldják a problémáikat, a szerelem mindent legyőz, még az időt is. Összességében nekem egy kicsit csalódást okozott ez a könyv, a zseniális első két rész után (itt és itt írtam róluk). Talán túl gyorsan került kiadásra, ráfért volna egy erősebb szerkesztés, és egy jobban megírt történet. Mindezzel együtt még mindig visz magával a sztori, kíváncsian várom a folytatást, van még kraft ebben a történetben, izgalmasnak tűnik a következő rész is. Az Oroszy-család története van olyan érdekes az időcsavarral, hogy több folytatást is meg tudjon tölteni izgalmas tartalommal, kérdés, hogy meddig. Remélhetőleg a mostani kisebb megingás csak átmeneti, és a következő részre újra szárnyalni fog a sorozat.

Anna visszatér az 1700-as évekbe, azonban döbbeneten tapasztalja, hogy férje megváltozott. Mindent alárendel annak, hogy eljusson a mi korunkba, mert szilárd meggyőződése, hogy a felesége az ő korában nincs biztonságban, ezért inkább ő vált korszakot. És amit Mihály a fejébe vesz, azt végig is visz...

Oroszy Mihály karaktere nagyon jól ki lett találva, hiszen melyik hölgy olvasónak ne imponálna egy 1700-as években élő földesúr, aki egy igazi nemes nemcsak nevében, hanem viselkedésében és gondolkodásmódjában is. Emberünknek azonban keményen meg kell küzdenie azzal, hogy felesége egy igazi 21. századi lány, és a kezdeti súrlódások után megtanulnak harmóniában élni egymással. Azonban az ő helyzetükben ez nem elegendő, előbb-utóbb el kell dönteniük, hogy kinek a korszakában élik le az életüket, és Mihály a rá jellemző határozottsággal eldönti, hogy meg fog tanulni a mi korszakunkban élni. Alaposan készül a feladatra, tudományos módszerekkel próbál megoldást találni arra, hogy ő is utazhasson az örvénnyel. Amikor pedig sikerül a feladat, mindent megtesz, hogy egyrészt megtalálja a helyét a számára teljesen új világban, másrészt pedig lépést tartson a technikai fejlődéssel. Hiszen lássuk be, az ő korához képest nagyon felgyorsult a világ, meg kell tanulnia autóban utazni, mobiltelefont és számítógépet használni, és megannyi egyéb technikai vívmánnyal kell megküzdenie. Annától és a családjától rengeteg segítséget kap, de ezt a munkát neki kell elvégeznie, amit becsülettel meg is tesz.

Anna ezúttal kicsit passzívabb szerepbe kényszerül. Mihály korában nem találja igazán a helyét, hiába élnek a boldogan a férjével, mindketten érzik, hogy ez csak átmeneti időszak, már nem ez a korszak az ő igazi otthonuk, ennek megfelelően összességében minden a búcsúzásról  és az útra való készülődésről szól. Talán éppen ezért nem tud igazán érdekes lenni az ebben az időszakban játszódó történet, nem  tud újabb dimenziót adni az írónő a történetnek. A bencések élete érdekes, de sem a házaspár életében, sem a korszakban nem történik olyan izgalmas esemény, ami indokolná, hogy ilyen hosszan időzzünk ebben a időszakban. Kevesebb több lett volna, tűkön ülve vártam, hogy megérkezzünk már a korunkba, és onnantól kezdve tényleg letehetetlenné vált a könyv. Jobban el lehetett volna találni a két korszak közötti egyensúlyt, és akkor kevésbé tűnt volna egy kicsit unalmasabbnak a régi időszakban töltött idő.

Amíg nem érkezünk meg a mi korunkba, csigalassúsággal látszanak történni az események, amikor azonban a fiatal pár átküzdi magát az örvénnyen, ritmust váltunk, és óriási sebességre kapcsol a történet. A hangsúly ezúttal Mihályon van, hiszen neki kell beilleszkednie egy számára teljesen idegen világba, és hamar kiderül, hogy bár alaposan felkészült, rengeteg tanulnivalója van. Emberünk azonban igazi Oroszy, nem retten meg az előtte tornyosuló feladatoktól, hanem úrrá lesz rajtuk. Rengeteg segítséget kap a feleségétől és annak családjától, akiket azonban sikerül meglepnie azzal, hogy milyen okosan készült rá a múltban a jelenbeli életének megalapozására. Összességében ez kötet egy kicsit gyengébbre sikerült, mint a sorozat korábbi darabjai, azonban a saját műfajában még mindig kiemelkedő színvonalat képvisel. Érdemes adni neki egy esélyt.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr4417861341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása