Kísértés / Breathe In (2013)
2014. január 30. írta: danialves

Kísértés / Breathe In (2013)

breathe-in.jpgAnnyira szerencsések vagyunk, hogy a Sundance fesztiválon játszott alkotásokat máris láthatjuk a magyar mozikban. Azzal az egy szépséghibával, hogy ezt a darabot például tavaly mutatták be a legrangosabb független filmes fesztiválon. A hosszú hezitálásnak nehéz megmondani az okát, mindenesetre tényleg nem egy egyszerű folyamat eldönteni erről az alkotásról, hogy jó-e vagy rossz.

Reynoldsék (Guy Pearce, Amy Ryan, Mackenzie Davis) életét mindenki megirigyelhetné: nagy kertes ház, drága autók (mindez pedig az apa tanári fizetéséből, ezt a bravúrt csinálja meg valaki itthon...), a lányuk sorra nyeri az úszóversenyeket. Azonban a felszín alatt komoly feszültségekkel küzd mindegyikük, amit egy angol cserediák-lány (Felicity Jones) látogatása hoz felszínre. 

breathe-in-2206215.jpgEz tipikusan az a film, ahol a forma uralkodik a tartalom fölött. Azonban ez kifejezetten üdvös, mert a történet nem jelent sok újdonságot, és meglehetősen kiszámíthatóan, illetve felszínesen halad előre. Azonban Drake Doremus rendező (aki az Őrülten hiányzol alkotójaként lett "ismert"), stílusával ezt remekül kompenzálja. Képeivel kiválóan meséli el azt, amire a forgatókönyv szavai alkalmatlanok voltak, és az összképet nézve még azt is feledtetni tudja, hogy a történet és a karakterek nem mindig logikus vagy következetes módon fejlődnek.

Ez persze nem működne kiváló színészek nélkül, kezdve rögtön Guy Pearce-szel, de a maradék három főszereplőnél is színvonalas alakításokat láthatunk. Illetve nem kis segítségére van a rendezőnek a zene, amely sok helyen egyedül is elegendő a karakterek kibontásához vagy a film előremozdításához (mint ahogy azt a Stoker vagy az Inside Llewyn Davis csinálta). De ezen kívül is remek aláfestő melódiákat hallhatunk ebben a darabban.

A végeredmény tehát gyakorlatilag egy Amerikai szépség-utánzat az igazán pikáns momentumok nélkül, azonban annak minden erényével. Természetesen nem kétlem, hogy sokakat zavarni fog a gyenge forgatókönyv, mint ahogy azt sem, hogy másokat meg még nálam is jobban meg tud ragadni a film. Mindenesetre érdemes tenni vele egy próbát.

7,5/10

A bejegyzés trackback címe:

https://smokingbarrels.blog.hu/api/trackback/id/tr1005782768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása