Könyvkritika: Karády Anna: A füredi földesúr (2021)
2022. február 28. írta: FilmBaráth

Könyvkritika: Karády Anna: A füredi földesúr (2021)

Az igazi szerelem legyőzi az időt is

a_furedi_foldesur.jpg

Az igazi szerelem legyőzi az időt is. Karády Anna előző könyve nagyon magasra tette a lécet, de sikerült tartania a színvonalat, ez a regény is nagyszerűen sikerült. Ezúttal azt tudhatjuk meg, mi történik azután, hogy  a szerelmesek összeházasodnak, és hát nem egy habos-babos történet az övék, hiszen egy XXI. századi felvilágosult és emancipált nő finoman szólva is nehezen viseli a feudális viszonyokat, dacára annak, hogy nagyon szereti a férjét, és az is őt. Visszatértek az első részből ismert szereplők, Katica továbbra is nagy támasza Annának, Ostorról egészen különleges dolgok derülnek ki, miközben az Oroszy-ház népe a mindennapjait éli. Filmszerű élménynek lehetünk részesei, ahogyan a hideg télben zajló hétköznapokat "nézzük", majd a békés házat utoléri a rideg valóság. A csendes boldogság nem zavartalan, mindig történik valami, ami felrázza a mindennapokat, van itt botrány, haláleset, tragédia, zsiványság, szerelem, szép és szörnyű napok váltják egymást, ahogyan az életben az megszokott, nem fest csillámpónis love storyt a szerző. A gyönyörű borító ezúttal is tökéletesen bemutatja a hangulatot, amely alapvetően romantikus, mégis van benne valami vadság és keménység. A 18. századi Balatonfüred közel sem olyan idilli hely, mint gondolnánk, mégis óriási élmény együtt lépkedni a szereplőkkel az útjain, bepillantást nyerni egy régen letűnt korba, amely teljesen más volt, mint a miénk, sokkal lassabban járt az idő, mások voltak a játékszabályok és az életkörülmények, mint mostanában, Néha megdöbbentően brutális események történtek, máskor jól rá tudunk csodálkozni a természet és békés családi élet szépségeire. Az igazi nagy fordulatot ismét az időutazás hozza, hogy aztán a végére maradjon egy olyan csavar, amely miatt kaparhatjuk a falat, amíg a következő részre várunk, ami nagyon izgalmasnak ígérkezik.

1764, Balatonfüred. Almássy Anna összességében boldog házasságban él Oroszy Mihállyal, azonban az ifjú asszonynak komoly problémákat okoz, hogy egyenrangú kapcsolatban próbáljon élni egy teljhatalmú földesúrral egy olyan korban, amikor a nőknek nem sok lapot osztottak. A fiatalok vívják egymás közötti harcaikat, aztán amikor Anna halálos beteg lesz, Mihály nagy elhatározásra jut...

Anna tényleg nincs könnyű helyzetben, hiszen ő a XXI. század gyermeke, abban nőtt fel, hogy a nők függetlenek és egyenrangúak, ehhez képest most egy olyan világban kell megállnia a helyét, ahol a férje szó szerint az ura, aki ugyan igyekszik figyelembe venni időutazó felesége számára nagyon is "sajátos" nézeteit, mégis  alapvetően egy földesúr, aki megszokta, hogy mindenről ő dönt, senkinek nem tartozik számadással és senkihez sem kell alkalmazkodnia. Mihály nagyon férfias jelenség, aki nagyon haladó nézeteket vall, de mégis tökéletesen tisztában van a társadalmi helyzetével, és ha nem is él vissza vele, mégis úgy él, ahogyan megszokta. A fiatalasszony alapvetően boldog, hiszen egy szép háznak az úrnője, a férjével szenvedélyes szerelmi kapcsolat köti össze, azonban mégis kihívást jelent számára megtalálnia saját magát a hagyományos női szerepekben. A könyv nagy erénye, hogy nem csak a nemesek világát mutatja meg, hanem az egyszerű emberekét is, akiknek keményen kell dolgozniuk, a gondolkodásmódjuk pedig időnként megdöbbentően babonás. Mihály emberséges földesúr, mégis mindenki tökéletesen tisztában van azzal, hogy életük és haláluk ura, akit nagy tisztelettel szolgálnak. A társadalmi osztályok nagyon elkülönülnek egymástól, mégis harmóniában élnek egymással.

Az időcsavar ismét működik, Anna visszakerül a saját korába, újra találkozik a családjával, akiknek meg kell barátkozniuk azzal a ténnyel, hogy a lányuk egy évszázadokkal ezelőtt élt földesúr felesége lett. Mindannyian másként dolgozzák fel az eseményeket, de végül megértik, hogy nem állhatnak lányuk boldogsága útjába, az ő helye a férje mellett van. Miközben mindannyian válaszokat keresnek az időparadoxonra, rájönnek, hogy erre a helyzetre nincs igazán jó megoldás, a család egyszerűen nem lehet együtt ilyen extrém körülmények között. Annának nagyon nehéz döntést kell hoznia, de a szerelem ugyebár mindennél erősebb, hogy aztán a végső csavarral egy teljesen új történet kezdődjön, sajnos már csak a folytatásban, ami jó lenne, ha minél előbb jönne, mert én személy szerint tűkön ülve várom a megjelenést.

Mihály karaktere is sokkal összetettebb lett, mint az előző részben, a maga módján nagyon szereti a feleségét, és próbálja kezelni a több évszázados gondolkodásbeli eltérést, de alapvetően mégis egy igazi macsó, de a jobbik fajtából, aki úgy tud férfias lenni, hogy nem durva és kegyetlen. Talán egy kicsit (na jó, nem kicsit, nagyon) idealizált az ő alakja, de pont ettől értjük meg, hogy miért szereti Anna annyira, hogy többször is átmegy az időn a kedvéért. Mihály egy letűnt kor gyermeke, de olyan mélyen szereti a feleségét, hogy le tud mondani róla az ő érdekében, ami lássuk be, nem hétköznapi teljesítmény. Nagyon olvastatja magát a könyv, ami remekül van megírva, talán csak a közepe táján ül le egy kicsit a cselekmény, de ennél nagyobb bajunk ne legyen. Kiváló folytatás, nagyon kíváncsian várom a következő részt.

9/10

A könyvet az Álomgyár Kiadó jóvoltából volt lehetőségem elolvasni.

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr5017766978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása