Könyvkritika: Karády Anna: A füredi lány (2021)
2021. április 30. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Karády Anna: A füredi lány (2021)

A magyar Outlander

a_furedi_lany.jpg

A magyar Outlander. Mondom ezt úgy, hogy nem olvastam a könyvet és nem láttam a sorozatot, de azt tudom, hogy egy időutazós romantikus szerelmi történetről van szó, és alapvetően ez a könyv is ezt a szituációt adaptálja magyar viszonyokra. Adva van egy XXI. századi lány, aki hirtelen 1763-ban találja magát, és természetesen beleszeret a jóképű földesúrba. Ettől még lehetne egy átlagos történelmi lányregény, de jóval több annál. Elsőkötetes szerzőről lévén szó, különösen feltűnő, hogy milyen kiforrott stílusban íródott ez az alkotás, amely egyáltalán nem mellesleg egy szerelmi himnusz Balatonfüredhez. Olyan érzékletesen mutatja be a jelenlegi és múltbéli várost a szerző, hogy azonnal elhatároztam, idén én bizony el fogok menni Balatonfüredre, és meg fogom nézni azokat a látnivalókat, amelyekre felhívja a figyelmet ez a remek könyv. Kár, hogy a végére kifogyott a szufla a történetből, nekem hiányzott zárásként egy olyan csavar, ami miatt igazán kíváncsi lettem volna a folytatásra, de ettől függetlenül mindenképpen érdekel, mi lesz a szerelmespár sorsa a későbbiekben. Őszintén bevallom, én a zseniálisan hangulatos borítóba szerettem bele, amit azonban überelni tudott a belső borítón lévő fotó, azonnal megjön tőle az olvasó kedve ahhoz, hogy belevágjon ebbe a nem mindennapi történetbe. Óriási ismeretanyagot ad át nekünk a szerző a korszakról, miközben kiválóan szórakoztat bennünket. Az én abszolút kedvencem a XXI. századi lány és a XVIII. századi földesúr szópárbajai voltak, és kicsit talán meglepő módon, de humorban sem volt hiány ebben a nem túlságosan bonyolult, ámde annál érdekesebben megírt történetben. Soha rosszabb első könyvet!

Almássy Anna balatonfüredi jogászlány 2020-ban egy séta közben elszakad a családjától és egy titokzatos erőnek köszönhetően hirtelen 1763-ban találja magát. A fiatal lánynak óriási szerencséje van, mert találkozik Katicával és Istvánnal, akiktől rengeteg segítséget kap, hogy alkalmazkodni tudjon az alaposan megváltozott élethelyzethez. Aztán egy napon találkozik nemes Oroszy Mihállyal,akibe viharos gyorsasággal beleszeret, és ekkor kezd igazán érdekes lenni  a történet...

Minden tiszteletem Annáé, mert a kezdeti döbbenet után szinte teljes természetességgel fogadja el azt a helyzetet, amelybe akaratán kívül belekerült, és mindent megtesz, hogy hasznossá tegye magát új ismerősei portáján, akik nagyon megkedvelik a lányt. Minden jól alakul, de aztán jön a szerelem, ami mindent felbolygat. Saját korához képest talán túlságosan is tökéletes az ifjú földesúr, akibe Anna beleszeret, világot látott,nyelveket beszél, felvilágosultan gondolkodik és természetesen nagyon jól néz ki, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Talán éppen ezért feltűnő, hogy a család többi tagja mennyire átlagos nemes, aki nem lát túl az orránál, és semmibe veszi a szegény embereket. Ez alól kivétel Mihály édesanyja, aki nagyon erős nő, kiválóan igazgatja a család vagyoni és társasági dolgait, hogy minél előrébb jussanak. Anna legfőbb segítője, Katica, teljesen más karakter, csupa szív, kedves, és bábaként dolgozik, miközben boldog családi életet él férjével, Istvánnal. Kicsit talán végletesek a jó és rossz szereplők, de annyira jól meg van írva a történet, hogy ez nem zavaró.

Olyan élményszerű képet kapunk az 1763-as Balatonfüredről, mintha filmet néznénk, nekem tényleg meghozta a kedvemet a szerző ahhoz, hogy sok-sok év után elmenjek, és megnézzem újra ezt a szép települést. Érdekesen keveredik a múlt és a jelen, pont annyira, hogy egészen a végéig izgalmas tudjon maradni a történet. Kár, hogy az utolsó oldalakon kissé elszürkül a stílus és leül a sztori, remélem, lesz folytatás, és akkor ez az írói gyermekbetegség orvoslásra kerül. Óriási kutatómunka lehet amögött, hogy ennyire teljes körű képet kapunk a korszakról és Balatonfüredről, nem lehetett könnyű utánajárni minden apró részletnek. A végeredmény valóban lenyűgöző, tényleg kár a befejezésért, és a kicsit talán egysíkú karakterekért, de a történetvezetés remek és a szerző fantáziája is szárnyal.

Racionális közgazdászként nem rajongok a romantikus könyvekért, de ez a sztori nagyon magával tudott ragadni, időnként jókat mosolyogtam a poénokon, és izgatottan vártam, hogy mi lesz a két szerelmes sorsa a történet végére. Történelemrajongó lévén nagyon örültem annak, hogy mennyi új információ birtokába jutottam a szerzőnek köszönhetően a korról, és mivel jogászról van szó, a jogi ismeretekre is nagy hangsúlyt fektetett, természetesen szórakoztató formában. Összefoglalva, ez egy nagyon jó könyv, nem csak a romantikus regények szerelmeseinek ajánlom, hanem mindenkinek, akit érdekel egy jó kis időutazós love story, biztosan nem fog csalódni benne.

8/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr2916513758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása