ComingSoon 2016 (január-április, 1. rész)
2015. december 30. írta: danialves

ComingSoon 2016 (január-április, 1. rész)

Visszatérő filmváró rovatunk már jó ideje kisebb átalakításra szorult: egyre jobban keresztbe tett nekünk, hogy az év elején beharangozott premierdátumok jelentős része jellemzően a következő esztendőbe csúszott át. Ez pedig két dolgot eredményezett: egyrészt a most terítékre kerülő címek jelentős részéről írtunk már tavaly (gyakorlatilag saját magunk elől véve el a feladatot), másrészt így rendre 1-1,5 éves időtávban mozgott ez a rovat, ami valljuk be, teljesen értelmetlen, és az olvasottságon is megmutatkozott. Ezért mostantól a következő módon fog felépülni a ComingSoon: egy-egy filmes "évszak"-nak megfelelő időszakot ölelünk fel benne (január-április, május-augusztus, szeptember-december), és az ekkor érkező konkrét premierek (legyen az külföldi vagy magyar) közül fogjuk kiválogatni a legígéretesebbeket. Ezen az időtávon már viszonylag ritkán történik változás, és így nem is olyan produkciókról lesz szó, ahol maximum a cím és a rendező van csak meg, úgyhogy remélhetőleg egy aktuális és informatív összeállítást sikerül elétek tennünk. Most tehát - akár megemlékeztünk róluk már a blog hasábjain, akár nem - a következő négy hónap legizgalmasabb premierjeit szedtük össze nektek, méghozzá két részletben, amelyből az első 15-öt alább találjátok:

(Fun fact: Próbáltuk úgy összeállítani a 2x15 filmet, hogy olyan alkotások is bekerüljenek, amelyekről ritkán olvashatunk más, hasonló listákon. Mi nem a "legfontosabb", "legmegkerülhetetlenebb" alkotásokat kívántuk felsorolni, hanem azokat, amelyeket a legjobban várunk. Ezzel mindenkinek értékes energiát spórolunk meg, többek között magunknak is.)

A nagy dobás

Adam McKay-től nem vártam volna, hogy egy Oscarra kalibrált sztárparádéval rukkol elő, de akármennyire is messze esik a szóban forgó produkció a tőle megszokott vígjátékoktól, A nagy dobás koncepciója hordoz magában annyi érdekességet, hogy minden aggályomat félretegyem. Ha pedig esetleg rosszul is sikerülne a mű, egy David O. Russell-i színészbemutató sem a legborzasztóbb dolog, ami velünk, nézőkkel történhet. danialves - 80% (FroG - 90%)

Magyar premier: február 4.

Steve Jobs

Steve Jobs alakjánál és élettörténeténél kevés jobb filmalapanyagot talál az ember a nagyvilágban, ennek ellenére Joshua Michael Stern a kapkodásnak és az értelmes történetvezetés hiányának köszönhetően leforgatott egy tökéletesen semmilyen Jobs-filmet Ashton Kutcherrel a főszerepben, anno, 2013-ban. A téma rajongóinak ugyanakkor nincs okuk az aggodalomra, 2016. januárjában egy újabb, sokkal jobban kinéző film érkezik a mozikba mindenki kedvenc Apple-gurujáról, a főszerepben a mindig zseniális Michael Fassbender, a rendezői székben pedig a minden témában brillírozó Danny Boyle. FroG – 90% (danialves - 70% )

Magyar premier: január 14.

Equalscomingsoon3_11.jpg

Drake Doremus napjaink egyik legtehetségesebb rendezője, aki leginkább azért maradt adós az igazi remekművekkel, mert (pl. a Kísértés esetében) nem kapott ehhez méltó forgatókönyvet. A Hold-at is jegyző Nathan Parker segítségének köszönhetően viszont remélhetőleg ezúttal ez is rendelkezésre fog állni, mint ahogy egy minden eddiginél jobb színészgárdát is kap a keze alá: Guy Pearce, Jacki Weaver és Nicholas Hoult mellé a Camp X-Ray-jel már a szárnyait bontogató Kristen Stewart csatlakozik. Utóbbi castingja pedig akkor lesz igazán zseniális, ha megnézzük, miről szól a film: egy olyan világról, ahol minden érzelmet eltöröltek a Föld színéről. Természetesen ez egyébként nem a legeredetibb ötlet, de ilyen alkotók kezében lehetetlen, hogy ebből egy Equilibrium-utánérzés legyen. danialves - 100% (FroG - 100%)

(A filmnek egyelőre sem amerikai, sem magyar premierje nincs, de január-februárban több országban is bemutatják már.)

Eddie the Eagle

Az igaz történeten alapuló filmekben mindig megvan az a veszélyforrás, hogy a megtörtént események miatt hiányzik a kreativitás az elkészült alkotásból. Az Eddie a Sast látszólag nem fenyegeti ez a tény, ugyanis nem egy szokásos sorssal foglalkozik: Eddie Edwards annak ellenére ért el nemzeti rekordot síugrásban, hogy senki nem gondolta komolyan, sőt, később ő lett az első brit síugró, aki téli olimpiára jutott. Eddie szerepében az egyre felkapottabb Taron Egerton, a trénerét pedig Hugh Jackman alakítja. FroG – 80% (danialves - 60%)

USA premier: február 26.

Creed: Apolló fia

Nagyon sokáig azt gondoltam, hogy a Creed csak egy újabb állomása lesz a 2015-ös nosztalgiavonatnak, de a kritikai és pénzügyi meglepetéssiker azt bizonyítja, hogy ennél sokkal többre volt képes Ryan Coogler filmje. Olyannyira, hogy a magyar premiert először törlő hazai forgalmazó is meggondolta magát, így végül januárban láthatjuk a boxdrámát, amely talán az a film lesz, ami a Mélyütés nem tudott lenni. danialves - 85% (FroG - 95%)

Magyar premier: január 21.

Aljas nyolcas

Bár Quentin Tarantino Django-ja a blogunk berkein belül erős ellenállásba ütközött, azért mi is elismerjük, hogy a sztárrendező legutóbbi filmje igazán ígéretes darab. A The Hateful Eight ugyanis a rendező első alkotásaihoz nyúlik vissza: egy kamaradráma kereteibe beleillesztett western, mely olyan színészekkel kecsegtet, mint Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Tim Roth, Michael Madsen, Bruce Dern és Demain Bichir, ugyanakkor a pletykák szerint Channing Tatum is bekerült egy kisebb szerep erejéig. FroG – 80% (danialves - 50%)

Magyar premier: január 7.

A visszatérő

Iñárritu Oscar-díjas szatírája után egy hatalmas eposszal jelentkezik, amelynek kedvéért egészen elképesztő küzdelmeken esett túl az egész stáb. A rengeteg munkának viszont úgy látszik, meglesz az eredménye, és A visszatérőnek már az előzeteséből is egy lenyűgöző látvány és a monumentalitás árad. Kérdéses, hogy a mexikói rendező mi újat tud kifacsarni majd ebből a klasszikus bosszúsztoriból, de akármi is legyen a válasz, az biztos, hogy egy hatásos filmet láthatunk majd januárban. danialves - 90% (FroG -100%) 

Magyar premier: január 14.

Ave, Cézár

Az Ave, Cézár több szempontból is a 2016-os év leginkább várt filmjei között foglal helyet: egyrészt, mert Coenék végre újra a komolytalanabb oldalukat mutatják, másrészt mert George Clooney ismét olyan nem túl eszes karaktert hoz, amelyet anno pont Coenéknél az Égető bizonyítékban. A további bíztató nevek: Tilda Swinton, Josh Brolin, Ralph Fiennes, Channing Tatum, Jonah Hill és DOLPH LUNDGREN. Kell ennél több? FroG – 95% (danialves - 75%)

Magyar premier: február 25.

A szoba

A tipikus díjszezonra kalibrált filmekkel ellentétben ez a mű a semmiből jött, azonban mostanra már a legnagyobb elismerések esélyeseként emlegetik. Így jóval őszintébbnek tartom a hype-ot, mint az ilyenkor megjelenő életrajzi darabok garmadája esetében, és őszintén szólva erre szükség is van, mert ezt leszámítva én csak egy igényes drámát, és nem év filmje-jeltöltet látok A szobában. Rossz filmet mindenesetre semmiképpen sem fogunk látni. danialves - 80% (FroG - 95%)

Magyar premier: január 28.

Spotlight

A Spotlight egy igazán kemény témát feldolgozó film: a sztori alapjául szolgáló igaz történet a Boston Globe által leleplezett katolikus gyermekmolesztálásokról szól. A rendezői széket Thomas McCarthy foglalja el, aki a legtöbb ember számára a nagyszerű Győzzünk már! című sportdráma kapcsán lehet ismerős, a színészgárda pedig olyan neveket tud felsorakoztatni, mint Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber és Stanley Tucci. FroG – 90% (danialves - 75%)

Magyar premier: január/február (nincs még konkrét dátum)

The Commune / Kollektivet

Thomas Vinterberg jó pár dráma után ezúttal egy első látásra könnyedebb darabbal jelentkezik, azonban alaposabban megnézve az előzetest, ez a film sem lesz híján az érdekes gondolatkísérleteknek. Kíváncsi vagyok, a rendező hogy találja majd el a komikum és a dráma arányát, de ha utóbbival sikerül megütnie a Jagten színvonalát, akkor bőven egy remek filmélményben lehet majd részünk. danialves - 80% (FroG - 80%)

Dán premier: január 14.

Test

Malgorzata Szumowska jó úton halad afelé, hogy az elismert európai filmrendezők között tartsák számon; a 42 éves lengyel direktorhölgy a 2008-as, mérsékelt kontinensbeli sikereket arató 33 jelenet az életből, valamint a 2013-as, Az Ő nevében című, Arany medvére (és több kisebb fesztivál díjára) jelölt művei után tavaly a Testtel már Berlinben Legjobb rendezői díjat nyert, sőt, a film amellett hogy Arany medvére is jelölték, elvitte az Európai Filmdíj legjobb vágójának járó díját is. A sztori középpontjában egy pszichiáter és páciense kapcsolata áll, szóval előreláthatólag igencsak kemény filmélménnyel gazdagodik az, aki jegyet vált az alkotásra. FroG – 85% (danialves - 70%)

Magyar premier: február 25.

Triple Nine

A jó heist movie manapság olyan ritka, mint a fehér holló, ezért már azt is értékelnünk kell, ha valaki egyáltalán próbálkozik a műfajban. Azonban ha ez az illető John Hillcoat, Az út és a Fékezhetetlen remek rendezője, akkor már bőven van okunk a bizakodásra. Az ő személye, valamint a brutális előzetes a biztosíték arra, hogy nem is valami könnyed akció-vígjáték érkezik, hanem talán egy, a műfaji klasszikusokat megidéző, sötét és véres produkció. Minden bizonnyal a színészeknek is lesz lehetőségük brillírozni, ez pedig olyan neveknek, mint Woody Harrelson, Anthony Mackie, Chiewetel Ejiofor és Kate Winslet jó eséllyel sikerülni is fog. danialves - 100% (FroG - 85%)

USA premier: február 26.

The Dissapointments Room

D.J. Caruso egy jó iparos rendező, azt hiszem nem kell túl nagy bátorság e tény kijelentéséhez. A Disturbia és az Életeken át direktora 2016-ban sem lép ingoványos talajra, hisz ismét egy thrillert készül mozikba küldeni. Ami azonban mégis bizakodásra adhat okot, az a forgatókönyvíró személye: Wentworth Miller ugyanis a Vonzásokkal megmutatta, hogy mire képes szkript írás terén. A történetről egyelőre nem sokat tudni, IMDb szerint egy anya-lánya páros megpróbáltatásairól szól majd a film, előbbit Kate Beckinsale alakíthatja. FroG – 75% (danialves - 60%)

USA premier: március 25.

Carol

Todd Haynes filmjét is a díjszezon egyik legnagyobb esélyesei között emlegetik, és ok nélkül ritkán ragadnak rá az ilyen jelzők alkotásokra. Nyilván a leszbikus kapcsolatot feldolgozó témája miatt egy kis előnyt élvez ez a mozi, de ha abból indulok ki, a The Duke of Burgundy milyen magasságokba jutott ahhoz képest, hogy szado-mazo szexfilmnek harangozták be, hiba lenne a Carolt is beskatulyázni a téma alapján. Mindenesetre az egyáltalán nem baj, ha egy dráma nem egy szokványos alapállásból indul ki, úgyhogy én kíváncsian várom, mivel lesz képes lenyűgözni majd az idei Oscar egyik legnagyobb várományosa. danialves - 85% (FroG - 95%)

Magyar premier: február 11.

Ők lettek volna tehát az első 15 darab 2015 legvárományosabb filmjei közül, de hamarosan jelentkezünk a lista második felével is. Maradjatok velünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr698209048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Ádám Dida 2015.12.30. 17:30:15

Deadpool a második részben lesz?

borosnyuszi 2015.12.30. 20:42:26

Erőssen indul majd a jövő év amint látom. A visszatérő filmről nagyon várom majd a kritikát. Főleg arra vagyok kíváncsi szerintetek Di Caprio vagy Tom Hardy nyújt jobb alakítást a filmben. Nem csodálkoznék ha Leo áhított aranyszobrocskáját Tom ,,lenyúlná,,

FroG · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2015.12.30. 22:45:11

@borosnyuszi: Az marha nagy poén lenne :D Amúgy, ha így lesz, akkor abban biztos vagyok, hogy Leo életét egyszer majd megfilmesítik, és az a színész, aki őt játssza majd, Oscar-díjat kap az alakításért. Ez mekkora lenne már ? :D

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.12.31. 12:33:28

@borosnyuszi: @FroG: Viccet félretéve: érdekes elképzelés, de nyakamat merném tenni rá, hogy ha odáig jut a dolog, Hardyt a mellékszereplő kategóriában fogják jelölni.

Fortress 2016.01.01. 16:47:36

Az "Aljas nyolcast" és a "Visszatérőt" már nagyon várom! Mindkettőt 8 felett jegyzi az IMDb!
süti beállítások módosítása